TV TIPY 26.5. - 1.6. 2008

TV TIPY 26.5. - 1.6. 2008

VOD recenzia



26.5.
PONDELOK

22:00 Balada o vojakovi (Ballada o soldate), ZSSR, 1959 (Dvojka)
Príbeh z 2. svetovej vojny rozpráva o vojakovi, ktorý uprostred vojny prežil niekoľko šťastných chvíľ. Devätnásťročného Aľjošu vyznamenajú za vojnové hrdinstvo. Namiesto medaile si však vyžiada niekoľko dní dovolenky, aby mohol navštíviť matku a opraviť strechu rodného domu. Pred sebou má šesť dní slobodného života: dva dni na cestu domov, dva dni na opravu strechy a dva dni na návrat do služby. Vo vlaku stretáva mladé dievča Šuru, ktoré cestuje na návštevu k tete. Aľjoša a Šura sa počas cesty do seba zamilujú, na ich lásku však vo vojne nie je vhodná doba. Aľjošova cesta domov sa pod vplyvom okolností mení na zložitú odyseu. Stretáva na nej lásku a priateľstvo, dostáva však aj niekoľko bolestivých lekcií o živote. Balada o vojakovi bola jedným z prvých sovietskych filmov, ktoré spracovali tému vojny v jej intímnom rozmere, pred patetickým opisom hrdinstva a povinnosti voči vlasti dali prednosť osobnému rozmeru veľkých dejín.

22:25 Hranice lásky (The End of the Affair), VB/ USA, 1999 (Čt1)
Snímka režiséra Jordana vznikla podľa románu Grahama Greena. Predstavuje milostnú drámu dvoch charakterovo odlišných ľudí, v ktorej významnú úlohu hrá viera v Boha. Neil Jordan, ktorý ju nakrútil podľa vlastného scenára, vytvoril film, pripomínajúci svojim tempom a štylizáciou klasické britské snímky 40. a 50. rokov. Podarilo sa mu v dokonale spojiť obraz s literárnym textom a vytvoriť mimoriadne sugestívnu atmosféru, umocnenú skvelými hereckými výkonmi všetkých troch protagonistov.

00:35 Ide, ide poštový panáčik (Jour de fęte), Francúzsko 1949 (Čt2)
Jedna z najvýraznejších osobností francúzskej filmové komédie nakrútila podľa vlastného scenára osobitnú komédiu o poštárovi z malej dedinky, ktorý je posadnutý zavádzaním metód amerického poštového systému do svojej praxe. Tento na prví pohľad nie príliš zložitý námet vytvoril scenáristovi, režisérovi a predstaviteľovi hlavnej úlohy J. Tatimu dostatočný priestor na prezentáciu neopakovateľného humoru, ktorý dokonale nadväzuje na tradíciu nemej grotesky.

01:45 Pestuj si svoju ľavačku (Soigne ton gauche), Francúzsko, 1936 (Čt2)
Predtým, než Tati začal režírovať, hral v komédiách Claude Autant-Lara či René Clémenta. V tejto kratučkej groteske René Clémenta hrá Tati nemotorného pomocníka na statku, ktorý sníva o kariére profesionálneho boxera. Nedostatok skúseností ho nemôže odradiť, keď má po ruke boxerskú príručku. 

TV tipy 26.5. - 1.6. 2008 TV tipy 26.5. - 1.6. 2008 TV tipy 26.5. - 1.6. 2008

27.5.
UTOROK

20:30 Tri farby: Červená (Trois couleurs: Rouge), Franc/ Poľ/ Švajč, 1994 (Čt2)
Záverečná časť filmovej trilógie, ktorú natočil poľský režisér Krzysztof Kieślowski. Mladá a pôvabná čiernovláska Valentine Dussautová pri večernej jazde domov na ulici poraní autom psa. Po ošetrení u veterinára ho, podľa adresy na obojku, odvezie k jeho majiteľovi, ktorým je čudácky, do seba uzatvorený sudca, tráviaci dôchodkový vek tajným odpočúvaním telefonátov svojich susedov. Cynicky a so stopercentnou presnosťou predpovedá ich osobné a rodinné pohromy. Človek, správajúci sa najprv neohrabane a odpudivo, sa pri stretnutiach s touto ženou postupne uvoľňuje a vychádza zo svojej ulity. Súbežne sa odohráva príbeh mladého muža Augusta, ktorý je zamilovaný do dievčaťa hlásiaceho na telefónnej linke predpoveď počasia. Jeho príbeh akoby z oka vypadol sudcovmu osudu spred 35 rokov.

22:00 Osvietenie (The Shining), VB, 1980 (Dvojka)
Jack Torrance je štyridsiatnik, ktorý ešte stále dúfa, že príde jeho prvý spisovateľský úspech. Aby manželke Wendy a synovi Dannymu zabezpečil živobytie a sebe pokoj na písanie, prijme miesto zimného správcu luxusného vysokohorského hotela v Colorade. Hotel Overlook je počas zimných mesiacov odrezaný od sveta, ale rodina by tu mala nájsť všetko, čo potrebuje. Jacka neodradia ani strašidelné historky o predošlom správcovi, ktorý údajne v izolovanom hoteli zošalel, rozsekal svoju rodinu na kúsky a napokon sa sám zastrelil. Jack však verí, že v odľahlej samote konečne nájde silu dopísať svoj veľký projekt. Jeho syn Danny má zvláštny dar osvietenia a vidí veci, ktoré si Jack spočiatku odmieta pripustiť. Danny na opustených hotelových chodbách stretáva duchov bývalých hostí hotela. Pocity klaustrofóbie, spojené s tvorivým blokom postupne Jacka dovedú do stavu, kedy sám s duchmi komunikuje a napokon poslúchne ich volanie. Zdá sa, že už nič nezabráni tomu, aby zopakoval osud svojho predchodcu. Jediné, čo môže Wendy a Dannyho zachrániť, je osvietenie.

23:40 Žiar tela (Body Heat), USA, 1981 (Markíza)
Ned Racine je právnikom v malom mestečku na Floride. Okrem toho je nenapraviteľným sukničkárom, ktorého najväčšou záľubou je zoznamovať sa s pohľadnými ženami. Raz sa tak zoznámi s vydatou Matty Walkerovou  a prežijú spolu vášnivý románik. V ceste im  stojí Mattyin bohatý a žiarlivý manžel Edmund. Rozhodnú sa, že jediné riešenie je zavraždiť ho. Svoj plán dôkladne pripravia, v osudnú noc sa však Edmund, ktorý v dome začuje podozrivé zvuky, nečakane ozbrojí pištoľou, s čím milenci vo svojom pláne nepočítali.


28.5.
STREDA

20:00 Dr. House (House M.D.), USA, 2004 (Jednotka)
Chlapíka prepadnú na ulici dvaja zlodeji, ale on začne kašľať a dusiť sa. Zlodeji sa zľaknú , ale skôr ako utečú, zavolajú záchranku. Dr. House so svojím tímom skúmajú jeho stav, ale nevedia na nič prísť. Chlap , akoby mimovoľne kopíroval správanie sa jednotlivých lekárov a House má podozrenie, že ide o tzv. zrkadlový syndróm. House za ním postupne posiela všetkých lekárov a vďaka pacientovi im nastavuje zrkadlo. (viac o seriáli)

23:00 Krajinka, Slovensko/Česko, 2000 (Dvojka)
Mozaika tragikomických historiek, ktoré priniesol a odvial čas. Príbehy prostých ľudí na malom kúsku Slovenska, vo vymierajúcej lokalite, mapujú ľudské osudy v histórii a históriu v ľudských osudoch počas šesťdesiatich rokov, kedy sa rodia a umierajú generácie, ľudia sa stretávajú a strácajú, prežívajúc svoje každodenné radosti a trápenia. Vojny, prevraty a iné dramatické udalosti doliehajú na osudy obyčajných ľudí v tomto zabudnutom kúsku zeme skôr v podobe tragikomických nedorozumení a zápletiek, ako s tragickým dosahom. Lebo postavy a postavičky Krajinky žijú svojskou životnou filozofiou a bizarnou schopnosťou vzdorovať "rušivým" vplyvom. (viac o slovenských filmoch)

23:40 Posadnutosť (Ossessione), Tal, 1943 (Čt2)
Prelomové dielo, ktoré anticipovalo príchod neorealizmu v talianskej kinematografii, je adaptáciou románu amerického spisovateľa Jamesa M. Caina "Poštár zvoní vždy dvakrát". Režisér Luchino Visconti (Smrť v Benátkach) rozpráva vo svojom filmovom debute príbeh o zhubnej vášni medzi vydatou ženou Giovannou a mladým tulákom Ginom. Milenci sa rozhodnú zabiť Giovanninho manžela, no neskôr sa nedokážu vyrovnať s výčitkami svedomia. Film sa vyznačuje silnou autentickosťou zobrazenia, Viscontimu sa dokonale podarilo prostredníctvom pustého prostredia talianskeho vidieka zachytiť vnútorné stavy postáv. Pre škandalóznosť námetu a Viscontiho ľavičiarske názory ho fašistická cenzúra v dobe vzniku zakázala a uvedený bol až po oslobodení.

TV tipy 26.5. - 1.6. 2008 TV tipy 26.5. - 1.6. 2008 TV tipy 26.5. - 1.6. 2008

29.5.
ŠTVRTOK

22.00 Jericho (Jericho), USA, 2006 (Joj)
V blízkej budúcnosti sa na Zemi odohrá nukleárny konflikt. Rádioaktívne žiarenie a atómový spád zasiahnu takmer celý svet. Jedným z mála "ostrovčekov" civilizácie, ktoré zostanú nepoškodené, je pokojné mestečko Jericho uprostred Kansasu. Atómový hríb, ktorý sa objaví na horizonte, však spôsobí totálny chaos a paniku. Obyvatelia Jericha sú totiž jedinými žijúcimi Američanmi. (viac o seriáloch)

23:25 Choď, ži a niekým sa staň (Va, vis, et deviens), Franc, 2005 (Čt2)
Deväťročný černoch sa len vďaka sfalšovanej židovské identite dostane z utečeneckého tábora v Sudáne, kde mu hrozí smrť vyhladovaním. Jeho matka - kresťanka - ho prepašuje do záchranného transportu etiópskych Židov, ktorým poskytuje Izrael azyl a zároveň organizuje ich exodus - "operácia Mojžiš" v roku 1984. Pod novým menom sa Shlomo ťažko aklimatizuje v odlišnom prostredí aj v inom náboženskom zriadení. Odmieta sa prispôsobiť kolektívu, s ktorým je v neustálych konfliktoch. Až adopcia do harmonickej rodiny ho ukľudní, aj keď naďalej trpí komplexom z utajenia pravého pôvodu.


30.5.
PIATOK

20:45 Bad Boys 2 (Bad Boys II), USA, 2003 (Joj)
Detektívi Mike a Marcus z protidrogového oddelenia Miamskej polície opäť zasahujú v pokračovaní kultového hitu Bad Boys - Ničomníci. Spolu so špeciálnou jednotkou musia zastaviť prísun narkotík na Floridu a pranie špinavých peňazí dílerov. Podarí sa im zastaviť všemocného narkobaróna, ktorý neváha zlikvidovať každého, kto ohrozí jeho drogové impérium? Vzťahy medzi policajtmi však skomplikuje Marcusova mladšia sestra. Keď ju ako tajnú agentku vládnej organizácie unesú, naši "zlí" a rozhnevaní chlapci musia znova zájsť až na samý okraj zákona, aby ju zachránili. (viac o filme)

21:15 Krajina strelcov (Open Range), USA, 2003 (Prima)
Charley Waite, Boss Spearman, 'Button' a Mose Harrison sú muži s nie celkom čistým svedomím. Žijúc na divokom vidieku, kde jediné zákony určuje príroda, a riadiac sa spoločným, slobodným "Zákonom Západu"; snažia sa uniknúť svojej minulosti a nájsť mier v duši. Násilie je to posledné, s čím by chceli mať dočinenia. Ale jedno z okolitých miest, vedené tyraniou a strachom, ich donúti "Zákon Západu" odložiť a naši hrdinovia sa dostávajú do konfrontácie so zlom, i vlastnými vnútornými démonmi. (viac o filme)

22:05 Napola / Hitlerova elita (Napola - Elite für den Führer), Nem, 2004 (Dvojka)
Berlín, 1942. Friedrich Weimer má 17 rokov a práve skončil strednú školu. Pochádza z chudobných pomerov, napriek tomu však sníva, že v živote niečo dokáže. Jediné, čomu sa intenzívne venuje, je amatérsky box. Veľká životná šanca sa mu naskytne keď sa stretáva s chápavým Voglerom, ktorý zdieľa jeho nadšenie pre box a učí na elitnej nacistickej strednej škole, nazývanej Napola (Nationalpolitische Erziehungsanstalt). Friedrichovi zaistí prijatie na školu, kde sa spriatelí s citlivým Albrechtom Steinom - synom vysokopostaveného nacistického pohlavára. Albrecht pred Friedrichom neskrýva pochybnosti o ideológii, ktorú si ostatní študenti nechávajú bezmyšlienkovite vtĺkať do hlavy. V každodennej konfrontácii s tvrdým drilom sa Albrecht stále viac dostáva do konfliktov s vedením školy. Tie vrcholia jednej noci, kedy sú kadeti pod zámienkou cvičenia nasadení na likvidáciu bezbranných ruských zajatcov. Albrecht sa dostáva do otvoreného konfliktu s otcom i s vedením školy. Keď sa odmietne ospravedlniť za svoje správanie, je o jeho osude rozhodnuté: bude poslaný na smrť na východný front. Až v tomto momente začne o správnosti systému a autorít pochybovať i Friedrich. Pochopí, že Albrecht si svoj osud zvolil sám i za cenu sebazničenia.

TV tipy 26.5. - 1.6. 2008 TV tipy 26.5. - 1.6. 2008 TV tipy 26.5. - 1.6. 2008

31.5.
SOBOTA

21:15 Forrest Gump (Forrest Gump), USA, 1994 (Čt1)
Film vznikol podľa románového bestselleru Winstona Grooma, ktorý do filmového scenára previedol Eric Roth. Režisérom je Robert Zemeckis, ktorý patrí medzi najzaujímavejších a najúspešnejších hollywoodskych tvorcov. Ten pre namiešanie tragikomického príbehu našiel vyváženú mieru nadhľadu, citu, ľahko patetického tónu a nezvyčajnej melanchólie. Film je súčasne prešpikovaný kultúrnymi aj spoločenskými odkazmi, dôležité miesto tu majú technicky dokonalé triky, ktoré umožňujú hrdinovi na okamžik "vstúpiť" do dobových dokumentov.

22:05 Neviditeľné deti (All the Invisible Children), Tal, 2005 (Dvojka)
300 miliónov detí a mladistvých na svete trpí hladom. Asi 100 miliónov nikdy nezačalo navštevovať školu. Všetkým týmto deťom je venovaný film Neviditeľné deti. Skladá sa zo siedmich rôznych príbehov, ktoré nakrútili svetoznámi režiséri Mehdi Charef, Emir Kusturica, Spike Lee, Katia Lund, Jordan Scott a Ridley Scott, Stefano Veneruso a John Woo. Každý z nich našiel zvláštny príbeh o podmienkach detí žijúcich v rôznych častiach sveta. Príbehy sú odlišné, ale majú jednu spoločnú vec – ich hrdinami sú deti, ktoré nežijú tak, ako by vo svojom veku mali žiť. Ich každodenným údelom sú vojny, hlad, choroby, zanedbávanie, týranie, či život na ulici. (viac o filme)

03:35 Hlava 22 (Catch-22), USA, 1970 (Markíza)
Kpt. John Yossarian je členom posádky bombardéru u 256. leteckej eskadry americkej armády umiestenej v Taliansku pri oslobodzovaní Európy od nacizmu. Už mal byť dávno doma, pretože zákonom nariadený limit 50 misií dávno prekročil. Lenže jeho veliaci dôstojník plukovník Catchcart má nedostatok pilotov, následkom čoho počet misií neustále zvyšuje, aby nemohol žiadny z letcov odísť. A tak sa Yossarian snaží primeť doktora, aby ho poslal domov pre zlý psychický stav. Ten mu ale vysvetlí, že to nejde. Podľa zákona zvaného Hlava 22 musí na svoje bláznovstvo upozorniť sám blázon, lenže podľa tej istej smernice je taký človek v poriadku, pretože blázon si nepripúšťa, že je bláznom. A tak je Yossarian chytený v absurdnej vojnovej mašinérií, z ktorej niet cesty von.


1.6.
NEDEĽA

15:45 Kontakt (Contact), USA, 1997 (Prima)
Ellie Arrowayová zasvätila celý život hľadaniu života na iných planétach. Stala sa z nej vedecká kapacita na kozmické ticho , ktorému naslúcha prostredníctvom sústavy gigantických teleskopov. A jedného dňa zachytí signál z vesmíru. Musí tvrdo bojovať, aby bola vybraná k prvému kontaktu zo vzdialenou galaxiou. Navyše ju stále prenasleduje minulosť v podobe Palmera Jossa, jedného z prezidentových poradcov a zároveň jej priateľa, ktorý by ju vo vzdialenej galaxii nerád stratil. 

22:00 Vtedy v Mexiku (Once Upon a Time in Mexico), USA/ Mexico, 2003 (Joj)
Tretie, záverečné a voľné pokračovanie kultovej akčnej trilógie El Mariachi / Desperado. Napínavý dej a čierny humor nechýbajú v poslednom príbehu o tajomnom hudobníkovi s puzdrom na gitaru, plnom zbraní a jeho nebezpečnej misii. (viac o filme)


HIT TÝŽDŇA

28.5.
STREDA

23:40 Posadnutosť (Ossessione), Tal, 1943 (Čt2)
Prelomové dielo, ktoré anticipovalo príchod neorealizmu v talianskej kinematografii, je adaptáciou románu amerického spisovateľa Jamesa M. Caina "Poštár zvoní vždy dvakrát". Režisér Luchino Visconti (Smrť v Benátkach) rozpráva vo svojom filmovom debute príbeh o zhubnej vášni medzi vydatou ženou Giovannou a mladým tulákom Ginom. Milenci sa rozhodnú zabiť Giovanninho manžela, no neskôr sa nedokážu vyrovnať s výčitkami svedomia. Film sa vyznačuje silnou autentickosťou zobrazenia, Viscontimu sa dokonale podarilo prostredníctvom pustého prostredia talianskeho vidieka zachytiť vnútorné stavy postáv. Pre škandalóznosť námetu a Viscontiho ľavičiarske názory ho fašistická cenzúra v dobe vzniku zakázala a uvedený bol až po oslobodení. Uvedenia v iných európskych štátoch sa dočkal až v roku 1959, a v USA dokonca až v polovici sedemdesiatych rokov.


sHIT TÝŽDŇA

31.5.
SOBOTA

22:45 Anakonda 2: Lov na krvavú orchideu (Anacondas: The Hunt for the Blood Orchid), USA, 2004 (Joj)
Pokračovanie filmu Anakonda z roku 1997. Dej filmu sa odohráva v džungli na Borneu, kde rastie veľmi vzácny druh orchidey, pre svoju červenú farbu známy ako „krvavá orchidea“. Práve ona by mohla byť kľúčom k výrobe séra, zachovávajúceho mladosť. Skupina vedcov sa vydala na cestu, ktorá – ako dúfajú – im prinesie slávu a ich šéfom peniaze. Čoskoro však zistia, že medzi nimi a orchideou nestojí len zlé počasie a hustý porast džungle. Tajomstvo kvetiny stráži hrozný predátor, ktorý nedovolí, aby z jeho teritória odišiel ktokoľvek živý. Filip Šustek z Kinemy o tomto poškvile napísal: „Hlavný problém Anakondy 2 je, že sa berie smrteľne vážne, preto sa na nej nedá zabávať ako na príjemnom béčku. Tento film je absolútna katastrofa, je to ten najhorší možný zlepenec všetkého zlého, čo ste vo filme kedy videli, je to kinematografický odpad a úspešne smeruje na popredné priečky mojej Bottom 10. V roku 1998 bola prvá Anakonda nominovaná na Razzie Award za réžiu, verím že dvojku neminie nielen nominácia, ale aj samotná prestížna cena a to hneď vo viacerých kategóriách..“ (viac o filme)

 


autor Tomáš Daneček 26.5.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.