TV TIPY 7.4. - 13.4. 2008

TV TIPY 7.4. - 13.4. 2008

VOD recenzia



07.04.
PONDELOK

20:00 Spriaznení voľbou (Spřízneni volbou), ČS., 1968 (ČT2)
Celovečerný český dokumentárny film, ktorý zachytáva najmä atmosféru politicky vzrušujúceho obdobia od 14. do 30. marca 1968, keď abdikoval Antonín Novotný z funkcie prezidenta republiky a keď potom 30. marca 1968 bol zvolený za prezidenta Československej socialistickej republiky armádny generál Ludvík Svoboda. Film bol nakrútený kamerou na 16 mm a potom prekopírovaný na 35 mm formát. Bol nakrúcaný kontaktne obraz i zvuk. Film je bez komentára i bez hudby. Čelní politickí predstavitelia ako Ludvík Svoboda, Alexander Dubček, Josef Smrkovský,  Oldřich Černík, Čestmír Císař, Ota Šik, František Kriegel, Bohuslav Laštovička, Alois Poledňák, Bohumil Lomský, Gustáv Husák a ďalší sú tu zachytení v bežných hovoroch medzi sebou, často v súkromných rozhovoroch, aby takto z týchto pominuteľných okamžikov bola vytvorená mozaika záberov, ktorá vystihuje obraz doby a jej vnútornú, vypätú atmosféru. Režisér Karel Vachek o svojom filme povedal: Dráma, do ktorej nezasahujeme, ako to činia politici a novinári, sme sledovali a kontaktne obrazom i zvukom zaznamenali, aby sme potom nemuseli komentovať či lyricky kamuflovať neprítomnosť faktov. Zaznamenávať v reálnych proporciách, sústrediť sa vo väčšej miere na neoficiálne prejavy sledovaných reprezentantov uprostred udalostí, ktorých oficiálny ráz je daný už ich politickou povahou.

22:35 Divoká banda (The Wild Bunch), USA, 1969 (Dvojka)
Kultový western kontroverzného amerického režiséra Sama Peckinpaha je prelomovým dielom svojho žánru. Preslávil sa najmä drsným režijným štýlom a realistickými scénami násilia. Zásadnú inováciu však priniesol v koncepcii zápletky, ktorá nie je postavená na boji dobra so zlom, ale na boji cynických pištoľníkov so zvláštnym zmyslom pre česť proti bezcitným zloduchom bez akýchkoľvek zábran.

22:35 Klinika Grace (Grey's Anatomy), USA, 2005 (Jednotka)
Stalo sa to pri bicyklových pretekoch. Nehoda spôsobila viacero zranení tak bežným divákom, ako aj súťažiacim. No iba jeden z nich je práve teraz klinicky mŕtvy. Cristina a Izzie by si veľmi želali, aby sa jeho orgány ponúkli na ďalšie využitie, ale s ich nezlomnou vierou, že tento klinicky mŕtvy človek bude ešte žiť, je to prakticky nemožné. Preston to preto vôbec nemá jednoduché. Ako chirurg dostal úlohu pripraviť orgány na darovanie, no jeho poslaním je životy zachraňovať, nie ich ukončovať.

00:15 Smrť v Benátkach (Morte a Venezia), Tal/Fran, 1971 (Čt2)
Smrť v Benátkach je pomaly budovaná snímka o nezdravosti a rozklade, ktorá si vyžaduje vnímavého a pozorného diváka schopného sledovať a hlavne pochopiť všadeprítomnú symboliku. Inak sa môže stať, že z kina bude síce odchádzať omámený pôsobivou, dusnou atmosférou Benátok minulého storočia, ale inak prázdny s pocitom nepochopenia autorovho zámeru.

TV Tipy 7.4. - 13.4. 2008 TV Tipy 7.4. - 13.4. 2008 TV Tipy 7.4. - 13.4. 2008

08.04.
UTOROK

22:00 Zabíjanie (The Killing), USA, 1956 (Dvojka)
Johnny Clay sa po piatich rokoch dostal z väzenia a chystá sa oženiť so snúbenicou Fay. Je pevne rozhodnutý, že do ďalších kšeftov sa pustí až keď sa presvedčí, že riziko ozaj stojí za potenciálny zisk. Spolu so štyrmi ďalšími mužmi chystá prepadnutie dostihovej pokladne. V hre sú dva milióny dolárov. Lúpež je naplánovaná do najmenších detailov. Zapojený je do nej aj George Peatty, plachý pokladník z dostihovej dráhy. Je ochotný riskovať krk len preto, aby zapôsobil na chladnú a panovačnú manželku Sherry. Sherry mu je neverná s Valom a všetky informácie o plánovanej lúpeži posúva svojmu milencovi. Tak dokáže aj dokonale naplánovaný zločin stroskotať na príliš dokonalej zhode náhod.

23:00 C.S.I.: Kriminálka New York (CSI: NY), USA/Kanada, 2004 (Joj)
Detektív Mack Taylor  verí, že všetko spolu nejako súvisí a že každý má svoj skrytý príbeh. On aj jeho partnerka Stella Bonasera sú svojou prácou doslova posadnutí, a vďaka tomu stoja na čele týmu expertov vo veľkomeste, ktoré nikdy nespí.


09.04.
STREDA

20:00 Dr. House III (House M.D.) USA, 2004 (Jednotka)
19-ročná študentka začne na tréningu karate vykašliavať krv. Ešte skôr, ako ju začnú liečiť, dá Foreman výpoveď. House je presvedčený, že krvácanie pacientky spôsobuje infekcia, aj keď symptómy tomu nenasvedčujú. Stav sa jej stále zhoršuje a House nasadí riskantnú liečbu, len aby potvrdil svoju diagnózu. To vyvolá špekulácie, že mu viac záleží na diagnóze ako na živote pacientky.

23:25 Akty X (The X Files), USA/Kanada, 1993 (Prima)
Seriál sleduje život a dobrodružstvá agentov FBI, ktorí vyšetrujú prípady spojené s paranormálnymi javmi alebo tie, ktoré  sa v minulosti nepodarilo doriešiť. Zvláštni agenti FBI Mulder, Scullyová, Doggett a Reyes odhaľujú sily vnútri vlády Spojených štátov, ktoré vedú k porušovaniu ľudských práv, pátrajú po bytostiach z vesmíru a riešia ďalšie záhady.

00:15 Solaris (Solaris), USA, 2002 (Čt2)
Štruktúrovo komplikovaný dej sa odohráva v nie presne určenej dobe, pravdepodobne niekedy na konci 21 storočia. Kamera úpenlivo sleduje osamelého psychológa Chrisa Kelvina, ktorý medzi kvapkami dažďa a gýčových výparov premýšľa nad zmyslom existencie a smrti. Túto jeho vlastnú seba deštrukciu zmení až naliehavý odkaz starého priateľa Gibariana, ktorý sa nachádza na špeciálnej stanici kdesi hlboko vo vesmíre pri nepreskúmanej planéte Solaris. Gibarian je zmätený z nevysvetliteľných udalostí, ktoré sa na stanici udiali a prosí Kelvina o pomoc. Viac povedať nemôže. Po prílete na stanicu, ale psychológa, ako jedinú a poslednú záchranu vesmírnej lode, vítajú krvavé škvrny, ktorými sú pokryté temné chodby. Netrvá dlho a Kelvin zistí, že Gibarian spáchal samovraždu a zvyšok posádky je posadnutý paranojou.

TV Tipy 7.4. - 13.4. 2008 TV Tipy 7.4. - 13.4. 2008 TV Tipy 7.4. - 13.4. 2008

10.04.
ŠTVRTOK

21:45 Radosť zo života – Jozef Psotka, SR, 2008 (Jednotka)
Mimoriadne dávame do pozornosti túto zaujímavú dokumentárnu sériu o predčasne zosnulých ľuďoch, ktorí toho napriek skorému odchodu veľa dokázali. Dnešný diel je venovaný významnému slovenskému horolezcovi Jozefovi Psotkovi, ktorý zahynul pri výprave na Mount Everest...
 
22:00 Prison Break II: Útek z väzenia (Prison Break), USA, 2005 (Joj)
Bellick nie je nadšený svojim náhlym návratom „domov“ – do Fox River. Michael a Lincoln sa snažia uniknúť Mahonemu. Ten chce, aby sa bratia nedostali z pasce živí. Bellickovi sa vráti späť všetko, čo robil väzňom, keď bol kapitánom vo Fox River.

22:15 Hrdinovia (Heroes), USA, 2006 (Prima)
Jessica už celkom nahradila Niki, bez toho, žeby si to niekto z rodiny všimol, a teraz má pre Lidermana zabiť muža, ktorý ho okradol. Toho ale ako bodyguard chráni Matt. Nathan je nútený riešiť situáciu okolo Meredith a svojej dcéry, ktorá veľmi túži spoznať svojho biologického otca.

23:25 Denunciant (The Informer), USA, 1935 (Čt2)
Významný americký režisér John Ford si veľmi zakladal na svojom írskom pôvode, aj keď sa narodil v Amerike. Držiteľ štyroch režisérskych Oscarov sa vo svojej tvorbe niekoľkokrát venoval írskej tematike. K jeho najlepších dielam patrí dráma Denunciant (1935), v ktorej vylíčil príbeh dobromyseľného, ale prihlúpleho Gypa Nolana, ktorý v dobe írskeho povstania v Dubline roku 1922 predá za 20 libier Britom svojho kamaráta. Pocit viny potom márne utápa v alkohole a odplate tak či tak neunikne.


11.04.
PIATOK

18:50 Poľné ľalie (Lilies of the Field), USA, 1963 (MGM)
Nezamestnaný stavbár Homer Smith prechádza autom naprieč Amerikou cestou na západ a zastaví sa na odľahlej farme aby doplnil prehriatemu autu vodu. Farma je obrábaná skupinkou nemeckých katolíckych sestier, ktoré vedie prísna predstavená Matka Maria. Tá verí, že Homer bol zoslaný Bohom, aby postavil potrebný kostol v púšti.

20:45 Mesto tieňov, SR, 2008 (Markíza)
Markíza uvedie prvý slovenský kriminálny seriál od éry čsl. seriálu Tridsať prípadov majora Zemana! Markíza rozširuje ponuku o seriálový žáner, ktorý na Slovensku chýbal. Hlavnou devízou je autentickosť domáceho prostredia, témy zo slovenských pomerov, životná realita, účasť slovenských hercov: Pavel  Višňovský, Marián Mitaš, Soňa Norisová, Ladislav Hrušovský, Róbert Jakab, Ivan Romančík... Mesto tieňov je prvý pôvodný kriminálny slovenský seriál. Má 10 častí a ich dej je inšpirovaný skutočnými kriminálnymi príbehmi, ktoré sa na Slovensku reálne odohrali. TV Markíza ho vyrobila v spolupráci s produkčnou spoločnosťou D.N.A.

21:20 Vojna Roseovcov (The War of the Roses), USA, 1989 (Prima)
Barbara a Oliver Roseovci žili doposiaľ v kľudnom a šťastnom manželstve. Naraz obaja zisťujú, aké by to bolo krásne žít bez toho druhého. Chcú ale zostať v rovnakom dome, a tak sa rozpúta peklo s množstvom naschválov..

21:55 Grbavica (Grbavica), Bosna Hercegovina/Rak./Nem./Chor., 2006 (Dvojka)
V Sarajeve každý vie, kde sa nachádza malá mestská štvrť Grbavica, ktorej názov v doslovnom preklade znamená "hrbatá žena". A pokiaľ tu niekto prežil vojnu, vie aj, že práve tu sa nachádzal srbsko-čiernohorský vojenský tábor, kde boli väznení a mučení civilisti. Do miest bolesti a utrpenia sa dnes už vrátil všedný život a priniesol nové problémy. Trpký príbeh o nezmazateľných dôsledkoch balkánskej vojny, o živote s trvalým poznačením a o sile materinskej lásky získal na MFF Berlinale Zlatého medveďa i Cenu ekumenickej poroty, ako aj množstvo iných ocenení po celom svete.

TV Tipy 7.4. - 13.4. 2008 TV Tipy 7.4. - 13.4. 2008 TV Tipy 7.4. - 13.4. 2008

12.04.
SOBOTA

20:15 Malý unavený Joe (...continuavano a chiamarlo Trinità), Tal., 1972 (Joj)
Bratia Malý Joe a Drobček sa rozhodnú zastaviť na návšteve v rodnej chatrči. Drobček ešte cestou stihne ukradnúť pár koní. Malý Joe však prichádza naprázdno, takže sa rodičia začnú strachovať o jeho budúcnosť. Otec síce Joea nabáda, že krádeže koní sú perspektívne zamestnanie, ale tomu „slušná“ práca nevonia. Joe s Drobčekom odchádzajú do blízkeho mesta za zábavou. V saloone Joe objaví svoj talent falošného hráča pokru. Za vyhrané peniaze obaja bratia zmenia zovňajšok, takže vyzerajú ako federálni agenti. Malý unavený Joe je volným pokračovaním filmu Pravá a ľavá ruka diabla. 

21:20 Smrtonosná pasca (Die Hard), USA, 1988 (Čt1)
Newyorský policajt John McClane  prišiel do Los Angles navštíviť ženu, ktorá je práve na vianočnom večierku v nedostavanej budove firmy Nakatomi. Do budovy však vtrhne nemecký terorista so svojou jednotkou a zajme všetkých hostí. Iba McClane unikne požiarnym schodiskom. Teroristi nechcú prepustenie niekoľkých svojich členov, ako  hovoria, ale ich hacker sa pokúša dostať do sejfu firmy, v ktorom sa nachádza 640 miliónov dolárov.
 
22:15 Zastaneš a neprežiješ (Crank), USA, 2006 (Markíza)
Existuje tisíc spôsobov, ako si zvýšiť adrenalín v krvi. Chev Chelios bude potrebovať veľa. Chev Chelios začína svoje ráno neobvyklým  prebudením. Celý svet sa s ním točí, prakticky sa nemôže hýbať a srdce mu ťažko bije. Včerajšia akcia sa príliš nepodarila. Tento nájomný vrah nechal svoju obeť uniknúť, aby mohol začať nový život. Teraz mu však v krvi koluje jed a nažive zostane iba vtedy, keď bude v neustálom pohybe, napätí a udrží si tak v tele dostatočnú hladinu adrenalínu. Pomsta je perfektným riešením. Chev prechádza ulicami Los Angeles a zanecháva za sebou spúšť.

22:30 Big Lebowski (The Big Lebowski), USA/ VB, 1998 (Prima)
Jeff "Dude" Lebowski je najlenivejším mužom okresu Los Angeles. Miluje bowling, koktaily Biely medveď, marihuanu a svoj koberec. Spokojne trávi dni povaľovaním, až kým mu dvaja gangstri tento koberec nezničia. Pomýlia si totiž Dudea s jeho milionárskym menovcom a vymáhajú od neho dlhy márnotratnej milionárovej manželky. Keď sa rozhnevaný Dude vydá do domu veľkého Lebowského hľadať zadosťučinenie a náhradu za zničený koberec, začína sa príbeh vtipne varírujúci príbehy z detektívok a film noir. Dude sa má stať prostredníkom medzi milionárom a vydieračmi, ktorí uniesli jeho ženu. Všetko sa však skomplikuje keď sa povaľačský antihrdina rozhodne spolu so svojimi kamarátmi - katolíckym Poliakom sláviacim židovské sviatky Walterom a prihlúplym Donnym - obom stranám vyfúknuť spod nosa milión dolárov. Zapletie sa do situácií, kedy ho pornoproducent sfetuje, feministická akčná umelkyňa využije ako darcu spermie a dokonca sa ocitne vo vani s fretkou.


13.04.
NEDEĽA

21:35 Con Air (Con Air), USA, 1997 (Jednotka)
Con Air je transportné oddelenie spadajúce pod U.S. Marshal Air Service, ktoré každoročne prepraví okolo 150 000 väzňov naprieč celými Spojenými štátmi - k súdom, do nemocníc i medzi jednotlivými väznicami. Na palube jedného z lietadiel patriacich Con Air sa jedného dňa ocitá Cameron Poe. Cameron Poe si odsedel osem rokov za neúmyselné zabitie. Po rokoch sa pred konečným prepustením vracia do väzenia, v ktorom začal výkon trestu, aby sa konečne mohol stretnúť s manželkou a svojou dcérou, ktorú ešte nikdy nevidel. Netuší, že na palube lietadla budú i najťažší zločinci súčasnej Ameriky. Práve ich prevážajú do najmodernejšieho a najlepšie zabezpečeného väzenia pre tých najhorších z najhorších. Na nešťastie pre Camerona, jeden z kriminálnikov - známy ako Cyrus Virus - chce využiť poslednú možnosť k úteku a pripravil skvelý plán na únos lietadla ...

22:00 Slzy slnka (Tears of the Sun), USA, 2003 (Joj)
V Nigérii padne demokratický režim a moc v krajine uchopí bezohľadný diktátor. Ostrieľaný veterán námornej pechoty USA A.K. Waters dostáva zdanlivo rutinnú úlohu - zachrániť z krajiny členku organizácie Doktori bez hraníc Dr. Lenu Kendricksovú, ktorá sa v odľahlej dedine stará o obete zúriacej občianskej vojny. Keď však Waters so svojou jednotkou do dediny dorazí, lekárka je ochotná opustiť ju len pod podmienkou, že Watersovi muži sa postarajú o prevoz dedinčanov na blízku hranicu. Ak by ich nechali napospas osudu, skoro by sa stali obeťami početnej armády rebelov.

01:40 Naživo z Bagdadu (Live From Baghdad), USA, 2002 (Markíza)
Rok 1991 - vojna v zálive. Žiadny príbeh nestojí za to, aby kvôli nemu umieral človek – toto je ale životný príbeh. Spolupracovníci CNN, Robert Wiener a Ingrid Formanek, sa s hrôzou pozerajú z hotelového balkóna na bomby dopadajúce na Bagdad. V januári 1991 sledovala celá Amerika  so zaujatím  správy z prvej ruky od tímu reportérov CNN. Aká ale bola skutočná situácia v Perzskom zálive a na začiatku irackej invázie do Kuvajtu? Ako asi bolo novinárom v priebehu bombových útokov priamo uprostred diania v Bagdade? Teraz sa môžete pozrieť na jedinečný príbeh hrdinstva týchto ľudí, ktorí riskovali život pre to, aby svetu sprostredkovali pravdu.

03:30 Herci (Les Acteurs), Francúzsko, 2000 (Markíza)
Režisér Bertrand Blier nakrútil absurdnú komédiu, v ktorej sa stretli takmer všetky slávne francúzske hviezdy. Herecké legendy máme možnosť vidieť vo vtipných situáciách, ako sa navzájom hodnotia, podpichujú i ohovárajú. Veľká, hviezdne obsadená mystifikačná hra vám ukáže filmové idoly v nečakanom a zábavnom stvárnení.


HIT TÝŽDŇA

07.04.
PONDELOK

22:35 Divoká banda (The Wild Bunch), USA, 1969 (Dvojka)
Kultový western kontroverzného amerického režiséra Sama Peckinpaha je prelomovým dielom svojho žánru. Preslávil sa najmä drsným režijným štýlom a realistickými scénami násilia. Zásadnú inováciu však priniesol v koncepcii zápletky, ktorá nie je postavená na boji dobra so zlom, ale na boji cynických pištoľníkov so zvláštnym zmyslom pre česť proti bezcitným zloduchom bez akýchkoľvek zábran.


SHIT TÝŽDŇA

13.04.
NEDEĽA

13:55 Byl jednou jeden polda II, Česko, 1997 (Markíza)
Hlavný hrdina, major Maisner velí strednej škole pre budúcich ochrancov verejného poriadku, pričom využíva poznatky nadobudnuté pri sledovaní Police Academy. Priblblá nekomédia je sledom trápnych epizód. Dokopy ich spája (okrem debilnej hlavnej postavy Maisnera) jednoduchá zápletka: mladí adepti polície musia absolvovať náročný výcvik.


autor Tomáš Daneček 7.4.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.