DVD: MONŠTRUM V PLECHOVOM ŠATE

DVD: MONŠTRUM V PLECHOVOM ŠATE

článok



Monster movie s tradičným námetom, nakrútený však moderným štýlom prichádza na lisovanom médiu a za sto korún navyše aj v štýlovom plechovom obale. Stojí za vašu pozornosť? 

FILM

V úvode cez domáce video sledujeme zamilovaný pár v zložení Beth a Rob. Tieto chvíľky čoskoro vystrieda rozlúčková párty, ktorú prichystali Roboví priatelia pri príležitosti jeho odchodu do Japonska. To všetko tvorí 18-minútovú introdukciu, určenú na ako - také spoznanie hlavných hrdinov, pri ktorých budeme do konca filmu priklincovaní a prežijeme s nimi každučkú sekundu. New York totiž napadne neznámy agresor. Ako čoskoro naši hrdinovia zistia, nejedná sa o teroristov ani prírodnú katastrofu, ale o monštrum neznámeho pôvodu, ktoré ma na svedomí okrem iného tiež hlavu Sochy slobody. Čo je však podstatné, majú pri sebe kameru a výsledkom je memento tragickej udalosti pre tých, čo prežili. 

Monštrum predstavuje mystifikačný film, teda jeho primárnym cieľom je vytvoriť ilúziu, že divák sleduje skutočný autentický záznam. S týmto nápadom už prišli tvorcovia nezávislého hororu Záhada Blair Witch, ktorý sa stal kasovým trhákom najmä vďaka masívnej reklamnej kampani. Marketingový atak nechýbal ani v prípade tohto filmu. Producent J. J. Abrams (autor seriálov Alias a Lost), režisér Matt Reeves a scenárista Drew Goddard tento spôsob nakrúcania posunuli výrazne vyššie a vytvorili monster movie nového milénia (strach po 11. septembri 2001, nová americká príšera).

DVD: Monštrum v plechovom šate DVD: Monštrum v plechovom šate DVD: Monštrum v plechovom šate

Najsilnejším prvkom filmu je jeho audiovizuálna stránka. Vo chvíli, kedy nám trasľavá ručná kamera len na chvíľku danú situáciu/objekt ukáže, alebo iba naznačí, plnohodnotne ju zastúpi (resp. šikovne doplní) zvuk a divák sa stáva akousi paralyzovanou, avšak vidiacou a počujúcou postavou. Výsledkom je úctyhodná autenticita a napätie, aké sa často nevidia.  

DVD

Boj Newyorčanov o ich životy sa dá plnohodnotne vychutnať iba v prítmí kinosály, na veľkom plátne a s DTS zvukom. DVD prevedenie ale robí maximum preto, aby uspokojilo aj toho najnáročnejšieho spotrebiteľa.

Na výber sú dve edície s totožný diskom, ale rozdielnym obalom: klasickým plastovým a plechovým vo vojensko-zelenej farbe.

MENU
Je anglické, dynamické a tvoria ho prerušované a sekajúce fragmenty z filmu.

OBRAZ
Formát je širokouhlý (16:9) a pri množstve tmavých scén je obraz detailný, čistý a ostrý. O rušivých artefaktoch nemôže byť reč.

ZVUK A TITULKY
Oveľa dôležitejšie ako obrazová stránka sú pri sledovaní Monštra zvukové kvality média. Zvuk je namixovaný výborne, ušiam ulahodí predovšetkým každučké šuchnutie zo zadných kanálov, ktoré sa prepuknutím chaosu neustále hlásia o slovo. 

Disk obsahuje zvukové stopy vo formáte Dolby Digital 5.1 (angličtina, čeština, maďarčina) a Dolby Digital 2.0 (poľština).

Čuduj sa svetu, v plejáde pätnástich titulkov nájdete okrem češtiny i lokalizáciu slovenskej verzie (!). Je prítomná ako pri filme, tak aj pri prídavnom materiáli. 

DVD: Monštrum v plechovom šate DVD: Monštrum v plechovom šate DVD: Monštrum v plechovom šate

BONUSOVÝ MATERIÁL
Sekcia Special Features začína šťavnatým audiokomentárom, ktorý disponuje anglickými titulkami. Režisér Reeves komentuje jedna radosť a aj anglicky zdatní diváci budú mať pri jeho svižnosti čo robiť. 

„Document 01.18.08: The Making of Cloverfield“ (27:12) je vzhľadom na svoju krátku dĺžku nabitý informáciami a k slovu sa dostane ohromné množstvo ľudí. Sledovanie tohto materiálu vám svojím spádom a pocitom „fíha, ako to rýchlo ubehlo“ pripomenie sledovanie samotného filmu.

„Cloverfield Visual Effects“ (21:36) si berie na paškál celkovo desať pasáži, ktoré rozpitve do takej miery, že sa nebudete nudiť a budete mať slušný prehľad, ako vznikli všetky tie trikové sekvencie.

„I Saw It! It´s alive! It´s huge!“ (05:36) tlmočí podrobnejšie fakty o novej príšere menom Clover. Z úst jeho návrhára sa dozviete, že likvidátor Manhattanu je vlastne vystrašené mláďa a nahliadnete mu na zúbok (konečne) v pokoji a detailne.

„Clover Fun“ (3:49) sprostredkováva vtipné momenty, vyplývajúce z nepodarených scén.

„Deleted Scenes“ obsahuje kvarteto krátkych pasáží, ktoré skončili na podlahe v strižni, v celkovom trvaní necelých 3:23. Ide o jednu novú a tri o máličko predĺžené pasáže. K dispozícii je režisérov komentár, obsahujúci anglickú titulkovú lokalizáciu. 

Poslednou položkou sú „Alternate Endings“. Prvý alternatívny koniec (2:03) obsahuje koniec nie na horskej dráhe v Coney Islande, ale na stanici metra. Ďalšia verzia záveru (2:20) je takmer totožná s tou pôvodnou. Rozdiel spočíva predovšetkým v tom, že na pár stotín zazriete hlavu muža, nájduceho zavalenú kameru. Aj v tomto prípade si môžete vypočuť, resp. (po anglicky) prečítať sprievodné Reevesovo slovo.

ZÁVER
Monštrum dokumentuje situáciu, aká by pravdepodobne nastala, keby New York napadla príšera gigantických rozmerov a skupinka občanov by mala pri sebe digitálnu kameru. Ak nemáte so spôsobom nakrúcania problém, alebo ak si na tento trasľavý autentický (priam dokumentárny) štýl v priebehu sledovania čo chvíľa zvyknete, odnesiete si skvelý, predovšetkým audiovizuálny zážitok. DVD médium srší technickým nadštandardom, audiokomentárom a viac než hodinou špeciálneho materiálu (aj) so slovenskou podporou. A to všetko v darčekovom steelbooku.

FILM: 8/10
DVD: 10/10


autor Michal Šmajda 25.6.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.