FILMY LETA 2008

FILMY LETA 2008

článok



Z letných premiér sme pre vás vypichli 22 filmov. Lesk tejto letnej sezóne robia diela Útek do divočiny; Kung fu panda; Bathory; Temný rytier; Akty X: Chcem uveriť; Vtedy v Brugách; 4 mesiace, 3 týždne, 2 dni; Skafander a motýľ a Hustá hmla. Neubránim sa ale pocitu, že toto leto bude za tým ostatným o niečo zaostávať.

Filmy leta 2008 Filmy leta 2008 Filmy leta 2008

ÚTEK DO DIVOČINY

(Into the Wild, r. Sean Penn, USA)
SK premiéra: 19. 6. 2008

Málokto z nás má takú odvahu ako Christopher McCandless (Emile Hirsch). Mal dvadsaťdva, keď doštudoval vysokú školu, ale namiesto toho, aby zaplával do civilizačného prúdu, ukázal mu vztýčený prostredník a z naivného rojka sa premenil na symbol jednej generácie Američanov. Každý jeho krok z mesta do tej najsurovejšej divočiny sledoval slávny herec Sean Penn, ktorý sa tento raz uspokojil s rolou režiséra a scenáristu. Chris McCandless bol skutočným dobrodruhom, ktorého život inšpiroval podobne stavaného spisovateľa Jona Krakauera k napísaniu strhujúcej knižky podľa jeho nájdených denníkových záznamov. Predloha, ktorá pripomína najlepšie dobrodružné cestopisy Jacka Londona nadchla práve Seana Penna, ktorý sa okamžite po prečítaní rozhodol kúpiť práva a nakrútiť podľa nej film. „Že chcem nakrútiť film som vedel hneď po prvom prečítaní. Tá téma, jeho postavy a prostredie, v ktorom sa príbeh odohráva, si priam koledovali o to, aby sa objavili na filmovom plátne. Dúfam, že sa mi podarí omotať si divákov okolo prsta rovnako pevne, ako sa to podarilo Krakauerovi s ľuďmi, ktorí to čítali,“ hovorí Penn.

Film si vyslúžil dve nominácie na Oscara v kategóriách najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Hal Holbrook) a najlepší strih.


NARNIA: PRINC KASPIAN

(The Chronicles of Narnia: Prince Caspian, r. Andrew Adamson, VB/USA)
SK premiéra: 26. 6. 2008

Postavy z nadčasového diela C.S.Lewisa opäť ožívajú v pokračovaní príbehov z Narnie z produkcie Walt Disney Pictures. Rok po neuveriteľných udalostiach “Leva, šatníku a čarodejnice” súrodenci Pevensieovci opäť nečakane nachádzajú cestu do ríše Narnie. Nachádzajú však len ruiny a zisťujú, že v Narnii medzitým ubehlo 1300 rokov. Zlatý vek Narnie sa pominul a ríši, ktorú dobyli Telmarinčania, nemilosrdne vládne kráľ Miraz. Súrodenci čoskoro stretávajú ďalšiu záhadnú postavu – právoplatného nástupcu trónu, princa Kaspiana. Ten sa ukrýva pred vražednými plánmi kráľa Miraza. Kaspian a Pevensieovci sa musia vydať na riskantnú cestu s cieľom nájsť Aslana, kolosálneho leva a strážcu Narnie, zvrhnúť Miraza a vrátiť krajine stratené kúzlo… Réžie sa opäť ujal Andrew Adamson, režisér prvej Narnie a prvých dvoch Shrekov.


WANTED

(Wanted, r. Timur Bekmambetov, USA)
SK premiéra: 26. 6. 2008

Quentin Tarantino prirovnal Nočnú hliadku ruského režiséra Timura Bekmambetova ku rovnako prelomovej snímke, akou bola trilógia Pán prsteňov. Aj vďaka tomuto „doporučeniu“ dostal jeden z najtalentovanejších režisérov súčasnosti príležitosť nakrútiť svoj prvý hollywoodsky veľkofilm. Wes (James McAvoy - Pokánie) je nikto, no jeho otec patril medzi najlepších nájomných zabijakov na svete. To mu oznámi tajomná Fox (Angelina Jolie), ktorá ho zároveň privedie do prostredia organizácie s názvom „Bratstvo“ a odhalí mu jeho skryté schopnosti. Z Wesa sa postupne pod patronátom Sloana (Morgan Freeman) stáva vykonávateľ spravodlivosti a túži pomstiť otcovu smrť...

Filmy leta 2008 Filmy leta 2008 Filmy leta 2008


AUGUST RUSH

(August Rush, r. Kirsten Sheridan, USA)
SK premiéra: 3. 7. 2008

Čo sa stane, keď sa v jednu romantickú noc pod svetlami New Yorku pomilujú charizmatický gitarista Rhys Meyers a čelistka Keri Russel? Narodí sa Freddie Highmore. Syn dvoch zamilovaných hudobníkov, ktorých láska skončila hneď po prvej spoločne strávenej noci, je odtrhnutý od svojej matky a celé detstvo strávi v sirotinci, kde vyrastá v domnienke, že ho nikto z rodičov proste nechcel. Keď sa ich jedného krásneho slnečného dňa vydá hľadať skončí v New Yorku a skamaráti sa s Robinom Williamsom. Spolu potom brázdia ulice New Yorku a s pomocou Freddieho magickej hudby hľadajú pár, ktorý od seba pred jedenástimi rokmi odtrhli. Vo filme hrá hlavnú úlohu hudba, takže môžeme očakávať veľa silných hudobných emócií.


HANCOCK

(Hancock, r. Peter Berg, USA)
SK premiéra: 3. 7. 2008

Superhrdina v podaní Willa Smitha dokáže lietať, je nepriestrelný, a keď si zmyslí, zažongluje si s balvanmi. Jednoducho, ide o prototyp komiksového hrdinu. Po pár nevydarených záchranárskych akciách ale jeho kredit rapídne klesá a stáva sa terčom kritiky. Na životnú krízu odpovedá pitím alkoholu a sarkazmom. Keď ho však dá osud dohromady s mediálnym konzultantom (Jason Bateman), začne mu svitať na lepšie časy. Jeho potencionálny návrat na trón hrdinu sprevádza nadviazanie blízkeho vzťahu s očarujúcou manželkou spomínaného konzultanta (Charlize Therone). 


KUNG FU PANDA

(Kung Fu Panda, r. Mark Osborne, John Stevenson, USA)
SK premiéra: 3. 7. 2008

Po je panda (s hlasom Jacka Blacka) a okrem toho aj veľkým fanúšikom kung fu. Nečakane sa jeho sny splnia v momente, keď má naplniť starodávne proroctvo a dostáva šancu študovať kung fu. Jeho učiteľom sa stáva majster Sifu, ktorý čelí najväčšej výzve svojej doterajšej kariéry. Musí totiž z nemotornej a lenivej pandy dopracovať k legende kung fu skôr, že sa do Údolia kľudu vráti démonický tiger Tai Lung a pretvorí ho k obrazu svojmu.

Ohlasy a recenzie zo zahraničia sú viac než pozitívne, fanúšikovia animákov sa teda majú určite na čo tešiť. 

Filmy leta 2008 Filmy leta 2008 Filmy leta 2008

BATHORY

(Bathory, r. Juraj Jakubisko, ČR/SR/VB/Maď.)
SK premiéra: 10. 7. 2008

Grófka Alžbeta Báthoryová zamestnáva historikov už niekoľko storočí. Ich názory na život a vinu sa vzájomne rozchádzajú. Krvavý príbeh grófky je všeobecne známy a predsa nejasný. Najčastejšie sa traduje, že Alžbeta bola najväčšou vrahyňou v dejinách ľudstva, ako to dokladuje aj zápis v Guinnessovej knihe rekordov. Ja sa prikláňam k názoru s diametrálne odlišnými predstavami o grófke ako nevinnej obeti intríg ľudí, ktorí túžili po jej majetku. Myslím, že išlo o renesančnú ženu, ktorú zahubila vymyslená legenda. Po prečítaní a preskúmaní historických materiálov som sa rozhodol pre príbeh, ktorý sa verne dotýka historických dátumov a faktov, avšak v bielych miestach histórie zapájam svoju fantáziu. Nejde o príbeh ani hororový, ani o nudnú historiografiu – skôr o triler, v ktorom sú hlavnými protagonistami palatín Thurzo, Alžbeta Báthoryová a jej nenaplnená láska k slávnemu talianskemu maliarovi. (Juraj Jakubisko)

Dychtivo očakávaný koprodukčný veľkofilm slovenského režiséra Juraja Jakubiska, ktorý sa po takmer 9 mesiacoch od prvej plánovanej premiéry definitívne dostane na strieborné plátno.


NEUVERITEĽNÝ HULK

(The Incredible Hulk, r. Louis Leterrier, USA)
SK premiéra: 17. 7. 2008

V civilnom živote je Bruce Banner (Edward Norton) sympatický vedec s krehkou dušou, v stave zúrivosti sa však mení v šialené monštrum, ktoré bezmyšlienkovito ničí všetko okolo seba. Teraz žije dobrovoľne izolovaný od svojej životnej lásky Betty Rossovej (Liv Tyler) a jej otca, armádneho generála Thaddeusa Rossa (William Hurt), ktorý by rád využil jeho schopnosti v prospech amerických ozbrojených síl. Kým sa Bruce snaží prísť na to, ako tlmiť svoje deštruktívne výkyvy, na scéne sa objaví Emil Blonsky (Tim Roth), ktorému obdobné nekontrolovateľné stavy vôbec nevadia a mení sa v obludu menom Abomination. Bruce stojí pred zásadnou výzvou: dobrovoľne sa zrieknuť svojho vlastného slušného ja, zozelenieť a rozdať si to s Abomination ako chlap s chlapom, respektíve ako monštrum s monštrom.  


UMENIE PLAKAŤ

(Kunsten at græde i kor, r. Peter Schønau Fog, Dán.)
SK premiéra: 17. 7. 2008

Excentrická štúdia jutlandskej rodiny zo začiatku 70-tych rokov, videnej nemilosrdnými a súčasne nevinnými očami jedenásťročného Allana. Jeho život nie je ľahký – otec má „choré nervy“ a každú chvíľu hrozí, že sa zabije. Matka už rezignovala, starší brat sa odsťahoval a sestra skrýva svoje tajomstvo, súvisiace s otcom. A rodinný mliečny obchodík upadá. Otec si privyrába expresívnymi pohrebnými rečami, ktoré pozostalých vždy rozplačú. Allan sa rozhodne otcovi pomôcť všetkými možnými spôsobmi, len aby bol šťastný.

             

AKTY X: CHCEM UVERIŤ

(The X-Files 2: I Want to Believe, r. Chris Carter, USA/Kan.)
SK premiéra: 24. 7. 2008

Keď v mrazivých kopcoch vidieckej Virginie dôjde k únosu skupinky žien, jedinými stopami k ich zmiznutiu sú groteskné ľudské pozostatky, objavujúce sa v snehových závejoch pozdĺž diaľnice. Úrady zúfalo potrebujú nejakú stopu, a tak sa spoľahnú na sporné vízie istého kňaza, ktorý miestnych vyšetrovateľov posiela do divokého vyšetrovania, vedúceho priamo k bizarnému tajnému lekárskemu experimentu. Ten môže, ale i nemusí súvisieť so zmiznutím žien. Je to prípad priamo z Akt X. FBI však pred rokmi toto vyšetrovanie zastavila. A najlepším tímom pre tento prípad sú bývalí agenti  Fox Mulder (David Duchovny) a doktorka Dana Scullyová (Gillian Andersonová), ktorí vôbec netúžia znova sa vrátiť k svojej tajomnej minulosti. Pravda o týchto strašných zločinoch je ale stále tam vonku... a k ich nájdeniu bude treba Muldera a Scullyovú.

Po 10 rokoch prichádza druhý celovečerný film nakrútený podľa rovnomenného populárneho mysteriózneho seriálu.


TEMNÝ RYTIER

(The Dark Knight, r. Christopher Nolan, USA)
SK premiéra: 24. 7. 2008

V uliciach Gothamu začína vyčíňať Joker (posledná filmová kreácia zosnulého Heatha Ledgera), kriminálnik, ktorý na mieste svojich zločinov zanecháva hraciu kartu so žolíkom. A novopečený ochranca mesta, Batman (Christian Bale), sa vydáva po jeho stopách...

Po Kráľovstve krištáľovej lebky najočakávanejší počin tejto blockbusterovej sezóny. Niet sa čomu čudovať, však Nolan má za sebou lahôdky ako Memento či Dokonalý trik a vynikajúcim komiksovým počinom Batman začína reštartoval celú batmanovskú sériu. 


VTEDY V BRUGÁCH

(In Bruges, r. Martin McDonagh, VB/Belg.)
SK premiéra: 31. 7. 2008

Držiteľ Oscara a známy scenárista Martin McDonagh nám prináša čiernu komédiu o cti a podvodoch, ktorá sa odohráva v nádhernom prostredí belgického Bruggy. Po jednej fuške v Londýne sú nájomní zabijaci Ray (Colin Farrell) a Ken (Brendan Gleeson - Harry Potter) poverení svojím drsným šéfom Harrym (Ralph Fiennes), aby sa schovali v Bruggy. Zatiaľ čo Ken si užíva pokojné prostredie a pamiatky, ukecaný a akčný Ray je malebným mestom viac než znechutený, a preto sa rozhodne vymyslieť dobrodružstvo. Netrvá dlho a Ray sa potuluje s turistami, začne si s miestnou kráskou (Cléménce Poésy – Harry Potter), mláti jej bývalého priateľa skinheada (Jérémie Rénier) a zabáva sa s americkým trpaslíkom, ktorý tu nakrúca surrealistický film. Dovolenka sa však skomplikuje, keď Ray zistí, že Harry ho chce mŕtveho a Ken má túto prácičku urobiť. Samozrejme, že Harry nepočítal s tým, že sa Ray s Kenom na výlete tak spriatelia. No, a tak sa Harry naučí ťažkú lekciu – všetko si musíš urobiť sám…

             

V ÚDOLÍ ELAH

(In the Valley of Elah, r. Paul Haggis, USA)
SK premiéra: 31. 7. 2008

Týždeň po návrate z Iraku je Mike Deerfield nezvestný a vyhlásený za dezertéra. Keď Hank Deerfield (na Oscara nominovaný Tommy Lee Jones), vojnový veterán, a jeho žena Joan dostanú telefonát s týmito znepokojujúcimi správami, vydá sa Hank svojho syna hľadať. Emily Sandersová, policajný detektív, mu len neochotne pomáha. S pribúdajúcimi dôkazmi sa začína tento prípad nezvestnej osoby čím ďalej viac podobať na nečistú hru a Sandersová čoskoro zisťuje, že budú musieť s Hankom tvrdo bojovať, aby si udržali kontrolu nad vyšetrovaním. Keď sa však konečne začne odhaľovať pravda o Mikovom pobyte v Iraku, je Hank na vážkach. Je nútený prehodnotiť nielen svoju vieru, ale i celý svoj život, aby mohol vyriešiť záhadu synovho zmiznutia.

Scenárista oscarového Million Dollar Baby a režisér oscarového Crashu, Paul Haggis, prichádza opäť s výsostne americkou tematikou.


U MNĚ DOBRÝ

(U mně dobrý, r. Jan Hřebejk, ČR)
SK premiéra: 7. 8. 2008

Šesť priateľov, záhradkárov a rybárov, sa stretáva v malebnej krčme u Buddyho. Ich pohoda, ktorá sa väčšinou spája s mastením mariáša končí vo chvíli, kedy sa jeden z nich stane obeťou falošných hráčov z vysočanskej tržnice a naši hrdinovia berú zákon do vlastných rúk. Na „nebezpečnom“ území tržnice, kde sa to hemží ľahkými dievčatami, pašerákmi, zlodejmi, podvodníkmi, ale aj úplatnými policajtmi sa pokúšajú získať späť svoje peniaze. Podarí sa im to vďaka ich kamarátstvu, odvahe, prešibanosti, istej dávke šťastia a hráčskemu esu – hochštaplerovi a ekvilibristovi Mistr Classovi.


INTERVIEW

(Interview, r. Steve Buscemi, USA/Kan./Hol)
SK premiéra: 7.8. 2008

Najnovší film Stevena Buscemiho je remake povestného filmu zavraždeného holandského režiséra Thea Van Gogha. Rozpráva fascinujúcu historku o rozhovore, ktorý musí pre svoje noviny urobiť cynický politický a vojnový reportér. Problém je, že ten rozhovor musí urobiť s mladou hollywoodskou hviezdičkou. Ani jednej z postáv sa do toho veľmi nechce. Novinár principiálne pohŕda komerčnými mediálnymi „blondínkami so silikónovými prsiami a prázdnou hlavou“, herečke sa zase od prvého momentu nepáči novinárov prístup. Ale postupne sa situácia mení. Herecký koncert Buscemiho, smršť brilantných dialógov a zmena pozícií postáv pri vzájomných stretoch dodáva filmu (ktorý sa takmer celý odohráva v jednom priestore) napätie, ktoré ešte zvyšuje skonzumovaný alkohol. Vzájomné ponižovanie ústi do sofistikovaného emocionálneho súboja a do poslednej minúty drží diváka v napätí. Môžeme totiž držať palce jednej či druhej z postáv, ale nedokážeme uhádnuť, ktorá z nich v závere zvíťazí.

Film bol uvedený v rámci FEBIOFESTU 2008.

             

WALL – E

(Wall – E, r. Andrew Stanton, USA)
SK premiéra: 14. 8. 2008

Čo ak ľudstvo muselo narýchlo opustiť Zem a niekto zabudol vypnúť posledného robota? Budúcnosť. Zem je beznádejne zanesená odpadom. Podmienky sú neznesiteľné a tak ľudstvo opúšťa planétu a zanecháva tu len armádu robotov, ktorých úlohou je poupratovať. Po stovkách a stovkách osamelých rokov nekonečnej práce pri triedení a nakladaní odpadu nachádza posledný fungujúci robotík Wall-E nový zmysel života. Stretáva elegantnú robotku Evu, ktorá prichádza z vesmíru a zisťuje, že Wall-E náhodou narazil na kľúč k budúcnosti planéty. Ponáhľa sa preto späť, aby mohla nedočkavo čakajúcich ľudí informovať o tom, že už je bezpečné vrátiť sa domov – na Zem. Wall-E sa vyberie za Evou krížom cez celú galaxiu a dobrodružstvo sa môže začať... Na ceste vesmírom ho sprevádza jeho domáci šváb a hrdinský tím pokazených a spoločensky nevyužiteľných robotov.


CONTROL

(Control, r. Anton Corbijn, VB/USA)
SK premiéra: 21. 8. 2008

Debut úspešného autora videoklipov Antona Corbijna rozpráva príbeh posledných siedmich rokov života Iana Curtisa, speváka legendárnych britských Joy Division, ktorí na konci sedemdesiatych rokov spolu s ostatnými kapelami z Manchesteru definovali nový smer populárnej hudby. Čiernobiela kamera sleduje Curtisa od jeho prvých experimentov s drogami cez založenie Joy Division až po jeho samovraždu v máji 1980.

Film bol premietaný v rámci FEBIOFESTU 2008.


4 MESIACE, 3 TÝŽDNE, 2 DNI

(4 luni, 3 saptamâni si 2 zile, r. Cristian Mungiu, Rumunsko)
SK premiéra: 11. 9. 2008

Dej tohto filmu, ktorý ziskom Zlatej palmy na MFF Cannes 2007 potvrdil kvalitu súčasnej rumunskej kinematografie, sa odohráva počas jedného dňa roku 1987 v malom meste. Mladá študentka sa za pomoci kamarátky chystá ukončiť nechcené tehotenstvo. To, čo nasleduje, natrvalo poznamená obe dievčatá aj ich vzájomný vzťah.

Jasná voľba pre milovníkov artových počinov. Túto oceňovanú rumunskú snímku už mohli v našich kinách zhliadnuť návštevníci tohtoročného FEBIOFESTU. Na jeseň sa ale vráti spolu s Projektom 100, do ktorého je právom zaradená. 

             

OBRAZY STARÉHO SVETA

(Obrazy starého sveta, r. Dušan Hanák, Československo)
SK premiéra: 11. 9. 2008

Vnímavý pohľad umelca na jeseň ľudského života inšpirovaný piatimi fotografickými cyklami Martina Martinčeka. Film sugestívne zobrazuje starých ľudí z Liptova a Oravy, ktorí dokážu aj v stave civilizačného chaosu a neistoty, žiť vnútorne slobodní. 15 rokov trezorované dielo získalo takmer tridsať ocenení na filmových festivaloch doma a v zahraničí a stalo sa jedným z najúspešnejších a najoceňovanejších slovenských filmov.


SKAFANDER A MOTÝĽ

(Le Scaphandre et le papillon, r. Julian Schnabel, Franc./USA)
SK premiéra: 11. 9. 2008

Režisér Julian Schnabel sa pokúsil o zdanlivo nemožné: preniesť na filmové plátno príbeh Jeana-Dominiquea Baubyho, šéfredaktora časopisu Elle, ktorý po náhlej mozgovej príhode ochrnul na celé telo. A hoci je schopný komunikovať so svetom len mrkaním jedného oka, dokáže „nadiktovať“ svoj príbeh, ktorý sa stal bestsellerom. Po Cene za réžiu v Cannes 2007 získal film dva Zlaté glóbusy a štyri nominácie na Oscara.


HUSTÁ HMLA

(The Mist, r. Frank Darabont, USA)
SK premiéra: 11. 9. 2008

Frank Darabont patrí k režisérom, ktorí nenatáčajú jeden film za druhým, ale keď sa rozhodnú posadiť sa za kameru, obvykle to stojí za to. Darabont za posledných pätnásť rokov natočil síce len tri filmy, ale pokiaľ človek preferuje kvalitu nad kvantitou, nemôže tomuto režisérovi nič vyčítať. Každopádne tento rok si Darabont pripíše na svoje konto ďalší film a po Vykúpení z väznice Shawshank a Zelenej míli sa opäť spojí s literárnou legendou Stephenom Kingom. Tentokrát nás však nečaká prechádzka medzi väzenskými celami, ale boj o holý život. V malom mestečku v Maine totiž vypukla divná búrka a mesto zahalili mraky. A v tých mrakoch niečo je. Je to nebezpečné, vražedné a hladné. Okolo malého obchodu, kde sa schovala skupinka ešte žijúcich začína peklo. Ide o mimozemskú inváziu, nepodarený vojenský experiment alebo svoje brány otvorilo samo peklo?

 


autor Michal Šmajda 16.6.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.