TV TIPY 14.1. - 20.1. 2008

TV TIPY 14.1. - 20.1. 2008

VOD recenzia



14.01.
PONDELOK

16:40 Rapsódia v modrom (Rhapsody in Blue), USA, 1945 (Čt2)
Životopisný film režiséra Irvinga Rappera, nazvaný podľa Gershwinovej najznámejšej skladby, zachytáva osudy tohto významného hudobníka od jeho detstva až po predčasnú smrť. Film zasvätene prevádza divákov životnými peripetiami Georga Gershwina a jeho blízkych a predovšetkým hudobným svetom tohto génia. Súčasťou filmu je aj skrátené koncertné prevedenie Rapsódie v modrom. V hlavnej úlohe debutoval Robert Alda, otec herca Alana Aldu.

22:00 Súmrak bohov (La Caduta degli dei), Talian/Švaj/SRN, 1969 (Dvojka)
Súmrak bohov je brilantnou historickou štúdiou o vzostupe nacizmu za podpory elity, zároveň je však i nadčasovým obrazom zhubných ľudských vášní: ctižiadosti, túžby po moci, žiarlivosti, panovačnosti a krutosti. Film je prvým dielom voľnej, tzv. "nemeckej" trilógie (Súmrak bohov, Smrť v Benátkach, Ludwig), ktorá patrí k jedným z posledných vrcholov Viscontiho filmografie.

00:15 Láska a smrť (Love and Death), USA, 1975 (Čt2)
Scenárista, režisér a herec Woody Allen tentoraz situoval dej príbehu do cárskeho Ruska 19. storočia, do doby napoleonských vojen. Hlavnou postavou filmu je  Boris (v Allenovom podaní) s celoživotnou láskou ku krásnej sesternici Soni (Diane Keaton). Jeho obrovskou smolou je, že sa náhodou narodil práve do spoločnosti vyžadujúcej príliš veľké sľuby, veľké vojnové činy a neprimerane romantické gestá. Iróniou osudu práve Boris má zaplatiť vlastným životom za zločin, ktorý nikdy nespáchal.

01:05 Rok nebezpečného života (Year of Living Dangerously), Aust., 1982 (Joj)
Mel Gibson ako ctižiadostivý rozhlasový reportér Guy Hamilton prichádza v roku 1965 pracovať do Jakarty. Indonézia je na pokraji občianskej vojny a ambiciózny zahraničný korešpondent si už čoskoro vypracuje slušnú pozíciu, v čom mu pomáha nielen priateľstvo s liliputánskym kameramanom Kwanom, ale aj láska k diplomatke Sigourney Weaverovej.

02:30 Prepadnutie 13. okrsku (Assault on Precinct 13), USA, 1976 (Film+)
Polícia v Los Angeles robí čo môže, aby si poradila s vyčíňajúcimi gangmi. Po tom, ako je niekoľko členov gangu políciou zabitých, prichádza pomsta. Najkrvilačnejší gang v meste polícii vyhlasuje vojnu a ako odveta za smrť je prepadnutý trinásty okrsok a gang sľubuje jeho vyhladenie. Lenže v ohrození sa ocitnú aj zadržaní kriminálnici, ktorí musia s policajtmi kooperovať, aby si zachránili život.


15.01.
UTOROK

21:15 Spy Game (Spy Game), VB/USA, 2001 (Prima)
Píše sa rok 1991 a veterán služby v CIA Nathan Muir je posledný deň v službe pred odchodom do penzie, keď sa dozvedá, že jeho niekdajší chránenec Tom Bishop sa dostal do vážnych problémov. Je v čínskom väzení, obvinený zo špionáže a má do 24 hodín zomrieť. Z obáv pred medzinárodným incidentom sa od neho CIA dištancuje. Všetko teraz závisí od Muira. V organizácii CIA sú už vo vedení príslušníci mladšej generácie a ľudia „zo starej školy“ ako je Muir, boli odsunutí na vedľajšiu koľaj. Muir preto musí hľadať cesty, ako sa dostať ku všetkým potrebným informáciám o Bishopovom prípade a prelstiť organizáciu, pre ktorú tak dlho a obetavo pracoval.

22:00 Bertha z dobytčiaku (Boxcar Bertha), USA, 1972 (Dvojka)
Druhý celovečerný film Martina Scorseseho vznikol v nízko rozpočtovej produkcii nezávislého producenta Rogera Cormana, v ktorého dielni dostali príležitosť pre svoje debuty mnohí režiséri tzv. Nového Hollywoodu. Snímka Bertha z dobytčiaku je inšpirovaná Thompsonovej autobiografiou "Sisters of the Road" a legendou o slávnych zaľúbených zločincoch Bonnie Parkerovej a Clydeovi Barrowovi. Autentickým zachytením dobovej atmosféry a postáv sa Scorsesemu podarilo obohatiť príbeh o výrazný sociálny rozmer.

02:15 Smrť prichádza v bielom (Dead End), Fran/USA, 2003 (Film+)
Pre Franka a jeho rodinu sú Vianoce dôležitým dňom v roku. Už 20 rokov ich slávia tradičným spôsobom. Ale tentoraz sa rozhodnou pre zmenu. Ešte však netušia, že urobili veľkú chybu. Nočná mora v podobe mystickej ženy v bielom, ktorá prechádza nočným lesom a zanecháva za sebou smrť, práve začína. Vianočné sviatky sa menia na  peklo.

02:20 Bratranec a sesternica (Cousin, cousine), Fran., 1975 (Joj)
Obaja majú tridsiatku za sebou a stretávajú sa iba na rodinných oslavách. Zrazu však preskočí iskra a medzi vzdialenými príbuznými sa rozvinie oveľa silnejší vzťah. Marthe a Ludovic, obaja nešťastní vo svojich manželstvách, sa jedného dňa zoznámia na svadbe, ktorá z nich urobí bratanca a sesternicu. Obaja sú si navzájom sympatickí a postupne medzi nimi vzniká dôverné priateľstvo, ktoré sa neskôr prerodí na milenecký vzťah.

TV Tipy 14.1. - 20.1. 2008 TV Tipy 14.1. - 20.1. 2008

16.01.
STREDA

11:15 Muž z Acapulca (Le Magnifique), Fran/Tal, 1973 (Markíza)
Bob Saint-Clare je najschopnejším agentom na svete. Železné nervy, svaly z ocele, urastená postava, obávaný protivník a neodolateľný zvodca, ktorý streľbu a karate ovláda rovnako dokonale ako hru na klavír a poéziu. Niet divu, že je tým jediným, kto dokáže pomôcť plukovníkovi Collinsovi, ktorého agentov likviduje v Acapulcu neznámy  protivník. 

20:30 Zväčšenina (Blowup), VB/Tal, 1966 (Čt2)
Zväčšenina nám priblíži jeden deň v živote slávneho fotografa. Na prvý pohľad bežných 24 hodín s každodenným zhonom umelca, ktorý svet okolo seba vníma iným okom ako menej citlivý človek. Predsa len sa však práve v tento deň stane niečo, čo vybočuje z normálu, čo ešte viac naruší vnútornú rovnováhu na prvý pohľad sebavedomého, avšak vo svojej podstate neistého Thomasa. Navyše sa sledovaním jeho ciest dostávame priamo do centra londýnskeho života polovice šesťdesiatych rokov, teda do sveta, kde vládne „tvrdá“ muzika, drogová kultúra, neviazaný spôsob života. A chtiac-nechtiac ho vnímame Thomasovými očami.

21:45 Spomienky na vraha (Salinui chueok), Južná Kórea, 2003 (Film+)
Príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami - sériou vrážd, ku ktorým došlo v rokoch 1986 – 1991. V priebehu šiestich rokov let policajti postupne nachádzali telá desiatich znásilnených a zavraždených žien. Medzi obeťami neexistuje žiadna zjavná súvislosť. Režisér Bong Joon-ho svoj film venoval desiatim ženám, ktoré, nebyť oných desiatich desivých večerov, ešte mohli žiť. 


17.01.
ŠTVRTOK

10:40 Spomienky na hviezdny prach (Stardust Memories), USA, 1980 (MGM)
Populárny komik Sandy Bates, z ktorého sa stal úspešný filmár, sa ocitol v okamžiku veľkej tvorivej a osobnej krízy. Neznáša svoje ctiteľky, ale popularity sa vzdať nedokáže. Nechce žiť sám, a pritom sa nemôže rozhodnúť pre trvalú partnerku. Sandy tiež nie je schopný dokončiť svoj poslední film, odmieta poľaviť z vlastných umeleckých nárokov a prispôsobiť sa producentom. Nechce ďalej točiť komédie. Woody Allen tento krát natočil akýsi "niekoľkonásobný" film vo filme, pritom vytvoril postavu, ktorá mu je v mnohom podobná. Niektoré autobiografické prvky sú však súčasťou  zámernej diváckej mystifikácie.  

22:25 Čata (Platoon), USA, 1986 (MGM)
Píše sa rok 1963 a do Vietnamského pekla prilieta zelenáč Taylor. Už prvý pohľad na voz s naloženými igelitovými vrecami s mŕtvolami mu napovedá aký pobyt ho čaká. Keď dorazí k čate ku ktorej bol pridelení zisťuje, že čata nebojuje len s Vietcongom, ale boj zúri aj v jej vnútri. Práve tu vidí názornú ukážku stretu pomyselného "dobra zo zlom", ktoré stelesňujú brutálny seržant Barnes  a na druhej strane človek, ktorý si v sebe snaží  zachovať trochu ľudskosti seržant Elias. Taylor čoskoro stojí pred úlohou vybrať si tu správnu stranu. 

23:25 Vtedy v Amerike (Once Upon a Time in America), USA/Tal, 1984 (Čt2)
Dlhých dvanásť rokov trvali prípravy na scenári filmu, ktorý pre jeho režiséra Sergia Leoneho predstavuje splnenie svojho sna. Hovorí sa, že priateľstvá z detstva pretrvajú celý život a inak to nie je ani v prípade newyorských chlapcov zo židovskej komunity, ktorí si vybrali žiť život mimo zákon. Príbeh štyroch gangstrov, ktorých sledujeme od ranných rokov života niekedy na začiatku dvadsiatych rokov minulého storočia, cez prohibíciu, veľkú hospodársku krízu a vojnu až po začiatok šesťdesiatych rokov. Príbeh skutočného priateľstva, lásky, oddanosti, ale aj lži a zrady. 

TV Tipy 14.1. - 20.1. 2008 TV Tipy 14.1. - 20.1. 2008

18.01.
PIATOK

17:10 Tiene a hmla (Shadows and Fog), USA, 1992 (MGM)
Z nočnej hmly sa vynára prízrak vraha, hľadajúceho ďalšiu obeť. Úradníčka Kleinmana zobudí niekoľko mužov, ktorí chcú vraha chytiť. Dajú Kleinmanovi príkaz, aby sa k nim pripojil. Vydesený muž zúfalo blúdi hmlou, bez toho aby vedel, čo sa po ňom chce. Má hrôzu z toho, že by mohol  stretnúť svojho šéfa, ktorý má rozhodnúť o jeho povýšení...

20:00 Apollo 13 (Apollo 13), USA, 1995 (Prima)
Najúspešnejšia neúspešná akcia v dejinách americkej astronautiky. Posádka troch astronautov vyštartovala na mesiac úplne bez povšimnutia verejnosti, ktorá už podobné lety brala ako samozrejmosť. Prvé dni letu prebehli hladko, ale potom sa z reproduktorov v riadiacom stredisku ozvalo legendárne "Houston, máme problém." Posádka pochopila, že jej sen, stáť na povrchu mesiaca, je stratený a zmenil sa boj o život.

23:55 Miluj blížneho svojho (Arlington Road), USA, 1999 (Markíza)
Michael Faraday  je univerzitný profesor histórie a špecialista na problematiku terorizmu. So svojim synom žije v dome na predmestí Washingtonu a iba ťažko sa vyrovnáva s nedávnou stratou manželky. Nové svetlo do jeho rozvráteného života vnesie sympatická rodina Langových. Stopercentní Američan Oliver  sa s manželkou a dvoma deťmi prisťahoval nedávno a zdá sa, že zdvorilostný vzťah medzi susedmi čoskoro prerastie v priateľstvo. Michael však pristihne nového známeho niekoľkokrát pri lži a vydá sa po stopách jeho minulosti.


19.01.
SOBOTA

13:05 Batman sa vracia (Batman Returns), USA/VB, 1992 (Prima)
Gotham City je terorizované zločineckou bandou cirkusových artistov, vedených fyzicky deformovaným Oswaldom Cobblepotom, prezívaným Tučniak. Selina Kyle, sekretárka mocného obchodníka Maxa Shrecka, odhalí podvodný plán svojho šéfa na získanie  financií od mesta a je za trest zhodená z mrakodrapu. Prežije a stáva sa znej Catwoman, osamelý a vysoko vynaliezavý kriminálnym živlom. Shreck sa dohodne s Tučniakom, že z neho spraví starostu, aby mohol Gotham City ľahšie okrádať. To už ale prichádza na scénu Batman a začína plniť svoju úlohu.

20:00 Piráti Karibiku–Kliatba čiernej perly (Pirates of the Caribbean...), USA, 2003 (Markíza)
Nepreniknuteľná hmla, loď, ktorej strašidelné obrysy sa z nej opatrne vynárajú a slabý, tenký, dievčenský hlások, poletujúci ako nesmelý vtáčik. Atmosféru cítiť na každom kroku. Plachetnica britskej kráľovskej flotily čelí mŕtvolnému objavu a v rukách malého dievčatka sa skrýva dôkaz.

22:45 8 MM (8 MM), USA/SRN, 1999 (Markíza)
Pokojný život súkromného detektíva Toma sa zmení vo chvíli, keď mu vdova po zosnulom magnátovi ponúkne prípad brutálnej vraždy zachytenej na filme. To spočiatku neverí, že by mohlo ísť o skutočné zabitie, ale dôkazy pribúdajú.

22:50 Lev v zime 1/2 (The Lion in Winter), USA, 2003 (Dvojka)
Píše sa rok 1183 a v rodine anglického kráľa Henricha II doslova vrie. Jeho žena, kráľovná Eleonóra je zavretá vo veži, pretože sa ho už niekoľkokrát pokúsila zosadiť z trónu. Politická situácia však nie je jednoduchá a krajina potrebuje silného vodcu. Aj napriek obmedzeným možnostiam plánuje kráľovu demisiu a vymenovania druhého preferovaného syna Richarda za kráľa. Kráľ má však iné plány a zdá sa, že aj jeho ďalší synovia. Blíži sa zima a situácia sa vyostruje. Začína nemilosrdná rodinná vojna o trón, ktorú vyhrá ten najsilnejší a najschopnejší.

TV Tipy 14.1. - 20.1. 2008 TV Tipy 14.1. - 20.1. 2008

20.01.
NEDEĽA

20:00 Krajina strelcov (Open Range), USA, 2003 (Joj)
Kovboji Boss, Charlie, Mose  a Button  ženú voľne svoje stáda dobytka cez nekonečnú západnú prériu, ďaleko od civilizácie. Keď ich vzdorné stádo zavedie do blízkosti malého mestečka Harmonwillu, stretávajú sa tu so skorumpovaným šerifom a bezohľadným rančerom, ktorí celú oblasť ovládajú vďaka násiliu a teroru. Boss a Charlie sa ocitávajú v situácii, kedy musia hájiť svoje práva i spôsob svojho slobodného života, ktorého hodnoty sa v tomto meste neuznávajú. Obaja však majú za sebou temnú minulosť a vzdať sa súčasného spôsobu života sa nehodlajú len tak ľahko. Charlie tu však stretne aj horkokrvnú Sue Barlow, ktorá mu ukradne srdce i dušu.

22:30 Bdelý život (Waking Life), USA, 2001 (Dvojka)
Príbeh muža, ktorý sa usilovne snaží odlíšiť sny od skutočnosti. Pri potulkách svetom každý, s ktorým sa stretol, chcel diskutovať o zmysle života a on niekedy odpovedal, inokedy len načúval ľuďom, ktorí hľadeli na život z najrôznejších uhlov sociologického, náboženského, vedeckého, umeleckého. Je možné, že sa mu všetci snažili povedať to isté? Pozorujeme svet skutočnosti a fantázie očami tohoto pútnika, bez toho aby sme si  boli istí, kde leží hranica, oddeľujúca tieto svety. Experimentálne spracovanie robí z tohoto filmu podivuhodnú a jedinečnú  víziu.

23:10 Bojovník (Musa), Južná Kórea/Čína, 2001 (Film+)
V roku 1375 na území veľkej Čínskej ríše panuje totálny vojnový chaos medzi jednotkami znesvárenej mongolskej dynastie Jüan a čínskej dynastie Ming. Keď zajmú diplomatov zo susedného kórejského kráľovstva Coryo, obvinia ich zo špionáže a vedú do vyhnanstva. Ak chcú deviati kórejskí bojovníci ešte niekedy uvidieť svoj domov, musia vykonať záslužný čin - oslobodiť unesenú čínsku princeznú z dynastie Ming, aby jej cisársky otec im umožnil návrat do vlasti.

00:30 Veľká ryba (Big Fish), USA, 2003 (Joj)
William Bloom sa po dlhom čase vracia do rodného mesta za svojim otcom. Prichádza však neskoro. Otec zomrel na rakovinu. William navštevuje otcových priateľov, aby si tak z mozaiky životných príbehov a dobrodružstiev zložil obraz o otcovom živote


HITy TÝŽDŇA

Nedá mi neupozorniť aspoň na štyri kúsky, ktoré nás tento týždeň čakajú (i keď opäť ich je niekoľko a každý si vyberie).

16.01.
STREDA
21:45 Spomienky na vraha (Salinui chueok), Južná Kórea, 2003 (Film+)
Príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami - sériou vrážd, ku ktorým došlo v rokoch 1986 – 1991. V priebehu šiestich rokov let policajti postupne nachádzali telá desiatich znásilnených a zavraždených žien. Medzi obeťami neexistuje žiadna zjavná súvislosť. Režisér Bong Joon-ho svoj film venoval desiatim ženám, ktoré, nebyť oných desiatich desivých večerov, ešte mohli žiť. (Prečítajte si viac)

20:30 Zväčšenina (Blowup), VB / Tal, 1966 (Čt2)
Zväčšenina nám priblíži jeden deň v živote slávneho fotografa. Na prvý pohľad bežných 24 hodín s každodenným zhonom umelca, ktorý svet okolo seba vníma iným okom ako menej citlivý človek. Predsa len sa však práve v tento deň stane niečo, čo vybočuje z normálu, čo ešte viac naruší vnútornú rovnováhu na prvý pohľad sebavedomého, avšak vo svojej podstate neistého Thomasa. Navyše sa sledovaním jeho ciest dostávame priamo do centra londýnskeho života polovice šesťdesiatych rokov, teda do sveta, kde vládne „tvrdá“ muzika, drogová kultúra, neviazaný spôsob života. A chtiac-nechtiac ho vnímame Thomasovými očami. (Prečítajte si viac)


17.01.
ŠTVRTOK

23:25 Vtedy v Amerike (Once Upon a Time in America), USA/Tal, 1984 (Čt2)
Dlhých dvanásť rokov trvali prípravy na scenári filmu, ktorý pre jeho režiséra Sergia Leoneho predstavuje splnenie svojho sna. Hovorí sa, že priateľstvá z detstva pretrvajú celý život a inak to nie je ani v prípade newyorských chlapcov zo židovskej komunity, ktorí si vybrali žiť život mimo zákon. Príbeh štyroch gangstrov, ktorých sledujeme od ranných rokov života niekedy na začiatku dvadsiatych rokov minulého storočia, cez prohibíciu, veľkú hospodársku krízu a vojnu až po začiatok šesťdesiatych rokov. Príbeh skutočného priateľstva, lásky, oddanosti, ale aj lži a zrady. (Prečítajte si viac)


20.01.
NEDEĽA

00:30 Veľká ryba (Big Fish), USA, 2003 (Joj)
William Bloom sa po dlhom čase vracia do rodného mesta za svojim otcom. Prichádza však neskoro. Otec zomrel na rakovinu. William navštevuje otcových priateľov, aby si tak z mozaiky životných príbehov a dobrodružstiev zložil obraz o otcovom živote. (Prečítajte si viac)


autor Tomáš Daneček 14.1.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.