FRAJER LUKE NA DVD

FRAJER LUKE NA DVD

článok



Klasika väzenského filmu s hereckou legendou – Paulom „frajerom“ Newmanom vychádza na lisovanom médiu. Nenechajte si ho ujsť, ak fandíte existencionálnym hrdinom, útekom z väzenia alebo jednoducho „žeriete“ Newmana.  

FILM

Len pár dní dozadu sa s filmovým svetom rozlúčil frajer najväčšieho rangu – modrooký fešák Paul Newman. Keď sa dnes opýtate staršej generácie na tento pojem, jednou z prvých asociácií, ktorá jej napadne, je zaručene slovné spojenie Frajer Luke. Newmanova životná úloha. Rola prefíkaného mlčanlivého rebela so zámerným flegmatizmom a potmehúdskym úsmevom. 

Lucas Jackson je vojnovým vyslúžilcom, ktorý to v živote nemá najľahšie. Má jeden problém – ťažko sa prispôsobuje novým podmienkam. Osudnou sa mu stane jedna noc, počas ktorej v podnapitom stave ničí parkovacie meracie zariadenia a získava tak vstupenku na dvojročný pobyt v nápravnom zariadení. Spočiatku sa správa disciplinovane a pozdĺž rozpálenej diaľnice odvádza deň čo deň prvotriedny pracovný výkon. Jedného dňa mu však príde list s tragickou správou – jeho milujúca matka zomrela. Kapitán prichádza namiesto porozumenia s nepriateľským rozhodnutím: Luke putuje prevenčne na samotku pre prípad, keby sa náhodou rozhodol zobrať nohy na plecia a utiecť na pohreb svojej matky. Vedenie pracovného tábora tým vyhlasuje Lukeovi vojnu a ten ju so šarmom a úsmevom na tvári prijíma.   

Frajer Luke na DVD

Luke predstavuje vzburu proti systému a symbolizuje silu ľudského ducha. Jeho tvrdohlavosť nepozná hraníc a bezhlavo podniká (doslova) jeden útek za druhým. Ako sám hovorí, je človek, ktorý nikdy nič neplánuje. Rozhodnutia činí z minúty na minútu a ide mnohokrát o na prvý pohľad nedosiahnuteľné ciele. Okrem trojice útekov o tom svedčí bleskurýchlo zvládnutá práca na diaľnici odmakaná v jeho réžii či bláznivý nápad – skonzumovať 50 vajec v priebehu jednej hodiny.

I keď je pravdou, že Frajer Luke je životným filmom Paula Newmana, nejedná sa o herecké one-man show. Výborne mu sekunduje Oscarom ocenený George Kennedy v úlohe Draglinea - vodcu väzňov spred Lukeovho príchodu. Lukeova predstieraná ľahostajnosť je tŕňom v jeho oku a nováčik sa stáva terčom jeho podpichovania. Lukeova nezlomná osobnosť a odvaha ho však oslovia natoľko, že sa stáva jeho obdivovateľom a priateľom.

Kultový počin režiséra Stuarta Rosenberga len tak kypí pamätihodnými sekvenciami. Do dejín najslávnejších scén strieborného plátna sa zapísali pasáže ako napr.: sexi dievča hriešne umývajúce pred očami drúcich väzňov automobil, boxerský zápas s nespočetným množstvom Lukeových pádov a zdvihnutí, konzumácia piatich desiatok uvarených vajec, zimomriavky vyvolajúce Lukeovo hranie so slzami v očiach na posteli, či celá plejáda nezabudnuteľných úsmevov á la Paul Newman.   

Frajer Luke na DVD Frajer Luke na DVD

DVD

MENU
Je výhradne anglické, statické a s hudobným pozadím. Nepredchádza mu žiaden agitačný šot. Na výber je k dispozícii 37 scén. 

ZVUK A TITULKY
Zvuková norma: anglický a španielsky mono
Titulkové verzie: anglická, česká, španielska, grécka, portugalská 
Zamrzieť môže absencia českého dabingu alebo šesťkanálovej originálnej stopy.

Moja hlavná výčitka, čo sa týka českej titulkovej lokalizácie, smeruje k preloženiu notoricky známej repliky „What we´ve got here is a failure to communicate (To, čo tu máme je chyba/zlyhanie v komunikácii)“ do podoby „Došlo k nedorozumeniu“. Podľa mňa takýto preklad tlmí pointu, zážitok a tiež ikonickosť repliky a dvoch daných scén, v ktorých odznie.

OBRAZ
Širokouhlý formát tomuto filmu poriadne sekne a na svoj vek vyzerá digitálne reštaurovaný obraz veľmi obstojne.

BONUSOVÝ MATERIÁL
Zložke Special Features ponúka tri položky. Prvou z nich je šťavnatý a pútavý audio komentár Erica Laxa, odborníka na Newmanovu biografiu, ktorý však nedisponuje českou podporou. Znalcom angličtiny ale odporúčam zastaviť sa pri ňom. Zrozumiteľnosť je výborná a počas kľúčových momentov dáva sprievodné slovo vydýchnuť. 

Dokument „A Natural-Born World-Shaker: Making Cool Hand Luke“ (28:47) vám zbehne ako voda. O slovo sa frekventovane prihlási režisér Rosenberg, scenárista Frank Pierson i autor knižnej predlohy Donn Pearce. Žiaľ, pred kamerou sa neobjaví Paul „frajer“ Newman. Zúčastnení s odstupom rokov spomínajú na výbornú atmosféru, ktorá vládla medzi hercami. Rozoberá sa postava Lukea, dôležité vedľajšie postavy, pamätné scény (box, vajíčka, gitara) a pred kameru dokonca zavíta aj „dievča“ umývajúce auto.

Poslednou položkou je kino trailer v trvaní 2:41.

ZÁVER

Pôsobivá väzenská dráma o nezlomnosti ľudského ducha získala v roku 1968 Oscara (George Kennedy ako najlepší herec v podpornej úlohe) a vyslúžila si tri nominácie v kategóriách najlepší mužský herecký výkon v hl. úlohe (Paul Newman), hudba a scenár. DVD nosič prináša mono zvuk, obraz bez rušivých elementov, komentár, takmer polhodinový dokument a trailer. Nechýba česká titulková lokalizácia (s výnimkou komentáru), na druhej strane na disku len márne budete hľadať český dabing. Neviem ako vám, mne z toho vychádza ľahučký nadpriemer.

„To, čo tu máme, je zlyhanie v komunikácii.“


FILM: 10/10
DVD:    6/10


autor Michal Šmajda 8.10.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.