TV TIPY 11.2. - 17.2. 2008

TV TIPY 11.2. - 17.2. 2008

článok



11.2.
PONDELOK

16:55 Spolok mŕtvych básnikov (Dead Poets Society), USA, 1989 (Čt2)
Začína ďalší školský rok a na chlapčenskú akadémiu prichádza nový učiteľ John Keating, aby tunajších študentov učil anglickú literatúru. John praktikuje veľmi nezvyčajný spôsob výučby, čím si svojich študentov nie len získa, ale hlavne ich naučí omnoho viac, než by sa mohli dočítať v knihách. Stane sa ich vzorom a oni sa rozhodnú, že budú pokračovať v tradícii Spolku mŕtvych básnikov, ktorej členom bol v minulosti aj John. Nemajú však tušenie, aké následky to môže mať.

22:00 Ukradnuté bozky (Baisers volés), Francúzsko 1968 (Dvojka)
Antoine Doinel (hrdina viacerých filmov a alter ego režiséra Francoisa Truffauta) sa z problémového dieťaťa stal mladistvým delikventom. Prihlásil sa do armády, ale kvôli neposlušnosti ho prepustili. Vracia sa z vojenského väzenia do civilného života a hľadá prácu. Vystrieda povolania nočného strážnika, opravára televízorov, skladníka aj súkromného detektíva. Rovnako zúfalo hľadá smer aj v ľúbostnom živote a svoju náklonnosť prenáša z vážnej študentky hudby Christine na atraktívnu, no vydatú Fabienne.

00:20 Purpurová ruža z Káhiry (The Purple Rose of Cairo), USA, 1985 (Čt2)
Dej svojej trpko ladenej komédie situoval scenárista a režisér Woody Allen do New Jersey, pritom pôsobivo prelína reálny svet hospodárskej krízy tridsiatych rokov a svet vymyslený filmovými tvorcami. Z jednoduchého nápadu ťaží maximum, pre príbeh našiel príjemný "tón" rozprávania: vyvážené romantické prvky a nostalgiu, postavy sú videné akoby ľahko satirickým odstupom a ich dialógy zaujmú vtipom.


12.2.
UTOROK

22:00 Zúriaci býk (Raging Bull), USA, 1980 (Dvojka)
Film Zúriaci býk, rozpráva príbeh boxera Jake La Mottu. Nie je pritom biografiou akú poznáme, nesústreďuje sa na prosté a holé vyrozprávanie príbehu tejto pozoruhodnej osobnosti. V centre filmu totiž okrem toho stojí aj snaha zachytiť psychológiu komplikovanej postavy. Zúriaci býk ale nie je ani čisto boxerským filmom, kĺbi v sebe  prvky všetkých uvedených žánrov.

01:00 Štyri svadby a jeden pohreb (Four Weddings and a Funeral), VB/USA, 1994 (Joj)
Hugh Grant a jeho priatelia trávia väčšinu sobôt na svadbách. Bavia sa tu nezáväznými rozhovormi, s potešením sa zúčastňujú všetkých obradov, ale sami sa do manželstva neponáhľajú. Až keď mladý muž stretne na jednej svadbe krásnu Američanku Andie MacDowellovú, tuší, že by ona mohla byť tou pravou.

TV Tipy 11.2. - 17.2. 2008 TV Tipy 11.2. - 17.2. 2008

13.2.
STREDA

20:25 My dvaja (Two of Us), USA, 2000 (Čt2)
V roku 1976 sa Paul McCartney zastaví na návšteve u Johna Lennona. Paul je stále na špičke svetovej hudby, dosahuje prvé priečky hitparád s novou kapelou. John sa stiahol do súkromia a rozhodol sa  vychovávať syna, Seana. Kolujú však chýri, že Beatles sa dajú znova dohromady a usporiadajú koncert. John, ktorý stále bojuje s vnútornými  démonmi považuje beatle mániu za dávnu minulosť, a aj keď sú obaja stále v kurze, uvedomia si, že majú spoločné putá z milosti, ktorých sa nikdy nezbavia.

00:10 Môj strýko z Ameriky (Mon oncle d'Amérique), Francúzsko, 1980 (Čt2)
Resnaisov film je venovaný Henrimu Laboritovi, vedcovi, zaoberajúcemu sa behaviorizmom, ktorý vychádza z týchto téz: "Pre bytosť je jediným dôvodom bytia byť, to znamená udržať si svoju štruktúru, udržať sa pri živote, bez toho niet bytia." Do tohoto dokumentárneho rámca, v ktorom Laborit prezentuje a laboratórne dokazuje svoje idey, Resnais začleňuje osudy troch fiktívnych postáv, pričom každá z nich reprezentuje iný spoločenský kontext. Vzniká tak dialóg rôznych "textov", ktorý rozširuje možné pohľady na skutočnosť.


14.2.
ŠTVRTOK

10:00 Pištoľník (The Gunfighter), USA, 1950 (Čt1)
Na Divokom západe môže zlomok sekundy znamenať rozdiel medzi životom a smrťou. S takou rýchlosťou dokážu tasiť zbrane legendárni pištoľníci Wyatt Earp a Billy the Kid. Najrýchlejším z nich je však vysoký štíhly Texasan, bývalý bankový lupič s menom Jimmy Ringo. Povesť neporaziteľného strelca, ho predchádza všade, kam príde. To je však problém, pretože Jimmy sa neustále potýka s mladíkmi, ktorých cieľom je legendárneho strelca poraziť.

23:25 Otvorené srdcia (Elsker dig for evigt), Dánsko, 2002 (Čt2),
Film režisérky Susanne Bier rozpráva  o tom, čo sa stane, keď do obyčajných všedných dní zasiahne tragická udalosť. Nič už nie je ako predtým, všetko je podrobené neúprosnému skúmaniu zmyslu a pravdivosti. Komorný príbeh bol nakrútený v štýle dánskeho manifestu Dogma.

TV Tipy 11.2. - 17.2. 2008 TV Tipy 11.2. - 17.2. 2008

15.2.
PIATOK

22:00 Bazén (Swimming Pool), Francúzsko/VB, 2003 (Dvojka)
Film francúzskeho režiséra Francoisa Ozona je nezvyčajnou variáciou na klasický žáner thrilleru v hitchockovskom štýle. Autorka detektívnych románov Sarah Mortonová je už unavená z rutinnej práce na kriminálnych sériách, ktoré sú síce komerčne úspešné no stále rovnaké. Jej vydavateľ jej pre zotavenie sa a na nabranie síl pre nový román ponúkne k dispozícii svoju vilu v južnom Francúzsku. Sarah jeho ponuku s radosťou prijme a užíva si južného slnka i pokoja. Jej pustovnícku idylu však naruší nečakaný príchod Julie, nemanželskej dcéry vydavateľa. Julie trávi dni polonahá pri bazéne a v noci si užíva alkoholické a erotické radovánky vždy s iným mužom. Nevraživosť medzi týmito dvoma tak odlišnými ženami rastie, až ich spojí vražda muža.

22:15 Legenda o vášni (Legends of the Fall), USA, 1994 (Joj)
Na ranči v opustených kopcoch Montany žije plukovník William Ludlow so svojimi tromi synmi Alfredom, Samuelom a Tristanom. Ludlow opustil armádu, pretože nesúhlasil s genocídou indiánskych kmeňov, a radšej sa začal venovať farmárčeniu. Keď si roku 1913 privedie Samuel na usadlosť krásnu a inteligentnú snúbenicu Susannah Finacannonovú, nikto netuší, akým významným spôsobom ovplyvní život rodiny, vyvolá medzi bratmi vášeň a rivalitu a navždy zmení ich osudy.

23:20 Čí je to vlastne život (Whose Life Is It Anyway?), USA, 1981 (Čt1)
Charizmatický a inteligentný sochár Ken Harrison, ktorý je na vrchole svojich tvorivých síl a prežíva silný milostný vzťah s baletkou Pat, je hrdinom filmu. Energia z neho prúdi všetkými smermi a premieňa sa na tvary, predmety a umelecké diela. V tom je jeho zmysel života. Stačí jedna sekunda, automobilové nešťastie, a život sa zmení na nepoznanie. Starý Ken Harrison zomrel. Ten nový dokáže stále brilantne myslieť, ale jeho mozog a reč je to jediné, čo mu zostalo. Telo leží bezvládne na lôžku. Jeho najväčším prianím je opustiť tento život a práve to požaduje po lekároch a nemocničnom personále.


16.2.
SOBOTA

16:00 Veľké problémy v Malej Číne (Big Trouble in Little China), USA, 1986 (Prima)
Vodičovi nákladiaku Jackovi Burtonovi  v čínskej štvrti ukradnú kamión a jeho priateľovi Wangovi zase priamo pred očami unesú snúbenku. Čoskoro sa ukáže, že za všetkým je Lo Pan, 2258 ročný čínsky démon, snažiaci sa získať hmotné telo a ovládnuť svet. Aby to dosiahol musí obetovať dievča so zelenými očami. Smolou je, že si k tomu vyberie práve Wangovu snúbenku. Hrdinovia sa spoja s mágom a spoločne s klanom Čing Singov sa vydajú do podzemia čínskej štvrte, aby zviedli rozhodujúci boj s démonickým zlom. 

21:20 Znamenia (Signs), USA, 2002 (Čt1)
Okres Bucks County, štát Pennsylvania. Reverend Graham Hess, ktorého milovaná manželka prišla pred polrokom o život pri autonehode, sa nachádza v hlbokej životnej kríze, vzdal sa kňazského úradu a prerušil všetky styky s Bohom. Živí sa ako farmár na svojom pozemku. Jedného dňa sa v kukuričnom poli objaví záhadné 150 metrové znamenie. Je to zlý vtip? Správa? Varovanie? Zvieratá v okrese sa začínajú správať zvláštne, psy sa stávajú agresívnymi. Televízne stanice hlásia, že obrazce v obilí sa začínajú objavovať po celom svete...

21:50 Cesta draka (Meng long guojiang), Hong Kong, 1972 (Jednotka)
Posledný film legendy kung-fu filmov Bruce Lee-ho. Myslel si, že sa dobre naje, ale mafiáni nedajú pokoj majiteľom reštaurácie v Taliansku a tak sa Bruce musí podujať vykonať zopár nevyhnutných krokov, aby ich chránil. Kopance budú len tak lietať a na konci sa možno odohrá súboj storočia: Bruce Lee vs. Chuck Norris.

22:15 Rukojemník (Hostage), USA / Nem, 2005 (Prima)
Bruce Willis sa vracia v špičkovej forme k žánru akčného krimi, s ktorým spojil svoje najväčšie úspechy. Film Rukojemník bol nakrútený podľa rovnomenného bestselleru Roberta Craisa, ktorý je v literárnom svete považovaní za skutočného majstra napätia.   

TV Tipy 11.2. - 17.2. 2008 TV Tipy 11.2. - 17.2. 2008

17.2.
NEDEĽA

16:30 Železná maska (Le Masque de fer), Taliansko / Francúzsko, 1962 (Čt2)
D'Artagnan, známy kapitán mušketierov vyhráva slávne bitky a zvádza krásne ženy. Jeho život je síce trochu nebezpečný, ale celkovo bezstarostný. Zrovna začínajú jeho milostné opletačky s pani de Chaulmes, keď ho kardinál Mazarin poverí úlohou priviesť väzňa z ostrova Svätej Markéty. Nikto nesmie poznať pôvod a tvár mladého muža, ktorý je zrejme nebezpečenstvom číslo jedna pre celé Francúzsko.

20:00 Posledný samuraj (The Last Samurai), USA/NovýZ./Jap, 2003 (Markíza)
Japonsko - rok 1870. Občianska vojna mohutnie každým dňom. Jej epicentrum tvorí úsilie cisára pomocou svojej novozriadenej armády zlikvidovať kastu samurajov, ktorí odmietajú dobrovoľne vydať svoje územie. Na pomoc cisárovi prichádza veterán americkej občianskej vojny, kapitán Nathan Algren, ktorý so sebou prináša nielen najnovšie zbrane, ale aj ochotu a vôľu naučiť cisárovu armádu s nimi zaobchádzať. Po úspešnom tréningu nastáva prvý ostrý stret so samurajskými bojovníkmi, ktorí ale Algrenom vycvičenú armádu dokonale rozprášia. Zranený Algren sa ocitne v ich zajatí. Namiesto istej smrti však dostane možnosť spoznať samurajský spôsob života, ich kódex a motiváciu. Postupne je svetom samurajov stále viac fascinovaný. Na obzore sa však schyľuje ku konečnej bitke a Algren sa ocitne pred najdôležitejším rozhodnutím v živote. Na ktorú stranu sa má pridať?


HIT TÝŽDŇA

11.2.
PONDELOK

22:00 Ukradnuté bozky (Baisers volés), Francúzsko 1968 (Dvojka)
Antoine Doinel (hrdina viacerých filmov a alter ego režiséra Francoisa Truffauta) sa z problémového dieťaťa stal mladistvým delikventom. Prihlásil sa do armády, ale kvôli neposlušnosti ho prepustili. Vracia sa z vojenského väzenia do civilného života a hľadá prácu. Vystrieda povolania nočného strážnika, opravára televízorov, skladníka aj súkromného detektíva. Rovnako zúfalo hľadá smer aj v ľúbostnom živote a svoju náklonnosť prenáša z vážnej študentky hudby Christine na atraktívnu, no vydatú Fabienne.


sHIT TÝŽDŇA

14.2.
ŠTVRTOK

02:25 Tak sa nevyhrážaj (Pootie Tang), USA, 2001 (Joj)
Deti ho milujú, ženy mu nemôžu odolať a diabol s ním nemôže vydržať. Je to moderný hrdina s vlastným štýlom a jazykom. Pootie Tang je super hrdina, ktorý spieva hity, rozvracia zločinecké impérium a nosí oblečenie z králičích kožušín. Skvelé! 


autor Tomáš Daneček 11.2.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.