TV TIPY 28.1. - 3.1. 2008

TV TIPY 28.1. - 3.1. 2008

článok



28.1.
PONDELOK

16:45 Boli obetovaní  (They were Expendable), USA, 1945 (ČT2)
Plukovníci amerického námorníctva Brickley a Ryan velia skupine torpédových člnov. Bojové a strategické možnosti týchto plavidiel nemajú u vyššieho velenia veľkú dôveru. V roku 1941, po útoku Japoncov na Pearl Harbor, je jednotka umiestnená v zálivu na Filipínach. Proti očakávaniu však vojaci nedostanú žiadnu bojovú úlohu, v ktorej by mohli uplatniť svoje schopnosti. Majú jen hliadkovať a zaisťovať bežné dopravné úlohy. Situácia sa zmení, až keď Japonci začnú dobýjať Filipíny.

22:00 Strieľajte na pianistu (Tirez sur le pianiste), Francúzsko, 1960 (Dvojka)
Hrdinom druhého celovečerného filmu Francoisa Truffauta je klavirista v malom pochybnom bare Charlie. Nikto netuší, že v minulosti bol slávnym klavírnym virtuózom a jeho pravé meno je Edouard Saroyan. Jedného dňa mu manželka prezradila, že za jeho úspech musela zaplatiť impresáriovi vlastným telom a následne spáchala samovraždu. Edouard sa vtedy vzdal skvelej hudobnej kariéry a pretrhol všetky väzby s minulosťou. Sám vychováva mladšieho brata Fida a vyhýba sa kontaktom s okolím. Až do dňa, kedy sa do baru prichádzajú skryť jeho ďalší dvaja bratia Chico a Momo, prenasledovaní gangstermi. Charlie im pomôže, ale sám sa tak dostane do ťažkostí. So zloduchmi aj s bolestnou minulosťou mu chce pomôcť zamilovaná servírka Lena.

22:25 Voľný pád (Falling Down), USA/Fran, 1993 (Čt1)
Je ďalší slnečný letný deň a na cestách v Los Angeles sa tvoria zápchy. V jednej z nich uviazol aj William Foster. Potom, sa kolóna áut načisto zastaví, to už nevydrží a len s kufríkom opúšťa svoje auto a vydáva sa po svojich preč. Chystá sa navštíviť svoju dcéru, ktorá má práve narodeniny. Problém je, že po rozvode má pre svoju výbušnú povahu zákaz priblížiť sa k dcére i bývalej manželke. Cestou navyše naráža na krutú realitu súčasného sveta, s ktorou sa nedokáže stotožniť a tak na svojej spočiatku pokojnej ceste zanecháva čoraz viac skazy a obetí.

00:15 Manhattan (Manhattan), USA, 1979 (Čt2)
Po tituloch Banáni, Spáč, Láska a smrť, Annie Hallová vrcholí týmto filmom jedna časť filmografie Woodyho Allena. Rozpráva ľahko zamotaný príbeh milostného viacuholníka, kde v popredí stojí 42 ročný scenárista Isaac Davis, ďalej jeho najlepší priateľ Yale s pôvabnou partnerkou Mary a sedemnásťročná študentka Tracy. Ide o komediálne nadsadený portrét obyčajných ľudí aj premúdrených intelektuálov s ich slabosťami, zaujatím pre drobné "veľké" veci, láskami, ilúziami a rozčarovaním.


29.1.
UTOROK

21:15 Test (The Recruit), USA, 2003 (Prima)
Walter Burke je veterán v CIA. Jeho terajšie zameranie je hľadať nové talenty. A je v tom fakt dobrý. Nič netušiaci programátor James Clayton sa cez neho dostane až na "Farmu" - výcvikové stredisko kadetov pre CIA. "Všetko je len test" - nezabudne na začiatku pripomenúť Burke, teraz v roli vedúceho tréningového programu. A je ich neúrekom - od tréningov fyzických zručností až po psychické testy a vydierania. Nikto si nie je ničím istý. Len James, keď mu po jednom preňho neúspešnom cvičení dajú vedieť, že sa pre CIA nehodí. Sklamanie treba zapiť. Ale čo ak aj toto bol len test?

22:00 Alice tu už nebýva (Alice Doesn't Live Here Anymore), USA, 1974 (Dvojka)
Režisér Martin Scorsese využil melodramatický námet na vyrozprávanie príbehu o neprikrášlenej realite amerického sna. Jeho Alice Hyattová  je na ceste za svojim snom občas hysterická, inokedy veselá, je naivná i prezieravá, miestami prepadá zúfalstvu a opätovne nachádza vieru a nádej, aby na konci pochopila, že sen, za ktorým sa naháňala, má vlastne na dosah ruky.

22:45 Casanova 1/2 (Casanova), Veľká Británia, 2005 (Jednotka)
Píše sa rok 1798 a na pochmúrnom zámku, ďaleko od jeho milovaných Benátok, sa pomaly chýli ku koncu život jedného z najslávnejších zvodcov. Tento muž precestoval celú Európu. Muž, ktorý sa deň stretával s najvplyvnejšími mužmi, aby sa na druhý deň ocitol celkom na dne. Muž, ktorý hral rád na husle, bol kňazom, hráčom, spisovateľom alebo väzňom. A po celý svoj život aj veľký zvodca. To všetko je teraz nenávratná minulosť, ktorá však žije v jeho spomienkach. Tento muž sa rozhodol svoje spomienky zaznamenať, aby sa na ne nikdy nezabudlo.

TV Tipy 28.1. - 3.1. 2008 TV Tipy 28.1. - 3.1. 2008

30.1.
STREDA

20:25 Búrlivá svadba (Monsoon Wedding), India/USA/Fran/Tal, 2001 (Čt2)
Skúsená indická režisérka Mira Nairová, ktorej debut Salaam Bombay! kedysi zažiaril na MFF V Cannes a bol nominovaný na Oscara za najlepší zahraničný film, natočila peripetie jednej tradičnej indickej svadby v priebehu 30 dní. Pohľad režisérky narodenej v Dillí a vyštudovanej na Harvarde nezameniteľným spôsobom spojuje dokonalú znalosť prostredia so západným rytmom a zmyslom pre humor.

21:50 Znamenia (Signs), USA, 2002 (Markíza)
Na rodinnej farme v Bucks County v Pennsylvánii sa jedného dňa objaví v kukuričnom poli záhadné 150 metrové znamenie. Hlava rodiny Graham Hess, jeho brat Merrill a dve deti stoja pred záhadou. Je to zlý vtip? Správa? Varovanie? Zvieratá v okrese sa začínajú správať zvláštne, psy sa stávajú agresívnymi. Televízne stanice hlásia, že obrazce v obilí sa začínajú objavovať po celom svete. Množstvo a rýchlosť, s akou sa objavili, svedčí o spolupráci stoviek jednotlivcov v mnohých krajinách. Kto sú ich tvorcovia? Čo sa nám pokúšajú oznámiť? Niektorí ľudia veria, že sú dielom mimozemšťanov, podľa iných ide o podfuk. Je len zopár vysvetlení. Zrejme ide o najväčší podvod, aký kedy kto pripravil. Je tu ale ešte jedna možnosť. Že sú pravé

23:45 Šepoty a výkriky (Viskningar och rop), Švédsko, 1972 (Čt2)
Neutešený, meditatívny obraz ľudskej samoty tvárou v tvár smrti. Dej snímky sa odohráva koncom 19. storočia. Dve zámožné ženy  prichádzajú na rodinný statok, aby so svojou smrteľne chorou sestrou  strávili posledné dni jej života. Zatiaľ čo obe ženy, poznamenané manželstvom a egoizmom, nie sú voči umierajúcej schopné vyvinúť citový vzťah, nesebecká služobná ju ošetruje, stará sa o každú jej potrebu a poskytuje jej čistú, bezmedznú lásku.


31.1.
ŠTVRTOK

09:55 Plynové lampy (Gaslight), USA, 1944 (Čt1)
Snímka vznikla podľa úspešnej divadelnej hry Patricka Hamiltona. Režisér, jeden z najvýznamnejších hollywoodskych tvorcov George Cukor do tej doby preferoval skôr ľahšie žánre, tu však prekvapil zmyslom pre postupné budovanie napätia a dokonalo využil jednu zo svojich najväčších predností - vedenie hereckých predstaviteľov, ktorých výkony sú obdivuhodné aj po vyše šesťdesiatich rokoch od vzniku filmu.

22:00 Vojakova žena (Soldier's Girl), USA, 2003 (Dvojka)
Hrdinami strhujúcej americkej drámy sú dvaja zamilovaní ľudia, ktorí však rozhodne netvoria štandardný pár. Jeden z nich je muž a druhý – chce sa stať ženou. Hovorí si Calpernia a živí sa vystupovaním v bare, ktorý v čase voľna navštevujú vojaci z neďalekej základne. Jedným z nich je aj nováčik Barry Winchell. Sám je prekvapený, akou čistou ženskosťou ho Calpernia okúzľuje. Pokiaľ sa však z nich stane nežne zamilovaný pár, musí Barry prekonať počiatočné rozpaky a aj vlastné predsudky. Pre zmenu Calpernia nedôverčivo a s obavami prijíma fakt, že je pre niekoho skutočne príťažlivá. Sú tu ešte aj iní vojaci z kasární, niektorým nie je úplne jedno, ako sa Barry správa v súkromí. Film režiséra Franka Piersona čerpá z rovnakej témy ako Oskarová dráma Kimberly Peirceovej Chlapci neplačú (1999) a vznikol čiastočne podľa skutočných udalostí.

23:15 Casanova 2/2 (Casanova), Veľká Británia, 2005 (Jednotka)
Píše sa rok 1798 a na pochmúrnom zámku, ďaleko od jeho milovaných Benátok, sa pomaly chýli ku koncu život jedného z najslávnejších zvodcov. Tento muž precestoval celú Európu. Muž, ktorý sa deň stretával s najvplyvnejšími mužmi, aby sa na druhý deň ocitol celkom na dne. Muž, ktorý hral rád na husle, bol kňazom, hráčom, spisovateľom alebo väzňom. A po celý svoj život aj veľký zvodca. To všetko je teraz nenávratná minulosť, ktorá však žije v jeho spomienkach. Tento muž sa rozhodol svoje spomienky zaznamenať, aby sa na ne nikdy nezabudlo.

23:25 Staré, nové, požičané a modré (Se til venstre, der ...), Dán., 2003 (Čt1)
Ďalší z filmov s certifikátom manifestu Dogma 95, ktorého názov je odvodený z tradície, že každá nevesta má mať niečo staré, niečo nové, niečo požičané a niečo modré. Tou nevestou je Katrine. Sobáš je o tri dni a ona o ňom ešte stále nedokázala povedať svojej sestre Mette. Tá je totiž odvtedy ako ju pred dvomi rokmi opustil Thomsen umiestnená na psychiatrickej klinike. A práve Thomsen dva dni pred svadbou nečakane zazvoní pri dverách nevesty. Pre Katrine tak začínajú dva najzvláštnejšie dni jej života.

01:00 Gallipoli (Gallipoli), Austrália, 1981 (Joj)
Protivojnová dráma podľa skutočnej udalosti - bitky o dardanelský polostrov Gallipoli, ktorá sa odohrala počas prvej svetovej vojny. Mladí muži Mel Gibson a Mark Lee sa dobrovoľne prihlásili do austrálsko-novozélandského expedičného zboru, aby v Turecku po boku britských vojakov bojovali proti Nemcom. V bitke o strategicky dôležitú pevnosť Gallipoli, ktorá je ich prvým stretom s krutou realitou vojny, prejdú krstom ohňom a hrôza navôkol ich vydesí. 

TV Tipy 28.1. - 3.1. 2008 TV Tipy 28.1. - 3.1. 2008

1.2.
PIATOK

20:45 Smrtonosná zbraň (Lethal Weapon), USA, 1982 (Markíza)
Černošský seržant Roger Murtaugh, ktorý má pár týždňov do dôchodku, dostane za partnera bieleho seržanta Martina Rigsa, ktorý chcel po smrti manželky spáchať samovraždu. Z počiatku si nepadnú do oka, spoločne však budú musieť vyriešiť prípad nebezpečného gangu pašerákov drog.
 
22:30 Vyhladovaní (Ravenous), VB/Mex/SR/ČR, 1999 (Prima)
Jedno príslovie hovorí: "Jedz preto, aby si žil. Neži preto, aby si jedol." Lenže starý indiánsky mýtus Weendigo zas hovorí o tom, že ten, kto požije mäso svojho nepriateľa, získa jeho silu a dušu. Má to však háčik každý, kto tak učiní, dostane aj neukojiteľný hlad po ďalšej ľudskej potrave. Americko-britský film, ktorý je kombináciou kanibalského a upírskeho hororu, sa odohráva v polovici 19. storočia na pevnosti v kalifornskom pohorí Sierra Nevada. 


2.2.
SOBOTA

20:55 Miluj blížneho svojho (Arlington Road), USA, 1999 (Čt1)
Michael Faraday  je univerzitný profesor histórie a špecialista na problematiku terorizmu. So svojim synom žije v dome na predmestí Washingtonu a iba ťažko sa vyrovnáva s nedávnou stratou manželky. Nové svetlo do jeho rozvráteného života vnesie sympatická rodina Langových. Stopercentní Američan Oliver  sa s manželkou a dvoma deťmi prisťahoval nedávno a zdá sa, že zdvorilostný vzťah medzi susedmi čoskoro prerastie v priateľstvo. Michael však pristihne nového známeho niekoľkokrát pri lži a vydá sa po stopách jeho minulosti.

21:30 Život Davida Galea (The Life of David Gale), USA/Nem, 2003 (Dvojka)
David Gale patrí k tým, ktorí sa svojimi činmi a názormi zasadzujú za zrušenie “absolútneho trestu”, ktorým je poprava. Tento človek pevných morálnych zásad, profesor filozofie, sa teší nielen obdivu svojich nadšených študentov, ale aj svojho okolia, ktoré ho bezvýhradne rešpektuje. Lenže je to práve David Gale, ktorý je obvinený z vraždy a znásilnenia a teraz mu hrozí práve to, proti čomu sám bojuje. Deň D sa neúprosne blíži a do cely za ním prichádza investigatívna reportérka so svojim asistentom, aby zistila celú pravdu. Bitsey Bllomová sa tak stáva na chvíľu detektívkou, aby zistila, že obvinenie je falošné.

23:10 Insomnia (Insomnia), Nórsko, 1997 (Čt1)
Do malého mesta na severe Nórska prichádzajú dvaja špecialisti zo Švédska, aby pomohli vyriešiť vraždu pätnásťročného dievčaťa. Pri nastražení pasce a následnom prenasledovaní páchateľa v hmle blízko mora dôjde k nehode. Jeden zo Švédov je postrelený a ťažko zranený. Pre jeho kolegu Jonasa nastanú bezsenné noci. Začína sa zapletať do siete zmanipulovaných dôkazov a vydierania. Na mieste bol totiž ešte niekto tretí.

03:15 Braček, kde si? (O Brother, Where Are Thou?), VB/Fran/USA, 2000 (Markíza)
Mississippi, tridsiate roky. Traja trestanci Everett Ulysses McGill, Pete a Delmar, vzájomne spútaní, utekajú z lapáku krajinou v nádeji na nájdení pokladu o výške 1 200 000 dolárov. Na ceste stretávajú bluesmana Tommy Johnsona, ktorý sa k nim pripojí a spoločne u miestneho hudobného vydavateľa nahrajú pesničku, ktorá sa stane  cez noc hitom.

TV Tipy 28.1. - 3.1. 2008 TV Tipy 28.1. - 3.1. 2008

3.3.
NEDEĽA

16:35 Na východ od raja (East of Eden), USA, 1955 (Čt2)
Americký film je adaptáciou románu Johna Steinbecka. Rozpráva o živote kalifornského farmára Adama Traska a jeho dvoch synov. V modernom spracovaní biblického príbehu Kaina a Ábela sa odhaľuje princíp dobra a zla, pravých citov a pokrytectva. Puritánsky Aron vychováva svojich synov  v duchu Písma. Matku chlapci nikdy nepoznali a otec vždy tvrdil, že zomrela.

18:30 Vojnové hry (WarGames), USA, 1983 (MGM)
Protivojnový film Johna Badhama je síce fikciou, hrozivo sa však blíži možnej skutočnosti. Keď sa sedemnásťročný počítačový nadšenec David  napojí na akýsi program ponúkajúci jeho obľúbené hry a začne hrať Globálnu termonukleárnu vojnu, zistí, že ide o skutočný vojenský program.   

20:15 Horúce strely (Hot Shots!), USA, 1991 (Joj)
po 20 rokoch od zrútenia vojenskej stíhačky sa na základni stretávajú „deti aktérov dávnej tragédie“, aby v novom súperení odčinili hriechy rodičov. Pilota Toppera Harleya požiadajú, aby sa vrátil do armády a viedol špeciálnu misiu proti Saddámovi Husajnovi.

HIT TÝŽDŇA

30.1.
STREDA

23:45 Šepoty a výkriky (Viskningar och rop), Švédsko, 1972 (Čt2)
Neutešený, meditatívny obraz ľudskej samoty tvárou v tvár smrti. Dej snímky sa odohráva koncom 19. storočia. Dve zámožné ženy prichádzajú na rodinný statok, aby so svojou smrteľne chorou sestrou  strávili posledné dni jej života. Zatiaľ čo obe ženy, poznamenané manželstvom a egoizmom, nie sú voči umierajúcej schopné vyvinúť citový vzťah, nesebecká služobná ju ošetruje, stará sa o každú jej potrebu a poskytuje jej čistú, bezmedznú lásku.


autor Tomáš Daneček 28.1.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.