TV TIPY 8.12. - 14.12. 2008

TV TIPY 8.12. - 14.12. 2008

článok



08.12.
PONDELOK

22:05 Všetkým sa vodí dobre (Stanno tutti bene), Tal/ Franc, 1990 (Dvojka)
Rodinná dráma. Sladkotrpký príbeh muža, ktorý sa rozhodne navštíviť svojich päť detí, žijúcich v rôznych mestách Talianska, je úvahou o krehkosti rodinných pút, samote a vykorenenosti. Film Giuseppe Tornatoreho (Malena).

00:35 Rebel Placid Lake (The Rage In Placid Lake), Austrália, 2003 (Čt2)
Šialenú komédiu o mládencovi, pracne hľadajúcom svoje pravé miesto v živote, nakrútil Tony McNamara podľa vlastnej divadelnej hry. V titulnej úlohe sa českému divákovi predstaví Ben Lee, spevák, ktorý svoju úspešnú hudobní dráhu začal v pätnástich rokoch a pre ktorého je tento film hereckým debutom. Do ďalších úloh však obsadil režisér skúsených hercov, z ktorých vynikajú predovšetkým Miranda Richardson a Garry McDonald v pôvabných kreáciách Placidových bláznivých rodičov.

TV tipy 8.12. - 14.12. 2008 TV tipy 8.12. - 14.12. 2008 TV tipy 8.12. - 14.12. 2008

09.12.
UTOROK

22:05 Stalker (Stalker), SRN/ ZSSR, 1979 (Dvojka)
Filozoficko-poetická meditácia o základných životných hodnotách vznikla na podklade sci-fi poviedky bratov Strugackých. Hlavným hrdinom príbehu z postapokalyptického sveta je Stalker - sprievodca tajomnou Zónou. Zóna je územie neznámeho pôvodu, v ktorom sa plnia sny, ale aj strácajú životy. Zóna ponúka cestu k sebapoznaniu, ale aj k zatrateniu. Stalker sem privedie Profesora a Spisovateľa, intelektuálny výkvet spoločnosti, ktorá je už dávno v troskách. Cesta Zónou sa premieňa na Odyseu do ich duší. Počas nej traja muži vzájomne konfrontujú svoje názory na svet, zmysel a hodnoty života v nádeji, že v čarovnej miestnosti uprostred Zóny nájdu odpovede na všetky otázky.

22:45 Zóna smrti (S.P.L.: Sha po lang), Hong Kong/ Čína, 2005 (Film+)
Mafiánsky boss Po zabije detektívovi Chanovi brata. Ten čoskoro pochopí, že Po nikdy nebude za svoj zločin pykať a odíde do výslužby. Jeho nástupca Ma je zásadový policajt zbehlý v bojových umeniach, ktorý má však povesť násilníka. Znovu sa ujíma prípadu a spoločne s bývalým detektívom Chanom sa pustí do rozmetania Poovho gangu.

23:35 Vyšší záujem (City Hall), USA, 1996 (Markíza)
Kevin Calhoun asistuje pri vyšetrovaní jedného zložitého prípadu. Počas prestrelky medzi drogovým dílerom a detektívom zahynul aj nevinný šesťročný chlapec. Oficiálne miesta sa pokúšajú všetku vinu zvaliť na skorumpovaného detektíva, ktorý si chcel údajne vybaviť súkromné účty.


10.12.
STREDA

23:25 Hranica (The Border), USA, 1982 (Prima)
Pracovník pohraničnej stráže medzi USA a Mexikom Charlie Smith sa zapletie do obchodu s pašovanými drogami. Keď však jedného dňa zistí, že chudobná žena ponúka na čiernom trhu svoje malé dieťa, rozhodne sa obchodu zabrániť. V hlavných úlohách Jack Nicholson a Harvey Keitel.

01:00 Káva a cigarety (Coffee and Cigarettes), USA, 2003 (Čt2)
Jim Jarmusch od roku 1986 nakrúcal krátke čiernobiele filmy s jednoduchým dejom: dve či viac postáv v nich popíjajú kávu, fajčia a debatujú na rôzne témy. Hrajú ich známi, zväčša americkí herci a hudobníci, ktorí sa pred kamerou evidentne zabávajú a improvizujú. Najznámejší z filmov s Iggy Popom a Tomom Waitsom dokonca získal Zlatú palmu na MFF Cannes 1993. V roku 2003 sa ich režisér rozhodol doplniť šiestimi novinkami do celovečerného filmu. Len u Jarmuscha môžete vidieť ako sa herec Bill Murray baví s hiphoppermi GZA a RZA, či ako Jack a Meg z kapely White Stripes debatujú o vynálezoch Nikolu Teslu. Hoci je tento film v režisérovej tvorbe skôr výnimkou, sú v ňom niektoré jeho typické témy a režijné postupy.

TV tipy 8.12. - 14.12. 2008 TV tipy 8.12. - 14.12. 2008 TV tipy 8.12. - 14.12. 2008

11.12.
ŠTVRTOK

20:00 Pupendo (Pupendo), Česko, 2003 (Čt1)
Píše sa rok 1984 na periférnom pražskom Libeňskom ostrove si "spokojne" nažíva rodina akademického sochára Bedřicha Máru. O miesto vedúceho ateliéru prišiel Bedřich z politických dôvodov a od tej doby sa okrem rozjímaniu pri chytaní rýb, venuje hlavne dekadentnej výrobe hlinených prasiatok, ktoré predáva mladému kšeftárovi. Spolutrpiteľkou v jeho neľahkom životnom období je mu manželka Alena  a dvaja synovia. Bedřicha vďaka politickému názoru odsunuli na perifériu umeleckého sveta a on sám už rezignoval. Pravdu teraz hľadá na hladine rieky a na dne pohárika. 

21:20 Forrest Gump (Forrest Gump), USA, 1994 (Markíza)
Snímka je doslova prešpikovaná najrôznejšími kultúrnymi a spoločenskými odkazmi, videnými  bizarne naivným pohľadom hlavného hrdinu, úzko sústredeným na niekoľko hlavných nehodnotiacich hľadísk. Film mimo výnimočného citu pre metaforu a mimo brilantných humorných scén prekvapuje patetickým tónom a nezvyčajnou melanchóliou. Dôležité miesto tu majú technicky dokonalé triky dovoľujúce hrdinovi "vstúpiť" do dobových dokumentov a stretnúť sa tak s významnými osobnosťami. 

23:25 Ďáblova past, Československo, 1961 (Čt2)
Baladický príbeh sa odohráva v oblasti Moravského krasu v prvej polovici 18teho storočia. O krásnej krajine kolovali podivné zvesti, v ktorých sa objavoval diabol. Mlynárska rodina Spálených oddávna skúmala tajomstvá prírody, ktoré vždy dokázali využiť k svojmu  obecnému prospechu. To sa však nepozdávalo regentovi a biskupovi, a tak spojili sily, aby nepohodlného mlynára zničili.


12.12.
PIATOK

20:00 Dobří holuby se vracejí, Československo, 1988 (Joj Plus)
V protialkoholickej liečebni sa stretávajú ľudia z rôznych spoločenských kruhov, aby sa zbavili závislosti, ktorá im ničí životy. Pobyt v ústave vyžaduje veľa pevnej vôle a sebazaprenia i pre Lexu a jeho spolupacientov, ktorí musia znášať tvrdý režim, znásobený súbojom s lekármi a šikanovaním hlavného ošetrovateľa.

23:00 Poďme sa hrať (Mamma, pappa, barn), Švédsko, 2003 (Čt1)
Johny a Sára sa radujú z narodenia prvého dieťaťa. Plánujú sťahovanie, v blízkosti Sáriných rodičov chcú postaviť dom. Johny odíde z práce a zostáva na materskej dovolenke. Na kurze plávania pre bábätká stretne osamelú matku Rebecu.

23:40 Exorcista (The Exorcist), USA, 1973 (Prima)
Tento Friedkinov perfektne inscenovaný psychologický horor vyvolal počas svojho prvého uvedenia škandál svetového formátu a mnoho ostrých diskusií ohľadne etickej stránky účasti neplnoletej Lindy Blair na tomto filme. Vo svojej dobe mal tento film nie len kritikov, ale aj obhajcov. Jedným z nich bol svetoznámy spisovateľ, scenárista a režisér Stephen King, ktorý vidí Exorcistu ako metaforu k prehlbujúcej sa generačnej kríze.

TV tipy 8.12. - 14.12. 2008 TV tipy 8.12. - 14.12. 2008 TV tipy 8.12. - 14.12. 2008

13.12.
SOBOTA

22:20 Mŕtvy muž prichádza (Dead Man Walking), VB/ USA, 1995 (Dvojka)
Psychologická dráma vzťahu mníšky a muža odsúdeného na trest smrti.
Rádová sestra Helen si myslela, že už ju nič nemôže zaskočiť. Avšak list väzňa odsúdeného na smrť za brutálnu vraždu je niečo celkom iné, s čím sa doposiaľ stretla. Dátum popravy sa napriek zúfalej snahe odsúdeného získať milosť nezadržateľne blíži a s postupom času sa na povrch dostávajú aj silné emócie empatie s odsúdeným, ale zároveň i s obeťami jeho brutálnych zločinov. Matthew Poncelet to má ako sa zdá definitívne zrátané, ale s Helen do jeho života prichádza nádej, že sa konečný výkon rozsudku odloží.

22:30 Kill Bill 2 (Kill Bill: Vol. 2), USA, 2004 (Joj)
Volume 2 zase raz a znova potvrdzuje  Tarantinovu schopnosť viesť hercov a dostať z nich maximum. Celému hereckému osadenstvu jednoznačne dominuje Uma Thurman, ktorá práve vďaka deju dvojky má šancu ukázať Nevestu aj z inej stránky, ako len čisté zosobnenie pomsty.

23:20 Monštrum (Monster), USA/ Nem, 2003 (Film+)
Aileen "Lee" Wuornos - prostitútka a údajne prvá masová vrahyňa v amerických dejinách, ktorej bolo dokázaných šesť vrážd svojich zákazníkov. Jej krvavá odysea svojho času spoľahlivo plnila všemožné stránky novinových plátkov. S odstupom pätnástich rokov a dvoch dokumentov (Aileen: The Life and Death of a Serial Killer a Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer) sa jej príbeh, ktorý "šokoval Ameriku", nakoniec dostal aj na plátna kín v hranom sociologickom portréte. Ten je vo výsledku kvalitnou a veľmi silnou psychologickou drámou o žene, ktorej osud naplno ukázal odvrátenú stranu mýtizovaného amerického sna.

             

14.12.
NEDEĽA

20:00 Muž, ktorý luže (L' Homme qui ment), Fran./Českosl., 1968 (Dvojka)
Film francúzskeho spisovateľa a režiséra Alaina Robbe-Grilleta vznikol v slovensko-francúzskej koprodukcii v čase ideologického odmäku. Experimentálnymi rozprávačskými postupmi prehodnocuje národné mýty a legitímnosť histórie. Je to rozprávanie plné pravdy i klamu, faktov i výmyslov. Hrdinom je akýsi novodobý barón Prášil, ktorý svojimi historkami o hrdinovi miestneho odboja mystifikuje obyvateľov malého slovenského mesta a získava si tak priazeň a lásku žien.

20:00 Dnes neumieraj (Die Another Day), VB/USA, 2002 (Jednotka)
Všetko malo byť tak jednoduché. James Bond bol konečne na stope severokorejskému teroristovi, ktorého stačilo už iba zajať. Jeho misia v demilitarizovanej zóne však bola prezradená a Bond upadol do zajatia. Napokon však výmena väzňov dopomôže agentovi 007 na slobodu, kde sa pre neho začínajú celkom iné problémy. Na svete je opätovne zbraň, ktorá môže zničiť celý svet. Je na Bondovi, aby zabránil jej zneužitiu.

20:00 Rozmarné léto, Československo, 1967 (Joj Plus)
Ospalú malomestskú idylku kúpeľného mestečka rozvíri príchod potulného komedianta Arnoštka a jeho krásnej asistentky Anny. Dievča z letargie prebudí a poblázni troch starších pánov, ktorí si prišli do  kúpeľov zafilozofovať.

22:05 Klan lietajúcich dýk (Shi mian mai fu), Čína/Hong Kong, 2004 (Markíza)
Napínavý akčný film od tvorcov filmu Tiger a drak, ale zároveň aj silné a romantické rozprávanie o láske. Rok 859 nášho letopočtu, obdobie vlády dynastie Tang, ktorá bola v čase svojho rozkvetu jednou z najosvietenejších ríš čínskej histórie. Teraz sa však nachádza v úpadku. Cisár nie je schopný vládnuť a vláda je skorumpovaná. V zemi sa šíria nepokoje a početné povstalecké armády sa začínajú búriť. Tá najväčšia a najprestížnejšia si vraví Klan lietajúcich dýk.

22:25 Sanjuro (Tsubaki Sanjűrô), Japonsko, 1962 (Čt2)
Bezmenný samuraj sa vracia vo voľnom pokračovaní filmu JODŽIMBO a opäť vyťahuje svoj dôvtip a meč. Tentoraz sa predstavuje ako Sandžuro Cubaki. Sandžuro prespáva v opustenom dome a vypočuje si rozhovor deviatich mladých mužov o korupcii v ich klane. Neskúsení mladíci posudzujú členov klanu podľa toho ako vystupujú navonok, samuraj však už z ich slov spoznáva skorumpovanosť superintendanta menom Kikue, čo sa aj o chvíľu potvrdí, keď sa družinu pokúsi zatknúť. Skorumpovaní členovia klanu uväznia strýka jedného z mládencov a Sandžuro sa rozhodne im pomôcť ho oslobodiť.


HIT TÝŽDŇA

09.12.
UTOROK

22:05 Stalker (Stalker), SRN/ ZSSR, 1979 (Dvojka)
Filozoficko-poetická meditácia o základných životných hodnotách vznikla na podklade sci-fi poviedky bratov Strugackých. Hlavným hrdinom príbehu z postapokalyptického sveta je Stalker - sprievodca tajomnou Zónou. Zóna je územie neznámeho pôvodu, v ktorom sa plnia sny, ale aj strácajú životy. Zóna ponúka cestu k sebapoznaniu, ale aj k zatrateniu. Stalker sem privedie Profesora a Spisovateľa, intelektuálny výkvet spoločnosti, ktorá je už dávno v troskách. Cesta Zónou sa premieňa na Odyseu do ich duší. Počas nej traja muži vzájomne konfrontujú svoje názory na svet, zmysel a hodnoty života v nádeji, že v čarovnej miestnosti uprostred Zóny nájdu odpovede na všetky otázky. (viac o filme)


DOMÁCI HIT TÝŽDŇA

14.12.
NEDEĽA

20:00 Muž, ktorý luže (L' Homme qui ment), Francúzsko/ Československo, 1968 (Dvojka)
Film francúzskeho spisovateľa a režiséra Alaina Robbe-Grilleta vznikol v slovensko-francúzskej koprodukcii v čase ideologického odmäku. Experimentálnymi rozprávačskými postupmi prehodnocuje národné mýty a legitímnosť histórie. Je to rozprávanie plné pravdy i klamu, faktov i výmyslov. Hrdinom je akýsi novodobý barón Prášil, ktorý svojimi historkami o hrdinovi miestneho odboja mystifikuje obyvateľov malého slovenského mesta a získava si tak priazeň a lásku žien. (viac o filme)


autor Tomáš Daneček 8.12.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.