TV TIPY 6.10. - 12.10. 2008

TV TIPY 6.10. - 12.10. 2008

článok



6.10.
PONDELOK

20:00 Nevera po slovensky 2/3, Československo, 1979 (Jednotka)
Kultová slovenská komédia o horúcich udalostiach jedného leta. Aj teraz prichádzajú do lesa brigádničky a aj teraz sa chlapi o ničom inom nerozprávajú. Už len sa dostať do jednej z chát, kde bývajú. Chlapi, ktorí pília drevo, už o svoje ženy nestoja tak, ako v časoch, keď s nimi stáli pred oltárom. No a každé oživenie je viac ako vítané. Veci sa však nečakane skomplikujú.

22:05 Dlhý víkend v Pešti a Bude (Egy Hét Pesten és Budán), Maď., 2003 (Dvojka)
Film maďarského režiséra staršej generácie Károlyho Makka sa vracia k revolučným udalostiam roku 1956 v Maďarsku a rozpráva o ich dopade na medziľudské vzťahy. Medzinárodne rešpektovaný vedec, ktorý opustil Maďarsko počas revolúcie, žije spolu so svojou britskou manželkou spokojným životom v Taliansku. Zvláštny telefonát ho prinúti vrátiť sa po štyridsiatich rokoch do rodiska, aby znovu uvidel svoju bývalú lásku. V Budapešti sa na každom kroku stretáva so svojou minulosťou a musí čeliť rozhodnutiam týkajúcich sa troch žien jeho života. Príbeh o mužovi vracajúcom sa k svojej minulosti sa zaoberá osudmi mnohých ľudí a rodín, ktorých krvavé potlačenie maďarskej revolúcie vykorenilo, zlomilo, alebo prinútilo stiahnuť sa a zmeniť svoj život. Komorná snímka vyniká civilnými hereckými výkonmi a citlivým pohľadom na maďarskú súčasnosť i históriu.

0:35 Běsi (Les Possédés), Francúzsko, 1988 (Čt2)
Najslávnejší román F. M. Dostojevského Diablom posadnutí bol vydaný knižne v roku 1873 a vzbudil pohoršenie v kruhoch radikálnych demokratov pre kritický pohľad na revolučný radikalizmus mládeže. Po divadelnej inscenácií v krakovskom divadle previedol poľský režisér Andrzej Wajda časť Dostojevského románu na filmové plátno. A po Dantonovi opäť spracoval tému, ktorá ho bytostne zaujíma a dalo by sa povedať, že je leitmotívom celej jeho tvorby a života - zhubnosť deštruktívnych revolučných aktivít nezrelých, zakomplexovaných a mocichtivých jedincov.

TV tipy 6.10. - 12.10. 2008 TV tipy 6.10. - 12.10. 2008 TV tipy 6.10. - 12.10. 2008

7.10.
UTOROK

Povinné pozeranie
22:05 Nôž vo vode (Nóz w wodzie), Poľsko, 1962 (Dvojka)
Celovečerný debut režiséra Romana Polanskeho je brilantnou psychologickou štúdiou dvoch odlišných mužských charakterov a ženy postavenej do úlohy nedobrovoľného rozhodcu. Polanskemu sa minimalistickými prostriedkami podarilo vytvoriť mrazivú atmosféru tichého rivalstva, ktoré sa v jedinej chvíli môže zmeniť na zápas na život a na smrť. Za svoj prvý film získal Cenu FIPRESCI na MFF v Benátkach a nomináciu na Oscara. Medzinárodný úspech mu umožnil ďalšie filmy už nakrútiť vo Francúzsku.

22:55 Insomnia (Insomnia), Nórsko, 1997 (Čt1)
Do malého mesta na severe Nórska prichádzajú dvaja špecialisti zo Švédska, aby pomohli vyriešiť vraždu pätnásťročného dievčaťa. Pri nastražení pasce a následnom prenasledovaní páchateľa v hmle blízko mora príde k nehode. Jeden zo Švédov je postrelený a ťažko zranený. Pre jeho kolegu Jonasa nastanú bezsenné noci. Začína sa zapletať do siete zmanipulovaných dôkazov a vydierania. Na mieste bol totiž ešte niekto tretí. Dá sa takto vôbec odhaliť pravda? Nórsky thriller z roku 1997 poslúžil ako predloha pre úspešný americký remake Christophera Nolana z roku 2002.


8.10.
STREDA

20:30 Nebožtíci žičia láske (Avanti), USA/ Taliansko, 1972  (MGM)
Jack Lemon a Juliet Mills si v tejto komédii zahrali nepodarený párik milencov, ktorí sa neustále krútia v zdanlivo beznádejných životných situáciách. Arogantný Wendell si ide po telo svojho otca. Zisťuje, že otec mal milenku, s ktorou aj zomrel, Wendell sa stretáva s jej dcérou, do ktorej sa zaľúbi.

Povinné pozeranie
20:30 Nevesta bola v čiernom (La Mariée était en noir), Fran./Tal., 1968 (Čt2)
Nevesta bola v čiernom je prvý Truffautov "čierny" film. Scenár napísal spolu s Jean-Louis Richardom podľa knihy Williama Irisha práve v dobe, kedy písal svoju knihu rozhovorov s Alfredom Hitchcockom. Osudová náhoda zvedie dohromady päticu mužov a jeden novomanželský pár. Vo chvíli, kedy manželia vychádzajú z kostola, sa v blízkom dome hrá pätica mužov s ostro nabitou zbraňou. Nechcene vystrelená guľka spravila z nevesty vdovu. V ten deň sa nevesta z bielych šiat prezliekla rovno do čierneho. Jediné, čo ju od tejto chvíle na svete zaujíma, je pomsta. Päť mužov postupne umiera zvláštnym, rafinovaným spôsobom daným ich charaktermi a prostredím, v ktorom žijú.

Povinné pozeranie
23:50 Amarcord (Amarcord), Taliansko/ Francúzsko, 1973 (Čt2)
Felliniho autobiografický film Amarcord sa odohráva v Rimini, režisérovom rodisku, v tridsiatych rokoch. Fellini vo filme spomína na svoje dospievanie, ku ktorému patria aj prvé erotické zážitky, tajné návštevy kina, či platonická láska...

TV tipy 6.10. - 12.10. 2008 TV tipy 6.10. - 12.10. 2008 TV tipy 6.10. - 12.10. 2008

9.10.
ŠTVRTOK

20:00 Divoké včely, Česko, 2001 (Čt1)
Život na úplnom zapadákove je veľmi ťažký a len málokto z nás si ho vie predstaviť. Objektív kamery nás zavedie do zabudnutého kraja niekde na severe Moravy, kde žijú ľudia, ktorí svoje problémy spojené s vysokou nezamestnanosťou a chudobou, kompenzujú nadmernou spotrebou alkoholu. Dalo by sa povedať, že ide o ideálne prostredie na akúsi sondu ľudských „odpadlíkov" a na zobrazenie nezadržateľného úpadku mladej generácie ľudí vyrastajúcej v drsnom prostredí vidieku.

22:05 Konkurz (Ôdishon), Japonsko/Južná Kórea, 1999 (Film+)
Konkurz predstavoval pre dnes už ikonu japonskej hororovej a thrillerovej tvorby Takashi Miikeho nielen prvý film, ktorým oslovil celosvetovú diváckou obec, ale aj film ktorý mu na Západe vyslúžil status kultového tvorcu a za ktorý získal ocenenia na festivaloch Fantasporto a Medzinárodnom filmovom festivale v Rotterdame.  

23:15 V plnom slnku (Plein soleil), Francúzsko/Taliansko, 1960 (Arte)
Tom a Phillippe sú dvaja mladí muži, ktorí si užívajú život plnými dúškami. Ale je medzi nimi zásadný rozdiel: Phillippe môže rozhadzovať peniaze plnými hrsťami a Tom, nie príliš úspešný herec, je závislý na tom, či zostane v Phillippovej priazni. Moc po majetkovej slobode nakoniec vedie Toma k riskantnému plánu: využije istej podobnosti Phillippom, svojho priateľa zabije a začne sa vydávať zaňho. Postupne zvláda všetky úskalia novej identity a zdá sa, že jeho prerod vo Phillippa bude dokonalý. Zaujímavý psychologicky ladený film režíroval René Clément, ktorý sa taktiež podieľal na námete a scenári.   

23:25 Občan Kane (Citizen Kane), USA, 1941 (Čt2)
Jedno z vrcholných diel svetovej kinematografie nakrútil ako svoju celovečernú prvotinu geniálny mladý režisér Orson Welles. Po závratnom úspechu jeho rozhlasovej sci-fi adaptácie Vojna svetov (inscenovanej ako séria "skutočných" reportáží) mu štúdio RKO umožnilo natočiť film úplne podľa vlastných predstáv. Výsledkom bol životopisný príbeh fiktívneho tlačového magnáta Charlesa Fostera Kanea. Reportér Thompson (ktorého tvár zostáva po celý čas v tieni) po Kaneovej smrti spovedá jeho kolegov a blízkych, aby odhalil aspoň niečo z mnohých tajomstiev, spojených s magnátovou osobou. Pohľady jednotlivých ľudí sa niekedy zhodujú a inokedy sú protichodné, vzájomne však vytvárajú plastický portrét ako Kaneovej osobnosti, tak doby, v ktorej sa z neho stal multimilionár a vládca mediálneho impéria. To najintímnejšie tajomstvo však zostáva stále nevysvetlené.

23:45 Vzbura vo väznici Carandiru (Carandiru), Brazília/Argentína, 2003 (Joj)
Doktor Drauzia Varella bol povolaný do najväčšej väznice v Brazílii - Carandiru, aby zahájil prevenciu a liečbu postihnutých vírusom HIV. Dostal sa do prostredia jednej z najdrsnejších väzníc na svete, kde bol priamo konfrontovaný s absolútne neľudským zaobchádzaním s väzňami. Stovky väzňov žili v hrozných podmienkach. V roku 1992 vo väznici Carandiru vypukla séria nepokojov, ktoré prerástli do vzbury, pri ktorom prišlo o život 111 väzňov. Film je inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré opísal doktor Drauzia Varella vo svojej knihe „Carandiru Station“.

TV tipy 6.10. - 12.10. 2008 TV tipy 6.10. - 12.10. 2008 TV tipy 6.10. - 12.10. 2008

10.10.
PIATOK

20:00 Všichni dobří rodáci, Československo, 1968 (Joj plus)
Režisér Vojtěch Jasný zbieral materiál na Rodákov od roku 1946. Spolu s Kachyňovou a Procházkovou Nocí nevěsty priniesol pravdivé svedectvo o povojnových osudoch dediny, predovšetkým o dramatickom prelome päťdesiatych rokov. Je to jeden z myšlienkovo najhlbších filmov v dejinách československej kinematografie. Mnoho rokov bol  ukrytý v trezore, ale napriek tomu medzi ľuďmi koloval na stovkách videokaziet. Nie je to čisto popisné rozprávanie, ale básnické prerozprávanie dramatických ľudských osudov, ktoré sa dostali do konfliktu s mocou, násilím a krutosťou. V roku 1968 získal film na festivale v Cannes cenu za réžiu.

20:45 Tvárou v tvár (Face/Off), USA, 1997 (Joj)
Agent Archer konečne chytí teroristu Troya. Tomu sa ešte pred svojim zatknutí podarí nainštalovať na neznámom mieste časovanú bombu. Po boji s políciou je v kóme a jediný spôsob, ako zabrániť tragédii, je prevteliť sa do Troya a získať informácie od jeho uväzneného brata. A tak vedci transplantujú Archerovi Troyovu tvár.

23:05 Keď sa skončilo detstvo (Sto dnej posle detstva), ZSSR, 1974 (Dvojka)
Poetický obraz dospievania a prvých dotykov so životom. Príbeh sa odohráva v letnom tábore, kde mladý Miťa prežíva prvé milostné trápenie. Film citlivým spôsobom rozpráva o zložitom období dospievania, kedy mladý človek spoznáva pocity šťastia a harmónie, ale aj muky čakania a pochybností, kedy formuje vlastnú osobnosť, učí sa porozumieť iným a nájsť si svoje miesto vo svete.

00:05 Mŕtvi a pochovaní (Dead & Buried), USA, 1981 (Arte)
Filmový horor, odohrávajúci sa v malom meste na západnom pobreží Spojených štátov. Jeho hlavným hrdinom je miestny predstaviteľ zákona, šerif Dan Gillis, ktorý má veľké starosti s dlhou sériou nesmierne brutálnych vrážd. Musí nájsť vraha a zabrániť ďalším tragédiám, lenže tým jeho problémy neskončia. Keď nešťastnou náhodou spôsobí autonehodu, stane sa svedkom neuveriteľnej udalosti. Zranený chodec si "kľudne" nasadí prejdenú ruku a utečie. To nie je jediná nevysvetliteľná udalosť. Zdá sa, že mnohé z pochovaných obetí brutálnych vrážd sa tajomným spôsobom vracajú do života. 


11.10.
SOBOTA

10:25 Škola ro(c)ku (School of Rock), USA/Nemecko, 2003 (Markíza)
Dewey Finn žije rockom telom a dušou. Nie je to pózer s odhalenou hruďou a vlnivými bokmi a ani čierny démon s piercingom v zadku. Je to taký rocker s postavou Meatlofa a dušou kapelníka z miestneho bandu odnikiaľ z Hlohovca (alebo z hociktorej inej garáže v hociktorom meste sveta). Práve jeho zanietenie pre skutočnú podstatu koncertovania a pre jeho plné prežívanie vystúpenia (hádzanie sa do publika je nutnosť) ho katapultuje z kapely, ktorú kedysi zakladal do školy, ktorú nechápe.

13:15 Rio Bravo (Rio Bravo), USA, 1959 (Jednotka)
Šerif malého mesta na juhozápade Texasu drží za mrežami vraha, ktorého brat - mocný a vplyvný rančer - sa mu snaží pomôcť utiecť. Po tom, čo zabijú jedného zo šerifových priateľov, šerif so svojimi dvoma zástupcami - jedným opilcom a jedným starcom - musia odolať skupine najatých rančerov - kým nepríde marshallova pomoc.

22:00 Posadnutosť (Fatale), Francúzsko/VB, 1992 (Dvojka)
Stephen Fleming, dobre situovaný muž, člen vládneho kabinetu žije naplnený rodinný a profesionálny život. Jeho manželstvo s Ingrid je vyrovnané, až do chvíle, keď sa zoznámi s Annou, priateľkou svojho syna Martyna. Vzplanie v ňom neovládateľná vášeň a je schopný urobiť čokoľvek, aby bol s ňou. Posadnutosť Annou Stephena tak pohltí, že nie je schopný a ani ochotný ničivý vzťah ukončiť. Keď Anna Stephenovi oznámi, že ju Marty požiadal o ruku a ona súhlasila, zhubný milenecký štvoruholník sa blíži k nevyhnutnej tragédii. Anna zostáva mimo, no Stephen a jeho rodina zaplatia krutú daň.

             

12.10.
NEDEĽA

14:15 Chobotnička (Octopussy), VB/USA, 1983 (Jednotka)
Bola majetkom ešte rodu Romanovcov. Táto drahá starožitnosť však teraz z Moskvy zmizla. Honba, ktorá sa zmiznutím odštartovala privádza Jamesa Bonda na stopu tým, ktorí sa o starožitnosť uchádzajú najusilovnejšie. A ako muž s dobrou intuíciou tuší, že za prípadom sa skrýva oveľa viac, ako pár miliónov dolárov. Je tu totiž šialený ruský generál Orlov, ktorý chce zaútočiť na Nemecko, aj keď jeho nadriadení sú zásadne proti. Lenže Orlov je príliš tvrdohlavý, aby sa nechal len tak odradiť. Kľúčovým ťahom v operácii bude získať si dôveru krásnej ženy s tetovaním chobotničky.

16:35 Viva Maria! (Viva María!), Francúzsko/Taliansko, 1965 (Čt2)
Maria Fitzgerald O'Malley zdedila revolucionárske gény svojho írskeho otca a francúzsku krásu a noblesu svojej matky. Už v útlom detstve sa naučila vyrábať a klásť bomby a predovšetkým nenávidieť Angličanov. Po atentáte, pri ktorom zahynul jej otec, nájde úkryt a útočisko vo voze potulného cirkusu. Francúzska speváčka Maria ju oblečie do ženských šiat a postaví vedľa sebe na scénu. V zemi zúri revolúcia a v Marii (tej írskej) sa prebudí jej anarchistická krv a zmysel pre spravodlivosť. Tá druhá Marie nemôže zaostať a navyše sa zamiluje do vodca vzbúrencov. Film Viva Maria! nakrútil francúzsky režisér Louis Malle v nádherných exteriéroch Mexika s odkazmi na revolučnú históriu tejto zeme s hviezdami francúzskeho filmu Brigitte Bardot a Jeanne Moreau.

20:00 322, Československo, 1969 (Dvojka)
Psychologická dráma o človeku, ktorý sa tvárou v tvár vážnej chorobe musí konfrontovať s vlastným životom, blízkymi i cudzími ľuďmi. Sebareflexia kuchára Lauka v podaní autora literárnej predlohy Jána Johanidesa a režiséra Dušana Hanáka prerástla v obraz spoločnosti šesťdesiatych rokov, plných nádejí i dezilúzií. Dodnes diváka provokuje, aby hľadal nejednoznačné odpovede na základné otázky ľudského bytia - otázky slobody, samoty, nekomunikatívnosti, hľadania vlastnej identity a miesta v spoločnosti. (viac o filme)

21:35 Utečenec (The Fugitive), USA, 1993 (Markíza)
Bol spokojný ako málokto. Úspešný chirurg s vysokým príjmom, luxusným autom a pohodlnou vilou. Medzi priateľmi obľúbený, medzi kolegami uznávaný. To všetko sa jedného večera drasticky zmenilo. Doktor Richard Kimble po návrate z nemocnice nachádza svoju milovanú krásnu manželku s rozbitou hlavou v kaluži krvi. Vzápätí sa brutálny útočník vrhne aj naňho. Krátky zmätený zápas, násilník uniká a doktor zúfalo objíma umierajúcu manželku. Keď Kimble rozpráva mužom zákona svoj príbeh, popisuje násilníka ako muža, ktorý mal namiesto jednej ruky protézu. Historka je natoľko absurdná, že mu policajti neveria a bezúhonný muž sa stáva hlavným podozrivým a vďaka zdanlivo neotrasiteľným dôkazom je nakoniec odsúdený za vraždu k trestu smrti.

22:15 Horor v Amityville (The Amityville Horror), USA, 1979 (MGM)
Film bol nakrútený podľa údajne pravdivého príbehu nešťastnej rodiny Lutzov, ktorá sa s nadšením nasťahuje do nového domu na Long Island, aby ale vzápätí zistili, že je plný nepriateľsky naladených duchov jeho predchádzajúcich majiteľov.

22:25 Syn (Le Fils), Belgicko/Francúzsko, 2002 (Čt2)
Tridsiatnik Olivier, ktorý pracuje ako majster v stolárskom učňovskom stredisku, žije sám. Jeho manželstvo s Magali sa rozpadlo, zrejme aj v dôsledku toho, že pred piatimi rokmi stratili jediné dieťa. Jedného dňa príde do dielne šestnásťročný Francis, ktorý práve vyšiel z väzenia pre mladistvých a uchádza sa v dielni o prácu. Olivier v ňom spozná vraha svojho malého syna, ale chlapcovi nič nepovie. Takmer proti svojej vôli je zaujatý Francisovou šikovnosťou a chuťou naučiť sa remeslu, ako i jeho uzavretosťou a mlčanlivosťou. Okamih pravdy príde v deň, keď Olivier vezme Francisa na prechádzku do lesa a vyjaví mu, kým je.


HIT TÝŽDŇA

9.10.
ŠTVRTOK

23:25 Občan Kane (Citizen Kane), USA, 1941 (Čt2)
Jedno z vrcholných diel svetovej kinematografie nakrútil ako svoju celovečernú prvotinu mladý režisér Orson Welles. Po závratnom úspechu jeho rozhlasovej sci-fi adaptácie Vojna svetov (inscenovanej ako séria "skutočných" reportáží) mu štúdio RKO umožnilo realizovať film úplne podľa vlastných predstáv. Výsledkom bol životopisný príbeh fiktívneho tlačového magnáta Charlesa Fostera Kanea. Reportér Thompson (ktorého tvár zostáva po celý čas v tieni) po Kaneovej smrti spovedá jeho kolegov a blízkych, aby odhalil aspoň niečo z mnohých tajomstiev, spojených s magnátovou osobou. Pohľady jednotlivých ľudí sa niekedy zhodujú a inokedy sú protichodné, vzájomne však vytvárajú plastický portrét ako Kaneovej osobnosti, tak doby, v ktorej sa z neho stal multimilionár a vládca mediálneho impéria. To najintímnejšie tajomstvo však zostáva stále nevysvetlené.


DOMÁCI HIT

12.10.
NEDEĽA

20:00 322, Československo, 1969 (Dvojka)
Psychologická dráma o človeku, ktorý sa tvárou v tvár vážnej chorobe musí konfrontovať s vlastným životom, blízkymi i cudzími ľuďmi. Sebareflexia kuchára Lauka v podaní autora literárnej predlohy Jána Johanidesa a režiséra Dušana Hanáka prerástla v obraz spoločnosti šesťdesiatych rokov, plných nádejí i dezilúzií. Dodnes diváka provokuje, aby hľadal nejednoznačné odpovede na základné otázky ľudského bytia - otázky slobody, samoty, nekomunikatívnosti, hľadania vlastnej identity a miesta v spoločnosti. (viac o filme)


sHIT TÝŽDŇA

6.10.
PONDELOK

20:00 Rabaka, Československo, 1989 (Joj plus)
Hudobný “film“ Dušana Rapoša (séria fontán pre Zuzanu) čerpá motívy zo zákulisia skupiny Elán. Elánisti obsadení do hlavných úloh už len pridávajú tomuto odpadovému produktu na kŕčovitosti.


autor Tomáš Daneček 6.10.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.