TV TIPY 8.10. - 14.10. 2007

TV TIPY 8.10. - 14.10. 2007

článok



8.10.
PONDELOK

22:15 Frida  (Frida), USA/Kanada, 2002 (Čt1)
Strhujúci životný príbeh slávnej extravagantnej mexickej maliarky Fridy Kahlo. Salma Hayek vo svojej životnej úlohe - vo filme, ktorého vznik si sama vybojovala a teraz sa stretáva so zaslúženým úspechom. Frida Kahlo prežila búrlivý život, škandálne milostné vzťahy i osudovú lásku s manželom Diegom Riverom. Zapísala sa do dejín nielen ako skvelá umelkyňa, ale vďaka svojej južanskej temperamentnosti aj ako revolucionárka v oblasti politiky i sexu.

01:05 Canterburské poviedky (I Racconti di Canterbury), Tal/Fran, 1972 (Čt2)
Canterburské poviedky sú druhou zbierkou stredovekých textov, ktoré adaptoval do filmovej podoby známy taliansky režisér Pasolini, ktorý sám vo filme vytvoril postavu autora predlohy básnika Chaucera. Je to tiež druhé dielo jeho voľnej Trilógie života. Tak ako v predchádzajúcom Dekamerone ani tento krát sa nezrieka otvoreného zobrazenia erotiky, rovnako ako silne provokatívnych scén.


9.10.
UTOROK

21:55 Jesenná sonáta (Höstsonaten), Švédsko/SRN/Fran, 1978 (Dvojka)
Slávna pianistka Charlotte kvôli kariére dlhé roky zanedbávala svoje deti. Teraz prichádza na návštevu k dospelej dcére Eve a zisťuje, že Eva si vzala do opatery svoju mentálne postihnutú sestru Helenu. Tú pracovne vyťažená Charlotte pred rokmi odpratala do ústavu. Charlotte sa celý život snažila utiecť pred zodpovednosťou za nenaplnené životné osudy svojich dcér, Eva zase v sebe dusila všetky minulé krivdy a utrpenia. Napätie medzi matkou a dcérou postupne rastie, ako pri opätovnom stretnutí spomínajú na staré krivdy, rany a bolesti svojho komplikovaného vzťahu.

23:30 Equilibrium (Equilibrium), USA, 2002 (Markíza)
Futuristický svet zavádza prísny režim - aby sa zabránilo vojne, robí sa všetko pre potláčanie emócií - sú zakázané knihy, umenie i hudba a city sú zločinom trestaným smrťou. John Preston je špičkovým vládnym agentom zodpovedným za likvidáciu tých, ktorí porušujú pravidlá. Stratí však krabičku s Proziom - drogou, ktorá potláča emócie, a tak sa z toho, kto má strážiť zákon, stáva ten, kto začne bojovať za jeho zrušenie 

TV Tipy 8.10. - 14.10. 2007 TV Tipy 8.10. - 14.10. 2007

10.10.
STREDA

21:30 Konformista (Il Conformista), Tal / Franc / SRN, 1970 (Čt2)
Štúdia muža, ktorý v inej dobe mohol prežiť iba banálny život, pretože nechcel nič iného, než splynúť s väčšinou, sa odohráva v tragickom období talianskeho fašizmu. Tým dostáva fatálne rozmery, pretože dôsledky mnohých osobných rozhodnutí prinášali smrť. Marcello Clerici, absolvent filozofie, čerstvý snúbenec krásnej, ale hlúpučkej Júlie, prichádza do Paríža za svojim bývalým profesorom, politickým emigrantom. Má jasnú úlohu a i keď nie je žiadny fanatický fašista, má pocit, že jedná správne. Je tu ale ešte profesorova mladá žena Anna...


11.10.
ŠTVRTOK

21:40 Brazil (Brazil), VB, 1985 (Čt2)
"Niekde v dvadsiatom storočí" hľadajme krajinu, ktorú vo filme Brazil majstrovsky konštruuje režisér a spoluscenárista filmu Terry Gilliam. Píše sa rok 1985 a Oceánia ešte existuje. Mašinéria všemocných ministerstiev, ktorú vo svojom legendárnom románe 1984 predstavil George Orwell stále existuje. Hoci film Brazil nehovorí o Oceánii, nehovorí ani o konkrétnom komunistickom či nacistickom režime, jeho krajina pripomínajúca svojím výzorom spojenie nedávnej minulosti a vizionárskej budúcnosti je nadčasovou krajinou ovládnutou všemocnou brutalitou, presiaknutá mocou. Vládne v nej všemocné a vševedúce Ministerstvo informácií. Úhlavným nepriateľom, proti ktorému už niekoľko rokov neúspešne bojuje majú byť teroristi. Postupne však začíname chápať, že sebavedomá moc boj proti nim využíva na ovládnutie poslednej myšlienky ľudí žijúcich v tejto časom a priestorom neohraničenej krajiny.

22:10 Forrest Gump (Forrest Gump), USA, 1994 (Markíza)
Film je doslova prešpikovaní najrôznejšími kultúrnymi aj spoločenskými odkazmi, videnými  bizarne naivným pohľadom hlavného hrdinu, úzko sústredeným na niekoľko hlavných nehodnotiacich hľadísk. Film mimo výnimočného citu pre metaforu a brilantných humorných scén prekvapuje patetickým tónom a nezvyčajnou melanchóliou. Dôležité miesto tu majú technicky dokonalé triky, dovoľujúce hrdinovi "vstúpiť" do dobových dokumentov a stretnúť sa tak s význačnými osobnosťami.  

23:10 Lost Highway (Lost Highway), Fran/USA, 1997 (Dvojka)
Saxofonista Fred a jeho manželka Renée nájdu na schodoch svojho domu videokazetu, ktorá im naženie strach. Je na nej totiž nahraný ich dom zvonku i zvnútra. Niekto ich pozoruje a preto celú záležitosť nahlásia na políciu. Keď však polícia nájde Renée brutálne zavraždenú, objaví sa ďalšia páska a na nej dôkaz, ktorý jasne usvedčuje Freda. Vo väzení trpí Fred neznesiteľnými bolesťami hlavy a na druhé ráno ho v nej strážcovia nenájdu. Namiesto neho je tam automechanik Pet, ktorý si nič nepamätá. Polícii nezostáva nič iné, ako Peta prepustiť. Jeho návrat do normálneho života však komplikujú hrozivé vízie a osudová žena Alice.

02:15 Farba peňazí (The Color of Money), USA, 1986 (JOJ)
Paul Newman a Tom Cruise, dve žiarivé hviezdy Hollywoodu, predstavujú hlavných hrdinov jedinečného napínavého príbehu z prostredia hazardných hráčov. Newmanov Eddie Felson totiž neochvejne verí, že vyhrané peniaze sú dvojnásobne sladšie než tie ušetrené.

02:50 Vtáci (The Birds), USA, 1963 (Markíza)
Keď prichádza krásna blondína Melanie Daniels do Bodega Bay za svojim čerstvo vyštudovaným priateľom Mitchom Brennerom, je nečakane napadnutá vtákom. Naraz do mesta vletí tisíce vtákov a miestny obyvatelia sa stanú terčom ich šialených útokov. Čoskoro sa ústredné postavy najdesivejšieho filmu o prírodnej katastrofe,  ocitnú uprostred smrteľného súboja s nezastaviteľnou a nevysvetliteľnou silou.  

TV Tipy 8.10. - 14.10. 2007 TV Tipy 8.10. - 14.10. 2007

12.10.
PIATOK

21:55 Ahoj, Terezka (Czesc Tereska), Poľsko, 2001 (Dvojka)
Film režiséra Roberta Glińskeho poskytuje takmer dokumentaristický pohľad na životné šance detí dospievajúcich v neradostnom prostredí postsocialistickej mestskej periférie. Pätnásťročná Terezka sa učí za krajčírku. Chudobná paneláková štvrť jej nedáva nádej na šťastnú budúcnosť, no ona aj tak sníva o kariére módnej návrhárky. Doma však pre svoje sny veľa podpory nenachádza. Otec sa len málokedy odtrhne od fľašky a matka sama len ťažko zvláda prácu, starostlivosť o rodinu a domácnosť.

02:45 Letisko (Airport), USA, 1970 (Markíza)
Nad Lincolnovým letiskom zúri snehová búrka, ktorá obmedzuje premávku. V okamihu, kedy sa na  štart chystá linka do Ríma, uviazne na runwayi mexické lietadlo. Problémy ale nekončia ani po štarte: Medzi cestujúcimi je šialenec s bombou, ktorý chce ukončiť svoj život. Začína boj s časom a napnutými nervami.

03:00 Spomienky na minulý život (Yesterday's Children), USA, 2000 (JOJ)
Jenny Cole žije so svojim manželom a synom v Strednej Amerike. Je tehotná a začína mať veľmi živé sny o malom mestečku, ktoré má veľký kostol. Zverí sa svojej matke a tá jej ukáže nejaké obrázky, ktoré namaľovala, keď bola dieťa. K jej úžasu sú úplne identické s jej snami. Jenny a jej matka začnú pátrať a zistia, že príbehy ktoré sa jej snívajú sa odohrávali v malom írskom mestečku v 30-tych rokoch.
 

13.10.
SOBOTA

13:05 Kontakt (Contact), USA, 1997 (Prima)
Ellie Arroway zasvätila celý svoj život hľadaniu života na iných planétach. Stala sa z nej vedecká kapacita na kozmické ticho, ktorému načúva prostredníctvom sústavy gigantických teleskopov. Jedného dňa sa jej podarí zachytiť signál z vesmíru. Musí tvrdo bojovať, aby bola vybraná k prvému kontaktu so vzdialenou galaxiou.
 
15:20 Zo života chlapca (This Boys Life), USA, 1993 (Jednotka)
Javil sa ako ideálny manžel. A rovnako tak perfektný otec. To bolo presne to, čo potrebovali. Ale všetko nakoniec bolo inak. Slobodná matka Caroline so svojim synom Tobym utekajú až z východného pobrežia a zdá sa, že pri Seattli našli to, čo potrebovali. Caroline prácu a spoločne s Tobym potenciálneho partnera a otca v jednej osobe. Na prvý pohľad bezchybný mechanik Dwight však čoskoro ukáže svoju pravú tvár. Tento násilnícky a nevypočítateľný alkoholik bol mal byť ich najväčšou nádejou. V skutočnosti sa však stal ich najväčším nešťastím.

22:10 Utrhnutý z reťaze (Danny the Dog), Fran/USA/VB/Hong Kong, 2005 (Markíza)
Príbeh Dannyho, otroka s myslením a osobnosťou malého dieťaťa, ktorý prežil celý svoj život bez akejkoľvek výchovy, s výnimkou lekcie ako bojovať. Jeho majiteľ Bart s ním zaobchádzal ako so psom a musel nosiť - tak ako pes - aj obojok. Stal sa z neho smrtiaci stroj zápasiaci v ilegálnych bojových kluboch s gladiátorským štýlom, kde ako nespochybniteľný šampión zarobil svojmu majiteľovi mnoho peňazí. Bart upadá po autonehode do kómy. Danny sa na úteku stretáva so starším, láskavým slepým ladičom pián, ktorý použije hudbu na to, aby ho naučil niečo o svete a tiež ako sa stať človekom.

22:20 Balzac a malá čínska krajčíročka (Xiao cai feng), Čína/Fran., 2002 (Dvojka)
Film sa citlivým spôsobom vyrovnáva s obdobím tvrdých postihov voči "buržoáznej" inteligencii v ére čínskej kultúrnej revolúcie. Jeho hrdinami sú dvaja vysokoškoláci Luo a Ma, ktorí sú v rámci prevýchovy poslaní na práce v bani do izolovanej horskej oblasti. Tu sú konfrontovaní s nevzdelanosťou, dogmatizmom a tvrdým dopadom maoistického ideologického tlaku na obyčajných ľudí.

TV Tipy 8.10. - 14.10. 2007 TV Tipy 8.10. - 14.10. 2007

14.10.
NEDEĽA

23:25 Stahujíci se smyčka  (Tightrope), USA, 1984 (Prima)
Policajt Clint Eastwood vyšetruje brutálnu vraždu mladých žien. Sám detektív občas vyhľadáva spoločnosť prostitútok, netušiac, že vrah má svojim dokonalým plánom zaostrené aj na neho...

 

HIT TÝŽDŇA
9.10.
UTOROK

21:55 Jesenná sonáta (Höstsonaten), Švédsko / SRN / Franc, 1978 (Dvojka)
Slávna pianistka Charlotte kvôli kariére dlhé roky zanedbávala svoje deti. Teraz prichádza na návštevu k dospelej dcére Eve a zisťuje, že Eva si vzala do opatery svoju mentálne postihnutú sestru Helenu. Tú pracovne vyťažená Charlotte pred rokmi odpratala do ústavu. Charlotte sa celý život snažila utiecť pred zodpovednosťou za nenaplnené životné osudy svojich dcér, Eva zase v sebe dusila všetky minulé krivdy a utrpenia. Napätie medzi matkou a dcérou postupne rastie, ako pri opätovnom stretnutí spomínajú na staré krivdy, rany a bolesti svojho komplikovaného vzťahu.


sHIT TÝŽDŇA
13.10
SOBOTA

00:10 Aréna smrti 2 (The Circuit 2: The Final Punch), USA, 2002 (Markíza)
V nápravnovýchovnom zariadení umierajú väzni, skorumpovaný dozorca vzal spravodlivosť do svojich rúk. :)  Treba dodávať niečo viac? Snáď len toľko, že príde aj božský Lorenzo „Renegade“ Lamas...


autor Tomáš Daneček 8.10.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.