TV TIPY 5.11. - 11.11. 2007

TV TIPY 5.11. - 11.11. 2007

VOD recenzia



5.11.
PONDELOK

00:00 Romeo a Julie na konci listopadu, Československo, 1971 (ČT1)
Televízny film Jaroslava Balíka a Jana Otčenáška s vynikajúcimi hereckými výkonmi Dany Medřickej a Karla Högera, rozpráva komorný príbeh o neskorom šťastí. Keď sa šesťdesiatročný Karel Pluhař zoznámi s Máriou, ženou v mnohom nešťastnou, pocíti, že pokiaľ sa chopí tejto príležitosti bez ohľadu na malicherné záujmy a zábrany, môže sa ocitnúť na prahu nového šťastia...

01:00 Mladí návštevníci (The Young Visiters), VB, 2003 (ČT2)
Počas leta roku 1890 sa jedna slečna rozhodla napísať svoj prvý román. Denne medzi raňajkami a večerným kúpaním napísala jednu kapitolu a za dvanásť dní ho v zošite za dve penny priniesla rodičom. Volala sa Daisy Ashfordová a román napísala, keď mala deväť rokov. Po čase ho v zásuvke objavil nakladateľ, ktorý ho v roku 1919  po prvý krát vydal. A od tej doby do dneška už pôvabné, detsky naivné rozprávanie o pánovi Salteenovi, postaršom štyridsaťdvaročnom mužovi, ktorý sa z lásky ku krásnej Ethel rozhodol stať sa gentlemanom, potešilo celé generácie čitateľov.


6.11.
UTOROK

21:55 Matka a syn (Mat i syn), Nemecko/Rusko, 1997 (Dvojka)
Režisér Alexander Sokurov prostredníctvom sugestívnych poetických obrazov zachytil intimitu vzťahu matky a syna i smútok zo smrti najbližšieho človeka. Pri kompozíciách širokej krajiny sa inšpiroval maliarskymi plátnami, medzi inými aj metafyzickými krajinami nemeckého romantického maliara Caspara Davida Friedricha. Spolu s pôsobivým využívaním zvukovej stopy sa mu podarilo vytvoriť elegickú meditáciu, ktorá scitlivuje zmysly diváka pre obrazy a zvuky života, prírody, medziľudských vzťahov i smrti.

03:20 Ozajstný génius (Real Genius), USA, 1985 (JOJ)
Bláznivá komédia o partii geniálnych študentov, ktorých zneužije na vývoj tajnej zbrane pre armádu ich vlastný učiteľ. Medzi vynaliezavými šialencami vyčnieva ľahtikársky rebel Val Kilmer ako Chris, ktorý sabotuje nielen školský poriadok, ale aj vedecké bádanie svojich spolužiakov.

TV Tipy 5.11. - 11.11. 2007 TV Tipy 5.11. - 11.11. 2007

7.11.
STREDA

23:05 Šialený Max 2: Bojovník ciest (Mad Max 2: ...), Austrália, 1981 (Jednotka)
Svet je spustošený vojnou. Celý boj o prežitie sa zúžil na boj cennú energiu – naftu. Max, ktorý prišiel o celú svoju rodinu, sa teraz bezcieľne potuluje po krajine, ktorej vládne krutý gang vedený psychopatickým lídrom Humungusom. Ako na zavolanie mu do rany prichádza zaujímavý spojenec, kapitán Gyro, ktorý má vo svojej výbave vrtuľník. Spoločne objavujú samostatnú kolóniu s vlastným ropným vrtom a plánom dostať sa k pobrežiu. Cesta k nemu však vedie cez územie ovládané gangom

23:45 Edi (Edi), Poľsko, 2002 (ČT2)
Najlepší priatelia Edi a Jurek sa živia zberom šrotu na uliciach veľkomesta. Jedného dňa dvaja Bratia, ktorí ovládajú susednú štvrť, ubijú na smrť jedného zberača. Toto je spôsob, ako si vynucujú peniaze za nelegálne predávaný alkohol. O niekoľko dní prídu za Edim s návrhom, aby vzdelával ich 17-ročnú sestru Princezničku. Vybrali si ho, lebo je zanietený čitateľ , ktorý zhltne každú knižku nájdenú v odpadkoch. Druhý dôvod – je taký škaredý, že ich sestra sa s nim určite nevyspí…. O tri mesiace však Princeznička otehotnie a aby zachránila pred rozzúrenými bratmi svojho Cigáňa, povie, že otcom je Edi.

01:30 Candyman (Candyman), USA, 1992 (JOJ)
Nikdy nevyslov jeho meno päťkrát za sebou! Drsný horor s podmanivou hudbou minimalistu Philipa Glassa. Študentka Helen Lyleová píše prácu o miestnych legendách a mýtoch. Dozvie sa o mužovi menom Candyman, ktorého miestni ľudia kedysi znetvorili a nechali napospas včelám. Legenda tvrdí, že je plný nenávisti a túžby po pomste. Stačí - vraj - ak človek pred zrkadlom vysloví päťkrát za sebou jeho meno a Candyman sa objaví. Spolu s ním však aj pomsta v podobe hrozných činov. Helen v pravdivosť legendy neverí, avšak pri svojom pátraní po pravde sa okolo nej stane séria brutálnych vrážd.


8.11.
ŠTVRTOK

21:45 Otec a syn (Otets i syn), Rus/Nem /Tal/Holandsko, 2003 (ČT2)
Rovnako ako v ostatných Sokurovových filmoch nejde o konkrétny príbeh dvoch konkrétnych ľudí, ale o podobenstvo. Nie je  dôležité, kde "príbeh" začína a kde končí, kde sa odohráva a v akom čase. Preto úlohy otca a syna zveril opäť nevercom, ako v mnohých  predchádzajúcich filmoch, preto nič vo filme nie je opisom reality, ani prostredia, ani oblečenia, dom, ani čas. Všetko má len alegorický význam, redukované na symboly, ktoré obklopujú  hlavný, vnútorný konflikt vzťahu Otca a Syna. Podobne ako v prvom diely trilógie Matka a syn zachytil Sokurov  najintímnejšie vnútorné pocity pri lúčení odchádzajúcej matky a prežívajúceho syna, vo filme Otec a syn ho zaujíma  zlomový moment v živote rodičov a detí, kedy dospelé, samostatné bytosti odchádzajú z rodného domu, aby žily svoj nezávislý život.

21:50 Bod zlomu (Point Break), USA, 1991 (Markíza)
Agent FBI Johny Utah  sa tajne vydáva medzi kalifornských surfistov, aby vystopoval Ex-prezidentov - ozbrojenú bandu bankových lupičov. Spoznáva sa s výborným potápačom a surfistom Bodhim  ktorého drogou je adrenalín a potešením riskovať život. Utah hľadá pravdu, Bodhi najväčšiu vlnu a obidvaja sú natoľko ponorení do vzájomného súperenia, že takmer tomu obetujú zdravý rozum, svoju hrdosť a život.  

23:10 Švindeľ (Rien ne va plus), Fran/Švajč, 1997 (Dvojka)
Betty a Viktor tvoria vekovo nerovnú dvojicu, ale napriek občasným škriepkam si dobre rozumejú. V obytnom prívese cestujú po krajine a na živobytie si zarábajú príležitostnými švindľami a drobnými podvodmi. Na jednom z rutinných záťahov sa však situácia náhle zmení, keď Betty príde s nápadom okradnúť pokladníka medzinárodnej organizácie. Ten má zo Švajčiarska vyviezť päť miliónov švajčiarskych frankov. Preto Betty a Victor podniknú dobrodružnú cestu, na ktorej prestáva byť jasné, kto chce vlastne ho podviesť.

23:30 Hard Boiled (Lashou shentan), Hong Kong, 1992 (JOJ)
Obyvateľov Hongkongu terorizujú nebezpeční gangstri z brutálnych triád na čele s odporným Mad Dogom. Policajný inšpektor Yuen sa zaprisahá, že prehnité podsvetie zničí. Na pomoc mu prichádza tajný agent Tony. Obaja muži sú síce oddaní rovnakému poslaniu, ale sú zvyknutí postupovať každý inak, Yuen je razantný a nekompromisný, jeho praktiky sú mimoriadne razantné, v porovnaní s ním je Tony pokojnejší a chladnokrvnejší. Napokon však spoja svoje sily, aby sa pokúsili vyhrať boj proti nenávidenému nepriateľovi.

TV Tipy 5.11. - 11.11. 2007 TV Tipy 5.11. - 11.11. 2007

9.11.
PIATOK

21:20 Porota (Runaway Jury), USA, 2003 (Jednotka)
Dráma podľa autora bestsellerov Johna Grishama nás privádza na mimoriadne dôležitý súdny proces, kde ide okrem spravodlivosti aj o veľké peniaze. Práve tu a práve teraz sa rozhodne o budúcnosti zbraní. A zbrane, to sú nekonečné zisky. Wendell Rohr (Dustin Hoffman) by pre spravodlivosť urobil čokoľvek. Tento mimoriadne bystrý právnik sa aj preto nechal najať vdovou, aby zažaloval zbrojárske firmy za voľný predaj zbraní. Dátum prvého pojednávania je už vytýčený a okrem Rohra sa na kľúčový proces pripravuje aj konzultant zbrojárskeho trustu Rankin Fitch (Gene Hackman) a porotca Nick Easter (John Cusack) so svojou priateľkou Marlee (Rachel Weisz). Rozhodnutie poroty bude mať bezprecedentné následky. Kto presvedčí porotu, vyhrá.

02:05 Nechajte maličkých (Lad de små børn), Dánsko, 2004 (Dvojka)
Komorná psychologická dráma rozpráva príbeh o ťažkých citových stratách a sile manželských pút. Britt a Claes prežívajú po smrti svojej malej dcéry hlbokú manželskú krízu. Nedokážu prekonať bolesť ani spoločne zdieľať smútok. Ich priatelia sa im snažia pomôcť, ale všetko je márne. Život doposiaľ spokojného manželského páru sa rozbil na márne kúsky a obaja na to reagujú po svojom. Architekt Claes zanedbáva prácu, túži po pomste a tajne sleduje ženu, ktorá pri autonehode spôsobila smrť ich dcérky. Britt nastúpila na miesto sociálnej pracovníčky a útechu hľadá v tom, že sa až príliš angažuje v prípade mladej nezodpovednej matky. Ani jeden z manželov nedokáže nájsť východisko z bludného kruhu samoty a smútku. Takmer vôbec už spolu nekomunikujú a zdá sa, že nedávna tragédia zničila všetko, čo ich kedy spájalo.

02:20 Jasný terč (Grosse Pointe Blank), USA, 1997 (JOJ)
John Cusack je nájomný vrah na voľnej nohe, ale práca ho v poslednom čase akosi nebaví. Chce už len stihnúť pomaturitné stretnutie, vybaviť tam poslednú objednávku a biznisom skoncovať. No v pätách má federálnych agentov, nájomného vraha, ktorého terčom je on sám a zabijaka, ktorý ho chce prinútiť, aby vstúpil do odborového zväzu nájomných vrahov!


10.11.
SOBOTA

17:00 Moonraker (Moonraker), VB/Fran/USA, 1979 (Jednotka)
Pýchu svetovej vedy, raketoplán Moonraker unesú priamo počas letu. James Bond sa pri pátraní dostane na stopu priemyselnému magnátovi a šialencovi v jednej osobe Hugovi Draxovi. V tajných laboratóriách už má v zálohe vyvinutý nervový plyn, ktorý by mohol vyhubiť celé ľudstvo. Drax má totiž príliš šialené plány na to, aby zostali len tak nepovšimnuté. Svetu hrozí katastrofa a na pomoc Bondovi už prichádza aj americký kolega, aby sa spoločne podujali na významnú misiu.

22:25 Rozhovor (The Conversation), USA, 1974 (Dvojka)
Rafinovane vystavaný a technicky brilantný psychologický thriller amerického režiséra Francisa Forda Coppolu bol voľne inšpirovaný škandálom nelegálnych vládnych odposluchov, známym ako aféra Watergate. Nad touto aktuálnou rovinou príbehu sa klenie podobenstvo o medziľudskej komunikácii a zodpovednosti voči iným. Coppolovu snímku zároveň možno vnímať ako variáciu na slávnu Zväčšeninu Michelangela Antonioniho, ktorá vypovedá o relatívnosti poznania a nemožnosti dopátrať sa skutočnej pravdy o svete okolo nás.

23:05 Narušenie (Girl, Interrupted), USA/Nem, 1999 (ČT1)
Píše sa rok 1967 a sedemnásťročná Susanna Kaysen je rovnaká ako mnoho jej vrstovníkov - zmätená a neistá. Snaží sa nájsť zmysel v tom rýchle sa meniacom svete okolo seba. Tragická láska k staršiemu ženatému profesorovi vyvrcholí zúfalým činom. Po rodičmi vybavenej návšteve psychiatra sa od neho dozvedia, že jej chovanie sa nazýva "nerozpoznateľné narušenie osobnosti", prejavované neistotou o vlastnú osobnosť, dlhodobých zámeroch, výberu priateľov a nejasným rebríčkom hodnôt. Je okamžite umiestená do psychiatrickej liečebne.

01:10 Škandál v katolíckej škole (The Dangerous Lives of ...), USA, 2002 (ČT1)
Francis Doyle a Tim Sullivan sú žiakmi katolíckej strednej školy. Oni a ich neskúsení spolužiaci zatiaľ vnímajú svet podľa jednoduchých pravidiel. Preto priamočiaro oddeľujú dobro a zlo. Prehnane prísna rádová sestra Assumpta v ich životoch figuruje ako úhlavný nepriateľ. Chlapci začnú kresliť komiks, v ktorom Assumpta vystupuje ako zloduch na motorke. Ako by sa do týchto kreslených príbehov preniesla ich túžba žiť a chovať sa  primerane svojmu veku, rovnako ako prílišná fantázia a vzdor s opovrhovaním k cirkevnej inštitúcii a zmeraveným normám.

TV Tipy 5.11. - 11.11. 2007 TV Tipy 5.11. - 11.11. 2007

11.11.
NEDEĽA

16:30 Jesse James (Jesse James), USA, 1939 (ČT2)
Príbeh o legendárnej bande lupičov bratov Jamesovcov, ktorí sa na niekoľko rokov stali postrachom Divokého západu, nakrútil režisér Henry King (Alexander's Ragtime Band, Zvon pre Adano, Pištoľník, Snehy Kilimandžára). Westernu vtisol pomerne romantizujúcu a idealizujúcu podobu hlavnej dvojice a dôraz položil na herecké stvárnenie. Úlohy Jesse Jamesa sa zhostil Tyrone Power a jeho brata Franka vytvoril Henry Fonda.

20:05 Enigma (Enigma), VB/USA/Nem/Holandsko, 2001 (Jednotka)
Geniálny matematik Tom Jericho sa musí v marci roku 1943 vrátiť z regeneračnej dovolenky, na ktorej sa zotavuje po rozchode s fatálnou Claire. Nemecké ponorky totiž zmenili spôsob kódovania správ práve v momente, keď sa cez oceán ženie spojenecký námorný konvoj. Na rozlúštenie miliónov možných kombinácii nového kódu, majú anglickí členovia dešifrovacieho tímu v Bletchley Parku  len krátke štyri dni. Tom Jericho sa za riešením vydáva rovnako intenzívne, ako po stopách tajomstva svojej stratenej milenky a spolupracovníčky Clair, ktorú stále miluje. Pomáha mu v tom starší typ nemeckého šifrovacieho stroja Enigma a len na prvý pohľad neatraktívna spolubývajúca Hester Wallaceová.

22:10 Rocky (Rocky), USA, 1976 (Jednotka)
Rocky Balboa už podľa svojho trénera premrhal svoj talent. Ako výberca dlhov pre miestnych úžerníkov a amatérsky boxer v nelegálnych zápasoch dokáže uživiť samého seba, ale takáto kariéra nie je veľmi príťažlivá pre opačné pohlavie. Zdá sa, že pre Rockyho sa boxerská kariéra skončila. Lenže potom sa to stalo. Blížiaci sa zápas o titul majstra sveta ohrozuje zranenie vyzývateľa a tak obhajcovi titulu Apollovi Creedovi nezostáva nič iné, ako vyzvať kohokoľvek. Od špeciálnej šance pre boxera z ulice sa sľubuje veľká publicita a Rocky má to šťastie, že to bude práve on, kto sa postaví šampiónovi tvárou v tvár. Začína sa tvrdý tréning, ktorý povedie k skutočne poslednej a zároveň najväčšej príležitosti jeho života.

22.40 X-Men 2 (X2), USA, 2003 (JOJ)
X-Meni. Narodili sa s jedinečnou genetickou mutáciou, ktorá im umožňuje vládnuť nadprirodzenými schopnosťami. Pod vedením profesora Charlesa Xaviera slúžia ľudstvu. Chránia svet. Ten im však nedôveruje a bojí sa ich. Po nezmyselnom pokuse o atentát na prezidenta Spojených štátov, ktorý údajne spáchal neznámy mutant, sa verejnosť dovoláva zákona, ktorý má dostať mutantov pod kontrolu. V čele anti-mutantového hnutia stojí armádny veliteľ a vedec Wiliam Stryker, o ktorom sa tvrdí že na mutantoch robil pokusy. Mutantov nenávidí a je rozhodnutý ich totálne zlikvidovať. X-Meni sa tak spolu so spojencami vydávajú na najnebezpečnejšiu misiu v živote.

HIT TÝŽDŇA

10.11.
SOBOTA

22:25 Rozhovor (The Conversation), USA, 1974 (Dvojka)
Harry Caul je muž v strednom veku, ktorý sa na prvý pohľad ničím nevymyká z priemeru. Jeho profesiou je totiž byť nenápadný. Živí sa tým, že pre svojich klientov robí odposluchy cudzích rozhovorov. Pre Harryho je to práca ako každá iná. Nezaujíma ho obsah rozhovorov, iba ich technická kvalita a vyplatený honorár. Drží si odstup od príbehov rozhovor, aby si ustrážil vlastné súkromie. Ale to sa mu darí len do dňa, kedy pre riaditeľa veľkej firmy urobí nahrávku rozhovoru dvoch milencov. Podarí sa mu zvuk vyčistiť tak, že na nej počuť každé slovo. Na základe nahrávky si Harry poskladá príbeh tajnej lásky a vražednej manželskej žiarlivosti. Pochopí, že práve kvôli jeho nahrávke môže byť život dvojice v ohrození. Harry sa pod váhou svedomia rozhodne dozvedieť viac o prípade a z nezúčastneného pozorovateľa sa mení na angažovaného aktéra. Pretože kvôli jeho práci v minulosti zomreli už dvaja ľudia, odmietne nahrávku odovzdať. Ale čo ak je všetko úplne inak a jemu sa nepodarí zabrániť ďalšej tragédii? Rafinovane vystavaný a technicky brilantný psychologický thriller amerického režiséra Francisa Forda Coppolu bol voľne inšpirovaný škandálom nelegálnych vládnych odposluchov, známym ako aféra Watergate. Nad touto aktuálnou rovinou príbehu sa klenie podobenstvo o medziľudskej komunikácii a zodpovednosti voči iným. Coppolovu snímku zároveň možno vnímať ako variáciu na slávnu Zväčšeninu Michelangela Antonioniho, ktorá vypovedá o relatívnosti poznania a nemožnosti dopátrať sa skutočnej pravdy o svete okolo nás. Film bol nominovaný na tri Oscary a získal množstvo ocenení po celom svete, medzi inými aj Zlatú palmu na MFF Cannes.


autor Tomáš Daneček 5.11.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.