TV TIPY 15.12. - 21.12. 2008

TV TIPY 15.12. - 21.12. 2008

článok



15.12.
PONDELOK

22:05 Keď sa narodíš... (Quando sei nato non puoi più nasconderti), Tal/ Franc/ VB, 2005 (Dvojka)
Trinásťročný Sandro je synom bohatých podnikateľov zo severu Talianska. Jednej noci počas výletnej plavby v Stredozemnom mori náhodne spadne do mora. Jeho otec zistí, že Sandro zmizol, až keď je loď ďaleko. Na šírom mori a v tme ho márne hľadajú až do rána. Vtedy však Sandra takmer zázrakom zachráni rybárska bárka, na ktorej prevádzači vezú ilegálnych imigrantov z celého sveta na taliansku pôdu. Film režiséra Marca Tullia Giordana.

02:35 Veľká ryba (Big Fish), USA, 2003 (Joj)
William Bloom (Ewan McGregor) sa po dlhom čase vracia do rodného mesta za svojim otcom. Prichádza však neskoro. Otec zomrel na rakovinu. William navštevuje otcových priateľov, aby si tak z mozaiky životných príbehov a dobrodružstiev zložil obraz o otcovom živote. Skvelý film Tima Burtona. (viac o filme)

TV tipy 15.12. - 21.12. 2008 TV tipy 15.12. - 21.12. 2008 TV tipy 15.12. - 21.12. 2008

16.12.
UTOROK

20:30 Môj učiteľ Ibrahim (Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran), Franc, 2003 (Čt2)
Momo je 13-ročný fešák, ktorý žije s otcom na periférii Paríža. Doma to nemá ľahké – matka odišla s iným chlapom, otcovi sa v práci veľmi nedarí a stále žije v napätí, kedy ho z nej vyhodia. A tak sa Momo radšej túla po okolí, užíva si život a stáva sa miláčikom miestnych prostitútok, ktoré mu čoskoro pomôžu stať sa chlapom. V škole života mu však najviac pomáha Ibrahim- majiteľ obchodu, kam chodí často nakupovať. Keď po otcovom odchode ostane Momo úplne sám, vytvorí sa medzi nimi blízky vzťah . Vyberú sa spolu na cestu do Ibrahimovej rodnej obce, ktorá navždy zmení ich život. (viac o filme)

22:05 Solaris (Solaris), ZSSR, 1972 (Dvojka)
Filozofické science-fiction nakrútené na motívy predlohy Stanislawa Lema. Príbeh sa odohráva na kozmickej stanici, umiestnenej na obežnej dráhe planéty Solaris, ktorá predstavuje neznámu formu vedomia. Planéta totiž dokáže zhmotňovať ľudské myšlienky. Pomocou záhadnej plazmy sa vedci konfrontujú s vlastnou minulosťou, utajovanými predstavami a potlačenými spomienkami. Stretnutie s realitou, vzpierajúcou sa ľudskému rozumu, nevyhnutne v členoch posádky stanice vyvoláva otázky o zmysle života, o hraniciach poznania a o podstate ľudského Ja. Réžia: Andrej Tarkovskij.

23:25 Vykúpenie z väznice Shawshank (The Shawshank Redemption), USA, 1994 (Markíza)
Andy Dufresne (Tim Robbins), viceprezident veľkej banky, prichádza v roku 1947 do väznice Shawshank v americkom štáte Maine. Odsúdili ho na doživotie za vraždu svojej ženy a jej milenca. Brutalita spoluväzňov a nemilosrdný tlak väzenského systému zmenia Andyho život na peklo, v ktorom by sotva prežil, nebyť ľudskosti a priateľstva Reda (Morgan Freeman), odsúdeného taktiež na doživotie. Počas dvadsiatich rokov, ktoré Andy strávi vo väzení, pôsobí väčšinou pasívne. Zdá sa, že sa zmieril s osudom, snaží sa vychádzať s dozorcami, dokonca im počíta daňové priznania a vymôže si vznik normálnej knižnice. Jeho túžba po slobode a očistení mena je však silnejšia.


17.12.
STREDA

23:10 Ticho po búrke, Slovensko, 2000 (Dvojka)
Tri navzájom poprepletané poviedky zo súčasného všedného života vypovedajú o citových vzťahoch trojice mladých ľudí. Jedného dňa – po pohrebe starej mamy dôjde k citovému i fyzickému zblíženiu mladého Cyrila a osamelej klaviristky Evy, ktorá ho kedysi letmo zaujala. Cyril medzitým nadviazal vzťah s Evinou susedkou - kaderníčkou, ktorá žije bez partnera len s malým synom Gašparkom. Ako sa hrdinovia vysporiadajú snovou situáciou je témou tohto civilne rozprávaného filmu o osamelosti a potrebe blízkeho človeka.

23:20 Brubaker (Brubaker), USA, 1980 (Prima)
Nový riaditeľ väznice Henry Brubaker (Robert Redford) nastúpi do svojej práce inkognito, aby ju lepšie spoznal a oboznámil sa s prostredím.  Vzdelaný a zásadový Henry začne bojovať so systémom, v ktorom vedúci pracovníci zneužívajú svoje postavenie na osobné obohatenie. Dráma režiséra Stuarta Rosenberga (Pocket Money, The Amityville Horror).

00:25 Putá vojny (Taegeukgi hwinallimyeo/Brotherhood), Južná Kórea, 2004 (Joj)
Aby mohol svojho mladšieho brata poslať študovať, je Jin-Tae ochotný zarábať na ulici ako čistič topánok. Spoločne s ovdovenou matkou sa upnú k akademickej budúcnosti Jin-Seoka ako ku svojmu cieľu. V Kórei však vypukne vojna a najmladší syn musí narukovať. Zodpovednosť a strach o brata privedú aj Jin-Taea do vojny. V okamihu, keď začne vojna ohrozovať životy oboch, rozhodne ss Jin-Tae prihlásiť na samovražednú misiu, aby vyslúžil bratovi odchod do civilu. Unikátny film režiséra Je-gyu Kanga.

TV tipy 15.12. - 21.12. 2008 TV tipy 15.12. - 21.12. 2008 TV tipy 15.12. - 21.12. 2008

18.12.
ŠTVRTOK

20:00 Hanele, Česko, 1999 (Čt1)
Film Karla Kachyňu vznikol podľa poviedky Ivana Olbrachta „O smutných očích Hany Karadžičové“. Rozprávanie sa sústreďuje na pohnutý údel mladučkej Židovky Hanele Šafarovej, ktorej otec príde o majetok a ona, kedysi bohaté dievča z hrdej ortodoxnej rodiny, odchádza pracovať do Ostravy. Zoznámi sa s príjemným mužom, so židovským pôvodom, ale so zmýšľaním ateistu. Hanele sa za Iva Karadžiča vydá, ale cena, ktorú za to zaplatí, je bolestná. V okamihu svadby pre rodičov a pre celú dedinu prestáva existovať. Akoby zomrela.

21:30 Vtáčia klietka (The Birdcage), USA, 1996 (Jednotka)
Armand Goldman (Robin Williams) vlastní homosexuálny nočný klub na South Miami Beach. Jeho dlhoročný milenec Albert (Nathan Lane) tu vystupuje ako Starina. Armandov syn Val (Dan Futterman), ktorého vychováva spoločne s Albertom, príde jedného dňa domov, aby mu oznámil, že sa zasnúbi s Barbarou Keelyovou (Calista Flockhart), dcérou Kevina Keelyho (Gene Hackman), amerického senátora, inak podpredsedu Výboru pre dodržiavanie morálky. Senátor pricestuje do South Beach, aby sa stretol s Valom a jeho otcom a jeho "mamou" - z toho vznikne mierny chaos, plný komických situácií. Komédia Mike Nicholsa (Na dotyk).


19.12.
PIATOK

20:00 Panna a netvor, Československo, 1978 (Joj Plus)
Slávnu strašidelnú rozprávku o princovi začarovanom do desivej zvieracej podoby, ktorého vyslobodí až čistá láska, využil režisér Juraj Herz k vizuálne pôsobivému dielu, ktoré ťaží z tajuplných, stiesnených priestorov aj z lyricky ladeného rozprávania. Osudy najmladšej dcéry chudobného kupca, ktorá sa dobrovoľne vydá do zakliateho zámku, aby zachránila otca, pôvodne spracoval František Hrubín. Režisér oproti tradícii nepriradil netvorovi leviu podobu, ale vybavil ho zlovestným vtáčím zobákom.

21:20 Utečenec (The Fugitive), USA, 1993 (Prima)
Skvelého chirurga Richarda Kimbla (Harrison Ford) obviní súd z vraždy manželky, hoci ju nespáchal. Pri prevoze do väzenia autobus havaruje a Kimble sa dostáva na slobodu. Začína sa naháňačka, pri ktorej sa Kimble pokúša nájsť skutočného vraha. Akcia režiséra Andrewa Davisa (Collateral Damage).

21:30 Porota (Runaway Jury), USA, 2003 (Jednotka)
Dráma podľa autora bestsellerov Johna Grishama nás privádza na mimoriadne dôležitý súdny proces, kde ide okrem spravodlivosti aj o veľké peniaze. Práve tu a práve teraz sa rozhodne o budúcnosti zbraní. A zbrane, to sú nekonečné zisky. Wendell Rohr (Dustin Hoffman) by pre spravodlivosť urobil čokoľvek. Tento mimoriadne bystrý právnik sa aj preto nechal najať vdovou, aby zažaloval zbrojárske firmy za voľný predaj zbraní. Dátum prvého pojednávania je už vytýčený a okrem Rohra sa na kľúčový proces pripravuje aj konzultant zbrojárskeho trustu Rankin Fitch (Gene Hackman) a porotca Nick Easter (John Cusack) so svojou priateľkou Marlee (Rachel Weisz). Rozhodnutie poroty bude mať bezprecedentné následky. Kto presvedčí porotu, ten vyhrá.

23:00 Santa je úchyl! (Bad Santa), USA/ Nem, 2003 (Čt1)
Blížia sa Vianoce a nákupné centrá sa len tak hemžia Santa Clausami. Medzi nimi je aj dvojica podvodníkov, ktorí s chuťou znesväcujú krásne posolstvo toho známeho dobráka s bielou bradou v červenom plášti – prezlečení za Mikuláša a trpaslíka vylúpia každý obchod, do ktorého vniknú. Ich stratégia sa ale skomplikuje, keď sa stretnú s 8-ročným chlapčekom, ktorý im začne vysvetľovať pravý význam Vianoc. (viac o filme)

TV tipy 15.12. - 21.12. 2008 TV tipy 15.12. - 21.12. 2008 TV tipy 15.12. - 21.12. 2008

20.12.
SOBOTA

13:40 Pink Floyd: The Dark Side of the Moon- Live
Živé prevedenie najslávnejšieho albumu skupiny Pink Floyd "Odvrátená strana Mesiaca" premiéru malo v roku 1974; záznam tejto, ďalšej interpretácie vznikol o dvadsať  rokov neskôr: 20. 10. 1994 v londýnskom Earl Court. Vtedy na pódiu chýbal významný člen skupiny Pink Floyd, basgitarista Roger Waters, ktorý so sólovým gitaristom Davidom Gilmourom viedol spory o autorstve.

22:15 Šerifovia (U.S. Marshals), USA, 1998 (Prima)
Mark Waren (Wesley Snipes) sa zraní pri automobilovej nehode. Jeho odtlačky však polícia našla predošlý deň na mieste vraždy v New Yorku. Mark tvrdí, že tam nikdy nebol, ale polícia mu neverí a rozhodne sa ho vydať newyorským kolegom. Markovi sa podarí utiecť, ale agenti ho chcú stoj čo stoj dostať. Akčný thriller Stuarta Bairda (Star Trek: Nemesis).

22:20 Don Quijote 1/2 (El Quijote), Špan, 1988 (Dvojka)
Adaptácia slávneho románu Miguela de Cervantesa "Dômyselný rytier Don Quijote de la Mancha." Schudobnelý šľachtic z La Mancha, Alonso Quijano, prepadol vášnivému čítaniu rytierskych románov. Televízna miniséria v hlavnej úlohe s legendárnym hercom Fernandom Reyom bola nakrútená roku 1988 v štyroch častiach. Roku 2005 sa realizoval nový zostrih, ktorý skrátil pôvodnú metráž a film prispôsobil dnešnému divákovi.

23:00 Prepadnutie 13. okrsku (Assault on Precinct 13), USA, 1976 (Jednotka)
Polícia v Los Angeles robí čo môže, aby si poradila s vyčíňajúcimi gangmi. Po tom, ako je niekoľko členov gangu políciou zabitých, prichádza pomsta. Najkrvavejší gang v meste polícii vyhlasuje vojnu a ako odveta za smrť je prepadnutý trinásty okrsok a gang sľubuje jeho vyhladenie. Lenže v ohrození sa ocitnú aj zadržaní kriminálnici, ktorí musia s policajtmi kooperovať, aby si zachránili život. Nervy drásajúca dráma nemá konca.


21.12.
NEDEĽA

20:30 Jentl (Yentl), USA/ VB/ ČSSR, 1983 (MGM)
Jentl (Barbara Streisand) je mladá a nezávislá žena, ktorá túži študovať Písmo, no túto možnosť majú iba muži. Rozhodne sa preto vydávať za mladíka Anshel. Skoro sa zblíži so svojim spolužiakom a nakoniec sa do neho zamiluje. Svoju pravú identitu však prezradiť nemôže.

22:30 Červenofúz (Akahige), Japonsko, 1965 (Čt2)
Červenofúz má vo filmografii Akiru Kurosawu prelomové postavenie. Posledný čiernobiely film jeho filmografie, ktorým zavŕšil úspešný rad historických, kostýmových drám (odštartovaný v roku 1950 Rašómonom, cez Sedem samurajov (1954) až po Yojimbo (1961) a Sanjuró (1962)), sa síce tiež odohráva v historických kostýmoch 19. storočia, ale so samurajskými námetmi už nemá veľa spoločného.

23:45 Veľký úlet (The Big Easy), USA, 1987 (Jednotka)
Príbeh policajta z New Orleans (Dennis Quaid), ktorý popri svojej práci musí riešiť viaceré problémy: v jeho kancelárii sa objaví krásna prokurátorka Ann Osbornová (Ellen Barkin) z protikorupčnej jednotky. Zapáči sa mu a tak si s ňou začne... Pritom rieši sériu nevyjasnených vrážd z prostredia miestnych gangov a napokon musí čeliť obvineniu z brania úplatkov.


HIT TÝŽDŇA

16.12.
UTOROK

22:05 Solaris (Solaris), ZSSR, 1972 (Dvojka)
Filozofické science-fiction Andreja Tarkovského nakrútené na motívy predlohy Stanislawa Lema. Príbeh sa odohráva na kozmickej stanici, umiestnenej na obežnej dráhe planéty Solaris, ktorá predstavuje neznámu formu vedomia. Planéta totiž dokáže zhmotňovať ľudské myšlienky. Pomocou záhadnej plazmy sa vedci konfrontujú s vlastnou minulosťou, utajovanými predstavami a potlačenými spomienkami. Stretnutie s realitou, vzpierajúcou sa ľudskému rozumu, nevyhnutne v členoch posádky stanice vyvoláva otázky o zmysle života, o hraniciach poznania a o podstate ľudského Ja.


autor Tomáš Daneček 15.12.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.