TV TIPY 18.8. - 24.8. 2008

TV TIPY 18.8. - 24.8. 2008

VOD recenzia



18.08.
PONDELOK


22:00 Kto sa bojí Virginie Woolfovej? (Who's Afraid of Virginia Woolf?), USA, 1966 (Dvojka)
V roku 1962 mala na Broadway premiéru hra Edwarda Albeeho Kto sa bojí Virginie Woolfovej?. O štyri roky neskôr, roku 1966, bola hra použitá ako scenár k debutu Mike Nicholsa. Oproti originálnej predlohe sa zmenilo len pár detailov – pribudli postavy v bare a dve repliky. Čo ale zostalo je akýchkoľvek ideálov zbavený pohľad na manželstvo: podivné hry uprostred noci, ktorých obsahom je bolesť, zraňovanie, klam, ilúzia. Albeeho zmysel pre teatrálnosť a uštipačné dialógy našli uplatnenie vo filme aj vďaka obdobne ladenému Nicholsovi, ktorý sa, napriek povesti zázračného „dieťaťa“ režijne skutočne presadil až o rok neskôr filmom Absolvent. (viac o filme)

00:20 Kontakt (Contact), USA, 1997 (Markíza)
Ellie Arrowayová zasvätila celý  život hľadaniu života na iných planétach. Stala sa z nej vedecká kapacita na kozmické ticho, ktorému načúva prostredníctvom sústavy gigantických teleskopov. A  jedného dňa zachytí signál z vesmíru. Musí tvrdo bojovať, aby bola vybraná k prvému kontaktu zo vzdialenou galaxiou. Navyše ju stále prenasleduje minulosť v podobe Palmera Jossa, jedného z prezidentových poradcov a zároveň jej priateľa, ktorý by ju vo vzdialenej galaxii nerád stratil. 

TV tipy 18.8. - 24.8. 2008 TV tipy 18.8. - 24.8. 2008 TV tipy 18.8. - 24.8. 2008

19.8.
UTOROK

21:55 Archanjel (Archangel), Veľká Británia, 2005 (Markíza)
Profesor Fluke Kelso prednáša v Moskve o zverstvách Stalinovho režimu. Po prednáške ho osloví muž, ktorý o sebe tvrdí, že bol pomocníkom Lavrentija Berju a bol pri smrti Josifa Stalina. Berja sa údajne zmocnil Stalinových tajných spisov a pochoval ich pri svojom sídle. Kelsovi je jasné, že ak hovorí pravdu, pôjde o unikátny objav. Začnú sa však diať zvláštne veci, záhadný muž zmizne, profesora začne niekto sledovať a o informácie za začnú zaujímať médiá. Zdá sa však, že odhalená pravda môže prepísať ruské dejiny. Kelso sa preto vyberie po jedinej stope - dcére záhadného muža.

22:00 Jesenná sonáta (Höstsonaten), Švédsko/SRN/Fran., 1978 (Dvojka)
Slávna pianistka Charlotte kvôli kariére dlhé roky zanedbávala svoje deti. Teraz prichádza na návštevu k dospelej dcére Eve a zisťuje, že Eva si vzala do opatery svoju mentálne postihnutú sestru Helenu. Tú pracovne vyťažená Charlotte pred rokmi odpratala do ústavu. Charlotte sa celý život snažila utiecť pred zodpovednosťou za nenaplnené životné osudy svojich dcér, Eva zase v sebe dusila všetky minulé krivdy a utrpenia. Napätie medzi matkou a dcérou postupne rastie, ako pri opätovnom stretnutí spomínajú na staré krivdy, rany a bolesti svojho komplikovaného vzťahu. Ich konfrontácia vrcholí pri interpretácii Chopinovho Prelúdia, ktorá rozkryje hlbokú odlišnosť a neprekonateľné neporozumenie dvoch žien. (TIP šéfredaktora)

23:20 Vesmírna pechota (Starship Troopers), USA, 1997 (Joj)
Ľudstvo ohrozujú útoky mimozemských chrobákov. Proti nim sa musí postaviť elitná mobilná pechota. Stredoškolák Johnny  sa prihlási do jej služieb, jeho láska Carmen sa chce stať pilotkou a kamaráta Carla prijmú do výskumu. Čaká ich takmer beznádejný boj. Viete aký je rozdiel medzi občanom a civilistom?


20.8.
STREDA

20:00 Augustová noc na Čt1
Atmosféra Pražskej jari. Dokumentárne materiály od profesionálnych aj amatérskych filmárov, fotografov karikaturistov. Spravodajský prehľad udalostí počas okupácie.

22:05 Československý filmový týždenník (Dvojka)
Vyvrcholenie spoločensko-politických udalostí v auguste 1968.

22:25 Zrkadlenie v čase (Dvojka)
Domáce a medzinárodné súvislosti, ktoré predchádzali vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na územie bývalej ČSSR. V tejto časti sa hodnotí situácia v bývalej ČSSR bezprostredne pred vstupom spojeneckých vojsk na územie republiky. Objektivizuje však aj medzinárodné súvislosti. V dokumente sú použité autentické zábery nakrútené priamo na miestach, kde sa stretli občianske skupiny s okupantmi. Využité sú materiály zo zjazdov KSČ konaných v tomto období, Dubček v rôznych situáciách

TV tipy 18.8. - 24.8. 2008 TV tipy 18.8. - 24.8. 2008 TV tipy 18.8. - 24.8. 2008


21.8.
ŠTVRTOK

10:20 Nočný prechod (Night Crossing), Veľká Británia, 1981 (Jednotka)
Hranica, ktorá sa zdoláva za cenu príliš vysokého rizika smrti. Predsa však sú ľudia, pre ktorých je sloboda tým najvzácnejším darom. Hranica s Východným Nemeckom, to je aj 836 míľ dlhý múr, guľometné hniezda, čaty ozbrojených strážcov a hektáre zamínovaných území. Písal sa piaty september 1979. V toto ráno už vedeli vo Východnom Nemecku minimálne dve rodiny, že dnes sa pokúsia o nemožné. Dostanú sa na slobodu aj so svojimi rodinami.

22:00 Cudzinci, ČSFR/Rakúsko, 1992 (Dvojka)
Dráma vykresľuje sny dvoch ľudí, ktorí sa snažia naplniť predstavu o svojom návrate do bývalej vlasti. Televízny film režiséra Jaroslava Riháka už pri svojom prvom uvedení vyvolal divácky záujem pre svoju aktuálnu tému osudov ľudí, ktorí túžia po návrate do vlasti. Hereckým partnerom sugestívnej postavy starca v interpretácií Jozefa Krónera sa stal Juraj Kukura. Po rokoch emigrácie to bola prvá postava, ktorú stvárnil v slovenskom dramatickom umení.


22.8.
PIATOK

21:55 M:I-2 (Mission: Impossible II), USA/ Nem, 2000 (Markíza)
Bývalý agent organizácie IMF Sean Ambrose zabije priateľa Ethana Hunta a ukradne jedinečnú protilátku proti smrteľnému vírusu Chiméra. Šéf IMF vyšle Hunta aby našiel teroristov skôr než niečo vyvedú.

22:00 Odtlačok (Blueprint), Nemecko, 2003 (Dvojka)
Príbeh tohto filozofického sci-fi sa odohráva niekedy v blízkej budúcnosti. Slávnej klavírnej virtuózke Iris Sellenovej pred rokmi diagnostikovali sklerózu multiplex. Iris nechce, aby jej talent upadol a preto požiada svojho obdivovateľa, genetika Dr. Fischera, aby vytvoril jej klon. Tak sa jej narodí dcéra Siri, ktorá po mame zdedí nielen krásu, ale aj dokonalý hudobný talent. Keď sa však Siri vo veku 13 rokov dozvedá o svojom pôvode, jej svet sa zrazu celý zrúti.

TV tipy 18.8. - 24.8. 2008 TV tipy 18.8. - 24.8. 2008 TV tipy 18.8. - 24.8. 2008

23.8.
SOBOTA

      
12:40 Dobrý Will Hunting (Good Will Hunting), USA, 1997 (Markíza) 
Will Hunting pochádza z chudobných pomerov a život strávil prevažne v sirotincoch. Ako dvadsaťročný sa najčastejšie fláka s partiou kamarátov a pracuje na univerzite ako upratovač. Jeho geniálne nadanie sa prejaví, keď vyrieši zložitý príklad z matematiky, ktorý žiakom na tabuľu napísal profesor. Šokuje tým nielen učiteľov, ale aj seba. Jeho geniality ho teraz môže presláviť a otvoriť mu brány do sveta. Musí sa vzdať nielen doterajšieho života, ale aj najlepšieho priateľa.

14:55 Len teba (Only You), USA, 1994 (Joj)
Keď mala Faith 11 rokov , spýtala sa veštiacej tabuľky, aké je meno jej života. Odpoveď bola Damon Bradley, o ktorom predtým nepočula. Teraz má 24 a chystá sa vydávať. Jedného dňa sa však ozve bývalý spolužiak jej snúbenca s magickým menom.
 
22:30 Zopár správnych chlapov (A Few Good Men), USA, 1992 (Joj)
Ľahkomyseľný právnik  Kaffee dostane prípad vraždy vojaka, ktorého napadli ďalší dvaja vojaci. Aj keď má viesť obhajobu, je presvedčený, že obžalovaní sú vinní a chce sa prípadu čo najskôr zbaviť.


24.8.
NEDEĽA

13:20 V tajnej službe Jej veličenstva (On Her Majesty's Secret Service), VB/ USA, 1969 (Jednotka)
Ernst Blofeld už má všetko premyslené do najmenších detailov. V tajných laboratóriách sa už zhromažďujú mladé ženy, ktoré nesú kľúčovú úlohu v zlovestnom pláne Blofelda. Práve ony budú nositeľkami smrteľne nebezpečného vírusu, ktorý musia rozniesť po celom svete. Centrom operácie sa stalo Švajčiarsko, kam už meria svoju cestu aj zvláštny agent 007 James Bond, ktorý sa môže oprieť aj o nezištnú pomoc mafiána Draca, ktorého pôvabná dcéra Tracy je v ohrození. Má to byť práve Bond, ktorý bude zárukou jej bezpečia, ale Blofeldov plán je príliš nebezpečný na to, aby bol Bond exkluzívna poistka.

16:45 Dave (Dave), USA, 1993 (Markíza)
Prezident USA dostal srdcový záchvat pri ľúbostných hrách so sekretárkou. Preto do funkcie povolajú jeho dvojníka Dava. Náčelník štábu ho chce udržať v úrade čo najdlhšie, pretože mieni uskutočniť prevrat. Dave však nechce byť iba bábkou.

20:00 Výlet, Česko/Slovensko, 2002 (Čt1)
Alice Nellis, známa ako zlá študentka (vyhodili ju z FAMU) si po svojom debute nasadila latku veľmi vysoko a kritika sa jej ďalšieho filmového pokusu obávala. Talentovaná režisérka a scenáristka ale nesklamala a komédiou Výlet sa zaradila na čelo dozretých, pre scénu a dialógy nadaných mladých tvorcov. Okrem odkrývania medziľudských vzťahov Výlet nenápadne a bez zbytočného moralizovania apeluje na slovensko - české vzťahy a otvára tak novú dimenziu pálčivých problémov. 

21:10 Prípad pelikán (The Pelican Brief), USA, 1993 (Prima)
Dohady o násilnej smrti dvoch sudcov najvyššieho súdu analyzuje študentka práva Darby. Keď sa jej teória dostane do rúk agentom FBI, jej milenec zahynie a ona sa ocitne  v smrteľnom nebezpečenstve. Pomôcť jej môže iba novinár, s ktorým sa púšťa do pátrania.


HIT TÝŽDŇA

18.08.
PONDELOK

22:00 Kto sa bojí Virginie Woolfovej? (Who's Afraid of Virginia Woolf?), USA, 1966 (Dvojka)
V roku 1962 mala na Broadway premiéru hra Edwarda Albeeho Kto sa bojí Virginie Woolfovej?. O štyri roky neskôr, roku 1966, bola hra použitá ako scenár k debutu Mike Nicholsa. Oproti originálnej predlohe sa zmenilo len pár detailov – pribudli postavy v bare a dve repliky. Čo ale zostalo je akýchkoľvek ideálov zbavený pohľad na manželstvo: podivné hry uprostred noci, ktorých obsahom je bolesť, zraňovanie, klam, ilúzia. Albeeho zmysel pre teatrálnosť a uštipačné dialógy našli uplatnenie vo filme aj vďaka obdobne ladenému Nicholsovi, ktorý sa, napriek povesti zázračného „dieťaťa“ režijne skutočne presadil až o rok neskôr filmom Absolvent. (viac o filme)


sHIT TÝŽDŇA 

24.08.
NEDEĽA

00:00 Bojisko Zem (Battlefield Earth), USA, 2000 (Joj)
V treťom tisícročí ľudstvo takmer vyhubila nadradená rasa mimozemšťanov, ktorí ovládli Zem. Ľudia, ktorí prežili, sa skrývajú v divokej prírode. Nájde sa človek, ktorý dokáže vyburcovať aj ostatných a postaviť sa na odpor otrokárom? Nájde – John Travolta vo filme, ktorý je naozaj taký zlý ako všetci hovoria.


autor Tomáš Daneček 18.8.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.