OSCAR BEZ PREKVAPENÍ?

OSCAR BEZ PREKVAPENÍ?

článok



Čo nevidieť sa dočkáme rozlúštenia oscarového rébusu. V hre o hlavnú cenu figuruje rodinná dráma z čias ropného boomu, lovestory, dva trilery a nechýba ani niečo oddychové v podobe trpkej komédie. Karty sú rozdané a oscarový poker sa môže začať. Než sa ale dozvieme, ktorý film mal povestné eso v rukáve, posvieťme si na šance jednotlivých filmov ašpirujúcich na ocenenie Film roka.  

Oscar bez prekvapení?

ČIERNA KRV (There Will Be Blood)

- SR premiéra 21.2. 2008

Charizmatický Daniel Day-Lewis predvádza dych berúci výkon v ropnej dráme, ktorej premiéra v tuzemských kinách len donedávna visela na vlásku. Ropa, peniaze, úspech. Krásna postupnosť, nemyslíte? Faktory prispievajúce nielen k vzostupu po spoločenskom rebríčku, ale i činitele pokrivujúce pohľad na svet. Z milujúceho otca a seriózneho podnikateľa učinili odpudivého démonického mizantropa. Za tento prerod si Day-Lewis bez debaty odnesie svojho druhého Oscara.  

Nie je to film len o vzostupe významného ropného magnáta. V prvom rade ide o detailne prepracovanú rodinnú drámu, pojednávajúcu o cene za úspech, ceste k nemu či ľudskej závisti. Priznám sa, film som videl v skrátenej verzii, ktorá by mi asi pri hociktorom inom diele určite pokazila zážitok. Po dopozeraní tohto počinu, ktorý prekypoval uveriteľnosťou každej pasáže a každého podaného citu, sa však túžba zhliadnuť chýbajúce minúty prehĺbila do hĺbky ropného vrtu. Silný a tvrdý film, podporený ako hereckou zložkou, tak vizuálnou podmanivosťou, sa nevidí každý rok. Pre mňa osobne najlepší filmový zážitok spomedzi hlavnej pätice.     

Najväčšie šance: Najlepší film, Najlepší režisér, Najlepší herec v hlavnej úlohe, Najlepší adaptovaný scenár 

Oscar bez prekvapení?

POKÁNIE (Atonement)

- SR premiéra 31.1. 2008

Kým ona je z vysokej spoločenskej vrstvy, on pochádza z chudobnej rodiny a pracuje ako sluha. Zamilovali sa a svoju lásku si spečatili v nesmierne vášnivej scéne v študovni. Avšak detské klamstvo, žiarlivosť a vojna ich rozdelila. Znie vám to gýčovité a ohrané? Odpoveď je, samozrejme, na vás, len podotknem, že v diskusiách sa na tému gýčovitosti popísalo už dosť protichodných názorov.   

Emotívny (a pre mnohých určite zimomriavky vyvolávajúci) záver, kombinujúci uchu lahodiacu hudbu a rozuzlenie pointy, by mal akademikom rozhodne zahrať na strunu. Takéto filmy sa komisii jednoznačne páčia. Pri tomto tvrdení sa však mnohí rozchádzajú do dvoch táborov. Jedni hovoria o oscarovej okatosti a „prvoplánovosti“, druhí naopak nevidia žiaden cielený ťah na oscarovú bránku. Tak či onak, po výborných recenziách a získaní Zlatého glóbusu aj ceny BAFTA radím romantickú drámu z dielne Joea Wrighta po bok top favorita.

Proti Pokániu hrá nenominácia v druhej najdôležitejšej kategórií – najlepší režisér. Aj keď na druhej strane je pravdou, že nie vždy „najlepší film“ je nakrútený pod vedením „najlepšieho režiséra“. Odvolávam sa najmä na nejaké tie ročníky z minulých rokov (1999, 2001, 2003, 2006). Štatistika ostatných rokov, čo sa týka najlepšieho glóbusového a oscarového filmu, tiež nevraví v prospech tejto romance. Za posledné tri roky sa víťaz Zlatých glóbusov totiž nezhodoval s víťazom Oscarov (Letec/Million Dollar Baby, Skrotená hora/Crash, Babel/Na druhej strane).  

Najväčšie šance: Najlepší film, Najlepšia pôvodná hudba, Najlepšia kamera 

Oscar bez prekvapení?

TÁTO ZEM NIE JE PRE STARÝCH (No Country for Old Men)

- SR premiéra 28.2. 2008

A možno ani pre (80-ročného) Oscara. Príbehy o sériových a psychopatických vrahoch medzi nominovanou päťkou nevidíme často (mimochodom, kde sa podel o triedu lepší Zodiac?). Bratom Coenovcom sa však s ich filmovou adaptáciou úspešnej knihy podarilo prepasírovať medzi úzky okruh nominovaných a získať hneď osem nominácií. Za kvality ich počinu hovorí jasnou rečou šikovná réžia a ospevovaný výkon Javiera Bardema, ktorý sa prevtelil do role nepolapiteľného psychopata Antona.

Primitívny príbeh a maličké diery v scenári kompenzuje prepracovaná réžia, ktorej dôkazom sú nádherne zaranžované scény. Otvorený záver ale pre mnohých vyznel ako výstrel do neznáma a postava Tommy Lee Jonesa výrazne brzdí dobre naštartovaný voz. Film prepracovaný a rozbehnutý v detailoch, krívajúci však ako celok. Tak by som charakterizoval najnovší počin bratov Coenovcov. V rámci žánru sa jedná bez okolkov o nadštandard. U mňa osobne ale mierne sklamanie.  

Najväčšie šance: Najlepší režisér, Najlepší herec vo vedľajšej úlohe

                                                     

MICHAEL CLAYTON

- SR premiéra 17.4. 2008

George Clooney exceluje v titulnej úlohe ako „domovník“, ktorý zmetie zo stola všetok neporiadok. Gro jeho práce spočíva v opravovaní toho, čo napáchali jeho lukratívni klienti. Ako sám hovorí, je človek „ktorého nemáte zabiť, ale kúpiť si ho.“ Debutujúci režisér a skúsený scenárista (Armageddon, bourneovská trilógia) v jednej osobe Tony Gilroy vás pozýva do vysokej politiky právnického prostredia.

Clayton stojí v prvom rade na inteligentom rafinovanom scenári a vzácne vyrovnanom hereckom ansámbli, čo kopíruje trio nominácií v hereckých kategóriách (okrem Georgea Clooneyho je reč o Tomovi Wilkinsovi a Tilde Swinton). I napriek svojej komplexnosti to ale vyzerá, že z oscarovej ceremónie vyjde viac-menej na prázdno. Jednoducho to nie je „oscarový film“.   

Najväčšie šance: Najlepší pôvodný scenár, Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe

                                                       

JUNO

- SR premiéra ?

Príbeh o bláznivej šesťnásťročnej tehotnej tínedžerke, hľadajúcej pre svoje dieťa vhodných adoptívnych rodičov, predstavuje príjemnú odľahčenú komédiu s čosi vážnejšou témou. Ukážkový nízkorozpočtový počin prislúchajúci pozícii outsidera. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že akadémia inklinuje k silným drámam s vážnymi témami (v roku 2005 bola „in“ eutanázia – Million Dollar Baby, Hlas mora). Netreba však zabúdať na minuloročné mikro prekvapenie v podobe dvoch Oscarov (najlepší herec v podpornej úlohe, najlepší scenár), ktoré putovali na konto pôvodne tiež čierneho koňa hlavnej päťky – Malej Miss Sunshine.

Pre malý, vitálny a dravý film, akým Juno nesporne je, sa našli štyri želiezka v ohni, a to dokonca v tzv. „kráľovských“ kategóriách. Už len táto bilancia je pre tvorcov viac než úspechom a zadosťučinením.    

Najväčšie šance: Najlepší pôvodný scenár


Pre koho sa miesto nenašlo alebo aké prekvapenia priniesli nominácie

Nedá mi nezačať Americkým gangstrom. Ridley Scott už tradične predviedol zručné filmárske remeslo a do hlavných úloh obsadil herecké osobnosti najhrubšieho zrna. Bohužiaľ, nominačný úspech z Glóbusov sa nekonal. Počet oscarových nominácií sa ustálil na číslici dve (najlepšia herečka v podpornej úlohe, najlepšia výprava). R. Scott alebo D. Washington si v príslušných kategóriách rozhodne čestné miesto zaslúžili.

Majstrovská detektívka Zodiac určená náročnejšiemu divákovi ostala absolútne opomenutá. To, že jej fanúšikovia nebudú po vyhlásení nominácií spokojní, signalizovali už nominácie Zlatých glóbusov. Čo dodať... Film, ktorý je podľa nás druhý najlepší film ostatného (distribučného) roka, je pre 5 829 členov akadémie prehliadnuteľný.

Medzi menšie prekvapenia radím nenominovanie vizuálnej hostiny 300 v rámci najlepších vizuálnych efektov. V kategórií Najlepší cudzojazyčný film prekvapujúco nefiguruje oceňovaná rumunská snímka Štyri mesiace, tri týždne a dva dni, ktorá si z MFF v Cannes 2007 odniesla Zlatú Palmu.


Štrajk skončil, ceremoniál v plnom lesku

Štrajk Cechu amerických scenáristov (WGA), trvajúci od 5. novembra 2007, nabral začiatkom roka nepríjemne veľké rozmery. Okrem programových, seriálových a filmových obetí si vyžiadal aj zrušenie slávnostnej ceremónie Zlatých glóbusov. Na dostrel sa dostal aj Olymp filmových ocenení - rytier na filmovom kotúči, zvaný Oscar. Kompetentní sa už dávnejšie nechali počuť, že oscarový gala večer sa bude konať tak, či onak bez ohľadu na vývoj štrajku. K dispozícií boli dva varianty šou. Organizátori mali totiž v horšom prípade v talóne záložný/rezervný plán. Ten mal pozostávať zo starších dokrútok, použitých po iné roky.

Rokovania medzi majstrami slova a producentmi sa však za posledné obdobie pohli o markantný krok vpred. Výsledkom bolo utorkové ukončenie štrajkovej pohotovosti. Za definitívny koniec, podľa ich slov úspešného štrajku, bolo 92,5 percent hlasujúcich scenáristov. Približne desaťtisíc päťsto autorov sa teda vrátilo k svojim projektom. WGA dosiahlo predbežnú dohodu, ktorá síce „nie je dokonalá“, ale určite uspokojivá. Na programe je ešte hlasovanie členov o ratifikácií trojročnej kolektívnej zmluvy s Alianciou filmových a televíznych producentov (AMPTP), naplánované deň po oscarovej šou. 

Pokiaľ by sa štrajkový stav nebol skončil, slávnostného odovzdávania by sa pravdepodobne zo solidarity nezúčastnili herecké osobnosti (združené v asociácií hercov Screen Actors Guild), čím by udalosť stratila nenahraditeľný šmrnc a zisk z televíznych reklám a marketingového účinku ocenených diel.

I keď je už oheň zažehnaný, štrajk si vyžiadal nejaké tie „oscarové“ následky. Magazín Vanity Fair zrušil každoročnú oscarovú (after) party ešte počas štrajku. Následne uviedol, že ani v prípade jeho ukončenia party jednoducho tento rok (zo solidarity) nebude. Ďalší zreteľný, avšak už menej podstatný deficit tvorili mená odovzdávateľov sošiek, ktoré neboli do minulého štvrtka oficiálne známe. Dnes už vieme, že medzi účinkujúcimi uvidíme osobnosti ako napríklad: Cate Blanchett, Josh Brolin, George Clooney, Penelope Cruz, Cameron Diaz, Colin Farrell, Harrison Ford, Jennifer Garner, Tom Hanks, Dwayne „The Rock“ Johnson, Nicole Kidman, James McAvoy, Hilary Swank, John Travolta, Denzel Washington, Renee Zellweger či minuloročných víťazov Martina Scorseseho, Foresta Whitakera, Helen Mirren, Alana Arkina a Jennifer Hudson.


Nedeľa, 24. 2. 2008, Los Angeles, Kodak Theatre

Kto úspešne vykľučkuje z oscarového labyrintu a poťažká si zlatého plešivca? Osud filmov a ich tvorcov sa spečatí dnes - 19. februára, kedy je posledný termín odoslania finálnych hlasovacích lístkov. Najdôležitejšia noc vo filmovom priemysle klope už po jubilejný osemdesiaty raz na dvere, hádam, každého filmového fanúšika. Brány Kodak Theatre sa pre nás smrteľníkov otvoria 25. februára o 02:00 nášho času. 


autor Michal Šmajda 19.2.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.