VIANOČNÉ TV TIPY 24.12. - 30.12. 2007

VIANOČNÉ TV TIPY 24.12. - 30.12. 2007

VOD recenzia



24.12.
PONDELOK

15:25 Byl jednou jeden král..., Československo, 1954 (Čt1)
Kráľ Ja I. má tri dcéry - Drahomíru, Zpěvanku, najviac miluje svoju najmladšiu Marušku . Tá ho však raní, keď mu na otázku - ako ho má rada - odpovie, že ako soľ. Kráľ Marušku  vyženie a zakáže v kráľovstve používať soľ. Až po mnohých peripetiách je Maruške dovolený návrat na hrad, a aj kráľ si uvedomí vlastnú chybu.

17:10 Doba ľadová (Ice Age), USA, 2002 (Jednotka)
Všetkému je na vine veverička. Malá vychudnutá šabľozubá veverička, ktorá sa chcela len v pokoji najesť a pritom nechtiac odštartovala dobu ľadovú. Chaos všeobecného sťahovania do teplých krajín, spojí osudy ukecaného leňochoda Sida a zatrpknutého mamuta Manfreda. Pri ich púti, sa im náhodou podarí zachrániť malé ľudské dieťa, ktorého matka zahynula na úteku pred šabľozubými tigrami. Jeden z nich menom Diego sa k Sidovi a Manfredovi pripojí pod zámienkou, že ich ako skúsený stopár dovedie k pozostatkom kmeňa, ku ktorému dieťa patrí. V skutočnosti však chce dieťa doniesť vodcovi svojej svorky.

18:55 Perinbaba, Československo/SRN, 1985 (Markíza)
Rozprávka o starenke, ktorá sa starala o sneh a o Jakubovi, ktorý sa nebál smrti. Príbeh zachytávajúci odvekú túžbu človeka po šťastí, porozumení a láske, snahu prekonať ťažkosti a zvíťaziť nad smrťou. Pranieruje chamtivosť a túžbu po rýchlom zbohatnutí. 

21:45 Zápisník jednej lásky (The Notebook), USA, 2004 (Prima)
Starý muž číta zo svojho vyblednutého zápisníku ošetrovateľke v sanatóriu príbeh o jedinej žene svojho života. Sledujeme životy dvoch mladých ľudí, ktorí pochádzajú z úplne odlišného prostredia, Allie  a Noaha. Napriek tomu, že Allie bola vychovaná v nádhernom prepychovom dome a Noah vyrastal v skromnom príbytku, na ktorého prahu džemovali hudobníci, nič mladej dvojici nezabráni v tom, aby spolu nestrávili jedno nádherné leto predtým než ich rozdelia najskôr rodičia, a potom prvá svetová vojna.

00:00 Predvianočná nočná mora (The Nightmare Before Christmas), USA, 1993 (Prima)
Príbeh filmu je burtonovsky bizarný a hravý. Ocitávame sa v mestečku Halloween plnom groteskných postáv. Život v meste sa zdá byť spokojný – každoročne sa konajú halloweenske oslavy, nik netuší, že okrem sveta plného pijavíc, amputovaných končatín a Rulíka Zlomocného existuje čosi úplne iné. Jack Skellington – vychudnutý kostlivec, nesúci zodpovednosť za  dobrú organizáciu halloweenskych osláv, jedného dňa nadobudne dojem, že oslavovať sa dá aj kompletne odlišným spôsobom. Osud ho zaveje do Vianočného mestečka so šťastnými ľuďmi, štedrou snehovou pokrývkou a nablýskanými vianočnými ozdobami.

Vianočné TV Tipy 24.12. - 30.12. 2007 Vianočné TV Tipy 24.12. - 30.12. 2007

25.12.
UTOROK

09:00 Piaty element (The Fifth Element), Fran/USA, 1997 (Joj)
Vizuálne prepracovaný snímok s hudbou Erica Serra je akousi rozprávkou pre dospelých o Zemi, ktorá sa nachádza v nebezpečenstve a zachrániť ju môžu len štyri elementy - kamene symbolizujúce oheň, vodu, vzduch a zem. No je tu ešte dôležitý piaty element - dievča menom Leeloo, ktorá spadne do taxíka Corbenovi Dallasovi v podaní Brucea Willisa. Zloducha si s radosťou zahral Gary Oldman.

09:55 Toy Story 2 (Toy Story 2), USA, 1999 (Jednotka)
Pokračovanie úspešného filmu Toy Story z dielne Pixar Animation Studio. Všetko sa začína, ako inak, vtedy, keď Andy odchádza táboriť a nechá hračky doma napospas svojmu osudu. Fanatický zberateľ hračiek unesie Woodyho, ktorý nemá ani potuchy o tom, akým vzácnym kúskom sa medzičasom stal. A teraz je všetko na Buzzovi a jeho partii z Andyho izby, aby sa podujali na akciu a zachránili kamoša pred potupným umiestnením do múzea.

15:05 Hľadá sa Nemo (Finding Nemo), USA, 2003 (Markíza)
Dobrodružná animovaná komédia štúdia Pixar. Film pre najširšie publikum. Dobrodružstvá tropických rybičiek. Ostýchavý rybí otec sa snaží nájsť a zachrániť svojho syna Nema, ktorý bol vylovený z rodného koráloveho útesu a umiestnený v akváriu.

16:35 Císařův Pekař, Československo, 1951 (Prima)
Režisér Martin Frič privádza diváka do doby cisára Rudolfa II., kde sa stretne nie len s týmto vladárom bezmedzne milujúceho alchýmiu a umenie, ale aj s pekárom Matejom, legendárnym Golemom a mnohými ďalšími nepostrádateľnými postavičkami cisárskeho dvora, ktoré sa už dvadsať rokov pred nakrútením filmu objavili vo Werichovej a Voskovcovej hre Golem, uvádzanej v Osvobozeném divadle.

23:55 Kráľ v New Yorku (A King in New York), VB, 1957 (Dvojka)
Trpká satira na obdobie "maccarthizmu" a výsluchov pred Výborom pre neamerickú činnosť. V krajine kráľa Šahdova vypukne revolúcia a on utečie do Ameriky. Prichádza do New Yorku so štátnym pokladom a projektom mierového využitia atómovej energie, oboje však sklame. S pokladom ujde ministerský predseda a o mierový projekt nemá nikto záujem. Šahdov je na mizine a nájde si prácu v televízii. Zoznámi sa s mladým chlapcom, ktorý je zapáleným komunistom, a preto ho začne Výbor pre vyšetrovanie neamerickej činnosti vyšetrovať. Charles Chaplin nakrútil film Kráľ v New Yorku po tom, čo sa kvôli vlastným problémom s Výborom rozhodol nevrátiť do USA.


26.12.
STREDA

15:20 Rodinka Úžasných (The Incredibles), USA, 2004 (Markíza)
Bob Paar, známy ako Mr. Úžasný, býval jedným z najväčších svetových superhrdinov a zachraňovanie sveta bolo jeho denným chlebom. Svoj superoblek musel zavesiť na klinec pred pätnástimi rokmi. Teraz pracuje ako odhadca škôd pre poisťovňu a bojuje s nudou a rastúcim bruchom. So svojou manželkou a tromi deťmi sa pokúšajú žiť normálny život. Jeho chvíľa prichádza, keď ho tajomný kontakt vyšle na vzdialený ostrov s tajným poslaním. Tam zistí, že génius zla pripravuje voči svetu diabolskú pomstu.

16:55 Pekařův Císař, Československo, 1951 (Prima)
Režisér Martin Frič privádza diváka do doby cisára Rudolfa II., kde sa stretne nie len s týmto vladárom bezmedzne milujúceho alchýmiu a umenie, ale aj s pekárom Matejom, legendárnym Golemom a mnohými ďalšími nepostrádateľnými postavičkami cisárskeho dvora, ktoré sa už dvadsať rokov pred natočením filmu objavili vo Werichovej a Voskovcovej hre Golem, uvádzanej v Osvobozeném divadle.

20:00 S tebou mě baví svět, Československo, 1982 (Markíza)
Každoročná pánska jazda trojice otcov sa vplyvom razantného zásahu manželiek stáva niečím ako materskou školou v zimnej prírode. Ukáže sa, že v istých situáciách sú otcovia lepšími mamami ako mamy samotné, čo platí hlavne vtedy, keď mamy nie sú v dohľade. Ich výchovné metódy sú  svojrázne a vyvolávajú plno zmätku a úsmevných situácii.

20:00 Charlie a továreň na čokoládu (Charlie and the Chocolate Factory), USA/VB, 2005 (Prima)
Charlie Bucket je malý chlapec, pochádzajúci z celkom zbedačenej rodiny, ktorá býva na pustom okraji mesta, hneď vedľa obrovskej továrne na čokoládu. Charlie miluje čokoládu. Každý rok dostane na narodeniny jeden čokoládový bonbón, ktorý si potom veľmi dlho opatruje. Jedného dňa sa mu splní to najúžasnejšie, čo si len mohol predstaviť. Vyhrá aj s ďalšími štyrmi deťmi cestu po fantastickej čokoládovej továrni v susedstve, ktorú vlastní excentrický Willy Wonka a jeho nemenej zaujímaví zamestnanci. Fantastická cesta po neuveriteľnom svete, v ktorom je úplne všetko z čokolády sa začína.

23:55 Bullitov prípad (Bullitt), USA, 1968 (Jednotka)
Johnny Ross mal zohrať v kampani politika Chalmersa kľúčovú úlohu. Ako chránený svedok polície mal svedčiť proti mafiánskemu klanu, lenže aj napriek dohľadu elitného poručíka Bullita  a jeho ľudí ho mafia zavraždí priamo pred ich očami. Ross zraneniam podľahol, ale Bullit sa rozhodol konať na vlastnú päsť. Rossovu vraždu zatajil a je rozhodnutý vysnoriť mafiánskeho bossa sám.

00:20 Ed Wood (Ed Wood), USA, 1994 (Čt2)
Životopisný film režiséra Tima Burtona vznikol podľa knihy Rudolpha Greya a zachytáva obdobie 50. rokov, kedy Ed Wood po kostrbatých začiatkoch prežíval svoje najplodnejšie obdobie. Scenárista a režisér Edward Davis Wood, Jr. (1924-1978) sa zapísal medzi najsvojráznejších tvorcov hollywoodskej kinematografie. Tento výnimočne plodný autor vytváral výhradne lacné filmy kategórie B, a to v žánri sci-fi, hororu a nakoniec aj pornografie.

Vianočné TV Tipy 24.12. - 30.12. 2007 Vianočné TV Tipy 24.12. - 30.12. 2007

27.12.
ŠTVRTOK

13:30 Vynález skazy (Vynález zkázy), Československo, 1958 (Čt1)
Fantasticko - drobrodružný trikový film režiséra Karla Zemana vznikol podľa rovnomenného románu Julesa Vernea. rozpráva o osudoch profesora Rocha, objaviteľa neobyčajne silnej výbušniny, ktorý bol unesený  barónom Artigasom na tajuplný ostrov. Film je po výtvarnej stránke inšpirovaný pôvodnými ilustráciami Verneových románov a zámerne naivnými trikmi v štýle francúzskeho filmového priekopníka Georgesa Meliesa.

17:30 Jánošík 1/2, Československo, 1963 (Joj)
Legendárny príbeh o slovenskom ľudovom hrdinovi, zbojníkovi Jurajovi Jánošíkovi, ktorý sa rozhodne pomstiť pánom za utrpenie páchanom na rodičoch a na chudobnom slovenskom ľude.

21:40 Naqoyqatsi (Naqoyqatsi), USA, 2002 (Čt2)
Väčšinu filmu tvoria rôznym spôsobom počítačovo "sprznené" zábery točené klasickou kamerou, doplnené v menšej miere počítačovými animáciami. Celok je rozdelený do zhruba desiatich častí, ktorým zodpovedajú časti soundtracku. Zábery sú radené pomerne nahusto a zvyčajne sú oddelené jednoduchým strihom. Ich charakter, farebnosť a kompozícia sa v každej časti mení a postupne sa z nich buduje zložitá a dosť pochmúrna filozofická stavba.

00:15 Rio Bravo (Rio Bravo),  USA, 1959 (Jednotka)
Jednoduchý príbeh nám ukáže činy a zločiny v malom mestečku, kde sa o bezpečnosť nízkej populácie starajú traja skúsený šerifovia. Tí svoju prácu berú veľmi vážne a nikdy nenechávajú nič na náhodu. Hlavnú úlohu si zahral najväčší symbol amerického westernu, John Wayne, ktorý opäť svoju postavu zahral s výzorom hrdinu a poctivca, pre ktorého sú morálne zásady základnou prioritou jeho života. A takisto veľmi často dostáva z problémov svojho parťáka Duda, notorického alkoholika a zarasteného špinavca. Táto rola bola priam na mieru šitá známemu komikovi Deanovi Martinovi. Tretieho šerifa Stumpyho si zahral legendárny Walter Brennan, držiteľ troch Oscarov a neoddeliteľná súčasť sveta kovbojov.


28.12.
PIATOK

17:20 Jánošík 2/2, Československo, 1963 (Joj)
Legendárny príbeh o slovenskom ľudovom hrdinovi, zbojníkovi Jurajovi Jánošíkovi, ktorý sa rozhodne pomstiť pánom za utrpenie páchanom na rodičoch a na chudobnom slovenskom ľude.

20:00 Nebezpečná krása (Dangerous Beauty), USA, 1998 (Joj)
Bohémsky život v bezbožných Benátkach 16. storočia je plný vína, hudby, veršov a hlavne krásnych kurtizán, ktoré dokážu mužov potešiť nielen telesne, ale aj intelektuálne. Len ony totiž môžu dosiahnuť rovnaké vzdelanie ako muži. Mladá Veronika miluje poéziu a istého vysoko postaveného politika. Stať sa kurtizánou je jediná šanca, ako si môže splniť životný sen a vstúpiť do vysokej spoločnosti.

21:10 Pelíšky, Česko, 1999 (Markíza)
Príbehy jednej historickej generácie - starnúcich rodičov, dospievajúcej mládeže a malých detí. Dej je zasadený do konca šesťdesiatych rokov - jeseň 67 až leto 68 s krátkym epilógom presahujúcim do rokov sedemdesiatych. Pražská vilová štvrť Hanspaulka, jemná poetika a humorný  nadhľad sú charakteristické pre mozaikové rozprávanie paralelných životných osudov troch generácií mužov a žien v zvláštnom období našich dejín v roku 1968.   

21:50 Tajomná rieka (Mystic River), USA, 2003 (Prima)
Vyrastali spolu v drsnej časti Bostonu. Jimmy Markum, Dave Boyle a Sean Devine trávili dni hraním baseballu na ulici v štvrti východného Buckinghamu. Nič sa tu nedialo, až kým Dave navždy nezmenil ich život. O dvadsaťpäť rokov neskôr sa všetci traja opäť stretávajú. Jimmyho devätnásťročná dcéra je totiž zavraždená. Sean, ktorý je policajtom, je nasadený na tento prípad. On a jeho partner sú posadnutí vyriešením tohto zločinu. Musia však byť o krok vpredu pred Jimmym, ktorý je plný hnevu a túžby nájsť vraha svojej dcéry.

Vianočné TV Tipy 24.12. - 30.12. 2007 Vianočné TV Tipy 24.12. - 30.12. 2007

29.12.
SOBOTA

09:00 Rad nešťastných príhod (Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events), USA, 2004 (Joj)
Rodinná čierna komédia Rad nešťastných príhod bola natočená podľa kníh Zlý začiatok, Núdzový výťah a Ohavná píla rozprávača Lemony Snicketa. Film plný originálnej zmesi inteligencie, irónie a humoru, rozpráva príbeh o troch deťoch a ich viac než pozoruhodnej životnej ceste.

15:00 Mary Poppins (Mary Poppins), USA, 1964 (Čt1)
Podkladom nestarnúcej rodinnej muzikálovej komédie z roku 1964 sa stala detská knižka anglickej spisovateľky P. L. Traversovej z roku1934. Príbeh zasadený do Londýna roku 1910, plný fantázie a bláznivých nápadov, je ideálnou predlohou pre filmovú adaptáciu a poskytuje vynikajúcu muzikálovú príležitosť Julii Andrewsovej, ktorá za svoj výkon získala Oscara.

17:00 Povolenie zabíjať (Licence to Kill), VB/USA, 1989 (Jednotka)
Iba krátko po svadbe je žena Felixa Leitera zavraždená a Felix je znetvorený svojim úhlavným nepriateľom, narkobarónom Franzom Sanchezom. Príliš veľa osobného aj na tak ostrieľaného profesionála, ako je agent 007 James Bond. Cíti to aj M a odoberá Bondovi licenciu zabíjať. Lenže Felix je jeho starý priateľ a Bond má jediný cieľ: Pomstiť sa. Proti Sanchezovi a jeho vplyvnému kartelu, ktorý korumpuje kompletné štátne aparáty v mnohých krajinách, to však nebude jednoduché.

22:45 Súmrak nad Manhattanom (Night Falls on Manhattan), USA, 1997 (Čt1)
Sean Casey je syn policajta a  vie, ako vyzerá džungľa ulice. Ako vyštudovaný právnik začína svoju advokátsku kariéru vo chvíli, kedy Jordan Washington, najväčší drogový dealer v Harleme, vážne postrelil jeho vlastného otca pri policajnom zásahu. Štátny zástupca Morgenstern je rozhodnutý chytiť Jordana do troch dní a v prípade, keď Jordana postaví pred súd, bude žalobcom práve Sean. Keď vyhrá, bude to sľubný štart jeho kariéry.

01:05 Večný svit nepoškvrnenej mysle (Eternal Sunshine of...), USA, 2004 (Markíza)
Život osamelého a nesmelého Joela sa od základov zmení, keď stretne excentrickú a temperamentnú Clementine. Zažíva s ňou bláznivé chvíle, o ktorých nikdy pred tým nesníval. Clementine je však aj značne nevyrovnaná a jej nepredvídateľné chovanie jedného dňa vyústi až v rozhodnutie zbaviť sa Joela a začať odznova. K tomu jej účinne pomôžu na experimentálnej klinike, kde jej starostlivo vymažú pamäť. Joel celú situáciu rieši rovnako rázne, spomienka na ňu ho stále trápi a tak sa rozhodne podstúpiť rovnaký zákrok.


30.12.
NEDEĽA

08:00 Shrek (Shrek), USA, 2001 (Joj)
Shrek, zelený obor s tykadlami žije síce sám, ale šťastne v svojom dome na samote u lesa až do chvíle, keď je doslova prepadnutý nekonečným zástupom známych aj menej známych rozprávkových postavičiek, ktoré boli vyhodené z kráľovstva Lorda Farquaada. V snahe zjednať poriadok a hlavne vrátiť kľud do svojho príbytku Shrek Farquaadovi sľúbi, že vyslobodí zo zajatia obávaného draka krásnu princeznú Fionu a privedie mu ju, aby sa stala jeho ženou.

12:55 Vrchní, prchni! Československo, 1980 (Markíza)
Kníhkupec Dalibor Vrána  nemá ľahký život. Páči sa ženám, a tie sa zas páčia jemu, a pretože je Dalibor mužom činu, značnú časť jeho príjmu zhltnú alimenty. Svoju finančnú situáciu sa rozhodne vylepšiť spôsobom dokonale originálnym. Využije  skutočnosti, že si ho ľudia v reštauráciách často pletú s čašníkom a začne inkasovať. Netrvá dlho a stane sa nepolapiteľným fantómom pražských (a neskôr aj mimopražských) reštaurácií, postrachom  čašníkov. Je stále odvážnejší a úspešne sa mu darí pred manželkou aj okolím maskovať zdroj príjmu.
 
16:10 Muž bez tváre (The Man Without a Face), USA, 1993 (Jednotka)
Justin McLeod  stratil svoju tvár. Po ťažkom úraze sa už ani nepodobá na toho, kým bol pred tým a tak sa radšej ľuďom celkom vyhýba. Chuck je pre zmenu celkom mladý chlapec, ktorý celkom nevie, čo so životom. Títo dvaja sa jedného dňa stretnú a rozvinie sa medzi nimi obdivuhodne krásne priateľstvo. Režijný debut Mela Gibsona, v ktorom stvárnil aj hlavnú úlohu.

20:00 Shrek 2 (Shrek 2), USA, 2004 (Joj)
Nový animovaný film Shrek 2, nadväzuje na dej Oscarom ovenčeného prvého Shreka. V pokračovaní sa Shrek, Oslík a princezná Fiona vydávajú naprieč novým dobrodružstvám, pri ktorých sa stretnú s populárnymi postavičkami z rozprávok. Po súboji s dračicou a zlým lordom Farquaadom o ruku princeznej Fiony čaká na Shreka ešte ťažšia úloha: návšteva u svokrovcov. Novomanželia sa spolu s Oslíkom vydajú na cestu.

20:00 Vesničko má středisková, Československo, 1985 (Markíza)
Môžete sa tu stretnúť s svojráznym a okúzľujúcim doktorom Skružným, vodičom družstevného nákladiaku Pávkom a jeho závozníkom, mentálne zaostalým Otíkom, ku ktorému sa Pávek správa  ako k vlastnému, aj keď mu Otík v svojej prostote pripravuje jeden malér za druhým, žiarlivým hrubiánom Turkom, jeho ženou Janou a jej milencom, zootechnikom Kašparom a celým  radom ďalších svojráznych postavičiek obývajúcich strediskovú obec Křečovice.

22:05 Rozhodne sa v nedeľu (Any Given Sunday), USA, 1999 (Jednotka)
Kľúčový hráč tímu Miami Sharks, quaterback Jack Rooney  sa zraní po likvidačnom zákroku a trénerovi Tonymu D´Amatovi  nezostáva nič iné, ako poslať na ihrisko mladého a tak trocha namysleného quaterbacka Willieho Beamena, ktorý si behom troch zápasov zarobí peniaze a získa slávu. Prinúti tak trénera k zamysleniu sa nad jeho častejším využívaním. S uzdravujúcim sa Ronneym sa však aj znižujú šance na pokračovanie úspešnej šnúry Beamana.


HIT TÝŽDŇA

29.12.
SOBOTA

01:05 Večný svit nepoškvrnenej mysle (Eternal Sunshine of...), USA, 2004 (Markíza)
Život osamelého a nesmelého Joela sa od základov zmení, keď stretne excentrickú a temperamentnú Clementine. Zažíva s ňou bláznivé chvíle, o ktorých nikdy pred tým nesníval. Clementine je však aj značne nevyrovnaná a jej nepredvídateľné chovanie jedného dňa vyústi až v rozhodnutie zbaviť sa Joela a začať odznova. K tomu jej účinne pomôžu na experimentálnej klinike, kde jej starostlivo vymažú pamäť. Joel celú situáciu rieši rovnako rázne, spomienka na ňu ho stále trápi a tak sa rozhodne podstúpiť rovnaký zákrok. (Prečítajte si viac)


SHIT TÝŽDŇA

24.12.
PONDELOK

14:35 Sám doma 4 (Home alone 4), USA, 2002 (Jednotka)
Naozaj treba niečo dodávať?


autor Tomáš Daneček 24.12.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.