TV TIPY 11.8. - 17.8. 2008

TV TIPY 11.8. - 17.8. 2008

VOD recenzia



11.08.
PONDELOK

22:05 Hodina vlka (Vargtimmen), Švédsko, 1968 (Dvojka)
Režisér Ingmar Bergman nakrútil existenciálne podobenstvo o strachu, driemajúcom v každom človeku, ako surreálne ladený horor. Fantázia sa v ňom mieša so skutočnosťou a pohlcuje hrdinov v bezodnej priepasti ich vlastného vnútra. Americká filmová kritika ocenila réžiu Ingmara Bergmana a združenie amerických filmárov National Board of Review udelilo herečke Liv Ullmannovej cenu za stvárnenie úlohy Almy Borgovej.

22:10 Dvaja muži v meste (Deux hommes dans la ville), Fran/Tal, 1973 (Čt1)
Bankový lupič Gino Strabliggi strávil desať rokov vo väzení, kde mal kopec času k úvahám. Keď prešiel bránou väznice dúfal, že môže urobiť bodku za svojou minulosťou. Nájde si prácu v tlačiarni, kde si ho majiteľ váži a zamiluje sa. Gino je prenasledovaný nielen svojimi bývalými kumpánmi ale aj  policajným inšpektorom. Ten je presvedčený, že sa ľudia nemôžu od základu zmeniť, a špehuje Gina na každom kroku.


12.08.
UTOROK

21:45 Ztracená dovolená, Česko, 2006 (Čt1)
V roku 2000 našiel český cestovateľ vo Švédsku kufor, v ktorom bolo dvadsaťdva dôsledne zabalených negatívov. Keď ich v Prahe vyvolal, zistil, že obsahujú 756 fotografií siedmich neznámych Ázijcov z ich cesty po Škandinávii. Dokumentaristka Lucie Králová sa so svojím tímom rozhodla zistiť, či je možné v súčasnom svete vypátrať niekoho výlučne podľa stratených fotografií. Výsledkom niekoľkomesačného pátrania filmovej detektívnej jednotky bolo zistenie, že ide o skupinu čínskych úradníkov. Nasledovala cesta do Číny, reportáž Centrálnej čínskej televízie (CCTV) a ďalšie hľadanie. Ztracená dovolená je investigatívny dokument, je to detektívka pracujúca so stopami, indíciami a dedukciami. Nejde však iba o záznam dobrodružného pátrania, ale aj o úvahu nad výpovednou hodnotou fotografie a jej zmyslom. (viac o filme)

22:00 Scény z manželského života (Scener ur ett äktenskap), Švé, 1973 (Dvojka)
Jeden z najúprimnejších milostných príbehov v dejinách kinematografie je analýzou partnerských vzťahov a problémov, ktoré spolužitie dvoch ľudí zákonite sprevádza. Vyjadruje však aj nádej, že tí, čo spolu prežili život, sú zviazaní nežným putom a jeden pre druhého sa nikdy nemôžu stať cudzincami. Príbeh filmu je vyrozprávaný jednoduchými formálnymi prostriedkami, koncipovanými prevažne divadelne. Necháva všetok priestor svojim dvom protagonistom, ktorí skrývajú i obnažujú svoje city a trápenia. Režisér Ingmar Bergman napísal scenár pre herečku Liv Ullmannovú po odoznení ich hlbokého vzťahu. 

TV tipy 11.8. - 17.8. 2008 TV tipy 11.8. - 17.8. 2008 TV tipy 11.8. - 17.8. 2008

13.08.
STREDA

20:00 Dr. House (House M.D.), USA, 2004 (Jednotka)
Záver štvrtej sezóny

21:50 Dokonalá búrka (The Perfect Storm), USA, 2000 (Markíza)
Živly nemajú zľutovanie. Pocítite ich zúrivosť. Atlantik sa vzdúva v tridsaťmetrových vlnách. Vietor zúri na maximum! V októbri 1991 sa tri poveternostné fronty - medzi nimi i hurikán Grace - zrazili v doposiaľ najväčší zaznamenanej búrke, meteorológmi nazvanej "Dokonalá búrka". Vo filme posádka rybárskej lodi Andrea Gail bojuje s najmocnejšími živlami, aké kedy príroda uvolnila.


14.08.
ŠTVRTOK

20:05 Biely oleander (White Oleander), USA/ Nem, 2002 (Film+)
Keby ste sa náhodou chceli opýtať, prečo začínam od konca a vraciam sa na začiatok, dôvod je jednoduchý. Svoje detstvo som pochopila, až keď som dospela. Bolo to ako nedokončená skladačka.“ Tak Astrid začína svoje rozprávanie. Ako dvanásťročná žije v Kalifornii so svojou matkou, krásnou umelkyňou Ingrid. Tá využíva svoju krásu na to, aby manipulovala s mužmi. Ale jedného dňa poruší zásady a bezhlavo sa zamiluje do Barryho, ktorý ju podvádza na každom kroku a nakoniec ju opustí. Vášnivá a zlomená Ingrid sa pomstí a zavraždí ho jedom z oleandra. Je odsúdená na 35 rokov s maximálnou ochranou za vraždu prvého stupňa . Dcéru Astrid presúvajú z jednej opatrovníckej rodiny do druhej. Spoznáva aké je to ťažké mať rád a byť milovaný. Uvedomí si, ako to vlastne s jej matkou bolo a napíše jej. Už dospelé dievča tak môže podporiť nešťastnú matku a dať jej silu k prežitiu. (viac o filme)

21:45 Tajomná rieka (Mystic River), USA, 2003 (Markíza)
Vyrastali spolu v drsnej časti Bostonu. Jimmy Markum, Dave Boyle a Sean Devine trávili dni hraním baseballu na ulici v štvrti východného Buckinghamu. Nič sa tu nedialo, až kým Dave navždy nezmenil ich život. O dvadsaťpäť rokov neskôr sa všetci traja opäť stretávajú. Jimmyho devätnásťročná dcéra je totiž zavraždená. Sean, ktorý je policajtom, je nasadený na tento prípad. On a jeho partner sú posadnutí vyriešením tohto zločinu. Musia však byť o krok vpredu pred Jimmym, ktorý je plný hnevu a túžby nájsť vraha svojej dcéry. Dave je pod tlakom okolností nútený postaviť sa zoči-voči démonom z minulosti. Vyšetrovanie je stiesňujúce a tento hrozivý príbeh čoskoro naruší priateľstvo, rodinu a nevinnosť. (viac o filme)

22:05 Na zlatom jazere (On Golden Pond), USA, 1981 (Dvojka)
Starší manželský pár Norman a Ethel Thayerovci trávia už tradične letné mesiace na chate na Zlatom jazere. Tento rok ich príde navštíviť dcéra Chelsey, ktorú už dlhé roky nevideli, aby oslávila otcove narodeniny. Chelsey so snúbencom odchádza na niekoľko týždňov do Európy. Za ten čas bude snúbencov syn u Normana a Ethel. Keď sa Chelsey vracia z Európy, vidí, aký silný vzťah si jej nevlastný syn vybudoval k jej otcovi. Vidí to, po čom ako dieťa túžila a nedokáže otcovi odpustiť, že ju zanedbával. Film je hereckým koncertom Henryho Fondu a Katherine Hepburnovej, ktorí za svoje výkony získali Oscarov.

TV tipy 11.8. - 17.8. 2008 TV tipy 11.8. - 17.8. 2008 TV tipy 11.8. - 17.8. 2008

15.08.
PIATOK

20:00 Starsky a Hutch (Starsky & Hutch), USA, 2004 (Markíza)
Detektív David Starsky pracuje ako tajný v drsných uliciach kalifornského mestečka Bay City. Je veľmi agilný a jeho oddanosť práci hraničí s mániou. Keď je v službe, žiadny zločin neunikne jeho pozornosti – a on je v službe stále. Má to v krvi, veď jeho matka bola legendárnou policajtkou a jednou z najlepších v dejinách mestečka. Zatiaľ však čo Starského matka si vystačila s jedným parťákom na hliadke počas celej kariéry, jej syn vymieňa parťákov takmer rovnako často ako olej do svojho obľúbeného športového auta. Detektív Ken “Hutch” Hutchinson má isté problémy s vlastnou kariérou: je dobrým policajtom, ale jeho ľahtikárska povaha a túžba po ľahko zarobenom groši nie je vždy v súlade s etikou policajtského povolania. Má skvelý detektívny inštinkt, čo však potrebuje, je niekto, kto by naňho dozeral a držal ho na menej lukratívnej, ale jednoznačne bezpečnejšej strane zákona. (viac o filme)

22:05 Stratené a nájdené (Lost and Found), Bulh/Est/Nem/Maď, 2005 (Dvojka)
Kolektívny projekt šiestich mladých režisérov z krajín strednej a východnej Európy predstavuje šesť filmových poviedok, spojených ústrednou témou generácie. Je to prvá postkomunistická generácia, ktorá vyrástla v turbulentnom období politických zmien, krehkých mladých demokraciách či vojnových konfliktoch a dnes má zaujať svoje miesto vo svete. Každý z talentovaných filmových režisérov priniesol svoj osobný pohľad na problém spoločenských zmien a medzigeneračných vzťahov, ktoré dotvárajú obraz súčasnosti.


16.08.
SOBOTA

20:00 Tristan a Isolda (Tristan + Isolde), VB/ USA, 2006 (Markíza)
Mnohí veria, že sa to naozaj stalo. Podľa starej keltskej povesti bol Tristan kráľovským synom. Skoro po narodení sa stal sirotou, napriek tomu sa mu dostalo rytierskeho vychovania. Vyrástol v krásneho čestného muža. Usadil sa na dvore svojho strýka, lorda Marca. Pomohol mu zvíťaziť nad mnohými nepriateľmi. Keď sa potom lord Marc mal stať kráľom, musel sa oženiť. Jeho vyvolenou sa stala krásna Isolda. Výpravný historický veľkofilm o vášnivom milostnom vzťahu medzi vznešeným rytierom a budúcou kráľovnou Anglicka. (viac o filme)

21:55 Na pravé poludnie (High Noon), USA, 1952 (Čt1)
Klasický americký western V pravé Na pravé poludnie  patrí medzi najlepšie a tiež najúspešnejšie filmy svojho žánru. Vznikol na motívy poviedky Cínová hviezda (The Tin Star), publikovanej v časopise Collier's Magazine. Jednoduchý príbeh šerifa, márne zháňajúceho pomoc proti štyrom pištoľníkom, ktorí sa mu chcú pomstiť, sa stal popredným dielom tzv. psychologického westernu (patria sem napr. série filmov Anthonyho Manna s Jamesom Stewartom nebo Kingov Pištoľník s Gregorym Peckom) a bol neskôr často napodobňovaný.

TV tipy 11.8. - 17.8. 2008 TV tipy 11.8. - 17.8. 2008 TV tipy 11.8. - 17.8. 2008

17.08.
NEDEĽA

13:20 Žiješ len dvakrát (You Only Live Twice), VB/ USA, 1967 (Jednotka)
Opäť je tu agent 007 James Bond a opäť neľahká úloha zabrániť hroziacemu konfliktu, ktorý by pre svet znamenal tretiu svetovú vojnu. Zdá sa, že špičkoví vedci pracujúci pre Spectre si dali záležať. Najskôr nechali uniesť americkú družicu s posádkou s tým, aby si mysleli, že za únosom stojí Sovietsky zväz a o krátku chvíľu na to vykonali to isté so sovietskou družicou, ale v obrátenom garde. Zdá sa, že tajomstvo sa ukrýva hlboko v sopke, kde už Bond preskúmava terén. V Japonsku sa však bez pomoci krásnych žien nezaobíde.

22:15 RoboCop (RoboCop), USA, 1987 (Jednotka)
Neúnavný policajt neľútostne zasahuje proti kriminalite a zločincom. Vedci a lekári ho "zostavili" ako neporaziteľného Kyborga ROBOCOPa, ktorý má bojovať proti zločinu. je odolný voči strelám, bombám, disponuje najmodernejšími zbraňami a v uliciach Detroitu si rýchlo získava rešpekt. lenže vo vnútri sa stále trápi spomienkami na detstvo a pred očami má stále výjavy svojej vlastnej smrti rukami brutálnych zabijakov. Chce sa pomstiť!


HITy TÝŽDŇA

12.08.
UTOROK

21:45 Ztracená dovolená, Česko, 2006 (Čt1)
V roku 2000 našiel český cestovateľ vo Švédsku kufor, v ktorom bolo dvadsaťdva dôsledne zabalených negatívov. Keď ich v Prahe vyvolal, zistil, že obsahujú 756 fotografií siedmich neznámych Ázijcov z ich cesty po Škandinávii. Dokumentaristka Lucie Králová sa so svojím tímom rozhodla zistiť, či je možné v súčasnom svete vypátrať niekoho výlučne podľa stratených fotografií. Výsledkom niekoľkomesačného pátrania filmovej detektívnej jednotky bolo zistenie, že ide o skupinu čínskych úradníkov. Nasledovala cesta do Číny, reportáž Centrálnej čínskej televízie (CCTV) a ďalšie hľadanie. Ztracená dovolená je investigatívny dokument, je to detektívka pracujúca so stopami, indíciami a dedukciami. Nejde však iba o záznam dobrodružného pátrania, ale aj o úvahu nad výpovednou hodnotou fotografie a jej zmyslom. (viac o filme)

22:00 Scény z manželského života (Scener ur ett äktenskap), Švé., 1973 (Dvojka)
Jeden z najúprimnejších milostných príbehov v dejinách kinematografie je analýzou partnerských vzťahov a problémov, ktoré spolužitie dvoch ľudí zákonite sprevádza. Vyjadruje však aj nádej, že tí, čo spolu prežili život, sú zviazaní nežným putom a jeden pre druhého sa nikdy nemôžu stať cudzincami. Príbeh filmu je vyrozprávaný jednoduchými formálnymi prostriedkami, koncipovanými prevažne divadelne. Necháva všetok priestor svojim dvom protagonistom, ktorí skrývajú i obnažujú svoje city a trápenia. Režisér Ingmar Bergman napísal scenár pre herečku Liv Ullmannovú po odoznení ich hlbokého vzťahu.


autor Tomáš Daneček 11.8.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.