TV TIPY 17.11. - 23.11. 2008

TV TIPY 17.11. - 23.11. 2008

článok



17.11.
PONDELOK

20:00 Ostře sledované vlaky, Československo, 1966 (Joj Plus)
Film Ostře sledované vlaky nakrútil Jiří Menzel podľa rovnomennej novely Bohumila Hrabala. Dej sa odohráva za druhej svetovej vojny, v dobe, kedy sa ľudské vlastnosti prejavujú rovnako ako v dobe hlbokého mieru, iba sú v konfrontácii s vojnovým dianím lepšie vidieť. Rozpráva  príbeh mladučkého eléva Miloša Hrmu, ktorý na malej železničnej stanici prostredníctvom svojich milostných problémov dospieva na prah mužstva.

23:10 Návrat (Vozvrashcheniye), Rusko, 2003 (Dvojka)
Komorný, psychologicky ladený príbeh rodiny, do ktorej po rokoch neprítomnosti vpadne cudzí element - otec. Jeho intervencia odštartuje mystickú drámu troch postáv odohrávajúcu sa v tiesnivom lone divokej prírody. Už úvodné obrazy v kľudne plynúcich záberoch mapujúcich podvodnú krajinu plíživo vťahujú do hermeticky uzavretého sveta filmu. (viac o filme)

23:15 Good bye, Lenin! (Good Bye Lenin), Nemecko, 2003 (Markíza)
Hlavným hrdinom príbehu je Alex Kerner - inteligentný mladík frustrovaný socialistickou realitou. Alexovu rodinu pred časom opustil otec, pretože emigroval, a jeho matka sa s tým vyrovnala tak, že sa vrhla do občianskych aktivít a budovania socializmu. Keď potom uvidí, ako Alexa brutálne zatýkajú pri protikomunistickej demonštrácii, dostane infarkt. Preleží v kóme osem mesiacov a tým pádom zmešká pád berlínskeho múru aj zjednotenie Nemecka. Keď sa preberie, doktor upozorní Alexa a jeho sestru Ariane, že sa mama nesmie rozrušiť. Alex teda rozhodne, že sa budú tváriť, akoby socializmus stále fungoval. (viac o filme)

23:30 Na dotyk (Closer), USA, 2004 (JOJ)
Ak veríte na lásku na prvý pohľad, nikdy sa neprestanete pozerať... Film Na dotyk je sarkastickým pohľadom na súčasné citové vzťahy, rozpráva príbeh štyroch obyvateľov Londýna, ktorých osudy sa pretnú v nemilosrdnej medziľudskej hre plnej náhodných stretnutí, spaľujúcej príťažlivosti a bezstarostných zrád. Film Mike Nicholsa (Vlk, Súkromná vojna pána Wilsona). (viac o filme)

00:15 Ararat (Ararat), Kanada/ Francúzsko, 2002 (Čt2)
Zložitá štruktúra Egoyanovho filmu nazvaného podľa arménskeho národného a kultúrneho symbolu Ararat, zachytáva niekoľko historických plánov a dejových motívov, ktorých spoločným menovateľom je sám motív vyhladzovania Arménov Turkami a predovšetkým jeho reflexia v životoch priamych účastníkov aj ďalších generácií.

TV tipy 17.11. - 23.11. 2008 TV tipy 17.11. - 23.11. 2008 TV tipy 17.11. - 23.11. 2008

18.11.
UTOROK

22:05 Samaritánka (Samaria), Južná Kórea, 2004 (Dvojka)
Samaritánka je krutým svedectvom pojednávajúcim o nezlomnom priateľstve dvoch kórejských maloletých dievčat zo Soulu, ktoré sa rozhodli zarobiť si určitú sumu peňazí na to, aby mohli uskutočniť svoj veľký sen - cestu do Európy. Keďže sa peniaze nezarábajú ľahko (a Kim Ki-dukove pero vie otvorene hovoriť o veciach, ktoré sú zväčša tabu aj napriek tomu, že bijú v celom svete otvorene na poplach) jedna z nich, Jae-yeong sa rozhodne predávať svoje telo nadržaným mužom so záľubou v mladých dievčatách. Kšefty jej dohadzuje tá druhá, o niečo triezvejšie uvažujúca Yeo-jin. Takto to určitý čas funguje až nastane okamih vytriezvenia a krutej pravdy, že zahrávanie si s otvoreným ohňom nemusí vždy dopadnúť dobre. (viac o filme)

23:00 MASH (MASH), USA, 1970 (Čt1)
Čiernu komédiu z kórejskej vojny nakrútil režisér Robert Altman. Film vznikol v dobe odporu proti účasti vojenských jednotiek USA vo Vietname a diváci aktuálne spracovanie témy a jeho kvalitu ocenili. Získal Oscara za najlepší scenár. Inšpiroval tiež vznik jeho televíznej seriálovej podoby pod názvom M*A*S*H", ktorý sa po jedenásť sezón s úspechom vysielal v USA, ale aj v zahraničí.


19.11.
STREDA

20:00 Optimista, Slovensko, 2008 (Dvojka)
Polohraný dokumentárny film, ktorý vyrozpráva divákovi životný údel Lajoša Wintera, zakladateľa svetoznámych kúpeľov v Piešťanoch. Film nás zavedie do 19.storočia, keď sa v hlave židovského chlapca Lajoša Vintera zrodila myšlienka premeniť minerálne pramene v Piešťanoch na svetoznáme kúpele s patričnou mondénnosťou, eleganciou, ktoré boli známe už z čias príchodu rímskych légií na územie Slovenska, teda Horného Uhorska, a boli miestnymi obyvateľmi využívané len ako pomocná liečba.

20:30 Vreckové (L' Argent de poche), Francúzsko, 1976 (Čt2)
Vo filme Vreckové Truffaut naväzuje na svoj krátkometrážny film Les Mistons a na film Nikto ma nemá rád. Tu je však jeho pohľad na zraniteľné detstvo omnoho láskyplnejší a odľahčenejší. Na príbehoch detí zachytáva detstvo v rôznom veku. Film sa nenápadne člení na epizódy, keď jednotlivé deti vystúpia na chvíľu do popredia a režisér uprie pozornosť na ich osobný problém. Osamelosť, neúspech, nesmelosť, neporozumenie dospelých, trápenie so zamilovanosťou? Žiadne z týchto starostí tu nie je zjednodušené. Naopak, načrtnuté príbehy naznačujú, že život detí je nemenej dramatický než ten, ktorý vedú ich rodičia.

23:25 Cooganov trik (Coogan's Bluff), USA, 1968 (Prima)
Film vo westernovom štýle z New Yorku šesťdesiatych rokov, rozpráva o arizonskom šerifovi, ktorý sprevádza väzňa vydaného spravodlivosti, a stratí ho v betónových kaňonoch Manhattanu. Eastwoodov nevyspytateľný a nebezpečný muž zo západu ho musí nájsť a pri tom stretáva rôznych pasákov, zlodejov, mladých hippies a policajtov. Nie je prekvapením, že tento film patrí k Siegelovým najzábavnejším a zároveň najnásilnejším. Spoločne s filmom Madigan je skvelou štúdiou života v meste. 

00:05 Zo života chlapca (This Boy's Life), USA, 1993 (Čt2)
Dospieval v 50. rokoch a mal matku, ktorá sa nehodlala zmieriť s nevľúdnym osudom. Pretĺkali sa spolu z východu na západ, až konečne našli toho pravého. Aspoň to tak vyzeralo. Než za múrmi spoločného domova ukázal svoju pravú tvár. Ťažké to bolo pre oboch a stratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Hlavnú úlohu zveril režisér vtedy ešte nie príliš známemu devätnásťročnému Leonardovi DiCapriovi,  jeho protihráčom je tu nemenej charizmatický Robert De Niro v roli otčima.

TV tipy 17.11. - 23.11. 2008 TV tipy 17.11. - 23.11. 2008 TV tipy 17.11. - 23.11. 2008

20.11.
ŠTVRTOK

23:25 Mariachi (El Mariachi), Mexiko/ USA, 1992 (Čt2)
Dnes už legendárny debut amerického režiséra španielskeho pôvodu Roberta Rodrigueza. Mladý filmový nadšenec, ktorý naplánoval svoju filmovú kariéru už ako dieťa, nakrútil film s priateľmi na 16mm kameru za 7000 dolárov, ktoré získal ako dobrovoľník pri testovaní nových typov antibiotík. Sám zastal väčšinu hlavných profesií, od scenára, cez réžiu, kameru a strih, až po produkciu. Dokázal, že je možné nakrútiť akčný film na kolene a pretože chýbali peniaze, tak jediné, čím mohol oslniť, bol dobrý námet, vynaliezavá kamera a vtipná réžia. Poučený na klasických hollywoodskych filmoch priniesol na nezávislú scénu renesanciu filmového rozprávania čisto filmovými prostriedkami - a uspel.

00:55 Vtáci (The Birds), USA, 1963 (Markíza)
Keď prichádza krásna blondínka Melanie Danielsová do Bodega Bay za svojim čerstvo doštudovaným priateľom Mitchom Brennerom, je nečakane napadnutá havranom. Naraz do mesta vletia tisíce vtákov a miestni obyvatelia sa stanú terčom ich šialených útokov. Čoskoro sa ústredné  postavy najdesivejšieho filmu o prírodnej katastrofe, ktorý bol kedy v Hollywoode nakrútený, Melanie aj Mitch, ocitnú uprostred smrteľného súboja s nezastaviteľnou a nevysvetliteľnou silou. Réžia Alfred Hitchcock.


21.11.
PIATOK

20:00 Pozor, vizita! , Československo, 1981 (Joj Plus)
Príbeh sa odohráva v roku 1960 na infekčnom oddelení jednej nemocnice, kde je ako bacilonosič brušného týfusu izolovaný starý Prepsl, tulák bez rodiny, svetobežník s osobitnou etikou a poňatím slobody. Práve on je stredobodom všetkého diania, dominantnou postavou príbehu. Spočiatku odmieta prispôsobiť sa situácii a žiť v izolácii od sveta, niekoľkokrát sa pokúsi o útek, ale časom začne naväzovať priateľské vzťahy nie len s personálom, dezinfektorom Kafkom a upratovačkou Katkou, ale tiež s rovnako postihnutými pacientmi.

20:45 Skala (The Rock), USA, 1996 (Joj)
Bývalý generál Hummel so svojim komandom obsadil Alcatraz a vzal osemdesiatjeden turistov ako rukojemníkov. Požaduje od vlády USA dvesto miliónov dolárov, v opačnom prípade vystrelí na San Francisco smrtonosné rakety. Jedinou nádejou je expert FBI na biologické zbrane a tridsať rokov utajovaný väzeň. Prijateľná akčná jazda režiséra Michaela Baya (Armageddon, Transformers).

21:25 Dědictví aneb Kurvahošigutentag, Československo, 1992 (Markíza)
Film netreba hádam nikomu predstavovať. Určite veľmi dobre poznáte toto kultové dielko porevolučnej českej filmovej kinematografie režisérky Věry Chytilovej, ktoré bolo mnoho krát predstavené aj v televízii. Napriek tomu si myslím, že si ho väčšina ľudí rada pozrie znova a znova... Je to film, ktorý sa dá pozerať stále a vždy sa na ňom dá dobre zabaviť. Takých sa žiaľ už dnes realizuje len veľmi málo.

23:05 Konformista (Il Conformista), Tal/ Franc/ SRN, 1970 (Dvojka)
Jeden z najlepších filmov talianskeho režiséra Bernarda Bertolucciho je adaptáciou rovnomenného románu Alberta Moraviu, v ktorom sa pokúsil hľadať odpovede na bolestivé otázky o fašistickej minulosti Talianska. Tragický i opovrhnutiahodný antihrdina Marcello Clerici je predstaviteľom širokej strednej vrstvy konformistov, ktorí v túžbe po pokojnej existencii či z ľahostajnosti kolaborovali s neľudským režimom. Jeho bohato štruktúrovaný príbeh konfrontuje prítomnosť so spomienkami na minulosť, ktoré osvetľujú psychologické pozadie muža, zaťaženého traumami z detstva a nedostatkom sebadôvery. Jediným východiskom pred strachom zo seba samého sa pre neho stala túžba splynúť s davom.

23:05 Pri mne stoj! (Stand by Me), USA, 1986 (Prima)
V lesnej chate na okraji Castle Rock, mestečka uprostred oregonských lesov, dvanásťročný Gordie La Chance spriada plány na neobvyklý výlet, ktorý by mal navždy zmeniť jeho život. Jeho najlepší kamarát Vern totiž počul, ako jeho starší brat hovorí s priateľom o nájdení mŕtvoly hlboko v lesoch a Gordie spolu s Vernom, tvrďasom Chrisom a odvážnym Teddym zorganizuje výpravu za dobrodružstvom, ktorá sa zmení v odyseu, pri ktorej chlapci spoznajú predovšetkým sami seba. 

TV tipy 17.11. - 23.11. 2008 TV tipy 17.11. - 23.11. 2008 TV tipy 17.11. - 23.11. 2008

22.11.
SOBOTA

13:45 Na pravé poludnie (High Noon), USA, 1952 (Jednotka)
V novej verzii klasického westernu Na pravé poludnie stvárnil hlavnú rolu Willa Kanea Tom Skerritt. Muž zákona Kane sa práve oženil s mladou Amy a sľúbil jej, že skoncuje so svojim nebezpečným povolaním a začne pokojný život. Vo chvíli keď sa obaja chystajú odísť, sa však vracia do mesta zabijak, ktorého kedysi Kane poslal do väzenia, a chce sa mu pomstiť. Kane sa rozhodne, že zburcuje mesto, aby sa mu všetci postavili na odpor, lenže ani jeho zástupca Harvey mu nie je ochotný pomôcť. Harveyova zbabelosť rozhnevá jeho priateľku Helen, ktorá mala kedysi vzťah s Kaneom i s blížiacim sa pištoľníkom - rozhodne sa preto z mesta odísť. Kane si uvedomuje, že blížiacemu zlu sa musí postaviť sám.

20:00 Buena Vista Social Club (Buena Vista...), Nem/ USA/ VB/ Fran, 1999 (Dvojka)
Známy americký inštrumentalista Ry Cooder napísal hudbu k dvom filmom Wima Wendersa:  Paríž, Texas a The End Of Violence. V priebehu práce na poslednom zmienenom filme hovoril Cooder často s Wendersom o svojej ceste na Kubu a o tamojšom nahrávaní s niekoľkými kubánskymi muzikantmi. Potom, ako sa doska objavila na trhu, zaznamenala  obrovský celosvetový úspech. Predalo sa jej  niekoľko miliónov kusov. V roku 1998 sa Cooder vydáva opäť na Kubu, aby nahral sólo album s Ibrahimom Ferrerom, opäť za účasti muzikantov, ktorí sa podieľali aj na Buena Vista Social Club. Wenders ho tento krát doprevádza s malým filmovým štábom, aby zaznamenal prácu muzikantov v štúdiu a ich životy na Kube.

20:00 Návrat do Cold Mountain (Cold Mountain), USA, 2003 (Prima)
Príbeh o túžbe po domove uprostred divočiny, o túžbe po pokoji uprostred vojny, o túžbe po láske uprostred chaosu. Obávajúc sa o bezpečnosť svojej milovanej Ady, zranený vojak Konfederácie Inman sa vracia cez vojnou spustošený Juh na svoju farmu na Studenej hore. Čelí skúškam a ťažkostiam, na každom kroku stretáva otrokov a lovcov ľudí, nečakaných priateľov a nebezpečných nepriateľov. Adina cesta nie je o nič ľahšia, keď sa s pomocou mladej tuláčky snaží ochrániť farmu pred útokmi. (viac o filme)

22:45 Sex, lži a video (Sex, Lies, and Videotape), USA, 1989 (Dvojka)
Debut amerického režiséra Stevena Soderberga sa stal hitom amerického nezávislého filmu a na MFF Cannes získal prestížnu Zlatú palmu. Tieto úspechy Soderbergovi otvorili cestu do Hollywoodu, kde sa stal režisérom inteligentných blockbusterov ako Dannyho jedenástka, Erin Brockovich, Traffic - Aféry bezmocných či Solaris.

             

23.11.
NEDEĽA

16:40 Námorníci idú (Follow the Fleet), USA, 1936 (Čt2)
Filmy "Svet valčíkov" a "Námorníci idú" znamenali vrchol popularity slávnej dvojice. V ankete každoročného hlasovania časopisu Motion Picture Herald sa umiestnili na treťom mieste hneď po Shirley Temple a Clarkovi Gableovi. V "Námorníkoch" ide opäť o jednoduchú zápletku. Bake Baker si chce spríjemniť pobyt flotily v San Francisku a vyhľadá tam svoju dávnu tanečnú partnerku a priateľku Sherry. Jeho kamarát Bilge Smith si zas začne románik s jej pôvabnou sestrou Connie. Čo sa ale stane, keď romanca prerastie v lásku? V hlavných úlohách žiaria Fred Astaire a Ginger Rogers.

20:00 Kým sa skončí táto noc, Československo, 1965 (Dvojka)
Psychologický film režiséra Petra Solana rozpráva príbeh o dvoch mladých úradníčkach, ktoré si celý rok šetria na niekoľko dní bezstarostného života, o dvoch mladých inštalatéroch, ktorí hľadajú erotické dobrodružstvo, stavebnom majstrovi, ktorý spreneveril výplatu celej stavbárskej partie, neuznanom vynálezcovi a bývalom majorovi britskej armády, ktorého politické príkoria povojnových čias priviedli k alkoholizmu, pričom celý dej sa odohráva počas jednej noci v prepychovom nočnom tatranskom podniku.

20:00 Zlaté oko (GoldenEye), VB/ USA? 1995 (Jednotka)
Je to už deväť rokov, čo sa agentom britskej tajnej služby podarilo infiltrovať do ruských zložiek a zmariť bioteroristický plán. Agent 006 Alec Trevelyan zomrel rukou krutého veliteľa Urumova a agent 007 Bond iba s námahou unikol smrteľnému nebezpečenstvu. Teraz je však situácia oveľa horšia. Smrtiaca satelitná zbraň „Zlaté oko“ sa dostala do nepovolaných rúk. Táto ohromujúca zbraň, ktorá elektromagnetickým impulzom dokáže zničiť všetky elektronické prístroje, bola ukradnutá Urumovom a jeho pomocníčkou, zvodnou ale smrtiacou Xeniou. A tak je to ruská počítačová expertka Natalya, ktorá jediná môže pomôcť Bondovi pri pátraní po ľuďoch, ktorí predstavujú nebezpečenstvo nielen pre Londýn, ale pre celý západný svet...

22:20 Krvavý trón (Kumonosu jô), Japonsko, 1957 (Čt2)
Pre svoje filmové adaptácie európskych literárnych diel bol Kurosawa omnoho viac cenený v zahraničí než doma. Japonská spoločnosť na "cudzie" námety hľadela nedôverčivo. Prvou takouto inšpiráciou sa pre Kurosawu stal v roku 1951 Dostojevského román "Idiot", k ďalším dvom siahol o šesť rokov neskôr. Vo filme Donzoko (1957) stvárnil Gorkého „Na dne“ a v Krvavom tróne, nakrútenom v tom istom roku, dostal filmovú podobu Macbeth Williama Shakespeara.

23:05 Vojna gangov (The Corruptor), USA, 1999 (Prima)
Chinatown, New York. Detektív Nick Chen (Yu-Fat Chow) je jedným z najlepších miestnych policajných dôstojníkov a prvý Číňan, ktorý sa na toto miesto dostal. Jeho úloha nie je jednoduchá - má udržiavať krehký mier v Čínskej štvrti, ktorý je neustále ohrozovaný vojnou medzi Triádami a ešte nebezpečnejšími Drakmi. Chenovým partnerom sa stáva Danny Wallace (Mark Wahlberg). Spoločne majú docieliť toho, aby teroristická organizácia Drakov neovládla newyorský obchod s drogami. Krimi akcia režiséra Jamesa Foleyho (Zvádzanie neznámeho) 


HIT TÝŽDŇA

Opäť je pred nami silný týždeň, preto tentoraz nechávam voľbu hitu na vás.


sHIT TÝŽDŇA

22.11.
SOBOTA

00:35 Lucas (The Minion), USA/ Kanada, 1998 (Joj)
Nastávajú posledné Vianoce tisícročia a balíčky plné prekvapení si tentoraz nechystá iba Ježiško, ale tiež jeho diabolská konkurencia. A tá chce začať rozdeľovať, len čo sa jeho poskokovi podarí získať kľúč od cely, kde je diabol uväznený tisíc rokov. Všetko to začína v okamihu, keď pracovníci vodární objavia v podzemí kosti templára. Na mieste sa objaví nie len polícia, ale aj indiánska archeologička Karen Goodleaf a záhadný cudzinec, ktorý vie o pozostatkoch templára viac než by mal. Je to Lukas a.k.a. Dolph Lundgren. Čaká vás veľký filmový zážitok... :)


autor Tomáš Daneček 17.11.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.