PRVÉ FILMOVÉ PREMIÉRY V ROKU 2008

PRVÉ FILMOVÉ PREMIÉRY V ROKU 2008

článok



V roku 2007 prišlo do našich premiérových kín viac ako 180 nových filmov. Celkom pekné množstvo a rok 2008 nebude asi v ničom zaostávať. Podľa nášho najaktuálnejšieho plánu premiér, sa opäť máme na čo tešiť. Popri podpriemerných trápnych filmoch (tých je bohužiaľ stále veľa) nás potešia aj skutočné klenoty a nebudú chýbať ani premiéry nových slovenských filmov. Poďme si ale teraz predstaviť prvé filmové premiéry nového roka. Jeden zo spomínaných klenotov sa totiž dostáva práve do kín...

Prvé filmové premiéry v roku 2008 Prvé filmové premiéry v roku 2008 Prvé filmové premiéry v roku 2008

SOM LEGENDA

Robert Neville (Will Smith) je brilantný vedec. Ani jemu sa však nepodarilo zabrániť šíreniu desivého, ľuďmi vyvinutého vírusu, ktorý je nezastaviteľný a nevyliečiteľný a mení ľudí na krvilačné beštie. Neville, z neznámeho dôvodu imúnny, je teraz posledným nenakazeným živým človekom v New Yorku... a možno aj na celom svete. Celé tri roky poctivo vysiela rádiom odkazy a snaží sa skontaktovať s inými ľuďmi, ktorí unikli nákaze. Ale Neville nie je v New Yorku sám... V tieňoch naňho číhajú zmutované obete vírusu... sledujú jeho každý krok... a čakajú, kým urobí fatálnu chybu. Neville je možno poslednou nádejou pre ľudstvo. Musí len nájsť spôsob, ako pomocou svojej imúnnej krvi vyvinúť protilátku, ktorá zvráti účinky vírusu. Vie, že "infikovaní" sú v presile... a jeho čas sa kráti.

Prvé filmové premiéry v roku 2008 Prvé filmové premiéry v roku 2008 Prvé filmové premiéry v roku 2008

AMERICKÝ GANGSTER (HIT týždňa)

Štyri ikony filmového priemyslu sa stretli pri zrode akčnej drámy Americký gangster, ktorá ašpiruje na jeden z najsilnejších zážitkov, ktorý si v roku 2008 odnesiete z kina. Oscarmi ovenčení herci Russel Crowe (Gladiátor, Insider:Muž, ktorý vedel príliš veľa) a Denzel Washington (Training Day, Hurikán v ringu) sa spojili s oscarovým scenáristom Stevom Zaillianom (Schindlerov zoznam, Gangy New Yorku) a nemenej úspešným režisérom Ridley Scottom (Gladiátor, Čierny jastrab zostrelený). Vznikol strhujúci príbeh o vzostupe a páde jedného z najmocnejších mužov newyorského podsvetia a o obyčajnom policajtovi, ktorý ho dostal na kolená.

Atmosféra vojny vo Vietname na začiatku sedemdesiatych rokov doľahla na Ameriku ako ťažký balvan. Vojaci sa z ázijských bojísk vracali buď v čiernych vreciach alebo závislí na drogách a túto „záľubu“ šírili medzi verejnosťou rýchlosťou lavíny. Obchodu s drogami sa okamžite chopili mafiánske klany, ktoré kvôli kľudu na prácu neváhali korumpovať celé policajné zbory. V tomto ovzduší sa zrodila čierna hviezda podsvetia Frank Lucas (Denzel Washington). Frank vďaka vlastnej odvahe a inteligencii dokáže okamžite zaplaviť ulice New Yorku bezkonkurenčne najlepšou a pritom najlacnejšou drogou. Vďaka tomu sa rýchlo vyšvihol na najvyšší vrchol tunajších mafiánskych štruktúr, odkiaľ s bohorovným kľudom riadi svoje impérium a pomocou finančných injekcií aj nečinnosť miestnych policajtov. Detektív Richie Roberts (Russel Crowe) je medzi nimi bielou vranou a predovšetkým vďaka svojej povesti dostane za úlohu postaviť protikorupčný tím , ktorý má zavedený poriadok zmeniť. Ako prvého si vezmú na mušku distribútora mimoriadne dobrého materiálu za mimoriadne nízku cenu. Slučka sa pomaly zaťahuje a blíži sa deň, keď tieto dve individuality budú stáť tvárou v tvár. Z tejto konfrontácie môže vyjsť ako víťaz iba jeden. Alebo nie?

Prvé filmové premiéry v roku 2008 Prvé filmové premiéry v roku 2008 Prvé filmové premiéry v roku 2008

NOC DLHÁ 30 DNÍ

Na najsevernejšom cípe Severnej Ameriky leží mestečko Barrow. Každú zimu toto nehostinné miesto na tridsať dní ovládne mráz, samota a tma. Tohtoročná zima však prinesie aj smrť. Cudzinci sa blížia rýchlo. Putujú zmrznutou tundrou, cestou odrezávajú komunikácie a únikové cesty. Toto je svet, o ktorom mohli doteraz len snívať – nekonečná zásoba mäsa a krvi. V mrazivom ovzduší sa vznáša len strach a nádej sa stráca tak rýchlo, ako rýchlo na snehu chladnú nehybné telá. Iba dvaja ľudia stoja medzi hladnými votrelcami a tými, ktorí prežili prvý krvavý útok. Šerif Eben a jeho žena Stella sa snažia o to, aby ešte niekedy obyvatelia mestečka uvideli denné svetlo. Dokážu to, alebo v Barrowe zavládne večná tma?  Film bol nakrútený na motívy rovnomennej kultovej komiksovej minisérie Steva Nilesa a Bena Templesmitha.

             
SICKO

Nový, politicky nekorektný dokukment Michaela Moorea si berie na mušku americký zdravotný systém. Film tvorcu filmov Bowling for Columbine a Fahrenheit 9/11 Michela Moorea najskôr nejde umlčať. Dostal Oscara, zarobil veľké peniaze, urazil množstvo ľudí a tvorcovia South Parku si z neho robia otvorene srandu. Ale aj tak tento dokumentarista, ktorý iste leží v žalúdku nielen súčasnému americkému prezidentovi, má stále čo povedať. Po politickej demagógii Fahrenheit 9/11 sa teraz chystá pozrieť sa podrobne na súčasný stav zdravotníctva v USA. A málokto dokáže vyhrabať špinu tak, ako on, takže pekný pohľad to nebude. Americký systém zdravotníctva je na tom totiž v mnohých smeroch podstatne horšie, než ten náš. 45 miliónov ľudí, ktorí nemajú na poskytnutie kvalitnej zdravotnej starostlivosti a v jednej z najbohatších krajín na svete sa sotva dostanú k Paralenu, je jasný dôkaz toho, že systém v tomto prípade nefunguje tak, ako má. Film Sicko bol uvedený aj v nesúťažnej sekcii Medzinárodného filmového festivalu v Cannes 2007, kde mal aj svetovú premiéru.

             
V TEN VEČER

Dom na tom najkrajšom mieste na pláži, dobrí priatelia a najlepšia kamarátka, ktorá sa o pár hodín vydáva... v tento obyčajný moment sa stane niečo, čo v Ann ostane na celý život... Po mnohých rokoch sa jej život prehráva pred očami a niektoré momenty vystupujú do popredia viac ako ostatné. Vracia sa jej aj onen víkend, v ktorom zažila lásku, radosť, sklamanie i smútok. Len po útržkoch sa jej dve dcéry dozvedajú o udalostiach spred rokov, ktoré pre ich matku toľko znamenali. Kto je ten tajomný Harris, ktorého Ann stále spomína? Kto jej spôsobil smútok a kto radosť a kto v nej prebudil lásku?


autor Peter Konečný 3.1.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.