JEDEN SVET – POHĽAD SPÄŤ

JEDEN SVET – POHĽAD SPÄŤ

článok



Pred pár dňami sa skončil Jeden svet, festival dokumentárnych filmov. Pre mnohých však reprezentuje čosi viac. Ak sa vám aj napriek všetkej dobrej vôli nepodarilo tento ročník navštíviť, alebo vidieť určitý film, tak ani s tým koncom to nie je také absolútne, ale po poriadku.
 
Deviaty ročník festivalu bol ako aj po minulé roky organizovaný občianskym združením Človek v ohrození a konal sa v sálach v Charlie centra, A4, FK 35mm VŠMU, Štúdiu 12, Kine Mladosť, Kinosále Slovenskej národnej galérie a Stredoeurópskom dome fotografie. Niesol sa v duchu podtitulu: „Filmy na telo“. Heslo je výstižné, keďže po zhliadnutí mnohých filmov človeku (nežijúcom v ohrození) môže prísť duševne aj fyzicky ťažko a pocíti tak trochu hanbu za celý svoj druh. A to je dobre. Dokumentárne filmy Jedného sveta totiž nie len zachytávajú udalosti, ale vyzývajú k sebareflexii a podporujú empatické cítenie.

Celkom 14 tisíc divákov si pozrelo filmy, ktoré sa venovali hlavne Rusku (List Anne, Moj manžel Andrej Sacharov, Iný život, Kauza Litvinenko, Durakovo:Dedina bláznov), Afrike (Ako ďalej v Afrike, Kongo: Hlboké ticho, Čierne zlato, Na konci dúhy), Číne (Plavba po Jang C‘Ťiang) k týmto témam a tiež k ekologickým a ekonomickým otázkam sa viazali aj diskusie. Nevýhoda, a to platí i pri filmových premietaniach i pri diskusiách, bola, že kapacity daných sál nie vždy postačovali množstvu záujemcov.

JEDEN SVET – pohľad späť

Stálice, čo sa týka námetov na témy dokumentov boli vojnové a povojnové udalosti (Modlitba za mier), západná kultúra vs. arabský svet (Prekliate karikatúry) i príbehy na prvý pohľad obyčajných ľudí (Krajčír, Problémy s komármi a iné príbehy).

Jedna zo sekcií bola venovaná slovenskému dokumentárnemu filmu, ktorý mal na festivale hojné zastúpenie (v počte osem). Diváci mohli vidieť filmy ako Slepé lásky, Posledná maringotka, Môj otec Gulag, či Malá domov. Zaujímavosťou je to, že nie za všetkými filmami stoja profesionáli a festival im ponúkol skvelé miesto na prezentovanie  svojej práce. Diváci zasa zhliadli príbehy, ku ktorým by sa inak nedostali.

V sekciii slovenského filmu udelila štvorčlenná medzinárodná porota aj cenu Jedného sveta pre slovenský dokumentárny film 2007/08. Získal ju milý pol hodinový (29 minút 45 sekúnd) dokument Jara Vojteka - Malá domov. Sledujeme v ňom aktivistu Vlada Sendreia ako zostavuje futbalový tím na turnaj v Srbsku organizovaný v rámci boja proti rasizmu. Tím je poskladaný ako z bielych tak aj z rómskych chlapcov, niektorí mladí futbalisti sú dokonca z polepšovne. Všetci si nesú svoj príbeh a svoje predsudky. Napríklad také kopačky nie sú pre každého samozrejmosťou a rómsky chlapec nemusí chcieť bývať na izbe s ďalším Rómom. Veľkým testom sily zovšeobecňujúcich predsudkov je pre divákov a aj zúčastnených strata mobilného telefónu. Film a účinkujúci však aj túto udalosť riešia jemne a s humorom. Príbeh je slovenskému divákovi blízky a problematiku rasizmu rieši cez reálne osoby a situácie veľmi nenásilne. Jediná negatívna vec by bola dĺžka filmu. Snáď sa dokumentarista k ľuďom a ich príbehom z Malej domov ešte vráti a využije dlhšiu minutáž.

JEDEN SVET – pohľad späť JEDEN SVET – pohľad späť JEDEN SVET – pohľad späť

Okrem tejto ceny sa na festivale volí už tradične najlepší film podľa hlasovania samotných divákov. V tomto ročníku na návštevníkov Jedného sveta najviac zapôsobil film americkej dokumentaristky Lisy F. Jackson Kongo: hlboké ticho. V sále tesne pred bezplatným premietaním víťazného filmu sa o ňom šepkalo, že je to silný dokument pre silné žalúdky. Tak silný, že po jeho konci ľudia pomaly potichu vychádzali von a samotný organizátori mali problém o ňom rozprávať bez stiahnutého hrdla a zaslzených očí. Autorka dokumentu sa vybrala do občianskou vojnou sužovaného Konga. Sústredila sa hlavne na problém, ktorý tu zažívajú konžské ženy každý deň a v nebývalých rozmeroch. Znásilňovanie. Brutálne, kruté, nezmyselné, zvrhlé a opakované znásilňovanie konžských žien o ktorom v médiách akosi nepočuť. Lisa Jackson má k tejto téme blízko aj vďaka vlastnej nešťastnej skúsenosti, keď ju v noci na ceste z práce domov vo Washingtone D. C. znásilnili traja doteraz neznámi páchatelia. Oslovuje zneužité ženy nie ako beloška z rozvinutého západu ale ako žena, ktorá sa musela vyrovnať s tou istou otrasnou skúsenosťou. Zameriava sa na dopad, ktorý to má na celú spoločnosť, na nechcené deti, na ženy ktorým nezostala len duševná tauma (samotné znásilnenie, následné odvrhnutie zo strany spoločnosti) ale aj fyzická (inkontinencia, či infikovanie HIV). Oslovuje i samotných aktérov zločinu, pre ktorých je to jeden z nelogických spôsobov boja za slobodné Kongo, či jednoducho cesta akou si beztrestne vezmú, čo práve chcú.

Filmový festival Jeden svet v Bratislave sa skončil, no regionálna verzia festivalu začala svoje cestovanie po slovenských mestách 21. novembra v Pezinku a bude pokračovať až do apríla 2009 v ďalších mestách ako Ružomberok, či Bardejov, atď. Preto ak chcete vidieť niektorý z filmov na telo, informujte sa na oficiálnej stránke Jedného sveta. 



autor Lucia Mitrová 25.11.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.