TV TIPY 9.6. - 15.6. 2008

TV TIPY 9.6. - 15.6. 2008

článok



9.6.
PONDELOK

20:30 Nezmieriteľní (The Unforgiven), USA, 1960 (MGM)
Dej sa odohráva v polovici 19. storočia a zavedie nás do života usadlíkov na americkom západe. Je to príbeh o starých krivdách, ľudskej nenávisti, o rodinnej súdržnosti ale aj o rozdielnosti kultúr.

22:25 5x2 (5x2), Francúzsko, 2004 (Čt1)
Jeden z najvýznamnejších európskych režisérov Francois Ozon sa v tomto filme zameral na vyrozprávanie 5 najsilnejších okamihov v živote mladého páru Marion a Gillese. Nakrútil ho veľmi originálnym spôsobom. Rozprávanie začína rozchodom, pokračuje cez neveru, narodenie dieťaťa, svadbu až po zoznámenie. (viac o filme)

22:45 V sobotu večer, v nedeľu ráno (Saturday Night and Sunday Morning), Veľká Británia, 1960 (Dvojka)
Hrdinom adaptácie rovnomenného románu Alana Sillitoea je ďalší z radu mladých rozhnevaných mužov, ktorých v povojnovom Anglicku nečakalo nič lepšieho ako ťažká robota, alkohol a smrť. Arthur Seaton celý týždeň tvrdo pracuje v nottinghamskej továrni, aby si v sobotu večer užíval. Jeho heslom je: "Chcem sa zabávať, zbytok je len obyčajná propaganda". V mene svojej životnej filozofie každý týždeň zo soboty na nedeľu leje do seba jednu pintu piva za druhou a zabáva sa s dievčatami. Začne si milostnú aféru so staršou Brendou, hoci je vydatá za jeho kolegu z továrne. Ani to mu však nebráni, aby sa zaujímal o iné ženy. Keď stretne mladú naivnú Doreen, bez problémov ju zvedie. Brenda mu však oznámi, že čaká jeho dieťa.

00:20 Môj strýko (Mon oncle), Taliansko/ Francúzsko, 1958 (Čt2)
Pán a pani Arpelovci žijú v high-tech dome v supermodernej mestskej štvrti. Hry a humor nemajú v tomto chladnom svete miesto. Ich syn Gérard sa ide unudiť k smrti. Akoby z iného sveta prichádza jeho strýko- pán Hulot, ktorý ho berie na výlety do predmestskej štvrti, kde ešte stále po uliciach pobehujú psy a ľudia si nájdu čas, aby sa na ulici okrem pozdravu pristavili aj na kus reči. Svet chladného pohodlia a moderných technológií postupne valcuje útulný domácky svet. Stretom týchto dvoch svetov sa však zábava len začína.


10.6.
UTOROK

20:30 Silná káva (Silný kafe), Česko/ Island, 2004 (Čt2)
Nezamestnaný chorvátsky herec Tomislav, ktorý žije v Prahe sa najradšej fláka po krčmách. Prekáža to jeho milenke, lektorke egyptsko-fínskeho pôvodu Mayi. Ich vzťah sa vyhrotí na výlete s herečkou Renatou a jej priateľom, egocentrickým režisérom Davidom.

22:45 Cudzejší ako raj (Stranger Than Paradise), USA/ Nemecko, 1984 (Dvojka)
Willie by najradšej zabudol, že pred desiatimi rokmi sa ešte volal Béla Molnár a do New Yorku prišiel z Maďarska. Dnes trávi dni povaľovaním v posteli a pitím piva, občas zájde na dostihy, podvádza v pokri, alebo len tak precvičuje svoj newyorský prízvuk. Keď jedného dňa dostane od rodiny správu, že ho navštívi šestnásťročná sesternica Eva, nie je veľmi nadšený. Eva pricestovala z Maďarska a pred odchodom k tete Lotte do Clevelandu potrebuje stráviť pár dní v New Yorku. Film amerického nezávislého režiséra Jima Jarmuscha rezignuje na tradičnú konštrukciu príbehu a postáv. Jeho minimalistický štýl sa vyznačuje pomalým tempom deja, jednotlivé scény sú voľne radené v pokojnom rytme obyčajného života postáv, ktoré na všetko vôkol seba reagujú so stoickým nezáujmom.

TV tipy 9.6. - 15.6. 2008 TV tipy 9.6. - 15.6. 2008 TV tipy 9.6. - 15.6. 2008


11.6.
STREDA

17:50 Biely oleander (White Oleander), USA/ Nemecko, 2002 (Film+)
„Keby ste sa náhodou chceli opýtať, prečo začínam od konca a vraciam sa na začiatok, dôvod je jednoduchý. Svoje detstvo som pochopila, až keď som dospela. Bolo to ako nedokončená skladačka.“ Tak Astrid začína svoje rozprávanie. Ako dvanásťročná žije v Kalifornii so svojou matkou, krásnou umelkyňou Ingrid. Tá využíva svoju krásu na to, aby manipulovala s mužmi. Ale jedného dňa poruší zásady a bezhlavo sa zamiluje do Barryho, ktorý ju podvádza na každom kroku a nakoniec ju opustí. Vášnivá a zlomená Ingrid sa pomstí a zavraždí ho jedom z oleandra. Je odsúdená na 35 rokov s maximálnou ochranou za vraždu prvého stupňa... (viac o filme)

23:40 Chvíle šťastia (Xingfu shiguang), Čína, 2001 (Čt2)
Starý mládenec Čao je nešťastný a sám. Chce sa oženiť a robí pre to, čo môže. Jeho posledná vyvolená je náročná a má rozmaznaného syna. Robotníkovi Čaovi nezostáva nič iné, ako hrať boháča. Peniaze na darčeky a kvety sa však míňajú a jeho vyvolená chce nákladnú svadbu. Nešťastnému Čaovi poradí priateľ, ako prísť k peniazom. Premení starý autobus na miestečko lásky pre zaľúbených. Čao sľúbi, že v „hoteli“ zamestná sľúbenicinu, nevlastnú dcéru Wu Jing, ktorá je slepá. Autobus však jedného dňa zmizne a Wu Jing nemá kam ísť. Čaovi sa jeho vyvolená začne zapierať. Mohol by to byť koniec, ale až teraz sa všetko len začína.


12.6.
ŠTVRTOK

21:50 Radosť zo života- Viktor Kubal, Slovensko, 2008 (Jednotka)
Viktor Kubal je zakladateľom slovenského animovaného filmu a zároveň jedným z významných predstaviteľov svetového animovaného filmu  od polovice 60. rokov. Svoje prvotiny kreslil už ako 12 ročný. V 50. a 60. rokoch sa podieľal na výtvarnom profilovaní časopisu Roháč. Od roku 1965 pracoval s štúdiu animovaného filmu v Bratislave. Začínal monotematickými filmami, neskôr sa zameral na seriály a celovečerné animované filmy ako Zbojník Jurko, či Krvavá pani.

23:25 Solino (Solino), Nemecko, 2002 (Čt2)
Režisér Fatih Akin, ktorý sa našim divákom predstavil napr. divácky úspešným filmom Proti múru (2004) tu rieši svoju večnú tému emigrantstva do inej kultúry, skôr okrajovo. Je to film o dozrievaní, súdržnosti rodiny a bratskej láske. V 60. rokoch sa Romano Amato, jeho žena Rosa a synovia Giancarlo a Gigi rozhodnú odísť z talianskeho mestečka Solino do Duisburgu. V nepôvabnej priemyselnej oblasti otvárajú prvú pizzériu. Podnik začína rozkvitať a obaja synovia si zvyknú na pohodlný život v Nemecku. Obaja sú úplne odlišní, napriek tomu sa zamilujú do rovnakého dievčaťa. Rodina sa delí, Gigi sa vracia s chorou matkou späť do rodného mesta. Zamiluje si taliansky vidiek, začne nový život, nakrúti prvý film a stretne svoju tmavovlasú kamarátku z detstva.

TV tipy 9.6. - 15.6. 2008 TV tipy 9.6. - 15.6. 2008 TV tipy 9.6. - 15.6. 2008


13.6.
PIATOK

22:45 Slávnosť v botanickej záhrade, Československo, 1969 (Dvojka)
Farebná feéria o potrebe zázraku v ľudskom živote, impresívne očarenie prírodou a radosťou zo života a pohybu. Mozaikovité rozprávanie o krčmárke Márii, večnej neveste, vytrvalo a márne vodiacej k oltáru otca svojich ôsmych dcér Pištu a o Pierrovi, ktorý svojím príchodom naruší pokoj vinárskej dediny Babindolu a naučí jej obyvateľov vychutnávať život.

23:10 15 minút (15 Minutes), USA/ Nemecko, 2001 (Prima)
Do USA prichádzajú dvaja priatelia – Čech a Rus. Spoznali sa v Prahe a zatiaľ čo Olegovi ide o to, nakrútiť film (kameru si už ukradol v obchode), Emil (Karel Roden) má úplne iný cieľ. Spolu vykradli banku a jeden z nich (Miloš) je už v štátoch. Idú si pre svoj podiel... (viac o filme)


14.6.
SOBOTA

21:10 Neľútostný súboj (Heat), USA, 1995 (Čt1)
Lupič Neil McCauley sa špecializuje na akcie, pri ktorých ide o veľké peniaze. Či už pripravuje prepadnutie pancierového vozu alebo vylúpenie banky, vždy sa môže oprieť o spoľahlivých spolupracovníkov. Každý jeho zločin je detailne naplánovaný a prevedený s dokonalou profesionalitou. Keď McCauley pripravuje svoju poslednú veľkú lúpež, po ktorej sa chystá na odpočinok, je mu už v pätách detektív Vincent Hanna. Problém je v tom, že Hanna je rovnako schopný a rovnako posadnutý svojou prácou ako McCauley. Obaja muži toho majú spoločného viac, než sa na prvý pohľad zdá. Obaja by si vlastne mohli skvelo rozumieť. Lenže stoja na opačných stranách zákona a ich stretnutie nemôže skončiť nijak inak, než súbojom na život a na smrť.

22:45 Strach a hnus v Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas), USA, 1998 (Dvojka)
Terry Gilliam, Američan s anglickou filmárskou minulosťou, patriaci k legendárnym tvorcom čierneho humoru skupiny Monty Python, vytvoril za 6 týždňov na základe rovnomennej kultovej knihy Huntera S. Thompsona road movie, zložené zo súvislého záchvatu drogových orgií, pitia, tripov a halucinácií. Športový novinár Raoul Duke a jeho priateľ, právnik dr. Gonzo, cestujú roku 1971 z Los Angeles púšťou do Las Vegas kvôli reportáži o motocyklových pretekoch Mint 400. Na začiatku cesty sa uvedú do excitovaného stavu a do konca filmu v ňom aj zotrvajú. Gilliam tak môže rozpútať prostredníctvom špeciálnych objektívov, neobvyklých uhlov a pohybov snímania, rýchlych strihov, zvukovej stopy a sugestívneho herectva gejzír farieb, bizarných obrazov a scén.

00:25 Čierny dážď (Black Rain), USA, 1989 (Markíza)
Policajt Rick Conklin a jeho kolega Charlie sa počas obeda v reštaurácii stanú svedkami prestrelky a vraždy japonského mafiána. Vraha sa im podarí chytiť a deportujú ho do Japonska. Lenže keď ho odovzdajú polícii, zistia, že ich oklamali.

TV tipy 9.6. - 15.6. 2008 TV tipy 9.6. - 15.6. 2008 TV tipy 9.6. - 15.6. 2008

15.6.
NEDEĽA

20:00 Operácia Žralok (Mission of the Shark: The Saga of the U.S.S. Indianapolis), USA, 2001 (Jednotka)
Film, nakrútený podľa naozajstného príbehu americkej vojnovej lode USS Indianapolis, ktorá sa potopila počas druhej svetovej vojny. Jej posádka musela bojovať so žralokmi na otvorenom mori. Ich veliteľ musel napokon čeliť vojenskému súdu - ako obetný baránok za vyšších zodpovedných dôstojníkov.

22:00 Únos (The Clearing), USA/ Nemecko, 2004 (Joj)
Wayne a Eileen Hayesovci prežívajú pravý americký sen. Vychovali dve deti a dosiahli vysoké postavenie. Keď však Wayna unesie na prvý pohľad priemerný gauner Arnold Mack a žiada výkupné, život spokojnej rodiny sa zmení od základov.

02:50 Otvor oči (Abre los ojos), Španielsko/ Francúzsko/ Taliansko, 1997 (Markíza)
César sa na večierku zaľúbi. Jeho žiarlivá priateľka ho odváža z párty, a keď zistí, čo sa stalo, spácha samovraždu. Vo veľkej rýchlosti narazí do stromu. César prežije s tragickými následkami...


HITY TÝŽDŇA

5x2, Môj strýko, Cudzejší ako raj, Chvíle šťastia, Slávnosť v botanickej záhrade, Strach a hnus v Las Vegas - každý si svoj osobný hit nájde bez problémov.

 


autor Tomáš Daneček 9.6.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.