DVD NOVINKY

DVD NOVINKY

článok



Aj keď koncoročná DVD nádielka nie je taká bohatá ako v ostatných ponukách, je si stále z čoho vyberať. Do pozornosti dávam slovenské tituly Martina Šulíka. 

DVD novinky DVD novinky DVD novinky

KÁVA A CIGARETY  (Kúpiť DVD)
Jim Jarmusch, tzv. „kráľ  amerického nezávislého filmu“, nakrúcal od roku 1986 krátke čiernobiele filmy s jednoduchým dejom: dve či viac postáv v nich popíjajú kávu, fajčia a debatujú na rôzne témy. Hrajú ich známi, zväčša americkí herci a hudobníci, ktorí sa pred kamerou evidentne zabávajú a improvizujú. Najznámejší z filmov s Iggy Popom a Tomom Waitsom dokonca získal Zlatú palmu na MFF Cannes 1993. V roku 2003 sa ich režisér rozhodol doplniť šiestimi novinkami do celovečerného filmu. Len u Jarmuscha môžete vidieť ako sa herec Bill Murray baví s hiphoppermi GZA a RZA, či ako Jack a Meg z kapely White Stripes debatujú o vynálezoch Nikolu Teslu. Hoci je tento film v režisérovej tvorbe skôr výnimkou, sú v ňom niektoré jeho typické témy a režijné postupy. Film tvorí mozaiku jedenástich krátkych poviedok s ironickým či absurdným humorom.


KRAJINKA  (Kúpiť DVD)
Na začiatku sa stane zázrak: doktor Roth jediným vdýchnutím cigaretového dymu vráti život malému Imriškovi. Potom sa zoznámime s vojakom Cyprom, ktorý si po hrdinskom výkone vymiluje hodinky od pani Agáty. Svätý Krištof zachráni kradnúceho tuláka Cyrila Polku pred hanbou a policajtmi. Radosti a veselosti v krajine pomaly ubúda, príde vojna. Doktor Roth s rodinou zmizne v koncentráku a už sa nikdy nevráti. Cez dvor rodiny Kamasovcov sa v krátkom čase preženú tri armády, ako by to bolo najmenšie bojisko druhej svetovej vojny. Prichádzajú nové časy. Krajčírovi Ondrášovi znárodnia dielňu a zavrú ho ako protištátny živel. Zatýkajú aj kňaza. Krajina zostane bez Boha. Ubúda ľudí, vtákov aj zvierat v lese. Príbeh krajiny završuje osud pytliaka Imra Kormána, ktorý celý život kládol železné pasce, pokiaľ i jeho železo nezabilo. Vo filme Martina Šulíka účinkujú: Vilma Cibulková, Csongor Kassai, Jan Kraus, Marián Labuda, Dorota Nvotová či Anna Šišková.


ORBIS PICTUS  (Kúpiť DVD)
Hrdinkou príbehu je šesťnásťročná Terezka, ktorá má ešte detský pohľad na svet, ale i výnimočnú fantáziu. Odchádza z detského domova, kde všetko bolo tak jednoduché, pretože za ňu rozhodovali iní. Rozhodne sa, že v hlavnom meste vyhľadá svoju matku, ktorá o ňu už roky neprejavovala záujem. Podivuhodná cesta krížom krážom celým Slovenskom je nielen citovou výchovou, ale i Terezkinou skúškou z dospelosti. Prežíva situácie groteskné až absurdné, a všetky starostlivo zaznamenáva do starej slepej mapy. Reálny príbeh sa prelína so snami a je naplnený hravým humorom. V poetickom filme z roku 1997 si zahrali osobnosti slovenského filmu ako Emília Vášáryová, Marián Labuda, Božidara Turzonová, Július Satinský a Marián Zednikovič. 

DVD novinky DVD novinky DVD novinky

PRÍBEH NARODENIA  (Kúpiť DVD)
Nový film z dielne New Line Cinema má názov Príbeh Narodenia a zachytáva namáhavú a dlhú púť Márie a Jozefa, ktorá vyvrcholila jedným z najväčších momentov v histórii ľudstva - narodením Ježiša Krista. Prináša portréty dvoch ľudí, ktorým zvestovanie Archanjela Gabriela prinieslo na jednej strane obrovskú radosť, ale aj nepochopenie a odsúdenie ich okolia na strane druhej. Divák má jedinečnú možnosť prežívať spolu s nimi bolesť a zároveň radosť z neočakávaného zvratu v ich životných osudoch.


NÁVRAT OŽIVLÝCH MŔTVOL  (Kúpiť DVD)
Oan O’Bannon – spoluautor filmu Votrelec, Total Recall a Životná sila vo svojom režijnom debute ešte stupňuje mieru hrôzy a prináša morbídny horor. Clu Gulager (Tapeheads), James Karen (Mulholland Drive), Don Calfa (Necronomicon) a Thom Mathews (Peacemaker) sa predstavujú v hlavných úlohách filmu, ktorý je plný strašidelných scén, úchvatných vizuálnych efektov a gradujúceho napätia. Zamestnanci skladu s lekárskym materiálom nešťastnou náhodou oživili mŕtvolu. Ich pokusy ju znova „zabiť“ končia neúspechom. Mŕtvola žije aj po rozrezaní na kúsky a jej chuť na „živé mozgy“ iba rastie. Nakoniec sa im podarí hýbajúcu sa časť tela spáliť, ale popol sa rozptýli po blízkom okolí cintorína a z hrobu ako na povel vyliezajú ďalší mäsožraví zombie.  


NEXT  (Kúpiť DVD)
Next je adaptáciou poviedky The Golden Man od jedného z najväčších velikánov svetovej sci-fi literatúry Philipa K. Dicka, podľa poviedok ktorého boli sfilmované hity ako Blade Runner, Minority Report, Total Recall či Scanner Darkly. Cris Johnston (Nicholas Cage) je obdarený schopnosťou vidieť do budúcnosti a tiež určovať správny tok budúceho času. Novodobý mesiáš, ktorý musí spasiť ľudstvo a predovšetkým svoju rodinu. Niekedy to ale osud zariadi tak, že si musí vybrať jedno alebo druhé. Možno ale existuje ešte nejaká ďalšia možnosť...

DVD novinky DVD novinky DVD novinky

KLIATBA ZLATÉHO KVETU  (Kúpiť DVD)
Čína, desiate storočie. V podvečer festivalu Chong Yang zaplnia cisársky palác zlaté kvety. Cisár (Chow Yun Fat) sa neočakávane vracia so svojím druhým synom, princom Jai. Zámienkou je, že chce sviatky osláviť so svojou rodinou, ale keďže vzťahy medzi cisárom a chorľavou cisárovnou (Gong Li) sú chladné, je to zámienka falošná. Cisárovná a jej nevlastný syn, korunný princ Wan udržiavajú už roky nezákonný pomer. Wan sa cíti uväznený a jeho snom je ujsť so svojou tajnou láskou, dcérou cisárskeho lekára, Chan z paláca. Réžia: Yimou Zhang (Hrdina , Klan lietajúcich dýk).
 

ARTHUR A MINIMOJOVIA  (Kúpiť DVD)
Desaťročný Artur žije s babkou v malom dome na dedine. Rovnako ako všetky deti, aj on je fascinovaný rozprávkami, ktoré mu babka rozpráva. Zdá sa mu o afrických kmeňoch a neuveriteľných príbehoch, ktoré sú popísané a namaľované v čarovnej knihe jeho dedka, ktorý pred niekoľkými rokmi záhadne zmizol. Idylické časy skončia v okamihu, kedy im hrozí zabavenie domu. Situácia vyzerá beznádejne. Jedinou šancou je dedkov poklad, ktorý je údajne ukrytý kdesi na záhrade, v ríši Minimojov, roztomilých malých škriatkov, o ktorých Arturovi rozprával dedko. Malý Artur sa rozhodne odvrátiť hroziace nebezpečenstvo a vydá sa hľadať pomoc práve do ríše Mimimojov. Arturova cesta je dôkazom, že niekedy i tí najmenší môžu dokázať veľké veci. Za réžiou stojí slávny francúzsky režisér Luc Besson, ktorý má na konte kultové diela ako Brutálna Nikita či Leon.


NÁVRAT STRATENÉHO SYNA  (Kúpiť DVD)
O človeku, ktorý postupne začal v živote strácať sebazáchovnú imunitu proti všetkému nepravému, nemravnému, polocharakternému, čo sa tvári tak nevinne, samozrejme a normálne; začal si to pripúšťať práve ako nepravé, nemravné a znehodnocujúce ľudský život. Prestal to považovať za normálne – a v tom momente sa ocitol v konflikte so sebou samým a so svetom všetkých „normálnych“ ľudí okolo seba. Modelovosť prostredia a situácií, alegorickosť zámeru aj rada scén je zdanlivo popretá dokumentárnou vierohodnosťou obrazového spracovania. V rovine podobenstva sa pohybujú štylizované postavy, pomenované krstnými menami hercov. Odlúčenie a uzatvorenosť zdôrazňujú prevažujúce interiéry, zábery pozorovania sveta cez sklo, symbolika okien. Z jemných náznakov gest a pohybov, často i z existenciálne kŕčovitého hereckého výkonu sa dozvedáme o myšlienkach a duševnom stave hrdinov, o ich samote a existenciálnej úzkosti, neschopnosti živej, úprimnej medziľudskej komunikácie. Svet E. Schorma hľadá dobro, ľudskosť, pochopenie a toleranciu. Vo filme debutoval vynikajúci český kameraman Fr. Uldrich. 
 


autor Michal Šmajda 19.12.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.