PÄTNÁSŤ POKRAČOVANÍ ROKA 2008

PÄTNÁSŤ POKRAČOVANÍ ROKA 2008

článok



Minimálne pätnásť sequelov sa rúti do naších kín v tomto roku. Budú lepšie, horšie či rovnaké ako ich predchodcovia? Ťažko povedať, očakávania sú sľubné...

Bez pokračovaní to v kine nejde. Každý rok sa ich pár objaví, aby ako stávky na istotu priniesli do kín minulých divákov, ktorí tu už videli (jednotku, dvojku, diel predtým) alebo nových, ktorí videli minulý kus až na DVD, no vyhypované pokračovanie ich do kinosály naláka. Pokračovania sú často aj najočakávanejšie filmy roka, pretože navnadení diváci chcú vidieť nové dobrodružstvá starých známych a štúdia očakávajú v štýle “väčšie, lepšie, drahšie filmy” viac peniažkov.

Komplexný pohľad na sériu pokračovaní roka 2008 odhaľuje ich striedmy počet. Zdá sa, že extrémny rok 2007 (22 ks sequelov) sa nezopakuje. Buďme radi – zatiaľ ostávame pri počte spred dvoch rokov, 2006 priniesol 15 pokračovaní a 2005 dokonca iba dvanásť. Ale počet sa môže prirodzene ešte meniť, pretože niektoré nové diely vznikajú na poslednú chvíľu ako snáď nekonečná séria Pílka (Saw). Plán premiér na rok 2008 nájdete TU.

Pätnásť pokračovaní roka 2008 Pätnásť pokračovaní roka 2008 Pätnásť pokračovaní roka 2008

SAW 4
(Saw 4, r. Darren Lynn Bousman)
Premiéra v SR: 17.1. 2008

Už tento týždeň prichádza štvrtá hororová púť Jigsawa (teda jeho použitie je už čoraz slabšie, ale autori ho musia ako-tak držať v deji). But Saw must go on! Táto nevyčerpateľná séria sa podľa prvých kritík kvalitatívne oproti trojke príliš nezhoršila (čo neveští zase ani veľkú kvalitu), stále sa drží v centre pozornosti a zarába pekné peniažky (116 miliónov vs. budget cca 10M).

Čo najviac očakávame? – Pitva Jigsawa je vraj celkom brutálna a zaberá slušný kus stopáže i na diváka.

Lepšie ako minule? Prekvapenie z jednotky je fuč, úroveň kulminuje medzi dvojkou a trojkou, takže už len pre fanúšikov série, ostatní si veľa nenájdu.


HONBA ZA POKLADOM: KNIHA TAJOMSTIEV
(National Treasure II, r. Jon Turteltaub)
Premiéra v SR: 24.1. 2008

Toto je najväčší komerčný hit Nicholasa Cagea alebo ako urobil Jerry Bruckheimer ďalšie popcornové dobrodružstvo pod stromček. Dobrodružná jazda pokračuje na najmenej pravdepodobných a najviac riskantných miestach, dokonca tu hrá aj pár serióznych hercov. Takže unesieme prezidenta, vtrhneme do Buckinghamského paláca a možno dôjde aj na toho pápeža z traileru...

Čo najviac očakávame? Ja osobne zakomponovanie veľmi dobrého soundtracku do celkového filmu a inak iba pár akčných scén.

Lepšie ako minule? Plus-mínus narovnako. Trojročná pauza mohla pomôcť v mnohom – napríklad sa inšpirovať ako mystické dobrodružstvá nerobiť a vyhnúť sa nude a la Da Vinciho kód.


ASTERIX A OLYMPIJSKÉ HRY
(Asterix at Olympics, r. Frédéric Forestier)
Premiéra v SR: 31.1. 2008

Tretí hraný Asterix prichádza s väčším časovým odstupom, no zatiaľ ho sprevádza iba reklamná kampaň a množstvo otázok. Neskutočne mizerný teaser (pozrite si ho v kine aspoň dvakrát a pochopíte), absentujúci trailer a slabučké prvé ohlasy. K tomu si pripočítajte absenciu Christiana Claviera (vybodol sa na sériu nadobro kvôli klesajúcej tendencii?) a očakávaný dabing. Na druhej strane vyzerajú niektoré obrázky sviežo, scény sľubujú slušnú akciu s trikmi a vo vedľajšej roli je slušný ansámbl (napríklad aj Alain Delon).

Čo najviac očakávame? Ako si Galovia poradia s antickými šampiónmi bez kúzelného nápoja, ktorý je na hrách zakázaný? A možno trošku paródie na olympiády ako také...

Lepšie ako minule? Asi ťažko, skôr na úrovni dvojky či ešte nižšie. Prinášať nové veci do tejto série je nesmierne náročné, o čom nás prekvapila už Kleopatra v r. 2002.

Pätnásť pokračovaní roka 2008 Pätnásť pokračovaní roka 2008 Pätnásť pokračovaní roka 2008

RAMBO
(Rambo, r. Sylvester Stallone)
Premiéra v SR: zima-jar

Požičiavať loďky, chytať hady a užívať si thajské reálie? To dokáže každý hrdina, ale nie Rambo. Keď sa misionári prešmyknú okolo jeho územia a smerujú do nebezpečnej Barmy, nemôže im neprísť na pomoc. Trailer sľubujú slušnú brutalitu, vzopieranie sa ratingu a ako poznáme Slya, dá prednosť old-school akcii pred nadupanými trikmi (keďže na ne nemá ani moc peniažkov).

Čo najviac očakávame? Surovú akciu ako z 80. rokov. Tá v záplave nových efektov dosť chýba a len občas sa ukáže na plátne (Die Hard 4 buď svetlou výnimkou).

Lepšie ako minule? Hm, a spomína si tu niekto na všetkých troch Rambov spred dvadsiatich až dvadsiatich šiestich rokov? Myslím, že na úroveň trojky by to mohol nový diel bez problémov dotiahnuť.


LET’S DANCE 2
(Step Up 2 the Streets, r. Jon Chu)
Premiéra v SR: 13.3. 2008

Jednotka zaknihovala v SR obrovský úspech vďaka originálnej zmene jedného anglického názvu za druhý. Zhodou okolností však Markíza vysielala rovnomennú šou, a tak prvý film Let’s Dance videlo cca 90 tisíc divákov vrátane mojej mamy a iných žien v strednom veku! Iste, raperi točiaci sa na hlavách ich mierne vyrušili, ale keď sa baletilo v telocvični, či na súťaži, boli rady a možno si zaspomínali aj na Hriešny tanec. Dvojka to však také jednoduché mať nebude – musí čerpať zo znalosti jednotky a asi jej nepomôže ani obmena pohlaví – bad girl sa dostáva k hip-hoperovi from da hood. Zdá sa, že „hood feeling“ bude silnejší ako minulé, čo možno pomôže v USA, ale u nás sa môže divákovi trošku vzdialiť.

Čo najviac očakávame? Divácku návštevnosť na Slovensku. Nečudoval by som sa, keby z minulých 90 tisícov bolo zrazu iba 9 tisíc, v lepšom prípade 19.

Lepšie ako minule? Ruku na srdce, Ori prvý diel riadne zvozil (2/10) a ja ho mám zafixovaný na úrovni medzi 4-5/10. Oproti tomuto výsledku nie je problém byť lepší, hoci očakávam skôr výnimočne rovnakú kvalitu potvrdzujúce, že tieto jednohubky môžete variovať donekonečna.


INDIANA JONES 4
(Indiana Jones and the Kingdom of Crystal Skull, r. Steven Spielberg)
Premiéra v SR: 22.5. 2008

Najočakávanejší blockbuster roka sľubuje byť klasickým kinozážitkom. Lucas a Spielberg sa zvyčajne nemýlia, pokiaľ ide o zavedené značky. Spielberg by mal byť dostatočne oddýchnutý (od Mníchova do júna 2007 s Indym 4 takmer dva roky nič netočil) a popcornové výlety po niekoľkoročných pauzách sa mu vedia vydariť (Jurský park 1,2). Kombinácia starého (Harrison Ford, Karen Allen) a nového (Shia LaBeouf, Cate Blanchett a kopa Britov) hereckého obsadenia je sľubná. John Williams bude komponovať tiež na istotu. Takže otázny je už iba scenár – štvorka sa má odohrávať po druhej svetovej vojne, údajne 10 až 12 rokov po skončení trojky, medzi koncom 40. a v priebehu 50. rokov, často sa spomína rok 1957. Dúfajme v old-school dobrodružstvo – Spielberg ho hádam nezahltí množstvom trikom, hoci pokušenie obohatiť Indyho IV niečím vizuálne bombastickým nemôže nebyť nelákavé...

Čo najviac očakávame? Stopáž aspoň 135 minút, keď už sme toľké roky čakali (nie je nepravdepodobná, séria má rastúcu tendenciu 115-118-127 min) a kto vie, či sa objavia aj emzáci z niekoľkých kačíc...

Lepšie ako minule? Kultovú trilógiu ťažko poraziť či sa jej vyrovnať. Ale keď už Spielberg nezaberie, tak kto? Lucasa nech príliš nepočúva, ten si s novou trilógiou životného diela až tak výborne podľa fanúšikov neporadil...

Pätnásť pokračovaní roka 2008 Pätnásť pokračovaní roka 2008 Pätnásť pokračovaní roka 2008

KRONIKY NARNIE: PRINC CASPIAN
(The Chronicles of Narnia: Princ Caspian, r. Andrew Adamson)
Premiéra v SR: 19.6. 2008

Mojou maličkosťou veľmi očakávané pokračovanie. S výnimkou Harry Pottera už neexistuje veľká séria, na ktorú sa možno upnúť. Lewisova sedemdielná séria však skrýva ešte mnohé – ale aj pasce, do ktorých môžu málo tvoriví či šikovní režiséri spadnúť. Obrovská škoda, že sa Narnie opäť chytá Andrew Adamson – existuje iba jediná možnosť, že by dokázal prekročiť vlastný tieň, a to je oveľa väčšia miera vizuálnej improvizácie a väčší budget. Ale nádej zomiera posledná – Princ Kaspián nemá mágiu prvého dielu, ale občiansku vojnu a iný štýl. Opäť ide o útlu predlohu, ktorú by bolo potrebné vyvážiť veľkým množstvom akcie – trailer naznačuje bitku a la Minas Tirith, ale na takú sme sa už navnadili x-krát. Nehovoriac o tom, že sa môže zopakovať situácia z roka 2005, že po bombastických traileroch prichádza umiernenejší výsledok.

Čo najviac očakávame? Viac akcie! A tým pádom trošku vyšší rating – PG-13.

Lepšie ako minule? Závisí od aspektov, na ktoré sa Adamson zameria. Pokiaľ si odbyl predstavovanie a nastavenie hrdinov, preradí na vyššiu rýchlosť a viac akcie, môže to byť lepšie. Zároveň chýbajú bizarné elementy typu Otec Vianoc.


TEMNÝ RYTIER
(The Dark Knight, r. Christopher Nolan)
Premiéra v SR: 24.7. 2008

Na jednej strane silná Burtonovská jednotka, na druhej veľké odhodlanie ísť vlastnou cestou i sériou. Nolan je však jeden z najschopnejších režisérov súčasnosti, a tak nemáme príliš veľké obavy z experimentovania a odlišného poňatia. Temný rytier môže priniesť do sveta komiksových adaptácii ešte viac temnoty a kríženia s psychológiou a vnútorným nastavením hrdinu. Z palety záporákov si vyberá kvalitu – Jokera, Sala Maroniho ako šéfa gangov (hrá ho Eric Roberts, pamätáte sa ešte naňho?) a do diania prihadzuje Harvey Denta ešte ako štátneho zástupcu. Silné herecké obsadenie, pevná ruka a sľubný trailer s prevráteným kamiónom bičuje očakávania vysoko...

Čo najviac očakávame? Finálne vyznenie Jokera, prácu so známymi postavami a posun od Batman Begins... A tú scénu s prevráteným kamiónom... A nový soundtrack James Newton Howarda a Hansa Zimmera.

Lepšie ako minule? Ako poznáme Nolana, minimálne rovnakú latku kvality si bude chcieť udržať. A možno pôjde ešte vyššie...


AKTY X – DRUHÝ FILM
(X-Files Sequel, r. Chris Carter)
Premiéra v SR: leto 2008

O tomto filme nie je známe absolútne vôbec nič, iba pár domnienok. Má to celé vôbec zmysel? Možno z finačného hľadiska, obohatenie série je zatiaľ otázne.

Čo najviac očakávame? Či to bude iba výkrik do tmy, opätovné ukončenie série či štart novej.

Lepšie ako minule? Film z roku 1998 bol slušnou celovečernou epizódou s väčším rozpočtom a od nového sa dá ťažko čakať niečo výrazne odlišné. Takže buď rovnaký alebo skôr horší, pretože veľké očakávania vedú skôr k sklamaniam.

             

MÚMIA 3
(The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor, r. Rob Cohen)
Premiéra v SR: 31.7. 2008

Ďalšie vzkriesenie série po dlhých rokoch, ktorého zmysel je otázny. Z pôvodnej posádky ostal už iba Brendan Fraser a John Hannah, zvyšok je výrazne zmenený. Odchod Stephena Sommersa je na jednej strane dobrá vec, lebo už pri dvojke prepadol rozpočtu a menšej miere inovácií, príchod Roba Cohena však vyznieva rozpačito. Cohen dokáže točiť stredne veľké trháky, ale veľký rozpočet dokáže strašne prešantročiť a je skôr rutinér a remeselník ako vizuálne nadaný expert. Zmena reálií (z Egypta do Číny) padne vhod, zakomponovanie čínskych hercov hádam pomôže filmu ako celku. Exotické akčné dobrodružstvo ešte nevymrelo – ale zatiaľ čo prvá Múmia jedna bola nádhernou náhradou za Indiana Jonesa, trojka príde 10 týždňov po silnom súperovi (Indy 4) a mnohí budú neľútostne porovnávať.

Čo najviac očakávame? Do akej miery sa zmení séria po angažovaní Roba Cohena a iných hercov. Dostaneme dychberúcu akciu za veľké peniažky alebo iba lacnejšie pokračovanie?

Lepšie ako minule? Prekonať jednotku bude takmer nemožné, dostať sa na úroveň dvojky náročné.


THE INCREDIBLE HULK
(The Incredible Hulk, r. Louis Leterrier)
Premiéra v SR: august-september

Potrebuje Hulk sequel? Ťažko povedať. Ang Lee ho natočil po svojom, no mnoho fanúšikov čakalo niečo iné. Preto zozbieral Universal ďalšie peniažky a zveril ich prekvapivo režisérovi dvoch Kuriérov. Celé osadenstvo je iné, Eric Bana je vystriedaný Edwardom Nortonom (ktorý nehral v takomto blockbustri vo svojej kariére vôbec), Jennifer Conelly za Liv Tyler a pod. Je celkom zrejmé, že tento diel môže sadnúť ortodoxným fanúšikom viac, otázna je kvalita na filmové pomery.

Čo najviac očakávame? Viac treskúcej akcie ako minule. T.j. viac letajúcich tankov a poriadneho protivníka, s ktorým Hulk rozmláti pár sídlisk.

Lepšie ako minule? Ako v čom, fanúšikovia možno budú spokojnejší, to ešte neznamená, že hodnotenia či celková spokojnosť prekoná odlišný zámer Anga Lee.


HELLBOY 2
(The Hellboy II, r. Guillermo del Toro)
Premiéra v SR: cca október

Guillermo del Toro mohol po úspechu Faunovho labyrintu točiť prakticky hocičo a vybral si druhého Hellboya, ktorého fanúšikom sľúbil. Podľa prvého traileru sa zdá, že sa chce poriadne oprieť do vizuálnej stránky kreatúr a inšpirovaný predchádzajúcou tvorbou i veľkým rozpočtom natočí veľkú akčnú pecku. Starí známi si zopakujú úlohy, otázny je scenár a celé dianie. Nádeje však nie sú malé...

Čo najviac očakávame? Rovnaké nasadenie ako pri prvom dieli a pestrejšiu paletu protivníkov a s nimi spojenú drsnú likvidáciu plnú hlášok Rona Pearlmana.

Lepšie ako minule? Del Toro môže potvrdiť, že zo svojej kategórie kvality neschádza a vzhľadom na dlhú dobu prípravy je šanca vyrovnať sa aspoň kvalite predchodcu.

             
BOND 22
(Bond 22, r. Marc Forster)
Premiéra v SR: 6.11. 2008

Casino Royale bol pre niektorých perfektným reštartom série, iní si žiadali viac supermanovskej akcie a gadgetov, ktorými je Bond známy. Bond 22 má na Casino Royale tesne nadviazať. Dej je zatiaľ neznámy, je otázne, do akej miery bude sledovať aj udalosti z Casina – zatiaľ sa to v médiách hemží iba informáciami o slečnách, ktoré by mali Daniela Craiga obklopovať. Niektorí fanúšikovia však veria vo vzletnejšiu akciu, vynálezy, scény vyzbrojovania a návrat k hrdinovi bez psychológie. Iní by radšej ponechali drsnejšie razenie. Ostatní by sa snáď uspokojili s postupným, pomaličkým prechodom od neotesaného Bonda k elegánovi conneryovského formátu.

Čo najviac očakávame? K akej línii sa Bond 22 prikloní – Casino Royale z 2006 či superagent z 20 predchádzajúcich dielov? A ako si Marc Forster poradí s bombastickou akciu?

Lepšie ako minule? Ako pre koho. Je celkom možné, že milovníci Casina môžu byť menej spokojnejší (ak sa séria vráti do superstarých koľají), ale rovnako sa môžu naštvať fanúšikovia z druhého táboru, ak im Forster bude servírovať ešte vyvíjajúceho sa Bonda ako Campbell.


MADAGASCAR 2
(Madagascar: The Crate Escape, r. Eric Darnell & Tom McGrath)
Premiéra v SR: 13.11. 2008

Shrek je už stálica a bude sa žmýkať asi tak dlho ako Saw (a možno aj dlhšie, keď vychádza vo väčších odstupoch), a tak treba hľadať inú sériu. Kvarteto zvieratiek z Madagascaru je dobrým príkladom, a tak ho ide DreamWorks rozvíjať. Očakávajme odchod z ostrova, no prechod do inej divočiny a vysporiadanie sa bývalých mešťanov s inými kultúrami.

Čo najviac očakávame? Čo najviac minút s komandom tučniakov, na štyri hlavné zvieratká nie sme až tak zvedaví.

Lepšie ako minule? Jednotka bola iba ľahký nadpriemer, takže nie je problém ju prekonať. Na druhej strane, keď už tá mala málo nápadov, vymysleli tvorcovia do dvojky viac? Ak nie, bude ešte slabšia.


HARRY POTTER A POLOVIČNÝ PRINC
(Harry Potter and the Half-Blood Prince, r. David Yates)
Premiéra v SR: 27.11. 2008

Séria HP sa blíži do finále. Šiesty diel opäť režíruje David Yates (k môjej nevôli), ale tentokrát sa musí vysporiadať s tenšou knihou ako vlani. Nádej v dobrú fantasy ešte žije, hoci po Cuarónovej trojke sa výborné pocity objavujú čoraz ťažšie. Vojna v Rokforte, pátranie po minulosti Toma Riddlea, Voldemortovej nesmrteľnosti a kúzla z knihy tajomného Princa však sľubujú obohatenie deja. HP 6 bude očividne stávka na istotu rovnako ako päťka, osobne by som si zaželal ešte viac akcie a nebáť sa väčšej stopáže, pretože to kresanie je už žalostné.

Čo najviac očakávame? Ako kto. Predovšetkým dlhšiu stopáž a lepšie rozvíjanie charakterov, skratkovité opisovanie z knihy už patrí hádam minulosti.

Lepšie ako minule? Ako pre koho. Ja mám fixovanú päťku ako najslabší diel, takže dúfam vo svetlé zajtrajšky. Ale mnohým fanúšikom by zopakovaná kvalita päťky či o kúsok lepšia aj stačila.


autor Michal Korec 14.1.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.