TV TIPY 14.4. - 20.4. 2008

TV TIPY 14.4. - 20.4. 2008

článok



14.4.
PONDELOK

22:35 Brucho architekta (The Belly of an Architect), VB/ Tal, 1987 (Dvojka)
Film britského výtvarníka a filmového režiséra Petera Greenewaya je rafinovaným dielom, plným vizuálnych symbolov, ale aj vtipných postrehov o povahe umenia a medziľudských vzťahov.

00:20 Súmrak bohov (La Caduta degli dei), Tal/ Švaj/ SRN, 1969 (Čt2)
Na pozadí historických udalostí v Nemecku, v predvečer 2. svetovej vojny, sa odohráva sugestívna dráma bohatej a vplyvnej rodiny. Práve vrcholia prípravy oslavy narodenín hlavy rodu. Ten netuší, že nový režim je jeho koncom.


15.4.
UTOROK

20:30 Môj miláčik ráže 6,65 (Dear Wendy), Dánsko, 2005 (Čt2)
Môj miláčik ráže 6,65 je príbehom mladého samotára Dicka, ktorý žije v chudobnom baníckom meste Estherlope. Keď jedného dňa nájde malú pištoľ zistí, že ho nebezpečne priťahuje i napriek jeho predstavám o mieri. Spoločne so svojím novým „parťákom“ presvedčí ďalších mladých outsiderov v meste, aby sa pridali k jeho tajnému spolku, ktorý pomenuje Dandies - spolok s víziou mieru a zbraní. Napriek prísnemu pravidlu Dandies – nikdy nepoužiť zbraň – začnú mať títo mladíci čoskoro problémy a zistia, že pravidlá sú na to, aby sa porušovali.

22:00 Cesty slávy (Paths of Glory), USA, 1957 (Dvojka)
Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvôli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia.

TV Tipy 14.4. - 20.4. 2008 TV Tipy 14.4. - 20.4. 2008

16.4.
STREDA

20:00 Dr. House III (House M.D.), USA, 2004 (Jednotka)
Nadaný chlapec, vynikajúci šachista, surovo napadne počas turnaja svojho protivníka. Tím Dr. Housea skúma, či ide uňho o poruchu organickú alebo psychologickú. Jeho psychopatické správanie viackrát vystraší doktorov, ale House je presvedčený, že nejde len o duševnú poruchu.

22:20 Klinika Grace (Grey's Anatomy), USA, 2005 (Jednotka)
Izzie sa snaží povzbudiť Georgea, aby nabral odvahu zavolať Meredith von. Na klinike však všetko stíchlo. Internisti nemôžu uveriť vlastným očiam pri výsledku vyšetrenia ženy, ktorá má rekordne veľký nádor. Ochorenie je však vo veľmi pokročilom štádiu a prognóza liečby nie je veľmi dobrá. Je tu však aj iný problém. Miranda čosi vie o afére Dereka a Meredith a tak Meredith odporúča aféru čo najskôr prerušiť. Stále totiž platí pravidlo profesionálnej neosobnej komunikácie.

23:40 Pink Floyd: The Wall (Pink Floyd The Wall), Veľká Británia, 1982 (Čt2)
Vizuálne strhujúci film, ktorý rozpráva "príbeh" rockovej superstar, hudobníka Pinka. Snímka začína (a v podstate sa aj celá odohráva) v hotelovej izbe, v Pinkovej hlave, keď sledujeme jeho spomienky na detstvo, stratu otca vo vojne, ale aj zážitky spojené s hudbou, sexom, drogami a alkoholom. Metaforické podobenstvo o rúcaní múrov, ako tých reálnych, tak isto aj imaginárnych. Hudobný sprievod je tvorený dvojalbumom skupiny Pink Floyd - The Wall, na základe ktorého film vznikol.


17.4.
ŠTVRTOK

22:00 Zlosť (Wut), Nemecko, 2006 (Dvojka)
Pochádzajú z dvoch odlišných svetov. Can je mladý syn tureckých emigrantov. Simon je univerzitný profesor literatúry. Tí dvaja by sa možno nikdy nestretli nebyť Simonovho syna Felixa, ktorého Can v škole šikanuje. Felix je príliš slabý a mierumilovný, aby sa dokázal vzoprieť drsnému Canovi a jeho nadmernému egu. Simon zasiahne v presvedčení, že racionálnou debatou sa dá vyriešiť každý problém. V Canovom svete sa však nediskutuje, ale koná. A tak keď všetky pokusy o zmier zlyhajú, Simon nechá Cana zatknúť za dílerstvo. Turecký mladík je potupený nielen Simonom, ale aj vlastným otcom, ktorý sa ho zriekne. Hoci nie je vzdelaný, má dosť rozumu, aby vedel, ako sa Simonovi pomstiť. Can nemá čo stratiť a vycíti, že Simonova bezpečná a šťastná existencia môže byť veľmi zraniteľná. Stačí zaútočiť na to najslabšie miesto.

22:15 Hrdinovia (Heroes), USA, 2006 (Prima)
Akékoľvek rozptyľovanie hrdinu len zvádza s cesty. prinajmenšom to tvrdí Claude, vďaka ktorému sa Peter učí ovládať svoje schopnosti. Iste by s ním súhlasil aj Hiro, ktorého kamarát Ando sa rozhodol pomôcť neznámemu dievčaťu a zdržuje ich tak od ich úlohy. Zato Sylar sa nemôže sťažovať, nič netušiaci Mohinder ho zavedie priamo k ďalšej obeti

23:25 Bol som lynčovaný (Fury), USA, 1936 (Čt2)
Klasickú drámu natočil nemecký režisér Fritz Lang ako jeden zo svojich prvých  amerických filmov. Davová nenávisť voči "verejnému nepriateľovi", ktorá je hlavným motívom filmu, predznamenávala udalosti, ktoré v Langovej vlasti onedlho dosiahli desivých rozmerov.

02:05 Invázia lupičov tiel (Invasion of the Body Snatchers), USA, 1978 (MGM)
Prvý remake rovnomenného klasického hororu Dona Siegela z roku 1956 sa odohráva v San Francisku. Keď si Matthew Bennell  uvedomí, že niektorí z jeho priateľov sa po utrhnutí zvláštnej rastliny nesprávajú, ako by mali, je plán nepriateľských mimozemšťanov na ovládnutie planéty a jej pretvorením k obrazu svojmu v plnom prúde. Každý človek, ktorý utrhne podivnú cez noc vykvitnutú rastlinu je nahradený klonom, ktorý však poslúcha agresorov a jedná čisto v ich záujme.

TV Tipy 14.4. - 20.4. 2008 TV Tipy 14.4. - 20.4. 2008

18.4.
PIATOK

20:45 Mesto tieňov, SR, 2008 (Markíza)
Markíza uvádza druhý diel prvého slovenského kriminálneho seriálu od éry čsl. seriálu Tridsať prípadov majora Zemana. Markíza rozširuje ponuku o seriálový žáner, ktorý na Slovensku chýbal. Hlavnou devízou je autentickosť domáceho prostredia, témy zo slovenských pomerov, životná realita, účasť slovenských hercov.

21:55 Čudesná noc v Splite (Ta divna Splitska noc), Chorvátsko, 2004 (Dvojka)
Je silvestrovská noc. V čase osláv príchodu nového roka sa na starobylých uliciach chorvátskeho Splitu skrížia cesty niekoľkých postáv. Celé mesto žije v očakávaní novoročného ohňostroja, mladí ľudia sa zišli na námestí, aby prežili posledné hodiny starého roka s charizmatickým rockovým spevákom. Hrdinovia príbehu však veľa dôvodov na oslavu nemajú. Vdova po bývalom vojakovi prežíva úskalia vzťahu k vojnovému veteránovi, ktorý sa v mierových časoch živí ako bezvýznamný drogový díler. Mladé dievča zúfalo blúdi po nočnom meste a zháňa peniaze na dávku heroínu, až kým nestretne amerického námorníka. Mladý pár sa snaží v silvestrovskom chaose nájsť pokojné miesto na svoje prvé milovanie a napokon okúsi LSD. S úderom polnoci však na všetkých nečaká len ohňostroj, ale aj tragické prekvapenie.

00:30 L. A. - Utajené skutočnosti (L. A. Confidential), USA, 1997 (Joj)
Strastiplné pátranie po tajnostiach hollywoodskeho podsvetia. Los Angeles, začiatok 50. rokov. Chlapíci z oddelenia vrážd a z protidrogového to niekedy ťahajú spolu, a inokedy zas proti sebe. Aj oni však majú svoje medze - keď zistia, že s nimi niekto špinavo manipuluje. Zvlášť keď objavia zločin, ktorý je príliš čudný na to aby sa naň vykašlali.  Napríklad ako masaker v nočnom bare Nite Owl. Taký je aj prípad milionára Patchetta, ktorý má dobre fungujúci obchod s luxusnými kurvami, vyzerajúcimi ako filmové hviezdy. A začína tu byť priveľa mŕtvych, ktorí majú niečo spoločného.


19.4.
SOBOTA

20:00 Notting Hill (Notting Hill), VB/ USA, 1999 (Prima)
Zatiaľ čo ona je slávna hollywoodska hviezda a celý svet jej leží pri nohách, on má malý obchod s knihami v malebnej londýnskej štvrti. Anna Scottová, herečka, ktorá do Anglicka prišla na premiéru svojho nového filmu, zájde do kníhkupectva nesmelého Williama náhodou. Z obojstranného záujmu však začne klíčiť vzťah, ktorý nutne musí prejsť skúškou.

21:15 Slnko v sieti, Slovensko, 2008 (Jednotka)
(Skoro) priamy prenos z slávnostného odovzdávania národných filmových cien Slnko v sieti 2008 za najkvalitnejšie počiny v oblasti filmovej a televíznej tvorby udeľovaných SFTA.

22:40 Interview s upírom (Interview with the Vampire...), USA, 1994 (Prima)
Taký rozhovor novinár Daniel ešte nezažil. Údajne viac než dvesto rokov starý upír Luis mu rozpráva o svojom stvoriteľovi Lestatovi, večne mladej Claudii  a o láske aj nenávisti medzi podivnou trojicou. Predovšetkým však o osamelom a krutom živote svojho druhu.

23:20 Všetko čo mám rád, Slovensko, 1992 (Jednotka)
Komorné poetické leporelo, vyrobené v roku 1992 v koprodukcii Slovenskej televízie a Charlie s, realizoval tím Šulíkových overených spolupracovníkov, ku ktorým patrí kameraman Martin Štrba, architekt František Lipták a hudobný skladateľ Vladimír Godar. Podarilo sa mu vytvoriť dielo, ovenčené množstvom domácich a zahraničných cien

00:25 Memento (Memento), USA, 2000 (Markíza)
Leonard Shelby má problém - jeho ženu znásilnili a zavraždili, a on pri jej ochrane utrpel vážne zranenie hlavy, ktoré spôsobuje stratu jeho krátkodobej pamäti. Inými slovami si Lenny pamätá všetko, čo sa stalo až do zavraždenia jeho ženy. Ale po tomto momente už nedokáže ukladať nové spomienky. Ako každý správny manžel, a filmový hrdina, sa snaží nájsť vraha svojej ženy. To je samozrejme veľmi ťažké, keď si nepamätáte, čo sa stalo pred 5 minútami, alebo včera. Preto si Lenny vytvoril systém - má policajný spis o vražde svojej ženy, a keď sa dozvie niečo dôležité, dá si to vytetovať do kože. Výsledkom je jeho celé potetované telo - a aby si zapamätal ľudí, robí si fotky a na ne si píše poznámky.

TV Tipy 14.4. - 20.4. 2008 TV Tipy 14.4. - 20.4. 2008

20.4.
NEDEĽA

18:45 Article 99, USA, 1992 (MGM)
Podľa amerických zákonov veteráni nemôžu byť ošetrení vo veteránskych nemocniciach, ak ich choroba nesúvisí s vojenskou službou. Krutý riaditeľ špeciálnej nemocnice v Kansas City to chce dodržať do písmena. Zamestnanci sú však proti.

20:00 Román pro ženy, Česko, 2005 (Markíza)
Filip Renč je filmový chameleón. Poukladajte si vedľa seba Requiem pro panenku, Rebelov a Román pre ženy a viete o čom hovorím. To čo Renča môže charakterizovať je ochota štylizovať, hrať sa s farbami a striedať žánre. Nech si už o ňom myslíme čokoľvek, treba mu uznať, že si nechodí vyšliapanými chodníčkami. Tak ako filmový muzikál, tak aj romantická komédia sú dnes v Čechách i na Slovensku zabudnutými žánrami, ktoré treba nakupovať.

22:15 Posledný ostáva (Last Man Standing), USA, 1996 (Markíza)
Bruce Willis predstavuje záhadného cudzinca, ktorý zablúdi do malého texasského mesta, ochromeného bojom dvoch chicagských gangsterských bossov a skorumpovanou políciou. Tajomný John Smith sa tak ocitá v smrteľne nebezpečnej hre, a keď sa potom na scéne objaví aj krásna Felina, nemilosrdnej vojne už nemožno zabrániť.   


HIT TÝŽDŇA

19.4.
SOBOTA

23:20 Všetko čo mám rád, Slovensko, 1992 (Jednotka)
Už samotný názov druhého celovečerného hraného filmu režiséra Martina Šulíka Všetko čo mám rád naznačuje pozitívne ladenie rozprávania, ktoré má však ďaleko od nezáväznej idylky. Potvrdzuje známy fakt, že najviac bolesti prinášajú obvykle tí, ktorí sa majú najradšej. Tridsaťosemročný rozvedený Tomáš, momentálne bez práce, otec introvertného pubertiaka a syn jednoduchých, vidieckych rodičov (Anton Šulík, Viera Topinková) sa ocitáva v akomsi mŕtvom bode, na rozhraní. Čo spraví so svojím životom? Kam ho nasmeruje jeho hravá, plachá, nepriebojná a nerozhodná povaha? Aké šance má v dnešnej dobe slušný človek, ktorý nie je naprogramovaný na výkon, tvrdé lakte a úspech?

Aj takéto otázky vyvoláva filmová meditácia známeho režisérsko - scenáristického tandemu Šulík - Šulaj, ktorí "spáchali" už Martinov debut Neha (1991) a neskôr spolu s Marekom Leščákom aj slávne snímky Záhrada (1995) a Orbis Pictus (1997). Vo filme Všetko čo mám rád autori starostlivo vyberajú a skladajú situačné a obrazové "čriepky", ktoré sú svedectvom o duchovnom svete i vonkajšom bytí jedného súčasníka. Tomášov pobabraný život, vymedzený výčinami neurotickej exmanželky (Zdena Studenková) a starosťami o hudobne nadaného syna (Jakub Ursíny), vypĺňa najmä vzťah s mladou Angličankou (Gina Bellmanová), ktorá ho prehovára k odchodu za hranice. Odhodlá sa hlavný hrdina v typovo i herecky presnom obsadení (Juraj Nvota) k radikálnemu riešeniu svojej situácie?

Film rozprávaný v pomalšom tempe baví a dojíma zároveň, jednotlivé kapitolky (ich názvy pripomínajú úspešné slovenské snímky), vyvolávajú postupne akýsi príjemný smútok na duši. Zrejme aj preto, že Tomáš má ľudí, veci i život okolo seba rád. Komorné poetické leporelo, vyrobené v roku 1992 v koprodukcii Slovenskej televízie a Charlie s, realizoval tím Šulíkových overených spolupracovníkov, ku ktorým patrí kameraman Martin Štrba, architekt František Lipták a hudobný skladateľ Vladimír Godar. Podarilo sa mu vytvoriť dielo, ovenčené množstvom domácich a zahraničných cien - napr. Zlatým hroznom z festivalu v poľskom Lagówe, hlavnou cenou z festivalu mladého východoeurópskeho filmu v Cottbuse, osobitnou cenou v rámci
festivalu Prix Europe v Porte, Grand Prix z Európskeho festivalu debutov Angers, cenou slovenskej filmovej kritiky a mnohými ďalšími.


SHIT TÝŽDŇA

16.4.
STREDA

23:05 Dážď padá na naše duše, Slovensko, 2002 (Dvojka)
Mladý recidivista Joko už nedokáže niesť všetko utrpenie o ktoré sa mu úspešne starajú inteligentní spoluväzni a tak sa rozhodne pre radikálne riešenie. Pri jednej z ďalších šikanovacích scén si podreže žily a je okamžite prevezený na ošetrenie do nemocnice. Odtiaľ sa mu podarí za cenu usmrtenia policajta utiecť a začať besný závod za slobodou, pri ktorom sa vďaka náhode zoznámi s malou Kikou. Tá má pred ním zo začiatku strach, ale po krátkej dobe sa z neplánovaného rukojemníka stáva spoluutečenec rovnako hľadajúci lepší a spravodlivejší svet. (recenzia filmu)


autor Tomáš Daneček 14.4.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.