TV TIPY 19.11. - 25.11. 2007

TV TIPY 19.11. - 25.11. 2007

článok



19.11.
PONDELOK

00:25 Skurvená noc (11:14), USA/Kanada, 2003 (Prima)
V malom meste menom Middelton ide mladý muž v aute, značne posilnený alkoholom. Zrazu náraz, prasknuté sklo, mŕtvola. V strachu zabalí mŕtvolu a schová ju do batožinového priestoru auta. Prichádza mladá žena s úmyslom pomôcť, zavolá svojho dobrého priateľa, veliteľa polície. Jeleňa tu predsa niekto zrazí každú chvíľu. Policajt prichádza a požaduje, aby bol otvorení kufor auta -  jeleň v ňom však nie je. Mladík, prenasledovaný policajtom sa dáva na útek a medzitým z policajného auta vybiehajú ďalší dvaja zadržaní...

01:00 Žlté mango (Amarelo Manga), Brazília, 2002 (Čt2)
Na predmestí Pernambuca, najväčšieho mesta brazílskeho severovýchodu, sa odohrávajú v letnom žiare prapodivné veci: hotelový kuchár Dunga je po uši zamilovaní do urasteného mäsiara Wellingtona, prezývaného Kanibal, zatiaľ čo tento zbožňuje svoju bigotne veriacu ženu Kiku. Servírka Lígia je znechutená banalitou svojej existencie a pritom statočne odoláva zvodom podivného zákazníka.


20.11.
UTOROK

21:55 Ruská archa (Ruskij Kovčeg), Rus/Nem, 2002 (Dvojka)
Po technickej i umeleckej stránke unikátny projekt režiséra Alexandra Sokurova zachytáva približne tri storočia ruskej histórie. Bol nakrútený v cárskej galérii Ermitáž, ktorá na brehu rieky Neva v Sankt Peťerburgu pripomína plávajúcu archu ruskej duše. Ermitáž založená cárovnou Katarínou Veľkou patrí k najstarším galériám na svete a dnes sa v nej nachádzajú tri milióny umeleckých diel. Po tejto veľkolepej scenérii sa túla francúzsky diplomat markíz de Coustine a sprevádza diváka na historickej prechádzke od čias cárovnej Kataríny až po Októbrovú revolúciu. Kamera pomaly nasleduje markíza, kĺže sa po chodbách v nekonečných jazdách a panorámach, aby predstavila rôzne známe i menej známe postavy z dejín i súčasnosti Ruska. Režisér sa rozhodol náročnú tému stvárniť prostredníctvom nemenej náročného technického riešenia. Film so zložitými jazdami a kompozíciami, v ktorom účinkuje tisícčlenný komparz, nakrútil s pomocou digitálnej technológie v jedinom dlhom zábere a bez použitia strihu.

23:10 Honba na ponorku (The Hunt for Red October), USA, 1990 (Markíza)
Film režiséra Johna McTiernana, nakrútený podľa bestselleru Toma Clancyho, je príbehom mužov, v ktorých rukách leží zodpovednosť za súdny deň. Nová, supermoderná jadrová ponorka mieri k pobrežiu USA. Jej veliteľom je kapitán Marko Ramius. Americká vláda sa obáva, že ponorka "Červený október" zaútočí. Analytik CIA  je iného názoru. Myslí si, že kapitán Ramius chce emigrovať. Má však len niekoľko hodín, aby ho našiel a svoj názor dokázal. Sovietske námorné a vzdušné sily po ponorke totiž pátrajú tiež.

TV Tipy 19.11. - 25.11. 2007 TV Tipy 19.11. - 25.11. 2007

21.11.
STREDA

21:30 Zem nikoho (Ničija zemlja), BosnaHercegovina/Slov/Tal/Fran, 2001 (Čt2)
Koprodukčný film Zem nikoho slovinského režiséra Danisa Tanoviča reflektuje svojským tragikomickým pohľadom jednu z najväčších hrôz povojnovej Európy, vojnu v Bosne a Hercegovine. Prenesieme sa do prvej polovice 90. rokov, keď zúril bosniansko-srbský konflikt. V priam mysterióznom úvode sa zoznamujeme so skupinkou bosnianskych vojakov putujúcich na vojnovú líniu neznámou krajinou zahalenou v rannej hmle. Po rozplynutí oparu vystrieda ráno krásny slnečný deň, väčšina z nich si ho však priveľmi neužije. Nasleduje totiž brutálna scéna, keď do zblúdencov strieľajú nepriateľskí srbskí vojaci. Prežije len jeden z nich, Čiko.

23:00 Zabudnite na Mozarta, SRN/Československo, 1985 (Dvojka)
Pôvodný televízny film, vyrobený v koprodukcii s NSR, ktorý sa na pôdoryse kriminálneho pátrania po záhadných okolnostiach predčasnej smrti geniálneho skladateľa W. A. Mozarta, vyslovuje k závažnej problematike zmyslu umeleckej tvorby a cene života a smrti. Aj napriek tomu, že dielo dôsledne vychádza z faktografie jeho života, nechce byť životopisným filmom v tradičnom zmysle slova. Zámerom režiséra a scenáristu bolo vysloviť sa aj ku problematike vzťahu umelca a spoločnosti, keďže rebel Amadeus vyrastal z duchovných koreňov Francúzskej revolúcie a dostával sa do častých konfliktov so zástancami rigidného absolutizmu.

23:50 Ples príšer (Monster's Ball), USA/Kanada, 2001 (Čt2)
Psychologická dráma režiséra Marca Forstera v pôsobivej forme rozvíja tému osamelosti a vykúpenia. O pozoruhodný projekt pôvodne mal záujem celý rad známych režisérskych aj hereckých osobností, hlavné úlohy nakoniec vynikajúcim spôsobom stvárnili Billy Bob Thornton a Halle Berry.

01:25 Noční jazdci,  Československo, 1981 (Joj)
Oproti sebe stoja dvaja zásadoví, nekompromisní muži. Jeden má za sebou obyvateľov chudobnej dediny, druhý zákon. Konflikt čaká na vyvrcholenie v záverečnej prestrelke. Výstrely z pušiek nakoniec padnú, no nestane sa tak na divokom západe, ale na slovensko-poľskom pohraničí. Michal Dočolomanský v úlohe pašeráka koní a Radoslav Brzobohatý ako pražský colník sa v Hollého Nočných jazdcoch stretli v takmer westernovej konfrontácii, zasadenej do neistých a často dramatických rokov novozaloženej Československej republiky.


22.11.
ŠTVRTOK

21:40 Raj (La Ronde), Francúzsko, 1950 (Čt2)
Viedeň na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia, v ktorej autor roztáča koleso stretnutí, lások, túžby, erotiky a samozrejme nekonečného sklamania. Vo filme sa objavuje rada hercov ako Gérard Philipe, Simone Signoretová, Danielle Darrieuxová, Jean-Louis Barrault a Serge Reggiani. A Ophüls čaruje kamerou, svetlom a tieňom, gestami a hereckým umením.

23:10 Martha (Martha), SRN, 1974 (Dvojka)
Štúdia patologického vzťahu medzi dominantným mužom a submisívnou ženou. Martha je tridsiatnička, žije s rodičmi a všetok svoj čas venuje práci knihovničky. Po otcovej smrti sa ujme starostlivosti o panovačnú matku a odmietne kvôli nej ponuku na sobáš so svojím šéfom. Situácia sa postupne vyhrocuje, matka je stále agresívnejšia a zdá sa, že ju baví dcéru ponižovať. Martha sa preto rozhodne osamostatniť a vydá sa za Helmuta. Avšak Helmut je v skutočnosti surový tyran. Martha si spočiatku myslí, že prejavy despotizmu, fyzické i psychické ponižovanie patria k manželstvu. Keď však Helmut podá v jej mene výpoveď, umiestni matku do ústavu a Marthu uvrhne do domáceho väzenia, je jasné, že ide o vzťah tyrana a obete.

23:30 O 28 dní (28 Days Later), Holandsko/VB, 2002 (Joj)
Skupinka aktivistov, ktorá bojuje za práva zvierat, vtrhne do laboratórií, kde vedci skúmajú opice infikované besnotou. Ochrancovia v ošiali vypustia pokusné opice von z klietok a tie ich okamžite dokúsajú a nakazia. O 28 dní neskôr... Pracovník kuriérnej služby Jim sa prebudí v nemocnici z kómy a zistí, že budova je úplne prázdna. Nikde nikoho. Vystrašený tak opúšťa nemocnicu, aby objavil celú hrôzu. Londýn je mŕtve mesto. Vírus zlikvidoval skoro všetkých obyvateľov. Prežila len skupinka ľudí, ktorá bojuje o svoju záchranu.

TV Tipy 19.11. - 25.11. 2007 TV Tipy 19.11. - 25.11. 2007

23.11.
PIATOK

22:05 Obvinený (Anklaget), Dánsko, 2005 (Dvojka)
Psychologická dráma venovaná pálčivej spoločenskej téme zneužívania detí je brilantnou štúdiou charakterov a medziľudských vzťahov. Príbeh je postavený na precíznom dávkovaní napätia, ktoré do poslednej chvíle núti diváka zaujať k postavám a ich problémom vlastný postoj.

23:50 Wyatt Earp (Wyatt Earp), USA, 1994 (Prima)
Kevin Costner vystupuje v úlohe najslávnejšieho muža zákona, ktorý kedy kráčal po Divokom Západe a stal sa legendou. Gene Hackman v úlohe Wyattovho otca a Dennis Quaid ako Earpov najlepší kamarát, dodávajú šťavu tomuto veľkolepému westernu, ktorý Prima bohužiaľ rozdelila na dve časti.  


24.11.
SOBOTA

13:10 Jeremiah Johnson (Jeremiah Johnson), USA, 1972 (Jednotka)
Jeho celý život bol neodlučiteľne spätý s prírodou. Samotár, ktorý sa odmieta zmieriť so zákonmi spoločnosti. Odchod z civilizácie do divokej prírody však nemusí vždy znamenať iba pokoj a nachádzanie samého seba. Akokoľvek sa to zdá, pod pláštikom harmónie môže byť aj príroda vo svojom vnútri poriadne divoká.

16:55 Chobotnička (Octopussy), VB/USA, 1983 (Jednotka)
Bola majetkom ešte rodu Romanovcov. Táto drahá starožitnosť však teraz z Moskvy zmizla. Honba, ktorá sa zmiznutím odštartovala privádza Jamesa Bonda na stopu tým, ktorí sa o starožitnosť uchádzajú najusilovnejšie. A ako muž s dobrou intuíciou tuší, že za prípadom sa skrýva oveľa viac, ako pár miliónov dolárov. Je tu totiž šialený ruský generál Orlov, ktorý chce zaútočiť na Nemecko, aj keď jeho nadriadení sú zásadne proti. Lenže Orlov je príliš tvrdohlavý, aby sa nechal len tak odradiť. Kľúčovým ťahom v operácii bude získať si dôveru krásnej ženy s tetovaním chobotničky.

22:05 Harold a Maude (Harold and Maude), USA, 1971 (Dvojka)
Dnes už kultový film režiséra Hala Ashbyho vyvolal v čase svojho vzniku vlnu odporu tak zo strany konzervatívnej kritiky, ako aj mladých rebelov. Originálny humor a láskavé posolstvo tohto príbehu o láske a smrti našlo odozvu až oveľa neskôr a dnes patrí k najobľúbenejším filmom Nového Hollywoodu.

22:10 Proroctvo z temnôt (The Mothman Prophecies), USA, 2002 (Joj)
John Klein, novinár Washington Post, a jeho manželka Mary práve našli dom svojich snov. Ale ich radosť netrvá dlho, keď majú cestou domov tragickú nehodu. Šoférujúca Mary uvidí pred autom tmavú postavu, strhne volant na stranu a na zľadovatených cestách dostane auto šmyk. Mary si poraní hlavu a zopár dni nato v nemocnici umrie. John, zronený smútkom, nájde pri jej nemocničnej posteli kresby onej tmavej postavy, ktorú nikdy nenašli - až nato, že na kresbách má táto postava krídla. Ale kresby vôbec nepripomínajú anjela

22:20 Dannyho dvanástka (Ocean's Twelve)USA / Austrália, 2004 (Prima)
Danny Ocean sa tentoraz vracia s jedenástimi komplicmi a vo výhľade má tri lúpežné plány v troch rozličných mestách Európy. Amsterdam, Rím a Paríž sa stávajú hlavnými cieľmi ich odvážnych plánov, v ktorých pôjde napríklad o obraz Mony Lízy alebo o obrovský diamant...

23:35 Dotyk smrti (Bringing Out the Dead), USA, 1999 (Jednotka)
Frank Pierce je na dne. Po piatich rokoch vyčerpávajúcich nočných služieb v sanitke záchranky sa z neho stal alkoholik trpiaci depresiou a ťažkými halucináciami. Vidí duchov desiatok pacientov ktorých sa mu nepodarilo zachrániť v uliciach Manhattanu. Záblesk nádeje do Frankovho sveta prinesie tajuplná Mary Burkeová.

TV Tipy 19.11. - 25.11. 2007 TV Tipy 19.11. - 25.11. 2007

25.11.
NEDEĽA

15:10 Smrteľný hriech (Leave Her to Heaven), USA, 1945 (Čt2)
Pôvabná Ellen Berentová a úspešný spisovateľ Richard Harland sa náhodou stretnú pri ceste vlakom, kde si Ellen práve číta jeho novú knihu. Ich vzájomné sympatie prerastú do milostného romániku a k prekvapeniu všetkých sa čoskoro vezmú. Po svadbe sa Richard snaží rozdeliť svoj čas medzi písanie, manželku a postihnutého brata, ale Ellen je čím ďalej tým viac zatrpknutejšia. Najskôr preto, že po prvý krát v živote ucítila obrovskú vnútornú potrebu vlastniť milovaného človeka. Všetci ľudia okolo Richarda sa tak zrazu stávajú jej úhlavnými nepriateľmi, pretože ju okrádajú o manželov čas.

20:05 Bledý jazdec (Pale Rider), USA, 1985 (Jednotka)
Boli to časy, v ktorých takmer všetko znamenalo zlato. Náleziská sú, ako sa zdá, dostatočne bohaté na to, aby sa ho nenásytný majiteľ susedných baní Coy LaHood s výdatnou pomocou svojho syna a bandy žoldnierov nepokúsil získať. S tichým súhlasom šerifa neustále ohrozuje osadu zlatokopov až dovtedy, dokým sa nezjavil on. Do osady prišiel ako neznámy jazdec, ktorý o sebe tvrdí, že je kazateľ. A je to práve on, kto sa hrozbe postavil tvárou v tvár. Zdá sa, že boháč to s kazateľom nebude mať jednoduché a bude potrebovať posily.

22:35 M:I-2 (Mission: Impossible II), USA/Nem, 2000 (Joj)
Zvláštny agent Ethan Hunt je poverení novou úlohou. Práve vyvinutý preparát, ktorý môže vážne ohroziť ľudstvo, sa ocitol v nesprávnych rukách Huntovho  bývalého kolegu Seana. Ten sa dal na cestu zločinu a terorizmu a patrí k najobávanejším. Počítačového génia Luthera Ethan k spolupráci prehovárať nemusí, stál mu vždycky po boku, ale potrebuje na svoju stranu získať pôvabnú Nyah, povolaním mimoriadne zručnú zlodejku. Ešte nedávno bola Seanovou milenkou a má teda šanci znovu získať jeho dôveru. Tentoraz ale s nasadením života.
 
00:25 Hurikán v ringu (The Hurricane), USA, 1999 (Prima)
Vyrastal v zlej štvrti, od detstva mal problémy s políciou a nakoniec bol nespravodlivo odsúdený k trojnásobnému doživotnému trestu. Rubin Carter, ktorý si v ringu vydobyl prezývku Hurikán, bol čiernym koňom strednej váhy. Jeho sny o majstrovskom titule sú rozmetané vo chvíli, kedy je zatknutý, obvinený z trojnásobnej vraždy zastrašeným zmanipulovaným svedkom a odsúdený. Hurikán v rámci boja o zachovanie ľudskej dôstojnosti a rozumu spíše v cele svoju autobiografiu...


HIT TÝŽDŇA
21.11.
STREDA

23:50 Ples príšer (Monster's Ball), USA/Kanada, 2001 (Čt2)
Film rozpráva príbeh väzenského dozorcu, člena popravčej čaty a mladej krásnej ženy, ktorá vo väzení navštevuje manžela odsúdeného na trest smrti. Na troskách ich vzťahu sa prekvapivo rodí nová láska. Prežije? Názov filmu je odvodený od zvyklosti organizovať po pohrebe posedenie s pozostalými. Všetci sú v čiernom a s plnými ústami… spomínajú na nebohého, vyťahujú zábavné historky z jeho života. U nás sa tomu hovorí „kar“, v americkej kultúre tomu hovoria: „Monster´s Ball“ – Ples príšer. (prečítajte si viac)


sHIT TÝŽDŇA
23.11.
PIATOK

00.50 Pustatina (Deathlands), USA, 2003 (Markíza)
Píše sa rok 2104. Počas predchádzajúceho storočia bol svet pustošený vojnami a katastrofou. Radiácia sfarbuje oblohu. Červená chemická hmla zahaľuje zem bez života. Vláda neexistuje. Civilizácia sa vrátila k feudálnemu zriadeniu a vojenskému právu. Vítajte v novej realite! Na mieste Spojených štátov si mocní samovládci založia provizórne kráľovstvo, ktoré utláča a zotročuje tých, čo prežili 21. storočie.


autor Tomáš Daneček 19.11.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.