BLOG: BIJE POŽIČOVNIAM NA POPLACH?

BLOG: BIJE POŽIČOVNIAM NA POPLACH?

článok



Bývam na najmladšom sídlisku, metropoly východného Slovenska, Košíc. Moje sídlisko sa od ostatných odlišuje najmä stúpajúcou kriminalitou a závratne sa zvyšujúcim počtom krčiem, (alebo ak chcete „pubov“), ktoré rastú ako huby po daždi. Boli časy, keď malé lokálne obchodíky prosperovali, boli cenovo prijateľné a ponúkali širokú škálu tovaru. S príchodom veľkoobchodného giganta, výstavbou neďalekého hypermarketu a sídliskových supermarketov začalo spomínaným maloobchodníkom svitať na horšie časy. Ich neschopnosť konkurovať väčším obchodným reťazcom sa odrazila na zvýšení cien či viditeľnom zúžení ponúkaného sortimentu. Netrvalo dlho a uchytil sa bizarný trend: pričlenenie baru k potravinám. Spočiatku fungoval predaj základných potravín a prevádzkovanie krčmy úsmevne pod jednou strechou, avšak vysoký dopyt po alkohole a skalní štamgasti mali za následok, že sa celý podnik premenil na krčmovú záležitosť. Potreba pitia alkoholu zvíťazila nad potrebou základných potravín. Samozrejme v rámci jednotlivých lokalít.

Pri zaregistrovaní tohto netradičného javu sa preniesli moje obavy na podnik, ktorého služby využívam dosť intenzívne, na DVD požičovňu. Keď majú na seba problém zarobiť potraviny, pomyslel som si, ako sú na tom požičovne, ktoré sa snažia rozlúsknuť oveľa tvrdší oriešok – šírenie nelegálnych kópií najnovších filmov. Čelia filmovému pirátstvu. Aspoňže požičovniam zostala verná hŕstka tých, ktorí preferujú sledovanie originálneho nosiča (v 100 % kvalite) pred pirátskou kópiou. 

Blog: Bije požičovniam na poplach?

Len pár rokov dozadu bolo vlastnenie počítača vybaveného internetovým pripojením luxusnou záležitosťou. Dnes je to, dovolím si tvrdiť, priam existenčná potreba v našej spoločnosti (najmä pre študentov či pracovne aktívnych občanov). V súčasnosti je naopak problém nájsť domácnosť, ktorá týmto výdobytkom modernej techniky nedisponuje. Práve pokušenia ako počítač a internet stoja za klesajúcim dopytom po využívaní služieb požičovní. Či už je to vytváranie kópie originálneho disku alebo sťahovanie horúcich filmových noviniek z internetu.   

Od kedy si pamätám, na sídlisku fungovala jedna jediná požičovňa VHS, ktorá okrem tejto služby, predávala tabak a tabakové výrobky. Po dlhom predlhom období jej monopol skončil a  pribudla jej konkurencia takmer na druhom konci obytnej zóny, ktorá vyrástla v rámci supermarketu. Nenechal na seba čakať ani tretí podnik, avšak ten už okrem prenájmu VHS fungoval tiež ako internetová kaviareň, z čoho vlastne žije doteraz. Na slovenský trh dorazili DVD nosiče a až na tretí spomínaný podnik, požičovne diverzifikovali ponúkaný sortiment o DVD disky, ktoré sa behom krátkeho času stali prioritou. VHS-ky zaujali miesto na poličke s nápisom „výpredaj“. K skupinke troch požičovní sa pridala štvrtá, ktorá nevídane vyrástla v útrobách vtedy novej, na pomery sídliska veľmi solídnej reštaurácie. Vyše dvadsaťtritisícovému obyvateľstvu tak boli k dispozícií štyri požičovne. 

Neúčinná reklama, presýtený trh, nízky dopyt – asi všetky tieto aspekty sa podpísali pod bankrot najnovšej mini DVD požičovne a začalo sa s výpredajom nosičov, ktorý pretrváva do dnešného dňa. 

Blog: Bije požičovniam na poplach?

O pár mesiacov na to, koncom leta požičala svoje posledné DVD i požičovňa vedľa supermarketu. Tá bola mimochodom pobočkou v Košiciach zvučnej firmy. Už v priebehu leta nám bolo naznačené, že niečo nie je v súlade s kostolným poriadkom. Keď som si bol s priateľmi vypožičať pár horúcich DVD noviniek, kamarát sa pri pohľade na B-čkový „akčňák“ so Stevenom Segalom nezdržal komentára: „Však tento film som už videl pred vyše polrokom na počítači. Pozrieme si to u mňa doma, škoda požičiavať. Za päťdesiat korún si môžeme kúpiť...“. Reakcia zamestnankyne nenechala na seba dlho čakať a odmerane poznamenala: „Však práve kvôli tomu možno čoskoro aj zatvoríme.“ A tak sa aj stalo. V priebehu pár mesiacov bolo o dve požičovne menej. Kým jedna mala stabilnú trhovú pozíciu, druhá sa jednoducho nedokázala uchytiť. Obe však postihol rovnaký osud.

Zákazníkom môjho sídliska teda zostali dve alternatívy: požičovňa s dlhoročnou tradíciou a stálymi zákazníkmi, ktorú poznám už od nepamäti, a tá, ktorá do dnešného dňa ponúka VHS a internetové/faxové služby. Prakticky v našej obytnej zóne zostala jedna poriadna (DVD) požičovňa, aj tá si v poslednom čase sťažuje na výrazný pokles požičaných DVD titulov.    

Len pár dní dozadu som šiel s nákupom zo supermarketu okolo bývalej požičovne, ktorej priestory donedávna chátrali. Dlhší čas čakali na adekvátneho súkromníka. Bol som plný očakávaní, čo nového tam vyrastie. Špecializovaná predajňa s doteraz na sídlisku nedostupnou komoditou, alebo podnik poskytujúci služby, aké u nás doposiaľ uspokojované  neboli? Nedalo mi teda nenazrieť cez plastové dvere dnu. Ešte len teraz možno pochopíte, prečo toľká rozčarovanosť nad expanziou krčiem v úvode článku. Na dverách bývalej DVD-čkárne stálo napísané „Prijmeme výčapnícku a pomocnú silu...“. Ako sú na tom požičovne vo vašom okolí? 


autor Michal Šmajda 5.12.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.