TV TIPY 1.10. - 7.10. 2007

TV TIPY 1.10. - 7.10. 2007

VOD recenzia



1.10.
PONDELOK

22:15 Do naha! (The Full Monty), VB, 1997 (Čt1)
Kedysi bol Sheffield mestom, kde bola radost žiť. Lenže tie časy sú dávno preč. Kedysi  slávne oceliarne sa zatvárajú, ulice sú plné nezamestnaných, po krčmách vysedávajú chlapi, ktorí nemajú do čoho pichnúť. Scenárista Simon Beaufoy a režisér Peter Cattaneo dokázali vyťažiť iskrivý, suchý, miestami poriadne čierny humor z tak nekomických situáii, ako je nezamestnanosť či ohrozenie tradičnej mužskej úlohy v rodine aj v spoločnosti, nevyhýbajú sa však ani presne zmeranej dávke ľahkého sentimentu.

0:10 Tichý Američan (The Quiet American), USA/Nem./Aust., 2002 (Markíza)
Príbeh ľúbostného trojuholníka a záhadnej vraždy, odohrávajúci sa v Saigone v 50. rokoch počas boja Vietnamcov proti francúzskemu kolonializmu. Hlavnými aktérmi sú starší novinár, mladý Američan plný ideálov a krásna Vietnamka. V ich svete nič nie je také, ako sa zdá - je to svet plný intríg a zrád.

1:05 Dekameron (Il Decameron), Tal./Franc./NSR, 1970 (Čt2)
Eroticky ladené veselé aj vážnejšie príbehy obyčajných ľudí a šľachticov v období vrcholnej renesancie inšpirovaly Pasoliniho k úvahám o dnešej podobe sveta. Okrem odvážneho zobrazenia milostných scén a niektorých doposiaľ tabuizovaných motívov a obrazov dáva tvorca v celej Trilógii života na vedomie svoje ľavicové zmýšľanie - a tiež svoju orientáciu. Po Dekamerone nasledovaly Pasoliniho adaptácie Chaucerových Canterburských poviedok a arabských rozprávok z Tisíc a jednej noci.


2.10.
UTOROK

21:55 Scény z manželského života (Scener ur ett ...), Švédsko, 1973 (Dvojka)
Scény z manželského života predstavujú šesť epizód z príbehu dvadsaťročného manželstva. Rozprávajú o tom, ako neprejavené city a tiché výčitky vedú k vzájomnému odcudzeniu a rozvodu, ale aj o tom, že tento rozvod môže otvoriť cestu pochopeniu, komunikácii a priateľstvu. Príbeh filmu je vyrozprávaný jednoduchými formálnymi prostriedkami, koncipovanými prevažne divadelne. Necháva všetok priestor svojim dvom protagonistom, ktorí skrývajú i obnažujú svoje city a trápenia. Režisér Ingmar Bergman napísal scenár pre herečku Liv Ullmannovú po odznení ich hlbokého vzťahu.

23:40 Bozk draka (Kiss of the Dragon), USA/Franc., 2001 (JOJ)
Liu Jiuan (Jet Li), čínsky vládny agent, pricestuje do Paríža na požiadanie parížskej polície. Ale ešte skôr, ako sa stihne poobzerať, už je vtiahnutý do víru udalostí, ktoré obsahujú mŕtvu prostitútku a rovnako mŕtveho ako váženého vládneho činiteľa a Liu-a ako hlavného podozrivého. Všetko bolo narafičené, samozrejme, domnelým Liu-ovým spojencom, šéfom parížskej polície, Richardom (Tchéky Karyo). Ten teraz vynakladá všetky sily, aby Liu-a chytil - ten sa zatiaľ skrýva u známeho v jednej z najšpinavších častí Paríža, kde stretne prostitútku Jessicu (Bridget Fonda), Američanku, ktorej Richard uniesol dieťa, privykol ju na heroín aby ju mohol využívať. Teraz je už iba Liu-ovi, aby sa cez zopár kvalitných bojových scén dostal až k Richardovi a predviedol na ňom obávaný akupunkčný hmat známy ako Bozk draka, ktorý privodí istú smrť.

TV Tipy 1.10. - 7.10. 2007 TV Tipy 1.10. - 7.10. 2007

3.10.
STREDA

23:40 Ostrov (Seom), Južná Kórea, 2000 (Čt2)
Ostrov rozpráva príbeh nemého dievčaťa, ktoré pracuje ako prevážačka a správkyňa rozľahlého jazera, po ktorom sú rozosiate malé, na pontónoch plávajúce chatky, ktoré si prenajímajú najmä muži, aby v nich strávili týždne pri rybárčení a mnohí tiež pri radovánkach s dievčatami. Celý štýl rozprávania sa nesie v pomalom rytme, keď dej plynie rovnako zvoľna ako voda v jazere a prináša okrem drásavých obrazov ľudského vnútra aj krehké, esteticky dokonalé zábery jazerného sveta.
 

4.10.
ŠTVRTOK

21:40 Solaris (Solaris), USA, 2002 (Čt2)
Štruktúrovo komplikovaný dej sa odohráva v nie presne určenej dobe, pravdepodobne niekedy na konci 21 storočia. Kamera úpenlivo sleduje osamelého psychológa Chrisa Kelvina (George Clooney), ktorý medzi kvapkami dažďa a gýčových výparov premýšľa nad zmyslom existencie a smrti. Túto jeho vlastnú seba deštrukciu zmení až naliehavý odkaz starého priateľa Gibariana (Ulrich Tukur), ktorý sa nachádza na špeciálnej stanici kdesi hlboko vo vesmíre pri nepreskúmanej planéte Solaris. Gibarian je zmätený z nevysvetliteľných udalostí, ktoré sa na stanici udiali a prosí Kelvina o pomoc. Viac povedať nemôže. Po prílete na stanicu, ale psychológa, ako jedinú a poslednú záchranu vesmírnej lode, vítajú krvavé škvrny, ktorými sú pokryté temné chodby. Netrvá dlho a Kelvin zistí, že Gibarian spáchal samovraždu a zvyšok posádky je posadnutý paranojou.

22:30 Kráľ komédie (The King of Comedy), USA, 1983 (Jednotka)
Estrádny komik a zabávač Robert Pupkin (Robert De Niro) je presvedčený, že sa môže stať hviezdou. On sa ňou vlastne práve teraz stal, pretože zachránil svoj veľký vzor, Jerryho Langforda (Jerry Lewis) pred davom sfanatizovaných fanúšikov. Odmietli by ste v takej chvíli svojmu záchrancovi urobiť nejakú službu? Robert chce využiť situáciu a od Jerryho očakáva, aby mu pomohol k vystúpeniu v televízii. Lenže na jeho veľké prekvapenie sa ho Jerry chce čo najskôr zbaviť. Už iba krátky čas bude trvať, kým si to Robert Pupkin uvedomí a zmení pravidlá hry. Robertovi je totiž celkom zrejmá jedna vec. Svoju show jednoducho dostane tu a teraz za akúkoľvek cenu.

23:30 Twin Peaks (Twin Peaks: Fire Walk with Me), USA/Franc., 1992 (Dvojka)
Thriller z dielne amerického režiséra Davida Lyncha vznikol po nakrútení rovnomenného televízneho seriálu, je však koncipovaný ako jeho prológ. Zoznamuje diváka s udalosťami posledného týždňa života Laury Palmerovej tak, ako ich zachytila vo svojom tajnom denníku. Príbeh sa odohráva v pokojnom mestečku Twin Peaks. Navonok nevinná stredoškoláčka Laura žije divokým životom. Zahráva sa nielen s mužmi z mestečka, ale aj so svojím životom. Flirtuje s rebelom Bobbym aj s citlivým Jamesom, hrá temné hry s nebezpečnými mužmi. Navyše, od jej dvanástich rokov sa k nej v noci cez okno vkráda tajomný Bob a znásilňuje ju. Zdá sa, že Bob nie je nik iný ako jej milujúci otec Leland Palmer. Pri uvedení v súťažnej sekcii na festivale v Cannes vyvolal film škandál, okamžite si však získal priaznivcov z radov fanúšikov Davida Lyncha a seriálu Twin Peaks.

2:25  Môj svet (American Splendor), USA, 2003 (Prima)
Komiksový film o komiksoch avšak úplne inak ako všetky doterajšie komiksové adaptácie. Zároveň jeden z najlepších a najoriginálnejších príbehov. Spôsob, akým tento film prevracia naruby nielen pravidlá a poetiku komiksových políčok, ale zároveň aj médiami a hollywoodskou mainstreamovou produkciou masírovanú predstavu o americkom sne a ideálnom spôsobe života je miestami tak presvedčivý, až desí. Výsledok vás nemôže sklamať.

TV Tipy 1.10. - 7.10. 2007 TV Tipy 1.10. - 7.10. 2007

5.10.
PIATOK

21:55 Dallas medzi nami (Dallas Pashamende), Nem./Maď./Rum., 2005 (Dvojka)
Radu sa vracia do rodnej dediny, odkiaľ ho jeho matka ešte ako chlapca vzala do mesta, aby sa naučil čítať a písať. Jeho rodisko je totiž skôr smetisko: zaostalá osada sa nachádza na predmestí Bukurešti v blízkosti skládky odpadu, kde väčšina obyvateľov aj pracuje. Osadu ironicky volajú Dallas, pretože predstavuje rub snov o bohatom živote v prepychu. Napriek bezútešným podmienkam tu Maďari, Rumuni a Rómovia žijú popri každodenných konfliktoch v celkovej pohode. Radu je však vo svojom domove cudzincom. Vrátil sa len preto, aby pochoval otca alkoholika, ktorého spoločne s matkou opustil. Kým sa však prípravy na pohreb komplikujú, Radu začína spoznávať aj inú tvár Dallasu.

23:45 Akty X (The X Files), Kanada/USA, 1998 (Prima)
Zvláštny agenti Fox Mulder a Dana Scullyová narazia pri vyšetrovaní výbuchu v kancelárskej budove na pozostatky mimoriadne neobvyklým spôsobom zavraždených ľudí. Keď teroristi odpália bombu v Dallaskom mrakodrape, vyšetrovanie zavedie agentov FBI na stopu nebezpečného spiknutia, najväčšieho, s akým sa kedy stretli. S pomocou šialeného doktora riskujú kariéru a život, aby zneškodnili smrtiaci vírus pravdepodobne mimozemského pôvodu, ktorý by mohol zničiť život na celej planéte. Osud ich postaví tvárou v tvár záhadnému Syndikátu, spoločnosti mocných mužov, ktorí sa nezastavia pred ničím.
 

6.10.
SOBOTA

12:40 Deň nezávislosti (Independence Day), USA, 1996 (Prima)
K Zemi sa blíži niečo veľmi veľké. Niečo, čo má v pláne urobiť z našej planéty a života na nej pojem minulosti. Nespočetné množstvo 25 kilometrových lietajúcich tanierov sa rozmiestnilo nad hlavnými mestami sveta a deň D sa blíži. A tak sa musia ľudia sveta spojiť, aby sa pred neodvratným začiatkom konca svojej existencie zachránili. Americký prezident (Bill Pullman), vojak Steven (Will Smith) a televízny technik David (Jeff Goldblum) sadajú do stíhačiek a spolu s armádou ďalších bojových letiek sa strmhlav púšťajú do boja s presilou.

21:55 Jaskyňa žltého psa (Die Höhle des gelben ...), Nem./Mongolsko, 2005 (Dvojka)
Polo dokumentárny film od tvorcov úspešnej snímky "Príbeh o uplakanej ťave" sa opäť vracia do prostredia mongolských kočovníkov a k zobrazeniu ich spôsobu života. Keď malá Nansal nájde v jaskyni psie mláďa, ani protesty rodičov ju neprinútia vzdať sa nového kamaráta, ktorému dá meno Zochor - Fľak. Čaro jednoduchého príbehu tkvie v zachytení každodenného života mongolských pastierov, riadeného prírodnými zákonmi a cyklami. Zobrazuje však aj postupné prenikanie moderného vplyvu mesta a jeho lákadiel, neodvratne meniacich tradičný životný štýl.

1:05  Exorcista (The Exorcist), USA, 1973 (Prima)
Friedkinov perfektne inscenovaný psychologický horor vyvolal počas svojho prvého uvedenia škandál svetového formátu a mnoho ostrých diskusií ohľadom etickej stránky účasti nezletilej Lindy Blair na tomto filme. Vo svojej dobe mal  film nielen kritikov, ale aj obhajcov. Jedným z nich bol  svetoznámy spisovateľ, scenárista a režisér Stephen King, ktorý vidí Exorcistu ako metaforu k prehlbujúcej sa generačnej kríze.

TV Tipy 1.10. - 7.10. 2007 TV Tipy 1.10. - 7.10. 2007

7.10.
NEDEĽA

20:00 Babí léto Česko 2001 (ČT1)
Pán Hána je operetný herec na dôchodku, ktorý spolu s manželkou obýva menší byt na neosobnom pražskom sídlisku. V jeho stareckom tele sa skrýva malý chlapec - rád sa smeje, často sa túla a dôsledne a razantne odmieta "brať život vážne," ako od neho žiada jeho manželka. Spolu s kamarátom Edom sa zabávajú drobnými hereckými etudami na verejnosti a neškodnými podvodmi. Pri jednom z nich však Fanda pokazí drobný detail a zrazu má na krku tridsaťtisícový dlh. Zároveň pani Hánovej rapídne dochádza trpezlivosť.

22:50 Identita (Identity), USA, 2003 (JOJ)
Mysteriózny horor je určený pre tých, ktorí majú radi záhady. Tentoraz ide o záhadu tajuplného motela. Desať cudzincov nájde počas hroznej búrky úkryt v moteli. Radosť však čoskoro vystrieda strach. Je totiž medzi nimi vrah a postupne začínajú jeden po druhom zomierať. Začína byť jasné, že desať ľudí nepriviedla do motela náhoda, ale nejaká sila mimo našu predstavivosť.

23:25 Constantine (Constantine), USA/Nem., 2005 (Prima)
Narodil sa s darom, ktorý nechcel. Má schopnosť rozoznať anjelov a démonov skrytých pod ľudským výzorom, voľne sa pohybujúcich na zemi. V snahe utiecť pred svojimi víziami si bol Constantine (Reeves) nútený vziať život. Ale nepodarilo sa. Znovuzrodený sa chytil druhej šance. Vrátil sa naspäť a rozhodol sa strážiť pozemskú hranicu medzi nebom a peklom a viesť vojnu voči pozemským prisluhovačom pekla. Márne dúfa, že si aspoň takto zaslúži spásu. Constantine však nie je svätý. Sklamaný zo sveta, ktorý je okolo neho a toho, čo je za tým, sa bez výčitiek obracia k alkoholu. Pokiaľ niekomu pomôže, nerobí to pre hrdinstvo a vďaku. Chce len jedno – dostať sa odtiaľto preč. Jedného dňa sa na neho obráti skeptická detektívka Angela (Weisz) s prosbou o pomoc pri objasnení mysterióznej smrti jej sestry – dvojičky. Pátranie ich privedie do sveta anjelov a démonov, ktorý existuje len na mieste súčasného Los Angeles. Prežívajúc neuveriteľné udalosti sa obaja snažia nestratiť seba samých, čokoľvek to stojí.


HIT TÝŽDŇA

Tento týždeň naozaj je z čoho vyberať, takže voľbu, či je hitom skôr Dekameron, Ostrov, Solaris, Scény z manželského života, Exorcista či Twin Peaks nechávam s radosťou na vás.

 

sHIT TÝŽDŇA

Tentoraz hneď dva

1.10.
PONDELOK

23:40 Nikdy to nevzdať (Last to Surrender), USA, 1998 (JOJ)
Americký a čínsky policajt sa usilujú chytiť nebezpečného drogového bossa, ktorý uniká od Seattlu až po barmskú džungľu. Keď Roddy Piper, detektív zo Seattlu príde o svojho dobrého priateľa, ktorého v čínskej štvrti zabil vrah s tajomným menom Tiger, spojí sa s vyšetrovateľom z úradu pre boj s drogami v Číne a spoločnými silami pátrajú po nebezpečnom zločincovi naprieč celou polovicou zemegule.

6.10.
SOBOTA

21:35 Kameňák 3 Česko, 2005 (Jednotka)
Princíp rovnaký ako v predchádzajúcich dvoch týždňoch.


autor Tomáš Daneček 1.10.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.