TV TIPY 22.9.. - 28.9. 2008

TV TIPY 22.9.. - 28.9. 2008

VOD recenzia



22.9.
PONDELOK

22:05 Rekviem (Requiem), Nemecko, 2006 (Dvojka)
Film nakrútený podľa skutočného príbehu zo 70-tych rokov 20. storočia rozpráva o mladej žene, ktorá sa napriek chorobe a predsudkom okolia túži osamostatniť, študovať a získať vytúženú slobodu. Prísna katolícka výchova chladnej matky a citlivého, no slabého otca Michaele kvôli ťažkej forme epilepsie nikdy nedovolila osamostatniť sa a opustiť malý svet, v ktorom ju rodina chránila i väznila. Teraz však má 21 rokov a bola prijatá na univerzitu. Príbeh filmu sa opiera o silnú charakterovú štúdiu a strhujúce herecké stvárnenie mladej Michaely. Nesúdi príčiny Michaelinej choroby, neobhajuje moderný racionalizmus ani katolícky mysticizmus. Rovnako sa nesnaží využiť námet na rozprávanie hororového príbehu. Jeho ťažisko tkvie v originálnom vykreslení bohatého i desivého vnútorného života bytosti, ktorá uviazla medzi dvoma svetmi a ani v jednom z nich nedokáže nájsť pomoc.

00:30 Mexická jazda (Y tu mamá también), Mexiko/ USA, 2001 (Čt2)
Tenoch a Julio sú dvaja kamaráti, ktorí práve končia strednú školu. Majú podobné starosti ako tínedžeri azda na celom svete - ako sa vyhnúť všetkým hroziacim povinnostiam a ako sa dostať ku všetkým dostupným pôžitkom - hlave sexuálnym. Keď ich frajerky odídu spolu na leto cestovať po Európe, chalanom hrozí po(s)tupná smrť od nudy. Našťastie na jednej svadbe navrhnú atraktívnej mladej manželke Tinochovho bratranca výlet na pláž a napočudovanie sa im o pár dní ozve a príjme ich pozvanie. Trojica vyráža na cestu.


23.9.
UTOROK

22:05 Červenofúz (Akahige), Japonsko, 1965 (Dvojka)
Mladý lekár Noboru Jasumoto len nedávno ukončil štúdium medicíny a nastupuje do nemocnice pre chudobných, ktorú vedie nekompromisný doktor Niide, prezývaný Červenofúz. V neľahkých podmienkach sa snaží poskytovať zdravotnú starostlivosť i útechu tým, s ktorými sa život nemaznal. Po počiatočných konfliktoch si mladý lekár uvedomí, že za tvrdou maskou Červenofúza sa skrýva hlboko ľudské a láskavé srdce, žijúce podľa tých najvznešenejších morálnych kréd. Červenofúz vie, že dôležitejšie ako moc a sláva sú v živote súcit a nezištná pomoc. Až keď toto doktor Jasumoto pochopí, otvoria sa mu oči pre skutočný zmysel jeho poslania lekára.

23:40 Sedem (Se7en), USA, 1995 (Markíza)
V roku 1995 režisér David Fincher nakrúca svoj druhý celovečerný film. Za sebou má mierne rozpačito prijaté tretie pokračovanie Votreleckej ságy a ešte predtým viacero reklám pre známe firmy ako Coca-Cola a Nike a klipov pre Michaela Jacksona, Madonnu, či Rolling Stones. Film Sedem ho však posúva výrazne ďalej. Má k dispozícii hollywoodske hviezdy, či už zabehnuté, alebo v tom čase ešte len začínajúce, a v rukách nepochybne mimoriadne kvalitný scenár. Vzniká tak jeden z najzaujímavejších thrillerov poslednej dekády 20. storočia, film, na ktorý sa tak rýchlo a ľahko nezabúda.

TV tipy 22.9.. - 28.9. 2008 TV tipy 22.9.. - 28.9. 2008 TV tipy 22.9.. - 28.9. 2008

24.9.
STREDA

20:25 Persona non grata (Persona non grata), Poľsko/Rusko/Taliansko, 2005 (Čt2)
Persona non grata je univerzálna psychologická dráma rozohraná v prostredí diplomatických intríg. Wiktor, poľský veľvyslanec v Uruguaji, je neobyčajne poctivý človek, ktorý v dobách komunizmu pôsobil v demokratickej opozícii. Práve mu zomrela žena a on prežíva obdobie hlbokého smútku. Po rokoch sa stretáva s ruským priateľom Olegom, ktorý je námestníkom ministra zahraničia. Ich priateľstvo je však poznamenané dvoma podozreniami

23:25 Násilník (The Inforcer), USA, 1976 (Prima)
Bobbyho Maxwella prepustili pre prílišnú brutalitu z armády. Založí teroristickú skupinu a vnikne do skladu munície, kde ukradne kopec zbraní. Pri tom ťažko zraní policajta, ktorý chcel krádeži zabrániť. Do nemocnice za zraneným policajtom prichádza Harry Callahan. Práve bol preložený z oddelenia vrážd. Umierajúci je jeho priateľ, takže prípad berie Harry osobne.

00:05 Darmošľapi (I Vitelloni), Francúzsko/Taliansko, 1953 (Čt2)
Federico Fellini (1920-1993) patrí k tvorcom s veľkým T. Iba vymenovanie jeho aktivít vyráža dych. Podobne ako ďalší taliansky filmári prešiel poctivou školou praxe, a podieľal sa na rade filmov iných režisérov - na námetoch, scenároch, ako asistent réžie. V 40. rokoch spolupracoval tiež s R. Rossellinim (Rím, otvorené mesto, Paisá...). Jeho prvou samostatnou réžiou bol Biely šejk (1952), na ktorého scenári sa - ako u ďalších filmov z Felliniho začiatkov - podieľali Tullio Pinelli a Ennio Flaiano, a dvorný skladateľ Federica Felliniho Nino Rota.Až film Darmošľapi však posunul meno Federica Felliniho do prvej línie svetovej kinematografie a priniesol mu Strieborného leva ex aequo na XIV. MFF v Benátkach.


25.9.
ŠTVRTOK

20:30 Cutterova cesta (Cutter's Way), USA, 1981 (MGM)
Bone je trochu smoliar. Pokazí sa mu auto a stane sa svedkom vraždy roztlieskavačky, z ktorej ho potom polícia obviní. So svojim dobrým kamarátom Cutterom sa rozhodnú, že skutočného vraha vypátrajú na vlastnú päsť. Cutter je ale zmrzačený veterán z Vietnamu a príbeh o spravodlivosti sa pomaly začne meniť na príbeh o pomste. Vrahom je totiž jeden z prominentných občanov a Cutter by ho rád osobne potrestal ako predstaviteľa systému, ktorý ho poslal do vojny, a zničil mu tak život. Štvrtý americký film Ivana Passera vznikol podľa románu od Newtona Thornburga a stal sa jeho prvým titulom, ktorý sa výrazne presadil medzi divákmi a kritikmi.

Povinné pozeranie
21:00 Kráska dňa (Belle de jour), Francúzsko/ Taliansko, 1967 (Arte)
Iskrivé dielo, oscilujúce na rozhraní pikantnej reality a surrealistickej vízie a radiace sa k najdômyselnejším prienikom do podvedomia moderných žien. Na príbehu mladej mondénnej dámy - oddanej manželky a rafinovanej prostitútky – sa Buñuel opäť zaoberá dvojakou morálkou meštiackej spoločnosti. Séverine žije v ohľaduplnom, zjavne však neuspokojivom manželskom vzťahu s bohatým chirurgom Pierrom. Od rodinného priateľa sa dozvie o existencii luxusného nevestince, do ktorého začne každý deň potajomky dochádzať, aby tu bez nároku na honorár poskytovala pod pseudonymom Belladonna sexuálne služby. Buñuel vedľa seba bez prechodu kladie útržky snov, predstáv a reality a tak bez veľkých technických prostriedkov dosahuje surrealistického účinku filmu. 

00:00 Trip (The Trip), USA, 1967 (MGM)
Paul (Peter Fonda) je režisérom televíznych reklám. Práve keď sa jeho manželstvo ocitá v koncoch, rozhodne sa podniknúť cestu do svojho vnútra k bližšiemu poznaniu samého seba. Stretáva sa preto s priateľom Johnom (Bruce Dern), ktorý ho má touto cestou bezpečne sprevádzať. Autorom scenára k tomuto pokusu preniesť zážitok s LSD na filmové plátno v čo možno najvierohodnejšom prevedení je Jack Nicholson.

TV tipy 22.9.. - 28.9. 2008 TV tipy 22.9.. - 28.9. 2008 TV tipy 22.9.. - 28.9. 2008

26.9.
PIATOK

21:15 Podozrenie (Presumed Innocent), USA, 1990 (Prima)
Prokurátora Sabicha poveria vyšetrovaním vraždy kolegyne a zároveň milenky. Keďže všetky dôkazy smerujú proti nemu, zatknú ho. Pred súdom sa tak ocitne na druhej strane zákona a neostáva nič iné, než požiadať o pomoc najväčšieho rivala.

23:10 Hadie oči (Snake Eyes), USA, 1998 (Markíza)
Minister Kirkland naživo sleduje boxerský zápas. Má to byť veľkolepá udalosť, ale skončí sa tragicky – minister zahynie rukou palestínskeho teroristu. Politikov ochrankár začne sám hľadať vraha a postupne odhaľuje rozsiahle sprisahanie.

23:05 Muška (Mouchette), Francúzsko, 1967 (Dvojka)
Nekompromisná štúdia osamelosti a zvlčilosti ľudských vzťahov vznikla na podklade novely "Nový príbeh Muškin" od spisovateľa francúzskej katolíckej moderny Georgesa Bernanosa. Pre režiséra Roberta Bressona to bola po Denníku vidieckeho farára už druhá adaptácia literárnej predlohy tohto autora. Svojím príznačne asketickým štýlom zachytil dennodenné martýrium hrdinky i jej konečné vykúpenie v dobrovoľnej smrti ako metaforou ľudského údelu vo svete, z ktorého zmizol boh a ovládlo ho zlo. Muška patrí k najpesimistickejším dielam tohto solitéra francúzskej réžia a vyjadruje jeho hlboko religiózny a existenciálny svetonázor.

23:20 Chuť melónov (Tian bian yi duo yun), Taiwan/Francúzsko/Čína, 2005 (Film+)
Dievča menom Shiang-Chyi sa vracia z Francúzska domov a v Tchajpei zisťuje, že celé mesto trpí nedostatkom vody. Náhodou sa stretáva s predavačom hodiniek Hsiao-Kangom, ktorého pozná dávnejšie, a nežná romanca pokračuje v jej byte. Dievča ale netuší, že Hsiao-Kang teraz nakrúca pornografické videofilmy a že priamo v susedstve sa dejú podivné veci a stretávajú sa tam zvláštni ľudia. Čo sa stane, keď im Shiang-Chyi skríži cestu? Útržkovité filmové rozprávanie je pretkané živými a imaginatívnymi hudobnými sekvenciami, ktoré divákov vzďaľujú od tajomných vecí, odohrávajúcich sa v dievčatinom byte.
 

27.9.
SOBOTA

16:00 Chisum (Chisum), USA, 1970 (Jednotka)
Odvážny farmár John Chisum patrí do starých čias, kedy civilizáciou nedotknutá pôda patrila Indiánom a biely muž tu mohol zvíťaziť len vďaka mimoriadnej odvahe a vytrvalosti. Vtedy Chisum prihnal svoje stádo dobytka do Nového Mexika a stal sa kráľom Pecosu – vlastníkom obrovského územia a tiež najväčšieho vodného zdroja v okolí. Dnes preto rád spomína na svoju mladosť. To ale ešte netuší, že si bude musieť zanedlho spomenúť na svoje strelecké umenie, ktoré v dobe mieru príliš nepoužíva. V mestečku Lincoln sa totiž usadil pán Murphy, ktorý tu otvoril banku, odkúpil všetky obchody a pôdu okolo Chisumovho územia. Nechce sa však uspokojiť s tím, čo doposiaľ získal – chce si privlastniť aj Chisumove pozemky. Potom by samozrejme nenechával farmárom vodu pre ich stáda len tak zadarmo ako Chisum. V hlavnej úlohe amerického westernu uvidíme hviezdu dobrodružných príbehov z Divokého západu - kráľa kovbojov Johna Waynea. 

21:00 Sedem rokov v Tibete (Seven Years in Tibet), USA, 1997 (Čt1)
Rakúsky lyžiar a horolezec Heinrich Harrer odchádza v roku 1939 do bájnej zeme Východu, Tibetu, aby spolu s ďalšími členmi svojej expedície dobyl horský vrchol Nanga Parbatu. Doma zanecháva tehotnú manželku a nacistické sily, ktoré rozpútavajú celosvetový konflikt. Výpravu prenasleduje nepriazeň počasia a neobvyklá smola, ale Heinrich Harrer je odhodlaný svoje plány naplniť za každú cenu.  Známy režisér francúzskeho pôvodu, Jean-Jacques Annaud (Meno ruže, Medvedi, Milenec, Nepriateľ pred bránami) natočil strhujúci príbeh, v ktorom sa miešajú dobrodružné a historické prvky.

22:50 Vyšetrovanie Michaela Crowea (The Interrogation of Michael Crowe), USA/Kanada, 2002 (Jednotka)
Príbeh  chlapca, ktorý bol políciou nezmyselne obvinený z vraždy svojej vlastnej sestry. Podľa všetkého to bola Michaelova záľuba v násilných počítačových hrách a jeho nedostatočné prejavenie ľútosti po brutálnej vražde jeho sestry Jessicy, ktorá bola zavraždená v noci v spálni. Proti manipulatívnemu nátlaku polície tento chlapec nemá protizbraň a po dlhých hodinách výsluchu sa k vražde priznáva. Je to však vôbec možné? Rodičia neveria a sú odhodlaní svojho syna brániť za každú cenu.

23:30 Simone (S1m0ne), USA, 2002 (Čt1)
Komediálne ladený príbeh, ktorý si berie na mušku hollywoodsky "hviezdny systém", nakrútil podľa vlastného scenára režisér Andrew Niccol (Gattaca, Obchodník zo smrťou). Pod jeho vedením postavu Viktora Taranského stvárnil Al Pacino. Hudbu napísal úspešný skladateľ Carter Burwell, ktorý je podpísaný pod filmami Fargo, Big Lebowski, Než sa zotmie. 

TV tipy 22.9.. - 28.9. 2008 TV tipy 22.9.. - 28.9. 2008 TV tipy 22.9.. - 28.9. 2008

28.9.
NEDEĽA

13:50 Doktor Flajster (Patch Adams), USA, 1998 (Prima)
Píše sa rok 1969. Do psychiatrickej liečebne vo Fairfaxe je prijatí nový pacient, Patch Adams, ktorý sa pokúsil o samovraždu. Zoznamuje sa so svojimi spolupacientami a pokúša sa s nimi nadviazať kontakt. Zisťuje, že keď sa im snaží pomôcť, nemyslí toľko sám na svoje problémy. Keď sa mu podarí svojho suseda na izbe zbaviť fóbie z veveričiek, odíde z nemocnice. Je pevne odhodlaný stať sa lekárom.

14:15 Moonraker (Moonraker), Veľká Británia/ Francúzsko, 1979 (Jednotka)
Pýchu svetovej vedy, raketoplán Moonraker unesú priamo počas letu. James Bond sa pri pátraní dostane na stopu priemyselnému magnátovi a šialencovi v jednej osobe Hugovi Draxovi. V tajných laboratóriách už má v zálohe vyvinutý nervový plyn, ktorý by mohol vyhubiť celé ľudstvo. Drax má totiž príliš šialené plány na to, aby zostali len tak nepovšimnuté. Svetu hrozí katastrofa a na pomoc Bondovi už prichádza aj americký kolega, aby sa spoločne podujali na významnú misiu

20:05 Organ SR, 1964 (Dvojka)
Fascinujúci film Štefana Uhera. Dramatický príbeh odohrávajúci sa v období vojnovej Slovenskej republiky. Do kláštora v malom slovenskom meste sa pred fašistami ukryje mladý poľský vojak, nadaný organista. Dostáva sa do konfliktu s netalentovaným miestnym regenschorim, ktorý sa cíti Felixovým nadaním ohrozený. Jeho závisť a zloba vyštve nadaného Felixa z bezpečného úkrytu. Film získal osobitnú cenu poroty na 18. MFF Locarno 1965. (viac o filme)

21:35 Pravdivé lži (True Lies), USA, 1994 (Markíza)
Zvláštny agent Harry Tasker vedie dvojitý život. Plynulo hovorí šiestimi jazykmi, je dobre vycvičený pre kontrašpionáž a pracuje ako medzinárodní špión pre vládnu organizáciu najvyššieho utajenia, ale jeho žena Helen už pätnásť rokov verí tomu, že má za muža obyčajného nudného obchodníka s počítačmi.

23:05 Nezvratný osud (Final Destination), USA, 2000 (Prima)
Smrť je niekde nablízku a Alex Browning má to šťastie, že vie kedy a kde sa zubatá objaví. Alexovo zvláštne nadanie sa po prvý raz prejaví tesne po nástupe na palubu lietadla, ktorým má, spoločne so svojimi spolužiakmi, letieť na školský výlet do Paríža. A práve keď už sedí v kabíne a zo zapnutým pásom čaká na odlet, premietne sa mu hrozivá vízia. Alex prepadne panike a vyzýva všetkých, aby okamžite vystúpili, čím spôsobí medzi pasažiermi taký rozruch, že ho spoločne s ďalšími šiestimi spolucestujúcimi posádka vykáže z lietadla...


HIT TÝŽDŇA

26.9.
PIATOK

23:20 Chuť melónov (Tian bian yi duo yun), Taiwan/Francúzsko/Čína, 2005 (Film+)
Dievča menom Shiang-Chyi sa vracia z Francúzska domov a v Tchajpei zisťuje, že celé mesto trpí nedostatkom vody. Náhodou sa stretáva s predavačom hodiniek Hsiao-Kangom, ktorého pozná dávnejšie, a nežná romanca pokračuje v jej byte. Dievča ale netuší, že Hsiao-Kang teraz nakrúca pornografické videofilmy a že priamo v susedstve sa dejú podivné veci a stretávajú sa tam zvláštni ľudia. Čo sa stane, keď im Shiang-Chyi skríži cestu? Útržkovité filmové rozprávanie je pretkané živými a imaginatívnymi hudobnými sekvenciami, ktoré divákov vzďaľujú od tajomných vecí, odohrávajúcich sa v dievčatinom byte. Film festivalového guru – Tsai Ming-lianga.


sHIT TÝŽDŇA

26.9.
PIATOK

23:10 Boa verzus pytón (Boa vs. Python), USA, 2004 (Joj)
Dvaja najväčší a najhroznejší predátori sa stretávajú v bitke plnej jedu z ich zubov. Gigantická obluda sa dostane na slobodu a FBI musí vypustiť rovnako veľkého škrtiča, aby ho sledoval a chytil. Navyše sa skupina bohatých lovcov hľadajúcich nebezpečenstvo a zábavu pokúša obludu získať pre seba! Béčková klasika známa aj z Kinemáckych večierkov, ktorá je tak zlá, až je dobrá ☺  


autor Tomáš Daneček 22.9.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.