NOVOROČNÉ TV TIPY 5.1. - 11.1. 2009

NOVOROČNÉ TV TIPY 5.1. - 11.1. 2009

VOD recenzia



5.1.
PONDELOK

20:00 Tisícročná včela IV, Československo/ Nemecko, 1983 (Dvojka)
Samova nádej netrvá dlho. Vojnová kataklizma narúša všetky hodnoty, ktoré ho obklopovali a on sa musí prizerať osudom svojich detí s bolestnou bezmocnosťou, pretože nie je v jeho silách ochrániť ich pred krutými tragédiami. Zatiaľ, čo jeden z jeho synov sa stačí ešte oženiť a vysťahovať do Ameriky, ďalší dvaja rukujú na front. Keď Peter padne do zajatia a talentovaný Karol, ktorý študoval v Prahe maliarstvo, zomrie na talianskom fronte, zúfalý Samo sa vzoprie k individuálnej revolte, ktorá je výkrikom proti násiliu a nezmyselnej vojnovej mašinérii.

21:30 Kalamita, Československo, 1981 (Joj Plus)
Pri pokusoch zvládnuť bežné životné situácie prežíva Honza Dostál takmer neustále drobné kalamity. Štúdium na vysokej škole ho neuspokojuje, chce skúsiť niečo iné. Jeho dávny snom je stať sa rušňovodičom. Pri prvej samostatnej jazde uviazne s malým motoráčikom v záveji a vlak zasype lavína.

21:45 Predpoveď na zajtra (Pogoda na jutro), Poľsko, 2003 (Dvojka)
Jozef strávil sedemnásť rokov v kláštore a prerušil kontakty so svojou rodinou, aby jej nespôsoboval politické problémy. Po páde komunizmu sa opäť vracia do normálneho života, ale čoskoro zisťuje, že sa nezmenil len režim, ale aj etické hodnoty a medziľudské vzťahy. Jeho rodina nezostala týchto zmien ušetrená. Manželka žije s bohatým podnikateľom, syn je šéfom predvolebnej kampane skorumpovaného politika, staršia dcéra je hviezdou televíznej reality show a mladšia dcéra uniká pred realitou do virtuálneho sveta internetu. Jozef nedokáže nadviazať vzťah so svojimi najbližšími, ktorí sa počas sedemnástich rokov navzájom odcudzili. Po návrate domov sa z neho stáva neželaný cudzinec a jeho snaha o nápravu chýb minulosti má tragikomické následky.

22:25 Telefónna búdka (Phone Booth), USA, 2002 (Joj)
Čo urobíte, ak začujete vyzváňať telefón vo verejnej telefónnej búdke? Inštinkt vás zväčša prinúti zdvihnúť ho. Práve to urobí newyorský novinár Stu Shepherd. Jeho život sa v minúte zmení. Stane sa väzňom v malom priestore, väzňom šialenca, masového vraha, ostreľovača. Ten ho má na muške a neľútostne ho vydiera, pretože o jeho zdanlivo bezúhonnom živote vie všetko. Polícia sa snaží zo všetkých síl vyslobodiť Stua z telefónneho zajatia. (viac o filme

22:35 Muž, ktorý nebol (The Man Who Wasn't There), USA, 2001 (Filmbox)
Hlavným protagonistom je Ed Crane (Billy Bob Thornton) povolaním holič v mestečku Santa Rosa. Je to tuctový chlapík, ktorý robí celý deň svoju prácu, potom sa vráti domov k svojej nevernej manželke (Frances McDormand) a líha si do postele s pocitom prázdnoty, ktorá príde aj v nasledujúci deň. Jeho sprievodcom býva len vyfajčený kartel cigariet a občas aj prúd myšlienok. Ten ho pri jednom zo zákazníkov, ktorý si chce založiť vlastný rad čistiarní, privedie na zaujímavú ideu. Od Veľkého Dava (James Gandolfini), dobrého priateľa, no zároveň i milenca jeho manželky, vymámi anonymne potrebnú sumu vydieraním za informácie o nevere. V tomto momente začína tradičný kolotoč vrážd, pátrania po vinníkovi i hľadaní Coenovskej pointy v úplne čiernobielom svete filmu... (viac o filme

00:45 Nedeľa vo Ville d'Avray (Les Dimanches de Ville d'Avray), Fran, 1962 (Čt2)
Americkou Akadémiou ocenená dráma Za najlepší zahraniční film v roku 1963 rozpráva príbeh vojnového pilota, ktorý trpí traumou a amnéziou. Prežil zostrelenie svojho lietadla, ale pri dopade zahynulo domorodé dievčatko. Pierre sa nedokáže začleniť do normálneho života, aj keď má vedľa seba milujúcu Madeleine. Túla sa bezútešným mestom a jedného dňa si na stanici všimne srdcervúcej scény otca s malým dievčaťom. Otec ju vezie do detského domova, pretože sa o ňu nemôže starať, ale Francoise sa bráni. Pierre začne dievča navštevovať, a keď ju opustí aj otec, nedele vo Ville d'Avray patria iba jej. Ich prechádzky a priateľstvo preň znamenajú jediné puto so životom.

Novoročné TV tipy 5.1. - 11.1. 2009 Novoročné TV tipy 5.1. - 11.1. 2009 Novoročné TV tipy 5.1. - 11.1. 2009

6.1.
UTOROK

10:10 Tanec s vlkmi (Dances with Wolves), USA, 1990 (Joj)
Poručíka Johna Dunbara prevelia do najvzdialenejšej pevnosti na západnej hranici Tennessee. Nájde ju opustenú a zdevastovanú. Čakajúc na návrat amerických jednotiek sa spriatelí s osamelým vlkom a pokúša sa nadviazať kontakt s neďaleko žijúcimi indiánmi.

12:00 Dáždnik svätého Petra (Szent Péter esernyöje), Maď/ ČSSR, 1958 (Markíza)
Veselohra z druhej polovice 19.storočia o histórii červeného dáždnika, ktorým podľa legendy ochránil svätý Peter osirelú sestru glogovského farára pred prudkým lejakom. O niekoľko rokov neskôr je zo siroty krásna Veronika, o ruku ktorej sa uchádza švárny Juraj Vibra.

20:30 Sartre, vek vášní 1/2 (Sartre, l'âge des passions), Fran/Švaj/Tal/Belg, 2006 (Čt2)
Dvojdielny film venovaný Jean-Paul Sartrovi zachytáva tohto svetoznámeho francúzskeho intelektuála v rokoch 1958-1964 na pozadí vzrušenej politickej atmosféry. Sledujeme Sartrove politické postoje a angažovanosť, filozofickú, divadelnú, literárnu a žurnalistickú tvorbu, súžitie so Simone de Beauvoirovou a samozrejme jeho vzťah k druhému pohlaviu.

21:00 Princezná  a bojovník (Der Krieger und die Kaiserin), Nem., 2000 (Filmbox)
Osudy Boda, nezamestnaného bývalého vojaka a Sissi, sestričky na psychiatrii, sa jedného dňa pretnú vďaka dopravnej nehode na ulici Wuppertalu. Potom sa stretnú znovu: v banke, a to zrovna behom lúpeže... Inými slovami by sa dal film opísať ako príbeh ľudí, ktorí si museli najprv vzájomne zachrániť život, aby sa mohli do seba zamilovať. (viac o filme

22:45 Matka a syn (Mat i syn), Nem/ Rus, 1997 (Dvojka)
Režisér Alexander Sokurov prostredníctvom sugestívnych poetických obrazov zachytil intimitu vzťahu matky a syna i smútok zo smrti najbližšieho človeka. Pri kompozíciách širokej krajiny sa inšpiroval maliarskymi plátnami, medzi inými aj metafyzickými krajinami nemeckého romantického maliara Caspara Davida Friedricha. Spolu s pôsobivým využívaním zvukovej stopy sa mu podarilo vytvoriť elegickú meditáciu, ktorá scitlivuje zmysly diváka pre obrazy a zvuky života, prírody, medziľudských vzťahov i smrti.

Novoročné TV tipy 5.1. - 11.1. 2009 Novoročné TV tipy 5.1. - 11.1. 2009 Novoročné TV tipy 5.1. - 11.1. 2009

7.1.
STREDA

20:00 Srdcová sedma (Sliding Doors), VB/ USA, 1998 (Joj Plus)
Mladá Helen prišla o prácu, a keď sa tesne pred ňou zatvoria posuvné dvere sa vagóne metra, otvorí sa nám pohľad na to, čo by sa stalo, keby metro stihla či nestihla. Obe verzie sa prelínajú.

21:00 Marketa Lazarová, Československo, 1967 (Filmbox)
Príbeh o čistej duši a čistej láske uprostred chladného a nemilosrdného stredoveku nakrútil František Vláčil na motívy rovnomenného Vančurovho románu. Markéta Lazarová má byť zasľúbená bohu a stráviť život v bezpečí kláštora, ale namiesto toho je unesená. Vančurova oslava lásky a voľnosti sa vo Vláčilovom poňatí mení v temnú stredovekú drámu, ktorá okrem atmosféry vyniká i neobyčajnou poetizáciou filmových obrazov.

21:30 Obchodník so smrťou (Lord of War), USA, 2005 (Film+)
Obchodník so smrťou je akčný dobrodružný príbeh nakrútený podľa skutočnej udalosti, odohrávajúci sa vo svete medzinárodného obchodu so zbraňami. Príbeh filmu hovorí o pozoruhodných výkonoch obchodníka so zbraňami Yuriho Orlova (Nicolas Cage). Yuri, ktorý sa pohybuje v najnebezpečnejších vojnových zónach sveta, hravo strčí do vrecka agenta Interpolu (Ethan Hawke), obchodných konkurentov a dokonca aj zákazníkov, medzi ktorých patrí väčšina najznámejších svetových diktátorov. (viac o filme

22:35 Nôž v rane (Le Couteau dans la plaie), Fran/Tal, 1962 (MGM)
Mladý Američan Bob spoznal Lisu v Nepáli a oženil sa s ňou. Niekoľko rokov už žijú v Paríži, ale mladá žena je v manželstve veľmi nešťastná. Manžel ju prenasleduje s chorobnou žiarlivosťou a súčasne je na ňu hrubý. Svoje jednanie ospravedlňuje skutočnou láskou. Keď potom raz Bob musí služobne letieť do Casablanky, oznámi mu Lisa na letisku, že sa s ním chce nechať rozviesť. Krátko nato sa však mladá žena dozvie, že jeho lietadlo havarovalo a že všetkých 57 cestujúcich prišlo o život. Lise sa uľaví, ale o to väčší šok prežíva, keď sa Bob v noci objaví doma.

Novoročné TV tipy 5.1. - 11.1. 2009 Novoročné TV tipy 5.1. - 11.1. 2009 Novoročné TV tipy 5.1. - 11.1. 2009

8.1.
ŠTVRTOK

21:55 Zašliapané projekty (Zašlapané projekty – Pražské metro), ČR, 2008 (Čt2)
Dokumentárny cyklus Českej televízie o unikátnych nápadoch, projektoch a objavoch, ktoré za minulého režimu nesmeli uzrieť svetlo sveta.

22:40 Prvá veľká vlaková lúpež (The First Great Train Robbery), VB, 1979 (MGM)
Odvážnu vlakovú lúpež, ktorá vstúpila do dejín kriminalistiky, uskutočnil v roku 1855 lupič - gentleman Edward Pierce. Jeho cieľom sa stal vlak dopravujúci veľké množstvo zlata na platy vojakov v Krymskej vojne. V románovej, značne zromantizovanej podobe zachytil celú udalosť známy spisovateľ Michael Crichton a potom, ako sa jeho kniha stala bestsellerom, ju ako režisér sám previedol na filmové plátno.

23:10 Dobrodružstvo (L' Avventura), Tal/ Franc, 1960 (Čt2)
Film Dobrodružstvo získal na MFF v Cannes v roku 1960 Cenu poroty a tak dostal dovtedy vo svete neznámy taliansky režisér Michelangelo Antonioni motív k nakrúteniu celej tzv. "tetralógie citov", ktorá sa stala pojmom vo filmovej histórii. Jeho dezilúzia zo závratného vývoja techniky, ktorej nestačil vývoj porozumenia ľudským citom, ho inšpirovala k vytvoreniu ešte troch ďalších, po sebe nasledujúcich filmov s rôznymi zápletkami, ale na rovnakú tému - Noc (1961), Zatmenie (1962) a Červená pustatina (1964).

             

9.1.
PIATOK

20:00 Kto z koho (The Score), USA/ Nem, 2001 (Joj)
Film režiséra Franka OZ Kto z koho je klasickou gangsterkou. Nick (Robert de Niro) je špičkový zlodej. Otvorí každý sejf. Spolu s kamarátom z dávnych čias (Marlon Brando) potom zbožie posiela do správne bohatých rúk. Zápletka prichádza vtedy, keď je Nick prinútený zmeniť svoje pravidlá, aby spolu s novým komplicom Jackom urobili záťah snov. Cieľom je žezlo francúzskeho kráľovstva, momentálne v podzemí Montrealskej colnice. Odmena štyri milióny dolárov. A ak sa v správny čas správne rozhodne možno omnoho viac. (viac o filme

22:25 Pomsta (Bao chou), Hong Kong, 1970 (MGM)
Čínsky boxer Fen Kai-shan sa zamiluje do Hua Cheng-fen, ktorej manžel Kuan Yu-lou je známy tým, že stĺkol Fengových boxerských zverencov. Po Kuanovej smrti sa jeho brat snaží pomstiť a zabije nie len Fenga, ale tiež Kuanovu manželku Hua. Reťaz pomsty pokračuje. 

22:40 Obzri sa v hneve (Look Back in Anger), VB, 1958 (Dvojka)
Celovečerný debut predstaviteľa britského hnutia Free Cinema Tonyho Richardsona je adaptáciou rovnomennej hry dramatika Johna Osbornea, ktorá roku 1956 nesentimentálnym portrétom robotníckej triedy spôsobila rozruch na londýnskej divadelnej scéne a otvorila cestu sociálne angažovanému literárnemu hnutiu, nazývanému "mladí rozhnevaní muži".

23:15 Armáda démonov: Matka (La Terza madre), Tal/ USA, 2007 (Film+)
Na cintoríne nájdu starovekú urnu. Po jej otvorení sa spustí séria násilných prípadov a v meste sa zhromažďujú hrôzostrašné bytosti. Všetky tieto udalosti zavinil návrat Mater Lucrimarum – poslednej z troch mocných čarodejníc, ktoré šírili  pred stáročiami teror a smrť. Film Daria Argenta, v hlavnej úlohe s Asiou Argento.

             

10.1.
SOBOTA

12:50 Nebeské stvorenia (Heavenly Creatures), Nem./Nový Zéland/UK, 1994 (Filmbox)
Film bol inšpirovaný skutočnou udalosťou, ku ktorej došlo na Novom Zélande v päťdesiatich rokov 20. Storočia. Dve dievčatá zavraždili matku jednej z nich. Režisér Peter Jackson (Pán prsteňov, King Kong) a scenáristka Fran Walsh sa detailne zaoberali okolnosťami prípadu a snažili sa byť verní skutočnosti – to ale v prípade tohto filmu znamená niečo iného než obvykle. Tou skutočnosťou, ktorú film ponúka, nie je objektívny pohľad vychádzajúci z policajných záznamov, ale pohľad jednej z dievčat, ktorá si viedla podrobný denník.

19:50 O slavnosti a hostech, Československo, 1965 (Filmbox)
Slávne tragikomické podobenstvo Jana Němca, výrazovo minimalistické a obsadené niekoľkými postavami, pojednáva o rôzne maskovaných mocenských mechanizmoch, často demagogických a lákavých, nech už zo žoviálnym úsmevom ponižujú ľudskú dôstojnosť alebo ničia každého, kto sa odmietne prispôsobiť. Ešte zaujímavejšie sú však postrehy o správaní ľudí vystavených záťažovej situácii, trebárs o tom, že na obdiv vystavované protesty bývajú iba pózou. Výsledné zistenie je prekvapivé: pokiaľ nesúhlasíme, je zbytočné čokoľvek hovoriť. Stačí sa zdvihnúť a odísť. Film, v ktorom vtedajší prezident Novotný našiel urážku svojho majestátu, nestratil nič na aktuálnosti a tak môže urážať aj dnešných mocipánov. 

20:00 Koyaanisqatsi (Koyaanisqatsi), USA, 1983 (Dvojka)
Koyaanisqatsi je prvou časťou výpravnej umeleckej dokumentárnej qatsi-trilógie, ktorá mapuje stav nášho sveta. Názov a zámer celého projektu vzišiel z kultúry indiánskeho kmeňa Hopi, žijúceho na území Arizony, ktorému hrozí vyhynutie. Od rady starších tohto kmeňa získal režisér a producent filmu Godfrey Reggio povolenie používať ich jazyk pre názvy svojich filmov. Koyaanisqatsi znamená v preklade "šialený život", "život vyvedený z rovnováhy", alebo "spôsob života, ktorý volá po zmene". Film je apokalyptickou víziou kolízie dvoch svetov - mestského života, ovládaného technológiou a životného prostredia.

21:00 Kladivo na čarodějnice, Československo, 1969 (Čt2)
Jeden z najznámejších filmov Otakara Vávru vznikol podľa rovnomenného románu Václava Kaplického a podľa dochovaných súdnych zápisov z čarodejníckych procesov z rokov 1678-1695. Inkvizítor Boblig, je povolaný do mesta Šumperk, aby vyšetril priestupok jednej žobráčky, skonštruuje proces, ktorého metódy zaručujú priznanie všetkých obžalovaných. Proti sporiadaným a ušľachtilým občanom sa náhle vynorí moc, ktorá pod rúškom očisťovania kraja od čarodejníc sleduje iba vlastné obohatenie a ktorá neváha pre tento cieľ ničiť všetkých odporcov a obetovať životy desiatok nevinných ľudí.

22:00 Neľútostný súboj (Heat), USA, 1995 (Čt1)
Režisér Michael Mann (Miami Vice, Posledný Mohykán) natočil strhujúci kriminálny príbeh, v ktorom sa vedľa akčných scén sústredil na podrobný popis toho, ako jeho hrdinovia žijú v súkromí a ako svoje činy pripravujú. Pri uvedení do kín sa reklamné slogany zmieňovali o tom, že sa tu po prvý krát na plátne stretli dvaja z najväčších amerických hercov Al Pacino a Robert De Niro. Pravda je, že obaja predtým hrali vo filme Kmotor II (1974), kde však nemali žiadnu spoločnú scénu. Al Pacino hral titulnú postavu Michaela Corleonea, Robert De Niro sa objavil v retrospektívach ako Michaelov otec Vito.

23:55 Čierny jastrab zostrelený (Black Hawk Down), USA, 2001 (Joj)
Pravdivý príbeh, ktorý sa odohral počas Somálskej občianskej vojny, bol nakrútený podľa knihy Marka Bowdena „Black Hawk Down". Režisér Ridley Scott (Blade Runner, Votrelec, Gladiator) si vybral vďačnú tému, ktorú pomocou zaručených hollywoodskych postupov preniesol na filmový pás. Naplnil klasickú trojaktovú štruktúru: návrat vojakov z bežnej pozorovacej akcie (jemné naznačenie, ktorá postava je najkladnejšia), spoznávanie hlavných hrdinov v tábore (okorenené humorom), výjazd na splnenie bojovej misie (hlavná časť, plná rachotiacich guľometov, výbuchov a prakticky neustálej akcie). (viac o filme

00:05 Rekviem za sen (Requiem for a Dream), USA, 2000 (Filmbox)
Sen o ideálnom živote. Dom, auto, rodina. Túžba každého človeka. V Amerike tak ľahko realizovateľná. Krajina nepreberného množstva možností. Tu sa všetko môže splniť za pár rokov ako mávnutím čarovného prútika. Ale aj nemusí. A práve o tej druhej možnosti vypovedá Rekviem za sen. Famózny film Darrena Aronofskeho (Pí, Fontána). (viac o filme)

00:10 Muž z Elyzejských polí (The Man from Elysian Fields), USA, 2001 (Jednotka)
Byron Tiller, šťastne ženatý otec je spisovateľ, ktorého posledný román skončil v odpadkových košoch. Jedného dňa sa však stretne s kýmsi, kto čítal jeho knihu. Elegantný Angličan sa mu predstaví ako Luther Fox, ktorý vedie eskortnú agentúru "Elizejské polia", ktorá zabezpečuje mimoriadne bohatým dámam inteligentných spoločníkov do spoločnosti.. Byron nemá prácu a tak na Lutherovu ponuku pristane. Manželke však nepovie nič. Jeho prvou klientkou sa stane 35- ročná atraktívna žena s anjelskou tvárou Andrea Alcottová, manželka slávneho spisovateľa. Byron sa zrazu ocitne vo svete, ktorý sa mu zdá byť neskutočný.

             

11.1.
NEDEĽA

14:15 Batman (Batman), USA/ VB, 1989 (Prima)
Veľkomesto Gotham City je sužované gangstermi, ktorých vedie kyselinou desivo znetvorený Joker. Polícia sa zdá byť bezmocná. Omnoho väčší rešpekt medzi zločincami budí maskovaný netopierí muž - Batman - objavujúci sa vždy tam, kde je páchaná nejaká neprávosť. Komiksová adaptácia Tima Burtona, ktorý do dvoch hlavných úloh obsadil Michaela Keatona a Jacka Nicholsona.

20:00 Kauza CIA (The Good Shepherd), USA, 2006 (Jednotka)
Príbeh spravodajskej agentúry CIA vyrozprávaný cez prizmu životného príbehu Edwarda Wilsona - podieľal sa aj na tajnej operácii v 60-tych rokoch v Zátoke svíň. CIA predpokladá, že operáciu ktosi vyzradil Castrovi a Edward sa snaží zistiť kto. Pritom si spomína na udalosti zo svojho života: samovraždu jeho otca, štúdiá na univerzite v Yale, náhlu svadbu, či nástup do agentúry a jeho vzťahy s kolegami, či protivníkmi. Postupne sa dostávame k jadru Edwardovho problému: jeho idealizmus a zmysel pre morálku a spravodlivosť sa zmenil v systematickú paranoju a nedôveru voči každému v jeho okolí. (viac o filme)

23:05 Krstný otec (The Godfather), USA, 1972 (Markíza)
Majstrovské epické dielo Francisa Forda Coppolu s Marlonom Brandom v hlavnej úlohe patriarchu mafiánskej rodiny Corleonovcov predstavuje portrét vzostupu sicílskej rodiny v Amerike. Jej cestu na pokraj straty moci a predávanie tradícií z otca na syna. Príbeh je rozdelený na rodinný život a odporný svet zločinu, do ktorého je rodina zapletená. (viac o filme

23:30 Čas zabiť  (A Time to Kill), USA, 1996 (Joj)
Dvaja mladí muži trávia odpoludnie tým, že jazdia po meste dodávkou a trápia obyvateľov svojim neohrabaným jednaním, ničením majetku a vulgárnymi výrazmi. Raz ale prestrelia - Malé černošské dievča sa vracia domov z nákupu, pritom sa za ňou rúti žltá dodávka. Mladíci po nej hodia predmet a dievča spadne na zem. Odtiahnu ju do lesa a tam ju jeden po druhom znásilnia. Snažia sa ju obesiť, ale vetva váhu neudrží a prelomí sa. Dievča nájdu deti a utekajú za jej otcom. Otec (Samuel L. Jackson) sa rozhodne, že zájde za miestnym právnikom Jakom Brigancom (Matthew McConaughey) a spýta sa, či by ho obhajoval, keby niečo urobil. Deň pred súdom vezme otec zákon do svojich rúk.

22:15 Koniec (Konyec), Maďarsko, 2007 (Čt2)
Režisér Gábor Rohonyi svoj celovečerný hraný filmový debut (po skúsenostiach s radom dokumentov a reklamou) natočil až po štyridsiatke. Film zaujme nie len jemne ironickým humorom, ktorý poukazuje na určité sociálne nedostatky spoločnosti v postkomunistickom Maďarsku, ale hlavne vďaka hereckým výkonom oboch hlavných hereckých predstaviteľov, stvárňujúcich svoje úlohy s nenapodobniteľnou uvoľnenosťou a presvedčivosťou.

             

HIT TÝŽDŇA

11.1.
NEDEĽA

23:05 Krstný otec (The Godfather), USA, 1972 (Markíza)
Majstrovské epické dielo Francisa Forda Coppolu s Marlonom Brandom v hlavnej úlohe patriarchu mafiánskej rodiny Corleonovcov predstavuje portrét vzostupu sicílskej rodiny v Amerike. Jej cestu na pokraj straty moci a predávanie tradícií z otca na syna. Príbeh je rozdelený na rodinný život a odporný svet zločinu, do ktorého je rodina zapletená. Tvorcom sa podarilo fantasticky vykresliť štruktúru a filozofiu taliansko-americkej rodiny/mafie. Krstný otec je v prvom rade rodinnou drámou a až tak gangsterským/mafiánskym filmom. Coppola dbá na rodinný detail na každom kroku. Akcentuje rodinné udalosti ako svadba, či prvé sväté prijímanie a s nimi spojenú kultúru prezentovanú tancom a spevom. Nechýbajú ani scény domáceho násilia (Carlo a Connie v jednotke, Michael a Kay v dvojke), s ohľadom na vysokú koncentráciu postáv majstrovsky vykreslené charaktery a životné herecké výkony. Za všetky spomeniem Al Pacina a jeho Michaela Corleona. Práve o ňom je celá sága a prechádza hneď dvoma premenami. Jeho chladná tvár s vytrvalým hlbokým pohľadom (predovšetkým v druhej časti) zmrazí snáď každého. (viac o filme


P.S.: Určite ste si všimli, že do okruhu staníc, z ktorých sú vyberané tipy sa pridala nová stanica – Filmbox. Stanica, ktorá bola doteraz za príplatok sa prebojovala do rozšíreného balíčku digitálneho vysielania jedného zo slovenských poskytovateľov TV pripojenia.


autor Tomáš Daneček 5.1.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.