TV TIPY 30.6. - 6.7. 2008

TV TIPY 30.6. - 6.7. 2008

VOD recenzia



30.6.
PONDELOK

16:30 Pád Tretej ríše (Der Untergang), Nem/ Tal/ Rak, 2004 (Čt2)
Film „Pád tretej ríše“ sa venuje ťažkej kapitole nemeckých dejín a získava si nesmierny záujem. Týmto filmom vytvorili režisér Oliver Hirschbiegel a producent Bernd Eichinger nemecký film roku 2004. Mohol by to byť jednoducho najdôležitejší film, ktorý bol kedy natočený o druhej svetovej vojne. A podľa amerického odborného časopisu Hollywood Reporter je isté, že „Bruno Ganz, v úlohe Adolfa Hitlera, je proste senzáciou. Konečne nie je nemecký diktátor zobrazený v bezvýznamnom dokumente alebo inej satire, ale v skutočne konvenčnej dráme,“ – pochvaľujú New York Times po premiére filmu „Pád tretej ríše“ na Torontskom filmovom festivale.

22:05 Ten športový život (This Sporting Life), VB, 1963 (Dvojka)
Adaptácia rovnomenného románu Davida Storeya, predstaviteľa hnutia "mladých rozhnevaných mužov". Príbeh drsného baníka Franka zo severoanglického Yorkshiru, ktorý sa vďaka ragby stane športovou hviezdou. Hoci na štadióne slávi úspechy a okolie kvôli športovým výkonom toleruje jeho hrubosť, v ľúbostnom živote nenachádza naplnenie. Má síce pomer so svojou domácou, vdovou Hammondovou, tá však napriek milostnej afére odmieta akékoľvek city. Frankova impulzívnosť napokon vedie k ich tragickému rozchodu a Frankovi zostáva v živote jediná istota - svet ragby, v ktorom je rešpektovaný len natoľko, ako jeho posledný gól.

00:10 Wilbur sa chce zabiť (Wilbur Wants to Kill Himself), VB/ Dán/ Švé/ Franc, 2002 (Čt2)
Wilbur a Harbour sú na prahu tridsiatky, keď zomrie ich otec. Antikvariát, ktorý zdedili, má svoje lepšie časy už za sebou. Po nevydarenej samovražde sa Wilbur stane pacientom cynického psychiatra Horsta. Ošetrujúca sestra Moira a Harbour sú presvedčení, že Wilbura môže z depresie dostať len nejaká žena. Ale hoci Wilbur sa ženám páči, ani jednej sa nepodarí preniknúť do jeho blízkosti. Napokon Harbour stratí hlavu kvôli Alice, ktorá vstúpi do života dvoch odlišných bratov...

01:00 Volajú ma Earl ("My Name Is Earl"), USA, 2005 (Joj)
Ak vyhráte stotisíc dolárov a stratíte tiket, máte zlú karmu! Ako ju napraviť? Nič nie je stratené, musíte len rýchle odčiniť všetky svoje životné hriechy, spáchané do dnešného dňa. To je teória, ktorou sa riadi aj Jason Lee ako nezamestnaný povaľač a príležitostný zlodej Earl Hickey, keď ho osud nečakane vytrestá za všetky spáchané hriechy - zrazí ho auto, vzácny tiket mu odveje vietor a kým celý dochrámaný trpí v nemocnici, jeho manželka podá návrh na rozvod.

TV Tipy 30.6. - 6.7. 2008 TV Tipy 30.6. - 6.7. 2008 TV Tipy 30.6. - 6.7. 2008

1.7.
UTOROK

22:05 Tajomný vlak (Mystery Train), USA/ Jap, 1989 (Dvojka)
V Memphise v Tennessee sa počas 24 hodín toho môže prihodiť ozaj veľa. Veď je to mesto Elvisa Presleyho a Carla Perkinsa. V ošumelom hoteli kdesi na periférii sa pretnú osudy niekoľkých postáv. Mladý pár japonských turistov sa vydal po stopách rokenrolových legiend. Okrem vzájomnej lásky ich spája aj vášeň pre Ameriku päťdesiatych rokov, ale stále sa nevedia dohodnúť, či je otcom rokenrolu Elvis Presley alebo Carl Perkins. Talianka Luisa musí v meste stráviť noc, pretože lietadlo do Ríma, kam vezie pozostatky svojho manžela, odlieta až na druhý deň. Tak sa zoznámi so zhovorčivou Dee Dee, ktorá opustila priateľa a chystá sa presťahovať ku kamarátke. Keď sa Luisa uprostred noci zobudí, uvidí Elvisovho ducha a uverí historke, ktorú si cez deň vypočula od neznámeho darmošľapa v kaviarni. Angličanovi Earlovi zničenému rozchodom s Dee Dee rupli nervy a potrestal predavača za rasistické poznámky na adresu kamaráta Eda ráznejšie, ako mu to zákon dovoľuje. Spolu s Dee Deeinim bratom Charliem sa preto musia ukryť a útočisko nájdu práve v tichom hoteli. Ale Angličan so zlomeným srdcom je časovaná bomba a tak všetko dopadne trochu inak, ako by malo.


2.7.
STREDA

20:25 Iberia (Iberia), Špan/ Franc, 2005 (Čt2)
Fascinujúca filmová pocta rodnému Španielsku a jeho duši, vyjadrená v hudbe a tanci, je už v poradí šiestym dielom režiséra Carlosa Sauru. Ten sa inšpiroval rovnomennou suitou pre klavír slávneho španielskeho skladateľa Isaaca Albéniza. Vo filme vystupujú najlepší tanečníci, choreografi, speváci a hudobníci Španielska.

22:25 Posledná guľka (Ultima pallottola), Taliansko, 2003 (Jednotka)
Je to výzva medzi sériovým vrahom a mužom zákona. Boj medzi dobrom a zlom, medzi intuíciou a odvahou a nebezpečnou šialenosťou. Šachová partia, ktorá má od samého počiatku neviditeľného víťaza, ktorý po sebe zanecháva krvavú stopu bez zjavného logického dôvodu alebo príčiny. Už sedemnásť obetí má na svedomí vraždiace monštrum, ktoré sa snaží zúfalo dostihnúť špičkový policajný kapitán Stefano Riccardi. Do prípadu sa zapájajú špecialisti a najmodernejšia technika, a dostihnutie vraha je už len otázkou času. Avšak skutočný zápas na Stefana ešte stále čaká.

TV Tipy 30.6. - 6.7. 2008 TV Tipy 30.6. - 6.7. 2008 TV Tipy 30.6. - 6.7. 2008

3.7.
ŠTVRTOK

22:05 Stratený v La Mancha (Lost In La Mancha), VB/ USA, 2002 (Dvojka)
Dokument z nakrúcania filmu "Muž, ktorý zabil Dona Quijota" režiséra Terryho Gilliama zachytáva rad nešťastných náhod, s ktorými "zaoceánsky montypythonovec" a jeho filmový štáb statočne zápasili a nakoniec prehrali. Dvom kanadským dokumentaristom sa podarilo nakrútiť fascinujúci dokument o možných i nemožných katastrofách, ktoré sprevádzali šesť dní nakrúcania Gilliamovho vysnívaného projektu, najdrahšieho filmu v dejinách európskeho filmu. Od ochorenia hlavného predstaviteľa Jean Rocheforta až po búrku, ktorá zlikvidovala nákladné rekvizity a zaplavila filmové exteriéry. Tento tragikomický pohľad na odvrátenú stranu filmového umenia ukazuje Gilliama ako večného optimistu, ktorý podobne ako Don Quijote zápasí s veternými mlynmi. Produkcia filmu bola zastavená, scenár sa stal majetkom poisťovne, no Gilliam sa ani potom nevzdal a pokračuje ďalej v získavaní podpory na nakrútenie svojho vysnívaného projektu.

23:25 Pingpong (Pingpong), Nemecko, 2006 (Čt2)
Hrdinom nemeckého filmu je šestnásťročný Paul, ktorý náhle a bez pozvania príde navštíviť svojich príbuzných. Po smrti svojho otca hľadá pre seba nový svet, a tak sa "vnúti" do zdanlivo dokonalej rodiny. Postupne ho začína stále viac priťahovať jeho teta Anna, ktorá mladíka najprv považuje za votrelca. Paul sa snaží byť rodine užitočný a zároveň je fascinovaný zrelou ženskosťou Anny. Mladík je deň za dňom uprostred leta vťahovaný do jej hry. Letmé dotyky, pohľady a chvíle intimity sú stále častejšie. Kde však končí hra a začína tragédia?

23:45 Invázia (Invasion), USA, 2005 (Markíza)
Človek sleduje oblohu už celé stáročia, ale ešte nikdy neprišiel s dôkazom, že existuje iná forma inteligentného života. Čo ak hľadáme na nesprávnom mieste? Keď malé mesto zasiahne hurikán, Rusell Varon musí ochrániť obyvateľstvo aj svoju rodinu. Jeho dcéra zazrie počas búrky záhadné svetlá, ktoré sa pohybujú vo vode.


4.7.
PIATOK

20:00 Pravdivé lži (True Lies), USA, 1994 (Prima)
Harry Tasker pracuje pre vládnu agentúru zaoberajúcou sa bojom s medzinárodným  nukleárnym terorizmom. Jeho život stále visí na vlásku, Harry lieta z prestrelky do prestrelky a odvážne uniká po strechách aj v rýchlych autách.  Jeho manželka Helen však žije v presvedčení, že má doma nudného obchodníka, a začne podliehať nápadníkovi Simonovi, zbabelému obchodníkovi s jazdenými autami ktorý jej nahovorí, že je tajný agent.

22:15 Zvláštna liečba (Poseban tretman), Juhoslávia, 1980 (Dvojka)
Dr. Ilič je špecialista na liečenie alkoholikov. Svojim pacientom predpisuje špeciálnu diétu zloženú z jabĺk, športu, Wagnerovej hudby a psychodrámy. Šesť zo svojich pacientov vezme na exkurziu do pivovaru, kde má väčšina zamestnancov vážny problém s alkoholom. Tu majú pacienti v dramatickej scénke zahrať svoj život pred podstúpením liečby a tak ilustrovať zhubnosť alkoholu. Avšak práve v pivovare vychádza najavo, že sám doktor má problém udržať sa na uzde, keď uvidí pohárik, a že svojský systém liečby si vymyslel iba preto, aby mohol realizovať svoje tyranské sklony. Práve ľudia závislí od alkoholu sú totiž ideálnymi obeťami: oslabení závislosťou plne podliehajú vôli svojho lekára a strácajú vlastnú slobodu.

23:00 Predátor (Predator), USA, 1987 (Prima)
Film, ktorý dnes už býva radený ku klasike žánru, zaujme predovšetkým napätím a hustnúcou atmosférou strachu, keď sú americkí supermani pomaly vyvádzaní z rutinnej statočnosti a rovnováhy. Rovnako vydarené je aj poňatie mimozemšťana, neostrej, desivej tajuplnej postavy, dokonale využívajúcej mimikry, ktorého prítomnosť signalizuje iba termografia jeho pohľadu. Až v záverečnej pasáži sa na scéne objavujú v celej hrôzostrašnosti dokonalé masky.

TV Tipy 30.6. - 6.7. 2008 TV Tipy 30.6. - 6.7. 2008 TV Tipy 30.6. - 6.7. 2008

5.7.
SOBOTA

22:15 Ríša slnka (Empire of the Sun), USA, 1987 (Dvojka)
Jim je synom bohatých britských rodičov, ktorí patria k "bielej" smotánke Šanghaja. Užíva si život plný luxusu a spoločenských privilégií, ale stále sníva o lietadlách. Keď sa ich nad mestom začne objavovať stále viac a viac, Jim je vo vytržení. Jeho rodičia však tušia, že to nie je dobré znamenie. V panike, ktorá sa s inváziou Japoncov strhne v uliciach, stráca Jim rodičov a je zrazu odkázaný sám na seba. Bezradne sa túla mestom, až pokým sa nedostane do japonského zajateckého tábora. Život v tábore je hotovým peklom, ale Jim sa vďaka vynaliezavosti a šikovnosti dokáže o seba postarať. Získa si i tichú ochranu amerického zajatca Basieho, ktorý má rešpekt ostatných zajatcov. Naučí sa, ako v tvrdých podmienkach prežiť, aby po vojne mohol opäť uvidieť svojich rodičov.

22:20 Kedy zabiť (A Time To Kill), USA, 1996 (Joj)
mladý belošský advokát prijme v južanskom štáte obhajobu černocha, ktorý zastrelil dvoch bielych mladíkov, keď znásilnili jeho desaťročnú dcéru. Morálne zložitý prípad prevráti právnikovi život naruby.

22:35 Brubaker (Brubaker), USA, 1980 (Jednotka)
Stane sa tým najhľadanejším mužom väzenia. Jeho vlastný správca. Henry Brubaker ako budúci správca väznice si zvolí netradičný vstup na svoje nové miesto. Prichádza tam inkognito ako väzeň, aby sa mohol na vlastnej koži presvedčiť, ako to tam funguje. Kam sa len pozrie, vidí veci tak, ako by sa v žiadnom prípade nemali diať a po odhalení pravej identity sa rozhodne dať všetko na pravú mieru. To sa však niekomu vôbec nemusí páčiť.

22:35 Komando (Commando), USA, 1985 (Prima)
Plukovník Matrix, bývalý veliteľ elitnej bojovej jednotky žije v ústraní, ďaleko od ľudí. Aj tu je však objavený a napadnutý žoldniermi exdiktátora Ariusa, ktorí ho únosom jeho milovanej dcérky Jenny chcú donútiť k spolupráci na zavraždení prezidenta juhoamerického štátu a zvrhnutiu demokratickej vlády. Matrixovi sa podarí uniknúť z lietadla, kam je Ariusovými mužmi posadení, a okamžite sa vydá po stopách únoscov. Púšťa sa do riskantnej hry, lebo musí svoje dieťa zachrániť skôr než lietadlo, v ktorom mal sedieť, pristane. 

00:05 Dotyk smrti (Bringing Out the Dead), USA, 1999 (Čt1)
Frank Pierce je na dne. Po piatich rokoch vyčerpávajúcich nočných služieb v sanitke záchranky sa z neho stal alkoholik trpiace ťažkou depresiou a halucináciami - duchovia desiatok pacientov, ktorých sa mu nepodarilo zachrániť sa túlajú ulicami Manhattanu s nemou výčitkou nevysloviteľného utrpenia. Záblesk nádeje vnesie do Frankovho vyprahnutého sveta tajomné dievča Mary Burkeová , ktorej otca Frank vytrhol z náručia smrti. Skôr než obaja outsideri z okraja spoločnosti dôjdu k spoločného vykúpeniu, prežije Frank v priebehu troch dramatických nocí v uliciach New Yorku hotové peklo.  

00:35 Barbar Conan (Conan the Barbarian), USA, 1982 (Prima)
Neohrozený bojovník Arnold Schwarzenegger zasvätil svoj život pomste. Hľadá a túži zničiť mocného muža, ktorý zabil jeho matku, otca a pobil aj jeho ľud.


6.7.
NEDEĽA

21:20 Dokonalý svet (A Perfect World), USA, 1993 (Prima)
Väzeň na úteku Haynes vezme v núdzi za rukojemníka osem ročného Phillipa. Nečakaný výlet sa chlapcovi z rodiny Svedkov Jehovových začne páčiť – naháňačky v kradnutých autách aj skrývanie pred neschopnými prenasledovateľmi.

21:20 Neznesiteľná krutosť (Intolerable Cruelty), USA, 2003 (Markíza)
Portrét súčasného sveta manželstiev a rozvodov. A tiež právnikov, ktorí sa o to všetko starajú. Miles Massey, losangeleský rozvodový advokát, je na vrchole – s úspechom si rozumie, nuda sa mu vyhýba a nové prípady ho priam vyhľadávajú. Najnovšia kauza mu ponúkne krásnu Marylin Texroth, ktorá sa čoskoro má stať ex-manželkou jedného z jeho klientov. Túži po finančnej nezávislosti, ktorú by jej mal zabezpečiť práve rozvod. Napriek Milesovým značným schopnostiam nezíska nič. A tu začína vzájomný boj – kto z koho. Tajné taktiky, vzájomné ľsti, a tiež neodškriepiteľná príťažlivosť eskalujú medzi Marylin a Milesom, čo vygraduje v klasickú vojnu pohlaví.

23:15 Ozveny mŕtvych (Stir of Echoes), USA, 1999 (Markíza)
Starostlivý manžel a otec Tom Witzky nikdy neveril na duchov. Keď ho jedného dňa uvedú do hypnotického stavu, podarí sa mu otvoriť bránu do iného sveta. Odrazu vidí nepochopiteľné útvary a počuje čudné hlasy odnikadiaľ.

23:25 Stratené v preklade (Lost In Translation), USA/ Jap, 2003 (Čt2)
Dvaja Američania sa náhodne stretávajú pri svojom pobyte v Tokiu. Postarší herec Bob tu nakrúca reklamu na whisky, mladé dievča Charlotta je na výlete za svojim workoholickým manželom, fotografom. Stretnutie v hoteli prerastie behom putovania po celom meste v silné priateľstvo.


autor Tomáš Daneček 30.6.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.