TV TIPY 10.11. - 16.11. 2008

TV TIPY 10.11. - 16.11. 2008

VOD recenzia



10.11.
PONDELOK

22:05 Nepochovaný mŕtvy (A Temetetlen halott), Maďarsko, 2004 (Dvojka)
Dramatická rekonštrukcia posledného obdobia života maďarského premiéra Imreho Nagya prináša svedectvo o udalostiach Maďarskej revolúcie roku 1956, o jej krvavom potlačení a tragickom dopade na individuálne osudy ľudí i osud celej krajiny. Režisérka Márta Mészáros nadviazala na mapovanie dejín moderného Maďarska zo svojej autobiografickej denníkovej tetralógie (Denník pre moje deti, Denník pre moje lásky, Denník mojim rodičom, Malá Vilma - posledný denník). Na základe Nagyových denníkov, spomienok jeho dcéry Erzébet a s využitím archívnych materiálov vytvorila portrét Imreho Nagya nielen ako politika, ale predovšetkým ako muža verného svojim ideálom.

00:35 Prednosta (The Station Agent), USA, 2003 (Čt2)
Outsider a dobrovoľný samotár Fin miluje vlaky. Býva pri stranici a pracuje v obchode so železničnými modelmi svojho jediného priateľa Henryho. Ten však zomrie a v súlade s jeho posledným želaním sa obchodík zatvorí a predá. Finovi odkázal staré, roky nepoužívané depo kdesi v New Jersey.


11.11.
UTOROK

20:30 Sylvia (Sylvia), Veľká Británia, 2003 (Čt2)
Spoznali sa v Cambridge v roku 1956. bola to láska na prvý pohľad. Sylvia Plathová, začínajúca americká spisovateľka, ktorá získala štipendium na univerzite, a Edward Hughes, v tom čase zažívajúci prvé okamihy slávy...

22:05 Luk (Hwal), Južná Kórea/Japonsko, 2005 (Dvojka)
Na starej rybárskej lodi ďaleko od ľudí spolu žijú starec a dievča. Starec trpezlivo odpočítava dni do sedemnástych narodenín svojej chránenkyne, aby si ju konečne mohol vziať za ženu. Mlčanlivý starec ľpie na starobylých rituáloch, jeho neodmysliteľným spoločníkom je luk, ktorý používa ako hudobný nástroj, prostriedok veštenia, spôsob komunikácie i vražednú zbraň. Pokojné spolužitie obyvateľov lode naruší príchod turistov, ktorí si z mesta vyrazili na rybačku. Medzi nimi je i sympatický mladík, ktorý nedokáže spustiť oči z tajomného dievčaťa... (viac o filme)

22:15 September (September), USA, 1987 (MGM)
Mladá fotografka Lane trávi koniec leta vo vidieckom rodinnom dome vo Vermonte. Sem za ňou dochádza jej nápadník, ovdovený učiteľ francúzštiny Howard, rovnako ako sused Peter, ktorý sa pokúša napísať román o otcovi. Na návštevu k nej prichádza blízka priateľka Stefanie a Lanina matka, bývalá herečka Diana Frazierová, so svojim spoločníkom penzionovaným fyzikom Lloydom. V priebehu jedného večera, kedy za oknami domu vypukne prudká búrka, vyplávajú medzi účastníkmi na povrch skryté vzťahy, ich túžby a traumy. Scenárista a režisér Woody Allen sa v komorne ladenom príbehu, ktorý sa vymyká z jeho tvorby, sústredil na pôsobivé psychologické vykreslenie postáv a vzdal hold svojmu vzoru Antonovi Pavlovičovi Čechovovi.  

23:40 Želary  Česko/Slovensko/Rakúsko, 2003 (Markíza)
Film nás zavedie do totalitných dôb nacizmu a následného socializmu. Eliška – študentka medicíny sa pred gestapom schová do pohraničnej dedinky Želary. Jemné mestské dievča si však musí rýchlo zvyknúť na drsné prostredie a ťažký život v horskej usadlosti i na nevzdelaného muža Joza, s ktorým uzavrie manželstvo. Stretáva sa so zabudnutým svetom, kde ešte prežívajú čisté medziľudské vzťahy, tradičné zvyky a dávne piesne. Silný a zaujímavý príbeh rozpráva o ľudskej duši, šťastí, prianiach a pravých hodnotách, o dvoch rozdielnych ľuďoch, ktorých náhodne spoja okolité udalosti. (viac o filme)

TV tipy 10.11. - 16.11. 2008 TV tipy 10.11. - 16.11. 2008 TV tipy 10.11. - 16.11. 2008

12.11.
STREDA

20:30 Príbeh Adely H. (L' Histoire d'Adèle H.), Francúzsko, 1975 (Čt2)
Píše sa rok 1863 a do Halifaxu prichádza mladá žena, slečna Lewlyová, aby našla poručíka Pinsona, do ktorého sa hlboko a vášnivo zamilovala. Oboje je však klam. Slečna Lewlyová je v skutočnosti Adela Hugová, dcéra slávneho francúzskeho básnika a spisovateľa a mladý dôstojník už miluje inú a Adelina pozornosť je mu osobne aj spoločensky na obtiaž. Adela je však svojou láskou posadnutá, prenasleduje svojho bývalého milenca na každom kroku, pozoruje ho ako voyeur a píše mu dopisy, na ktoré on neodpovedá. Film vychádza zo skutočného príbehu Adely Hugovej, ktorá svoju sebadeštruktívnu posadnutosť zaznamenala vo vlastnom denníku.

23:15 Vykúpenie (The Claim), Veľká Británia/Fran./Kan., 2000 (Jednotka)
Hľadač zlata predá svoju ženu a dcéru inému zlatokopovi za právo na zlatú baňu. O 20 rokov neskôr sa z neho stane bohatý muž, ktorý vlastní väčšinu mestečka Kingdome Come. Ale časy sa menia a jeho minulosť ho začne prenasledovať. Zememerač a jeho prieskumníci si vyberú mesto ako vhodnú zastávku železnice a v meste sa zrazu objaví mladá žena - zjavne predaná dcéra miestneho majiteľa zlatej bane.

23:25 Sťahujúca sa slučka (Tightrope), USA, 1984 (Prima)
Policajt Wes Block vyšetruje zákerné vraždy mladých žien. Sám žije podivne a v noci vyhľadáva prostitútky, ktoré neodmietajú perverznosť. Netuší, že je súčasťou vrahovho dokonalého plánu a dôkazy, nájdené na miestach činu, čím ďalej tým viac smerujú proti nemu. Slučka sa pomaly, ale iste uťahuje, aby si vybrala svoju ďalšiu obeť.

23:50 Ruská ruleta (13 Tzameti), Francúzsko/Gruzínsko, 2005 (Film+)
Hrdinom príbehu, ktorý pripomína rané filmy Bressona a Wendersa, je mladík Sebastien. S vidinou, že si zarobí kopec peňazí, vstúpi do podivného sveta za zatvorenými dvermi, ktorý pripomína nočnú moru a kde sa hrá ešte čudnejšia hra o život. „Často sa mi vracajú spomienky z detstva,“ hovorí režisér. „Zafixované obrazy sú ako lúče svetla pretínajúce temnotu. Sú vždy nejasne prítomné, ale keď sa pokúšam znovu objaviť ich panenskú kvalitu, chýba mi pri tom pocit nevinnosti z detstva.“ Originálny čiernobiely film v štýle „film noir“ je pozoruhodnou výpoveďou o ľuďoch, ich arogancii, zlobe a strachu.


13.11.
ŠTVRTOK

20:00 Samotáři, Česko/ Slovensko, 2000 (Čt1)
Tragikomédia o mladých ľuďoch, ktorí sa na konci 20. storočia uprostred veľkomesta snažia nájsť lásku. Film režiséra Davida Ondříčka a scenáristu Petra Zelenku rýchlo po premiére získal punc kultového filmu pre kaleidoskop absurdných situácií, bizarných postrehov a obľúbených hlášok.

23:25 Dávam ti svoje oči (Te doy mis ojos), Španielsko, 2003 (Čt2)
Kde domov znamená peklo a láska bolesť, tam nie je niečo v poriadku. Vždy sa nájde dosť tých, ktorí krútia hlavou nad tým, prečo obeť domáceho násilia svojho trýzniteľa neudá, či prečo rovno neutečie. Film španielskej herečky, producentky, scenáristky a režisérky Icíar Bollaínovej dáva na tieto jednoduché otázky nesmierne sugestívnu odpoveď. Po zhliadnutí jej snímky, jednej z najlepšie nakrútených na túto tému, nie len pochopíte, ale i pocítite, že to nie je také ľahké.

TV tipy 10.11. - 16.11. 2008 TV tipy 10.11. - 16.11. 2008 TV tipy 10.11. - 16.11. 2008

14.11.
PIATOK

21:20 Zápisník jednej lásky (The Notebook), USA, 2004 (Prima)
Vo filme Zápisník jednej lásky číta starý muž zo svojho vyblednutého zápisníku ošetrovateľke sanatóriu príbeh o jedinej žene svojho života. Vo filme sa prenášame do minulosti a sledujeme životy dvoch mladých ľudí zo Severnej Karolíny, ktorí pochádzajú z úplne odlišného prostredia, Allie a Noaha.

21:20 Obchodník so smrťou (Lord of War), USA, 2005 (Film+)
Obchodník so smrťou je akčný dobrodružný príbeh nakrútený podľa skutočnej udalosti, odohrávajúci sa vo svete medzinárodného obchodu so zbraňami. Príbeh filmu hovorí o pozoruhodných výkonoch obchodníka so zbraňami Yuriho Orlova. Yuri, ktorý sa pohybuje v najnebezpečnejších vojnových zónach sveta, hravo strčí do vrecka agenta Interpolu, obchodných konkurentov a dokonca aj zákazníkov, medzi ktorých patrí väčšina najznámejších svetových diktátorov... Jeho najväčším súperom sa však nakoniec stane vlastné svedomie. (viac o filme)

23:00 Byt (The Apartment), USA, 1960 (Dvojka)
Bud Baxter je snaživý mladý úradník v newyorskej poisťovacej spoločnosti. Snaží sa šplhať po kancelárskom rebríčku a získať si sympatie nadriadených tak, že im požičiava svoj byt na tajné milostné avantúry. Neraz potom nájde svoj byt v žalostnom stave, ale vždy ho uteší myšlienka na kariérny postup. Jedného dňa však Bud vo svojom byte narazí na problém, ktorý už nevie tak jednoducho vyriešiť.

23:00 X-Men 2 (X-Men 2), USA, 2003 (Joj)
X-Meni. Narodili sa s jedinečnou genetickou mutáciou, ktorá im umožňuje vládnuť nadprirodzenými schopnosťami. Pod vedením profesora Charlesa Xaviera slúžia ľudstvu. Chránia svet. Ten im však nedôveruje a bojí sa ich. Po nezmyselnom pokuse o atentát na prezidenta Spojených štátov, ktorý údajne spáchal neznámy mutant, sa verejnosť dovoláva zákona, ktorý má dostať mutantov pod kontrolu. V čele anti-mutantového hnutia stojí armádny veliteľ a vedec Wiliam Stryker, o ktorom sa tvrdí že na mutantoch robil pokusy. Mutantov nenávidí a je rozhodnutý ich totálne zlikvidovať. X-Meni sa tak spolu so spojencami vydávajú na najnebezpečnejšiu misiu v živote. (viac o filme)

23:50 Posledný ostáva (Last Man Standing), USA, 1996 (Prima)
Bruce Willis predstavuje záhadného cudzinca, ktorý zablúdi do malého texaského mesta, ochromeného bojom dvoch chicagskych gangsterských bossov a skorumpovanou políciou. Tajomný John Smith sa tak ocitá v smrteľne nebezpečnej hre a keď sa na scéne objaví aj krásna Felina, nemilosrdnej vojne už nemožno zabrániť.   

             

15.11.
SOBOTA

21:40 Amadeus (Amadeus), USA, 1984 (Čt1)
Geniálny skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart sa stáva obeťou intríg svojho kolegu, dvorného skladateľa Salieriho, ktorý nedokáže uniesť váhu vlastnej závisti.  Miloš Forman nakrútil podľa Shafferovho scenára úplne výnimočné filmové dielo, ktoré vo svojej dobe zaznamenalo neočakávaný divácky úspech a spôsobilo dokonca "mozartomániu". V skvelo vystavaných dramatických scénach totiž Forman brilantným spôsobom využil práve úlohu hudby.

22:15 Training Day (Training Day), USA, 2001 (Markíza)
Ambiciózny mladý policajt Jake Hoyt sa túži stať detektívom a tak sa nechá dobrovoľne preveliť do losangeleskej protidrogovej jednotky. Jeho nový šéf a partner, tvrďák Alonzo Harris je so svojím mafiánskym autom a výzorom postrachom všetkých gangsterov. Vie všetko o organizovanom zločine a ide zásadne len po veľkých rybách. Drží sa hesla: "ak chceš zničiť zlo, musíš sa stať jeho súčasťou". To sa Jakeovi veľmi nepozdáva, ale nepriek tomu sa spolu s Alonzom vrhá do víru korupcie a vrážd. Za jeden deň prežije dokonalú prehliadku štvrtí, ktoré patria len a len mafiánskym gangom a pochopí, že svet je iný, ako si doteraz myslel. (viac o filme)

22:40 Bodnutie škorpióna (Der Stich des Skorpion), Nemecko,  2004 (Dvojka)
Politický thriller z obdobia studenej vojny rozpráva napínavý príbeh muža, ktorý pomáhal ľuďom z východného Berlína pri úteku do zahraničia. Je jeseň roku 1964 a na hranici východného a západného Nemecka je zatknutý muž, ktorý údajne stratil pas. Pokus Wolfganga Steina o útek sa nevydaril. Tajná políca STASI ho pošle do väzenia, vypočúva ho a mučí. Začiatkom sedemdesiatych rokov ho západné Nemecko vyplatí z väzenia a Wolfgang Stein sa tak dostáva na slobodu. V nasledujúcich rokoch Stein vybuduje sieť, ktorá pomáha východným Nemcom ilegálne emigrovať. Tak sa opäť stáva terčom pre obávanú STASI. Začína sa Operácia Škorpión, ktorá má tohto nepohodlného nepriateľa socializmu raz a navždy zlikvidovať. Zázrakom sa mu však podarí uniknúť a až po páde Berlínskeho múra zisťuje, kto boli jeho skutoční nepriatelia.

23:15 Šialený Max 2: Bojovník ciest (Mad Max 2...), Aust., 1981 (Jednotka)
Svet je spustošený vojnou. Celý boj o prežitie sa zúžil na boj o cennú energiu – naftu. Max, ktorý prišiel o celú svoju rodinu, sa teraz bezcieľne potuluje po krajine, ktorej vládne krutý gang vedený psychopatickým lídrom Humungusom. Ako na zavolanie mu do rany prichádza zaujímavý spojenec, kapitán Gyro, ktorý má vo svojej výbave vrtuľník. Spoločne objavujú samostatnú kolóniu s vlastným ropným vrtom a plánom dostať sa k pobrežiu. Cesta k nemu však vedie cez územie ovládané gangom.

00:50 Libertin (The Libertine), Veľká Británia, 2004 (Film+)
Nachádzame sa v Anglicku, polovici 17. storočia, v období vlády kráľa Karola II.. Stuartovský rod pomaly na anglickom tróne končí. Anglicko sa stále otriasa v neistote súboja medzi panovníkom a parlamentom. Len nedávno si vysúšalo „experiment“ - republiku (aj s obligátnou popravou panovníka, Karola I.,  na úvod). Len nedávno v mene viery vraždili najskôr katolíkov a potom protestantov. Centrom záujmu tvorcov je dvor Karola II. s jeho enfant terrible Johnom Wilmotom, druhým grófom z Rochestru. Sľubný mladík so záľubou vo veršoch bol považovaný za jeden z najbystrejších mozgov doby. Žiaľ, jeho vrodený nihilizmus, záľuba v alkohole a v ženách z neho urobili bohéma, ktorý, zrkadliac morálku reštaurovanej monarchie, čoraz väčšmi krivil sám seba. (viac o filme)

TV tipy 10.11. - 16.11. 2008 TV tipy 10.11. - 16.11. 2008 TV tipy 10.11. - 16.11. 2008

16.11.
NEDEĽA

13:50 Povolenie zabíjať (Licence to Kill), VB/ USA, 1989 (Jednotka)
Iba krátko po svadbe je žena Felixa Leitera zavraždená a Felix je znetvorený svojim úhlavným nepriateľom, narkobarónom Franzom Sanchezom. Príliš veľa osobného aj na tak ostrieľaného profesionála, ako je agent 007 James Bond. Cíti to aj Madam M a odoberá Bondovi licenciu zabíjať. Lenže Felix je jeho starý priateľ a Bond má jediný cieľ: Pomstiť sa. Proti Sanchezovi a jeho vplyvnému kartelu, ktorý korumpuje kompletné štátne aparáty v mnohých krajinách, to však nebude jednoduché.

20:00 Prípad Barnabáš Kos, Československo, 1964 (Dvojka)
Príbeh netalentovaného, zato však nadmieru ctižiadostivého hudobníka, ktorý sa stal riaditeľom veľkého orchestra, v ktorom doteraz hral na triangel. Hudobník sa spočiatku bráni, no čoskoro pochopí, akými pravidlami sa riadi mechanizmus kariéry, ku ktorému nevyhnutne potrebuje pochlebovanie a šplhúnstvo svojich kolegov.

22:00 Horem pádem, Česko, 2004 (Jednotka)
Dvom prevádzačom utečencov zostane po akcii v aute dvojmesačné dieťa. Zabudnutého chlapčeka predajú bezdetnej Miluške, ktorá túži po dieťati. Jej manžel František je však futbalový hooligan a rasista... Štyridsaťročná Hana pracuje v poradni pre utečencov. Jej o veľa rokov starší partner Otakar skolabuje pri prednáške na univerzite. Ich osemnásťročná dcéra Lenka sa omylom dozvie, že Otakar sa nikdy nerozviedol so svojou prvou ženou Věrou, s ktorou majú syna Martina. Príbehy sa odohrávajú prevažne v kulisách súčasnej Prahy. (viac o filme)

22:25 Sedem samurajov (Shichinin no samurai), Japonsko, 1954 (Čt2)
Ťažko by sa asi hľadal niekto, kto by nepoznal legendárny americký western o hŕstke statočných, ktorí sa v počte chabých siedmych postavia presile banditov, aby ochránili bezbrannú dedinu proti rabovaniu. Western Johna Sturgesa patrí už takmer pol storočia k nesmrteľným filmovým evergreenom. Ale málokto vie, že by vôbec nevznikol, nebyť jedného fenomenálneho režiséra, ktorého originálne umenie presiahlo ďaleko za hranice rodného Japonska. Že dobrodružný príbeh 7 potulných pištoľníkov bol priamo inšpirovaný samurajským filmom Akiru Kurosawu, ktorý sa odohráva vo feudálnom Japonsku 16. storočia. A že to zďaleka nie je jediný prípad amerického hitu inšpirovaného dielom tohto japonského klasika.

23:05 Spáči (Sleepers), USA, 1996 (Prima)
Vziať zákon do vlastných rúk je prijateľné, pokiaľ pôvodný zločin bol naozaj krutý. Táto odvážna myšlienka nie je hnaná do krajnosti. Tvorí silný kontrast k mnohým liberálnym, proti pomstychtivým a antilynčujúcim filmom hollywoodskej minulosti. Existuje legenda o istej štvrti New Yorku, kde sa dvaja policajti stali svedkami pouličnej bitky. Mladší z nich situáciu komentoval slovami: "To je peklo." Na čo mu starší, skúsenejší kolega odpovedal: "Peklo je ešte príjemné miesto. Toto je Pekelná kuchyňa!" Dramatický príbeh vznikol podľa rovnomenného autobiografického bestselleru Lorenza Carcaterru a predstavuje kontroverzné rozprávanie o udalostiach, ktoré nemilosrdne ukončili detstvo štyroch chlapcov a uvrhli ich do sveta najhrubšieho násilia.

03:00 Frankenstein (Frankenstein), VB/Jap/USA, 1994 (Joj)
1794. V arktickom mori uviazne loď kapitána Waltona, mieriaca  na severný pól. Posádka zachráni pred zmrznutím úplne vyčerpaného dr. Victora Frankensteina, ktorý rozpráva kapitánovi svoj prekliaty príbeh. Ženeva. Victor Frankenstein vyrastá v rodine lekára, nadaný prirodzenou túžbou po vedomostiach a obklopení láskou rodičov aj adoptívnej sestry Elizabeth. Potom ale jeho matka umiera pri pôrode a idylická doba detstva končí. Victor sa stále posadnutejšie upína k štúdiu, akoby mu vedomosti mohli pomôcť poraziť chorobu a smrť. Odchádza študovať medicínu do Ingolstadtu a verí, že tu bude môcť pokračovať vo výskumoch...


HIT TÝŽDŇA

16.11.
NEDEĽA

22:25 Sedem samurajov (Shichinin no samurai), Japonsko, 1954 (Čt2)
Ťažko by sa asi hľadal niekto, kto by nepoznal legendárny americký western o hŕstke statočných, ktorí sa v počte chabých siedmych postavia presile banditov, aby ochránili bezbrannú dedinu proti rabovaniu. Western Johna Sturgesa patrí už takmer pol storočia k nesmrteľným filmovým evergreenom. Ale málokto vie, že by vôbec nevznikol, nebyť jedného fenomenálneho režiséra, ktorého originálne umenie presiahlo ďaleko za hranice rodného Japonska. Že dobrodružný príbeh 7 potulných pištoľníkov bol priamo inšpirovaný samurajským filmom Akiru Kurosawu, ktorý sa odohráva vo feudálnom Japonsku 16. storočia. A že to zďaleka nie je jediný prípad amerického hitu inšpirovaného dielom tohto japonského klasika.


sHIT TÝŽDŇA

14.11.
PIATOK

01:15 Neviditeľná smrť (Stealth Fighter), USA, 1999 (Film+)
Po páde Železnej opony zostali na svete zbrane, ktoré náhle stratili význam. Satelitné systémy, medzikontinentálne rakety či neviditeľné bombardéry. Náhle je nutné tieto zbrane chrániť viac než predtým, pretože medzinárodní teroristi o ne prejavujú mimoriadny záujem. Po únose bombardéru F - 117A Stealth je náhle v ohrození celý svet.


autor Tomáš Daneček 10.11.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.