SKVELÁ FILMOVÁ POHODA 2008

SKVELÁ FILMOVÁ POHODA 2008

článok



Autobusy projektu Bažant kinematograf, ktoré putujú so svojím programom piatich celovečerných a krátkych českých a slovenských filmov po Slovensku od konca júna, už majú za sebou svoje prvé zastávky. Jeden z autobusov sa ako každý rok zastaví tento víkend už od 17. do 19. júla 2008 na najväčšom slovenskom multimediálnom festivale Bažant Pohoda 2008. Bažant kinematograf na letisku v Trenčíne ponúkne špeciálny program, tentoraz výnimočný z niekoľkých dôvodov.

Pre program Bažant kinematografu na Bažant Pohode sú typické jedinečné uvedenia snímok alebo exkluzívne predpremiéry, ani tento rok tomu nebude inak. Tohtoročný  filmový program na Bažant Pohode bude sprevádzať aj niekoľko pozitívnych zmien. „Premietanie sa rozšírilo o jeden deň – spúšťa sa už vo štvrtok počas festivalovej Warm-Up ponuky. Dramaturgia celého kinoprogramu bude tento rok striktne česko-slovenská. Predovšetkým preto, že za posledný rok vzniklo viacero výnimočných filmov, ktoré si možno diváci nemali alebo nebudú môcť pozrieť vo svojom domovskom kine,“ hovorí o programe Bažant kinematografu na Bažant Pohode jeho koordinátorka Ľubica Orechovská.

Festivalové projekcie Bažant kinematografu začínajú vo štvrtok 17. júla 2008 českým „filmom roka“ Tajnosti Alice Nellis, po jeho odpremietaní presne o polnoci si budú môcť diváci pozrieť dokument Pohoda 2007, vďaka ktorému získajú možnosť pripomenúť si minuloročný festival a vstúpiť počas jeho sledovania do prvého riadneho dňa jeho aktuálneho ročníka.

V piatok 18. júla 2008 môžu diváci vidieť debut Juraja Lehotského Slepé lásky (TIP portálu Kinema.sk), ktorý Slovensko len nedávno úspešne reprezentoval na prestížnom MFF Cannes, odkiaľ si doniesol cenu artovej distribúcie Art Cinema Award 2008. Po jeho uvedení sa bude premietať slovenská retrosnímka Muzika Juraja Nvotu, ktorá je držiteľom deviatich národných filmových cien Slnko v sieti za uplynulé dva roky, vrátane kategórie najlepší film. V popolnočných hodinách sa bude pokračovať dokumentom cestovateľa, filmára a dobrodruha Pavla Barabáša TEPUY – cesta do hlbín zeme a mimoriadnou projekciou bloku študentských filmov z FAMU, režisérskych legiend slovenského filmu Dušana Hanáka, Ela Havettu a Juraja Jakubiska.

V sobotu 19. júla 2008 sa diváci môžu tešiť na celovečerný a divácky atraktívny dokument Občan Havel za osobnej účasti Václava Havla, o polnoci budú mať výnimočnú príležitosť vidieť na Slovensku ako prví a jediní nový film Jana Hřebejka U mě dobrý alias Dannyho parťáci po česky v exkluzívnej predpremiére, ktorý sa do slovenských kín dostane až 7. augusta 2008. Film je návratom k literárnym predlohám Petra Šabacha, podľa ktorých vznikli úspešné Pelíšky a Pupendo, hlavné postavy v ňom stvárnili Bolek Polívka, Jiří Schmitzer, Lenka Vlasáková, Petr Forman a ďalší. Program na festivale Bažant Pohoda uzavrie „detektívny dokument“ Lucie Královej Ztracená dovolená, držiteľ ceny za najlepší dokumentárny film nad 30 minút z minuloročného MFF Karlovy Vary.

Po skončení festivalu Bažant Pohoda obidva autobusy Bažant kinematografu budú pokračovať vo svojej trase po celom Slovensku a budú premietať české filmy Medvídek Jana Hřebejka, Tajnosti Alice Nellis, Václav Jiřího Vejdělka, Vratné lahve Jana Svěráka a slovenskú snímku Polčas rozpadu Vlada Fischera s predfilmami Krokodíl sa neserie Mateja Kladeka, Keď nie, tak nie! Vlada Krála, V kocke Michala Strussa a dvomi filmami legendy slovenského animovaného filmu Šach a C’est la vie Viktora Kubala.


Bažant Kinematograf na Bažant Pohode 2008

Skvelá filmová Pohoda 2008

ŠTVRTOK, 17.7.2008 – Warm Up
      
21:30h  
Tajnosti, r. Alice Nellis, 97min., ČR/SR 2007
Hrajú: Iva Bittová, Karel Roden, Martha Issová a ďalší. Hudba: Buty a Nina Simone
Julie je žena, ktorá má zdanlivo úplne všetko. Sympatického a bohatého manžela, zdravú a šikovnú dospievajúcu dcéru. K tomu prácu prekladateľky, ktorá prekladá nie pre peniaze, ale pre radosť, teraz aj vysnívaný dom... Ale nosí v sebe zároveň aj tajomstvo, ktoré sa v tom jej idylickom živote pomaly mení na časovanú bombu. Tajnosti sú veľmi citlivým a minimalistickým filmom o citoch, sú filmom plným hudby a podľa Českej filmovej akadémie aj najlepším filmom roka 2007. (viac o filme)

23:30h  
Bažant Pohoda 2007
– dokument

Skvelá filmová Pohoda 2008 Skvelá filmová Pohoda 2008 Skvelá filmová Pohoda 2008

PIATOK, 18.7.2008

21:30h  
Slepé lásky, r. Juraj Lehotský, 77min., SR 2008 + Štyri, r. Ivana Šebestová, 16min., SR 2008 – TIP internetového portálu
www.kinema.sk
Film o láske medzi nevidomými ľuďmi. Lásky sú jemné, lásky sú smiešne, lásky sú aj slepé... Nájsť si pravé miesto a šťastie vo svete je neraz ťažké pre ľudí vidiacich. O čo citlivejšia je táto cesta pre nevidomých. Ich pohľad je v mnohých veciach základný a čistý. A často veľmi vtipný. Ich pohľad odkrýva „nevidené dimenzie“ toho, čo vlastne šťastie znamená. Snímka – dokument s prvkami hraného filmu, bola s úspechom uvedená aj v oficiálnom programe prestížneho MFF Cannes 2008 a bola zaradená aj do Súťaže dokumentárnych filmov MFF Karlovy Vary. (viac o filme)

23:00h  
Muzika
, r. Juraj Nvota, 99min., SR 2007
Hrajú: Ľuboš Kostelný, Táňa Pauhoufová, Jan Budař, Marek Geišberg a ďalší. Hudba: Róbert Mankovecký
Neďaleko veľkého mesta, niekoľko krokov od hraníc s nepriateľskou kapitalistickou krajinou v zapadákove, z ktorého cesty nevedú nikam len späť, sa začína veselý a trochu čierny príbeh o chlapíkovi, ktorý dúfal, že hudba mu pomôže z kaluže, ale namiesto toho vyváľa hudbu v blate. Je to príbeh aj o jeho rovesníkoch, priateľoch, túžbach a snoch o slobode, ktorá bola v Československu na rozhraní 70. a 80. rokov jednou z najvzácnejších, najlepšie strážených a najmenej dostupných hodnôt. Film získal v rôznych kategóriách 9 národných filmových cien Slnko v sieti a bola zaradená aj do súťažnej sekcie MFF Karlove Vary Na východ od Západu. (viac o filme)

01:00h
TEPUY – cesta do hlbín zeme, r. Pavol Barabáš, 61min., SR 2007
Filmový dokument Pavla Barabáša TEPUY – cesta do hlbín zeme je strhujúcim príbehom odohrávajúcim sa hlboko uprostred orinockého pralesa vo Venezuele. Vďaka jeho nedostupnosti sa tu zachovali prehistorické formy života, staré milióny rokov. V gigantickom labyrinte najstarších hornín sveta vyleptali kolónie bizarných organizmov najväčšiu kremencovú jaskyňu na svete. Skupina slovenských a českých jaskyniarov a nadšencov sa vydala na nebezpečnú expedíciu do tohto trezoru času, kam človek doteraz neprenikol... V mohutnom podzemí odhaľujú stratený svet. Nájdu však viac otázok ako odpovedí... (viac o filme)

02:30h
Hanák – Havetta – Jakubisko na FAMU (exkluzívne!! – blok filmov – výber z ich študentskej tvorby, 90min.)
Trojica slovenských režisérov, ktorí nezabudnuteľne vstúpili do kinematografie v 60. rokoch. V spolupráci so Slovenským filmovým ústavom predstavujeme unikátne krátke snímky, ktoré vznikali počas ich štúdia na pražskej FAMU.
 

Skvelá filmová Pohoda 2008 Skvelá filmová Pohoda 2008 Skvelá filmová Pohoda 2008

SOBOTA, 19.7.2008
      
21:30h
Občan Havel
, r. Pavel Koutecký / Miroslav Janek, 119min., ČR 2007
Celovečerný film, ktorý vznikal časozbernou metódou trinásť rokov, nahliada do zákulisia politických a súkromných drám prezidentského obdobia Václava Havla. Diváci uvidia jeho nervozitu pri prvej voľbe českého prezidenta či trápenie pri nácviku prezidentskej ďakovacej reči. Zistia, že Havel vie recitovať Šrámkov Stříbrný vítr alebo naliať Milošovi Zemanovi becherovku. Kamera ho sleduje aj v situáciách, kedy sa dokáže pekne rozčúliť alebo zanadávať si na zle ušité košele... (viac o filme)

00:00h  
U mě dobrý, r. Jan Hřebejk, 102min., ČR 2008 – Exkluzívna a jediná distribučná predpredpremiéra!!
Hrajú: Bolek Polívka, Jiří Schmitzer, Lenka Vlasáková, Josef Somr, Petr Forman a ďalší.
Letná filmová komédia nakrútená podľa poviedok Petra Šabacha (podobne ako Pelíšky a Pupendo) a scenára Petra Jarchovského. U mě dobrý sa vracia do 90. rokov, do obdobia našich prvých krôčikov po novom, neprepádanom území rozrastajúceho sa kapitalizmu v Čechách. Šesť priateľov, záhradkárov a rybárov sa stretáva v malebnej krčme u Buddyho na Libeňskom ostrove. Ich pohodu, ktorá sa väčšinou spája s mastením desiatkového mariáša sa končí vo chvíli, kedy sa jeden z nich stane obeťou falošných hráčov – škrupinkárov. Vezmú na seba podobu „Dannyho parťákov“ po česky a berú spravodlivosť do vlastných rúk. V slovenských kinách od 7.augusta. (viac o filme)

02:00h  
Ztracená dovolená, r. Lucie Králová, 85min., ČR 2007
V roku 2000 našiel český cestovateľ vo Švédsku kufor, v ktorom bolo dvadsaťdva dôsledne zabalených negatívov. Keď ich v Prahe vyvolal, zistil, že obsahujú 756 fotografií siedmich neznámych Ázijcov z ich cesty po Škandinávii. Dokumentaristka Lucie Králová sa so svojím tímom rozhodla zistiť, či je možné v súčasnom svete vypátrať niekoho výlučne podľa stratených fotografií. Výsledkom niekoľkomesačného pátrania filmovej detektívnej jednotky bolo zistenie, že ide o skupinu čínskych úradníkov. Ztracená dovolená je investigatívny dokument, je to detektívka pracujúca so stopami, indíciami a dedukciami. Nejde však iba o záznam dobrodružného pátrania, ale aj o úvahu nad výpovednou hodnotou fotografie a jej zmyslom. Film získal už veľa ocenení, okrem iného sa stal aj najlepším dokumentom nad 30 minút na MFF Karlove Vary 2007. (viac o filme)


autor Peter Konečný 15.7.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.