FILMOVÉ PREMIÉRY 25.10. 2007

FILMOVÉ PREMIÉRY 25.10. 2007

článok



Filmom tohto týždňa sa pre mňa osobne stal politický thriller Unesený (Rendition), ktorým si Spojené štáty celkom pekne namáčajú hlavu do vlastnej polievky. Konečne prišiel film z továrne na sny, bez snahy o glorifikovanie jednej pravdy. Po nepodarkoch ako Ostreľovač, či Kráľovstvo, už bolo na čase. Pre vyznávačov tínedžerských komédii tu máme (v krajine svojho vzniku už veľmi obľúbených) chalanov zo Superbad a pokiaľ nemáte hlboko do vrecka a je vám prakticky jedno, čo sa na plátne v kine deje, vyrazte na zlátaninku s názvom Prebudene tmy.

Filmové premiéry 25.10. 2007 Filmové premiéry 25.10. 2007 Filmové premiéry 25.10. 2007

UNESENÝ

Napínavý thriller zaoberajúci sa komplikovanou politikou americkej vlády týkajúcej sa tzv. "mimoriadneho vydávania podozrivých" – extraordinary rendition - globálneho tajného systému prepravy, väznenia a vypočúvania, ktorý bol zriadený po útokoch z 11. septembra 2001 a nepodlieha súdnej kontrole ani požiadavkám extradície.

Rendition sa zameriava na životy Douglasa Freemana (Jake Gyllenhaal) – analytika CIA, ktorý začne pochybovať o svojom povolaní po tom, čo bol svedkom brutálneho a nekonvenčného vypočúvania Američana egyptského pôvodu tajnou juhoafrickou políciou; Anwara El Ibrahima (Omar Metwally) – egyptského chemického inžiniera, ktorý ešte ako chlapec spolu s rodinou emigroval do Spojených štátov, a ktorý je teraz podozrivý z teroristickej činnosti; jeho tehotnej ženy Isabelly El-Ibrahimi (Reese Witherspoon) snažiacej sa nájsť svojho manžela, údajne streteného počas letu z Cape Townu do Washingtonu; Alana Smitha (Peter Sarsgaard) – poradcu senátora Hawkinsa (Alan Arkin), ktorý odhalí, že Anwara na príkaz šéfky CIA v boji proti terorizmu (Meryl Streep) odtransportovali do krajiny tretieho sveta, kde ho vypočúvajú; a Abasi Fawala (Igal Naor) – šéfa tajného väzenia, ktorý má svoje vlastné osobné problémy s rebelantskou dcérou Fatimou (Zineb Oukach) a jej priateľom – islamským fundamentalistom Khalidom (Moa Khouas). Rendition trúfalo skúma šedú oblasť medzi správnym a nesprávnym, medzi vpravo a vľavo a odpovede, ktoré nachádza, nie sú jednoduché...

Rendition (USA/JAR, 2007, 120 min.)
Réžia: Gavin Hood. Scenár: Kelley Sane. Kamera: Dion Beebe. Hudba: Paul Hepker, Mark Kilian. Hrajú: Reese Witherspoon, Jake Gyllenhaal, Meryl Streep, Alan Arkin

Filmové premiéry 25.10. 2007 Filmové premiéry 25.10. 2007 Filmové premiéry 25.10. 2007

PREBUDENIE TMY

Will je trinásťročný chlapec, ktorý prežíva úplne normálne problémy s dievčatami v škole, s početnou skupinou bratov a sestier a so svojím dospievaním. Jedného dňa však zistí, že začína nadobúdať nadprirodzené schopnosti a že sa s ním deje niečo divné. To už ale dostáva pozvánku na tajomné stretnutie, ktoré natrvalo zmení jeho život. Je to totiž on, kto je najmladším rytierom svetla, ktorý musí čeliť tme v odvekom súboji dobra a zla. S pomocou svojich nových priateľov a ochrancov sa vydáva na cestu naprieč stáročiami, aby získal šesť vzácnych kameňov, ktoré môžu zachrániť svet pred temnotou. Na pomoc mu prichádzajú ďalší. Proti nim však stojí tajomný jazdec a jeho prisluhovači. Boj o záchranu sveta sa môže začať.

Film vznikol podľa päťzvazkovej série spisovateľky Susan Cooperovej. Pôvodne deťom určené knihy sa stali bestsellermi a séria patrí medzi najznámejšie diela svojho žánru. Podobne ako u iných fantasy filmov napr. Pána prsteňov a Narnie je i tu stredobodom príbehu mladík, ktorý sa musí veľmi rýchlo vyrovnať so svojou novou úlohou záchrancu sveta. Vďaka tomu má samozrejme kopu starostí, ale tiež možnosť skutočne zasiahnuť do behu dejín a uvedomiť si, ako je dôležité v určitom momente vziať zodpovednosť za ďalší vývoj udalostí a nespoliehať sa pritom na ostatných. Práve tento moment poľudšťuje celý príbeh a ten tak nepôsobí pateticky ani jednoducho.

Film sa točil v rumunských ateliéroch a vznikol s minimom špeciálnych efektov. Väčšina akčných scén tak bola natočená realisticky. Boli použité napr. stovky živých hadov alebo havranov. Aj scény zatopenia starobylého chrámu sú natočené so skutočnou vodnou masou. Práve to robí z filmu zaujímavé predstavenie, ktoré má obdivuhodne realistický rozmer.

Prebudenie tmy je film určený pre deti i dospelých. Je to poctivý film o obyčajných veciach, ktoré nám môžu prerásť cez hlavu a nútiť nás k zásadným rozhodnutiam.

The Seeker: The Dark Is Rising (USA, 2007, 100 min.)
Réžia: David L. Cunningham. Scenár: John Hodge. Kamera: Joel Ransom. Hudba: Christophe Beck. Hrajú: Christopher Eccleston, Ian McShane, Gregory Smith, Jonathan Jackson, Wendy Crewson, Amelia Warner, James Cosmo

Filmové premiéry 25.10. 2007 Filmové premiéry 25.10. 2007 Filmové premiéry 25.10. 2007

SUPERBAD

Superbad je varujúcim príbehom dvoch dospievajúcich chlapcov tesne pred maturitou. Sú na sebe strašne závislí, ale teraz by mal každý z nich ísť na inú vysokú školu a čaká ich odlúčenie. Evan (Michael Cera) je milý, chytrý a hanblivý. Seth (Jonah Hill) je drzý, náladový a posadnutý dievčatami. Vo filme sledujeme ich zúfalé pokusy zapôsobiť behom jednej bláznivej noci na objekty ich túžob ... behom jedinej príšernej, potupnej noci, na ktorú po zbytok života vďačne spomínate.

Superbad (USA, 2007, 114 min.)
Réžia: Greg Mottola. Scenár: Seth Rogen, Evan Goldberg. Kamera: Russ Alsobrook. Hudba: Lyle Workman. Hrajú: Jonah Hill, Michael Cera, Christopher Mintz-Plasse, Bill Hader, Seth Rogen, Martha MacIsaac, Emma Stone, Aviva


autor Peter Konečný 25.10.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.