KULTOVÝ ROAD-MOVIE NA DVD

KULTOVÝ ROAD-MOVIE NA DVD

článok



Sloboda, spontánnosť, cestovanie, zábava, drogy, sex, žiadne záväzky voči spoločnosti. A to všetko za cenu spoločenského opovrhovania. Pridáte sa aj vy k bezstarostnej ceste za svojím snom?

FILM:

Amerika je krajina veľkých protirečení. Na jednej strane hlása o svojich demokratických hodnotách a slobode, na druhej strane však robí pravý opak. V každej dobe sa vygeneruje skupina ľudí, ktorá je jednoducho „iná“, pre spoločnosť neakceptovateľná a odsúvaná na okraj spoločenského života. V Amerike  60. rokov bolo takouto odsudzovanou vrstvou hnutie Hippies – mládež reprezentujúca mier a slobodu, holdujúca nezáväznému sexu, drogám a búriaca sa voči vojne a spoločenským konvenciám.

60. roky tiež predstavovali pre hollywoodsky filmový priemysel krízu. Klesal záujem diváka, klesala návštevnosť kín. Štúdiá sa preto rozhodli nájsť v televíznom programe dieru, ktorú by využili v svoj prospech. Ako nedostatok sa ukázali programy pre mladých ľudí. Po kasových úspechoch filmov ako Absolvent a Bonnie a Clyde (určených najmä dospievajúcim) prišli štúdiá s cyklom filmov pre mladých. Jedným z prvých takýchto filmov bola Bezstarostná jazda vtedy iba dvadsaťtriročného Dennisa Hoppera. 

Kultový road-movie na DVD Kultový road-movie na DVD

Mladíci Wyatt, prezývaný Kapitán Amerika (Peter Fonda) a Billy (Dennis Hopper) zarobia na obchode s drogami slušný balík peňazí. Nakúpia si „namakané mašiny“ a vydávajú sa z Los Angeles naprieč Amerikou až do New Orleans, kde si chcú v čase vychyteného karnevalu Mardi Gras poriadne užiť.

Road movies sú zväčša o hrdinoch a ich hľadaní zábavy, slobody a zmyslu života. Na svojej ceste sa dvaja motorkári stretávajú s rôznymi zaujímavými ľuďmi: komunitou žijúcou amishovským spôsobom, alkoholu holdujúcim právnikom Gergeom Hansonom (Jack Nicholson) a dvomi prostitútkami. Stretávajú sa ale i s nepochopením ich alternatívneho života a kultúry a za spôsob svojho života sú ostro diskriminovaní. Tí „konvenční a normálni“ sa ich totiž štítia ubytovať v moteli či obslúžiť v reštaurácii.

Bezstarostná jazda je nekonvenčné dielo. Nielen obsahom (ako jedno z prvých diel otvorene vykreslilo filozofiu hippies), ale i štýlom. Na mysli mám najmä trhavé prechody medzi scénami a nesúrodú sekvenciu predrogovania sa LSD na cintoríne, ktorá úplne korešponduje so stavom dvoch hrdinov a ich chvíľkových priateliek. Povinnosťou je spomenúť i rockový soundtrack (na čele s otváracím songom Born To Be Wild od hudobnej formácie Steppenwolf) a kameru, vďaka ktorým pasáže jazdenia po takmer prázdnych diaľniciach pôsobia zázračne upokojujúco.

Hlavní protagonisti cestujú z miesta na miesto, stretávajú nových priateľov, kúpu sa nahí v prírode, vysedávajú pri ohníčku, pofajčievajú marihuanu a filozofujú o živote. Dialógy robia zväčša dojem banálnych, z drogy vyvierajúcich hlúpostí, no práve v nich je šikovne skryté hlboké posolstvo tohto umeleckého filmu. Je pravdepodobné, že tým neskôr narodeným doba 60. rokov a myšlienka filmu nebude asi veľa hovoriť a Jazdu odhodia do vreca so štítkom: nudný a bezduchý. Tu sa však črtá ďalšia neodškriepiteľná devíza a tou je nadčasovosť spomínaného posolstva. Otázka tolerantnosti a akceptovania iných kultúr a hodnôt života je a bude aktuálna neustále.

Z Jazdy sa stal veľký kasový trhák, pre hlavných aktérov predstavovala v ich kariére odrazový mostík a vyslúžila si dve oscarové nominácie v kategóriách najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (J. Nicholson) a najlepší scenár.     

Kultový road-movie na DVD Kultový road-movie na DVD

DVD:

MENU:
Anglická hlavná ponuka veľmi neoslní. Je síce vkusne zladené do teplých červeno-žltých farieb, ale postráda akékoľvek dynamické prevedenie a hudobnú stopu. Na výber máte 32 kapitol.

OBRAZ:
Remastrovaný širokouhlý obraz má rozmery 1,85:1 a digitalizácia sa v tomto prípade viac-menej podarila.

ZVUK A TITULKY:
V tejto reedícií, bohužiaľ, nie je k dispozícií šesťkanálová zvuková stopa, iba trio mono zvukových verzií v zložení anglický originál, český a maďarský dabing. Obal pripomína, že Jazda má edičnú DVD premiéru s českým dabingom, ktorý sa mi veľmi pozdával.

Titulkové verzie: česká, anglická, bulharská, maďarská, chorvátska, slovinská

BONUSOVÝ MATERIÁL:
Žiaľ, na tomto disku sa nestretnete so žiadnym prídavný materiálom. Na disk sa neprepasíroval ani zvyčajne povinný trailer.

ZÁVER:

Prostú dejovú líniu tvorí prakticky motorkársko-drogová jazda dvoch hippies. Pod povrchom sa ale skrýva silná myšlienka o ľudskej tolerancii, strachu zo skutočnej slobody a hľadaní vnútornej rovnováhy. Aj napriek nízkemu hodnoteniu DVD nosiča, kúpu všetkým skalným fanúšikom tejto subkultúry alebo filmu odporúčam. Zamrzí síce mono zvuk a absencia špeciálneho materiálu, avšak tieto nedostatky zohľadňuje cena, ktorá je celkom prijateľná.

FILM: 10/10
DVD:    3/10

„They are gonna talk to you and talk to you about individual freedom. But they see a free individual, it´s gonna scare them.“ („Budú ti hovoriť a hovoriť o individuálnej slobode. Ale keď sa s ňou stretnú, zľaknú sa jej.“)


autor Michal Šmajda 23.4.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.