TV TIPY 25.8. - 31.8. 2008

TV TIPY 25.8. - 31.8. 2008

článok



25.08.
PONDELOK

22:00 Bonnie a Clyde (Bonnie and Clyde), USA, 1967 (Dvojka)
Skutočný príbeh milencov a bankových lupičov Bonnie Parkerovej a Clyda Barrowa sa odohráva v USA v čase hospodárskej krízy. Bonnie neuspokojuje fádny život v malom meste na americkom Stredozápade a túži po dobrodružstve i úniku z ťažkej reality. Keď spozná fešáckeho darebáka a drobného zlodeja Clyda, jej život sa náhle zmení. Clyda len nedávno prepustili z väzenia a už sa chce dať na dráhu bankového lupiča. Spolu s Bonnie založia zločineckú bandu, ktorá brázdi Ameriku od Oklahomy po Texas a rabuje banky. Zdá sa, že Bonnie a Clyde sú neporaztieľní a nikto ich nikdy nechytí. Správy o nich postupne prenikajú z mesta do mesta, zo štátu do štátu, až sa z nich napokon stanú hrdinovia titulných strán všetkých novín. Jednoduchí ľudia, ktorí sú v v časoch biedy nespokojní s oficiálnymi predstaviteľmi moci a políciou, držia milencom na úteku palce a obdivujú ich napriek chýrom o ich násilných výčinoch. Nič však netrvá večne a aj lásku a život Bonnie a Clyda čaká tragický koniec.

00:20 Kráľ komédie (The King of Comedy), USA, 1983 (Čt2)
Estrádny komik a zabávač Robert Pupkin je presvedčený, že sa môže stať hviezdou. Keď jedného večera zachráni svoj veľký vzor, Jerryho Langforda pred davom sfanatizovaných fanúšikov, domnieva sa, že už je blízko svojho cieľa. Využije situáciu, aby predviedol svoje schopnosti a dostal šancu vystúpiť ako komik v televízií. Jeho veľký vzor sa ho však, snaží čo najskôr zbaviť. Keď si to Pupkin uvedomí, siahne po radikálnom prostriedku. Milovanú a slávnu televíznu hviezdu jednoducho unesie a svoje vystúpenie v zábavnej šou si jednoducho vynúti násilím


26.08.
UTOROK

20:00 Jean od Floretty (Jean de Florette), Franc/ Švajč/ Tal, 1986 (Čt2)
Kraj okolo Aubagne, vyprahnuté úpätie Álp, nedáva jeho obyvateľom veľkú príležitosť k obžive. Všetko závisí na dostatku vody a kvalite zeme. Horúce slnko a práca tvrdá ako kamene na poliach, formuje charaktery ľudí, ktorí sú často veľmi neúprosní k sebe, rovnako ako k ostatným. César so svojim synovcom Ugolinom sa tešia, že lacno vykúpia majetok po zosnulom susedovi. Jeho pozemok má totiž cenu zlata, je na ňom prameň, o ktorom nikto nevie.

22:00 Sny Akiru Kurosawu (Yume), Japonsko/ USA, 1990 (Dvojka)
Jeden z posledných filmov legendárneho japonského režiséra Akiru Kurosawu tvorí osem snových epizód – meditácií o živote, smrti a ľudskej pominuteľnosti. Spája ich autorovo druhé „Ja“, ktoré jednotlivými príbehmi prechádza v rôznych etapách života. Metaforou života je cesta – ako vyjadrenie podstaty ľudského bytia – i ako smerovanie k smrti, ktorá toto bytie presahuje.

23:10 Bowling for Columbine (Bowling for Columbine), Kan./USA/Nem, 2002 (Čt2)
V Columbine je škola. Do tejto školy prišli jedného dňa jej vlastní študenti a spáchali tam špektakulárnu samovraždu. Niekoľkým študentom ale nedovolili, aby tlieskali - poslali ich do pekla skôr, než sami seba. Michael Moore, slávny to americký dokumentarista, sa pokúša vo svojom filme Bowling for Columbine zistiť príčiny toho, že v Spojených Štátoch za rok dochádza k viac ako 10.000 vraždám spáchaných strelnou zbraňou, zatiaľ čo v Kanade iba ku stovke (pri 7 000 000 zbraniach v 10 000 000 kanadských domácnostiach).

23:15 Večer talentov (Joj)
Blok filmov študentov Filmovej fakulty Vysokej školy múzických umení. 

TV tipy 25.8. - 31.8. 2008 TV tipy 25.8. - 31.8. 2008 TV tipy 25.8. - 31.8. 2008

27.08.
STREDA

20:30 Život ako smrteľná choroba, prenášaná pohlavným stykom (Zycie jako smiertelna choroba przenoszona droga plciowa), Poľsko/Francúzsko, 2000 (Čt2)
Šesťdesiatročný lekár Tomáš dávno neskrýva, že je cynik a pragmatik. S chuťou si práve prilepšuje pri natáčaní filmu o svätom Bernardovi z Clairvaux, zakladateľovi rádu Cisterciátov. Tomáš svoje názory vnucuje medikovi Filipovi aj jeho priateľke, garderobierke Hanke. Po návrate do nemocnice pomôže jednému ťažko chorému pacientovi ukončiť utrpenie zvýšenou dávkou morfia, aj keď dobre vie, že prekračuje niektoré zákony. Po čase zistí, že aj jeho zasiahla smrteľná choroba. V tej chvíli sa jeho prístup k životu mení a jeho ateizmus začínajú nahlodávať otázky posledných vecí človeka. Pri hľadaní odpovedí sa nevyhne ani uvažovaniu nad zmyslom viery.

23:40 Banda pre seba (Bande à part), Francúzsko, 1964 (Čt2)
Louis Aragon o tomto filme povedal: "Nikto nedokáže lepšie vykresliť  rád zmätku než Godard. Zmätok nášho sveta je jeho látkou, tam, kde končia veľké mestá žiariace neónom, v predmestských štvrtiach či v zastrčených dvoroch, to, čo nikdy nikto nevidí očami umenia, zrútené trámy, hrdzavé stroje, odpadky, plechovky od konzerv, oceľové drôty, brlohy nášho života, bez ktorých by sme nemohli žiť, lenže to vždy nejako zariadime, aby sme ich nevideli. A z toho všetkého a tiež z vraždy akoby náhodou urobí krásu." Franz a Arthur pripravujú na parížskom predmestí vlúpanie do vily, kde bývajú rodičia ich priateľky Odily. Gangstri - amatéri nájdu iba časť z predpokladanej veľkej čiastky. Z banálnej lúpeže je tragédia, ktorá rozhodne nedopadne podľa ich predstáv.


28.08.
ŠTVRTOK

22:00 Vyprážané zelené paradajky (Fried Green Tomatoes Served Hot at the Whistle Stop Cafe), VB/ USA, 1991 (Dvojka)
Láskavý príbeh o ťažkostiach i radostiach v živote ženy. Evelyn je žena v domácnosti, nespokojná so svojím manželstvom. Keď ide do sanatória navštíviť príbuzných, zoznámi sa so staršou dámou Ninny. Ninny jej porozpráva príbeh o mladej žene žijúcej v Alabame v dvadsiatych rokoch 20. storočia. Prostredníctvom jej osudu sa Evelyn postaví na nohy, vezme svoj život do vlastných rúk a v Ninny nájde vzácnu priateľku.

23:25 Nôž vo vode (Nóz w wodzie), Poľsko, 1962 (Čt2)
Filmový debut režiséra Romana Polanského sa stal po uvedení v roku 1962 pre poľskú kinematografiu významnou udalosťou. Psychologická dráma z prostredia Mazurských jazier, v ktorom sa predstavia iba tri postavy, predvádza mužskou ješitnosť aj morálny úpadok, konflikt sebectva finančne zaisteného novinára a pozérstvo bezmenného študenta za prizerania cynickej manželky.

TV tipy 25.8. - 31.8. 2008 TV tipy 25.8. - 31.8. 2008 TV tipy 25.8. - 31.8. 2008

29.08.
PIATOK

09:05 Pieseň o sivom holubovi, Československo, 1961 (Dvojka)
Poviedkový film, ktorý sa odohráva v slovenských horách na konci druhej svetovej vojny. Jeden zo zlatého fondu slovenskej kinematografie. Na svoju dobu modernými prostriedkami filmového rozprávania v kinách oslovil aj v zahraničí. Film Pieseň o sivom holubovi je celovečerným režijným debutom Stanislava Barabáša. Ako predloha pre film poslúžil scenár Alberta Marenčina a Ivana Bukovčana ktorý získal prvú cenu v štátnej súťaži k pätnástemu výročiu oslobodenia Československa.

09:20 Jeremiah Johnson (Jeremiah Johnson), USA, 1972 (Jednotka)
Jeho celý život bol neodlučiteľne spätý s prírodou. Samotár, ktorý sa odmieta zmieriť so zákonmi spoločnosti. Odchod z civilizácie do divokej prírody však nemusí vždy znamenať iba pokoj a nachádzanie samého seba. Akokoľvek sa to zdá, pod pláštikom harmónie môže byť aj príroda vo svojom vnútri poriadne divoká.

11:20 Kapitán Dabač, Československo, 1959 (Jednotka)
Dráma mladého dôstojníka slovenskej armády, ktorý si počas bojov na Ukrajine postupne uvedomuje hrôzy fašizmu. Po návrate na Slovensko sa zapojí do SNP. Nedokáže však prekonať postoj samotára, ani pochybnosti o zmysle partizánskej činnosti.

14:20 Hrbáč (Le Bossu), Franc/ Tal, 1959 (Markíza)
Statočný šľachtic Lagardere je svedkom zákernej vraždy Filipa de Nevers, spáchanej kráľovým obľúbencom Gonzagom, ktorý sa tak chce zmocniť veľkého majetku Neversov. Sľúbi umierajúcemu, že pred Gonzagovými plánmi zachráni jeho malú dcérku Auroru. Tajne odvezie dieťa do Španielska, kde ho vychováva, a po pätnástich rokoch ho vráti matke, ktorá nikdy neprestala veriť, že sa raz so svojou dcérou opäť stretne. Do Paríža sa Lagardere vracia v maske, v ktorej ho nespozná ani vlastná chovanka.

16:10 Vlčie diery, Československo, 1948 (Dvojka)
 Dramatický príbeh z obdobia SNP sa odohráva v malej slovenskej dedine a zachytáva tragický osud vdovy Svrčinovej a jej štyroch synov, ktorí bojujú na strane partizánov proti nemeckým okupantom. Vo filme sú použité autentické zábery z bojov SNP a postupu Sovietskej armády. Pri nakrúcaní pomáhala Československá armáda a Zväz partizánov. Film je zároveň prvým rýdzo slovenským filmom a debutom zakladateľskej režisérskej osobnosti Paľa Bielika. Pretože bol pripravovaný pre februárom 1948, podáva ešte neskreslený výklad udalostí Slovenského národného povstania.


30.08.
SOBOTA

21:20 Vodný svet (Waterworld), USA, 1995 (Prima)
Ďaleká budúcnosť. Svet je zaliaty vodou, ľudia prežívajú na plávajúcich Atoloch a snívajú o suchej zemi, ktorú nikdy nevideli. Iba jeden hrdina, samotársky človek obojživelník, tvrdí že ju videl a smeruje za ňou. Čoskoro sa k nemu pripája krásna žena s jej dcérkou a trojicu ohrozuje nemilosrdný pirát s bandou hrdlorezov.

21:45 Ríša parazitov (Mutig in die neuen Zeiten - Im Reich der Reblaus), Rakúsko, 2004 (Dvojka)
Rakúsko prežíva v povojnových rokoch neľahké časy. Vojna sa už skončila, ale štart no nového života je ešte stále poznačený minulými udalosťami. Po oslobodení sa krajina dostala pod okupačnú správu Spojencov a Rusov, ktorí v krajine súperia o vplyv a moc. Chaotická situácia prvých povojnových rokov praje špekulantom a podvodníkom. Mnohé ženy už roky márne čakajú na správy o manželoch, ktorí padli na fronte alebo sa dostali do zajatia. Panoráma moderných dejín Rakúska je pestrou mozaikou historických udalostí i súkromných osudov, ktorá vypovedá nielen o budovaní nového štátu, ale aj o ľudských charakteroch.

22:05 El Dorado (El Dorado), USA, 1966 (Čt1)
Režisér Howard Hawks nebol síce špecialistom na westerny ako napr. John Ford, ale k tomuto americkému žánru prispel niekoľkými dielami, ktoré nepochybne patria do pomyselného zlatého fondu, napr. Červená rieka (1947) a Rio Bravo (1959). Westernom tiež svoju dlhú režijnú dráhu uzavrel. Námet filmu nie je práve pôvodný, ale herecké obsadenie a Hawksova remeselná zručnosť ospravedlňujú podobné prehrešky. Dôležité sú typické ingrediencie žánru, statočnosť, odvaha, zmysel pre česť a priateľstvo, a tých je tu požehnane. Vo výraznej role mladíka s neobvyklým menom Mississippi sa uplatnil vtedy začínajúci James Caan (neskorší predstaviteľ Sonnyho Corleoneho).

23:30 Powaqqatsi (Powaqqatsi), USA, 1988 (Dvojka)
Powaqatsi je druhou časťou qatsi-trilógie režiséra Goddfreyho Reggia. Názov, ktorý si opäť vypožičal s jazyka kmeňa Hopiov, sa skladá z dvoch slov: "powaqa", čo v preklade znamená zlý čarodejník, žijúci na úkor druhých; a "qatsi", čo prekladáme ako život. Zatiaľ čo prvá časť trilógie - Koyaanisqatsi - si všímala nerovnováhu medzi prírodou a modernou spoločnosťou, Powaqqatsi si všíma život pôvodných obyvateľov tzv. Tretieho sveta - rozmanité kultúry Ázie, Indie, Afriky, Stredného Východu a Južnej Ameriky. Sústreďuje sa na to, ako sa títo ľudia snažia o seba vyjadrenie prostredníctvom práce a tradícií. Powaqqatsi je však aj o protikladných spôsoboch života a čiastočne o tom, ako lákadlo mechanizácie a technológie spolu s rozrastajúcimi sa veľkomestami negatívne vplývajú na menšie kultúry. Okrem sledovania kontrastov modernej civilizácie má film spoločné s prvou časťou trilógie aj to, že veľkolepé obrazy sprevádza sugestívna hudba Philipa Glassa a dohromady tak vytvárajú jednu z najpôsobivejších symfónií v dejinách umeleckého dokumentu.

00:10 Mŕtva zóna (The Dead Zone), USA, 1983 (Čt1)
Učiteľ Johnny Smith strávi po ťažkej autonehode päť rokov v kóme. Keď sa preberie, zistí, že má zvláštnu schopnosť vidieť do minulosti aj do budúcnosti. Stačí aby sa dotkol niekoho ruky, a hneď vidí, čo dotyčný prežil v detstve či čo ho v dohľadnej dobe čaká. Po krátkom váhaní sa rozhodne pomôcť polícii v pátraní po masovom vrahovi mladých dievčat. Lenže jeho vízie ho vyčerpávajú a sú desivé. V jednej z nich dokonca vidí, ako najbližší americký prezident rozpúta atómovú vojnu.

TV tipy 25.8. - 31.8. 2008 TV tipy 25.8. - 31.8. 2008 TV tipy 25.8. - 31.8. 2008

31.08.
NEDEĽA

13:00 Diamanty sú večné (Diamonds Are Forever), VB/ USA, 1971 (Jednotka)
Na Jamesa Bonda už čaká nová úloha. Zistenie, kto stojí za gigantickými diamantovými pašeráckymi cestami, ktoré situáciu na trhu s diamantom stále viac zhoršujú. Všetko sa odohráva naprosto diskrétne a na hladký priebeh dohliada aj dvojica krutých zabijakov, ktorá sa dokáže postarať o akýkoľvek problém. Bond prichádza do Holandska v novej identite miestneho pašeráka s jediným úmyslom. Preniknúť do štruktúr obchodu a konečne dostať Blofelda.

14:55 Škola, základ života, Československo, 1938 (Čt1)
Režisér Martin Frič nakrútil v druhej polovici tridsiatych rokov dve výborné veselohry: Škola základ života a Cesta do hlubin študákovy duše, ktoré boli inšpirované románmi Jaroslava Žáka, dokonalého znalca stredoškolského prostredia. Oba filmy dodnes patria k divácky najúspešnejším snímkam. Škola základ života má prostý dej, dokonale však vystihuje jednotlivé typy študentov aj profesorov.

16:25 Súboj na slnku (Duel in the Sun), USA, 1946 (Čt2)
Western, ktorý nakrútil klasik americké kinematografie, režisér King Vidor, bol na svoju dobu neobvykle finančne náročným projektom a tiež mimoriadnym umeleckým činom. Okrem pozoruhodnej výtvarnej stránky a veľkolepých masových scén, zaujme hereckým obsadením. Stojí za pripomenutie, že Lauru McCanlesovú stelesnila významná hviezda nemého filmu Lillian Gish.

22:35 Padlé ženy (The Magdalene Sisters), VB/ Írsko, 2002 (Čt2)
Írsko, 60-te roky minulého storočia. Dievčatá a ženy, ktoré viedli ľahký život, stali sa obeťami znásilnenia, alebo sú slobodnými matkami, odvádzajú do kláštora. Žiadna z nich však netuší, čo ju čaká za múrmi, kde si má odpykať trest. Tvrdá práca je asi to najmenšie zlo. Musia čeliť despotickému a ponižujúcemu zachádzaniu rádových sestier a najmä matky predstavenej, ktorá tvrdí, že robí všetko pre ich dobro a odvoláva sa na „vôľu božiu“. Režisér Peter Mullan pozbieral materiál na svoj film v ešte donedávna existujúcich Írskych „polepšovniach“ a sám bol šokovaný z krutých výchovných praktík, o ktorých verejnosť nemala ani tušenia.


HIT TÝŽDŇA

27.08.
STREDA

23:40 Banda pre seba (Bande à part), Francúzsko, 1964 (Čt2)
Louis Aragon o tomto filme povedal: "Nikto nedokáže lepšie vykresliť rád zmätku než Godard. Zmätok nášho sveta je jeho látkou, tam, kde končia veľké mestá žiariace neónom, v predmestských štvrtiach či v zastrčených dvoroch, to, čo nikdy nikto nevidí očami umenia, zrútené trámy, hrdzavé stroje, odpadky, plechovky od konzerv, oceľové drôty, brlohy nášho života, bez ktorých by sme nemohli žiť, lenže to vždy nejako zariadime, aby sme ich nevideli. A z toho všetkého a tiež z vraždy akoby náhodou urobí krásu." Franz a Arthur pripravujú na parížskom predmestí vlúpanie do vily, kde bývajú rodičia ich priateľky Odily. Gangstri - amatéri nájdu iba časť z predpokladanej veľkej čiastky. Z banálnej lúpeže je tragédia, ktorá rozhodne nedopadne podľa ich predstáv.


autor Tomáš Daneček 25.8.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.