SKVELÝ WALL-E NA 2 DVD

SKVELÝ WALL-E NA 2 DVD

článok



Na DVD prichádza jedna z najsympatickejších filmových postáv posledných rokov – romantický robotík Wall-E, predmet jeho záujmu Eva a ich vesmírna odysea.

FILM

Wall-E. To už nie je iba klasicky výborný animák od spoločnosti Pixar. Príbeh osamelého robota, ktorý nájde zmysel života v láske je výnimočný v hneď niekoľkých aspektoch. Môžeme začať neverbálnym rozprávaním príbehu. Kým väčšina animákov si zakladá na (vtipných) dialógoch a fyzických gagoch, Wall-E si do takmer polovice minutáže šikovne vystačí bez akýchkoľvek slov (ak, samozrejme, nerátame mená našich dvoch hrdinov). O divákovu pozornosť sa tak uchádza prevažne robotia reč tela a prepracovaný zvuk (zvuky robotov a okolia).

Poprednou devízou filmu je sympatická ústredná postava – robot pracant, zvedavec, osobnosť a náruživý romantik. Jeho hlava nepochybne pripomína jeho staršieho filmového kolegu Číslo 5. V prípade ohrozenia sa chová ako korytnačka: schová sa do škatuľky (svojho panciera). Jeho pracovnou náplňou je lisovanie odpadu do úhľadných kociek a záľubu si našiel v zbieraní už historických predmetov. Animátori mu vdýchli život do takej miery, že jeho pohyby, zvuky a celkové správanie si jednoducho zamilujete. 

Skvelý Wall-E na 2 DVD Skvelý Wall-E na 2 DVD

Tento animák docenia hádam len tí odrastenejší. Prvých 15 minút je vyslovene depresívnych: jeden jediný robot uprostred zaprášeného sveta plného odpadu. Wall-E je totiž posledný fungujúci stroj z tých, ktoré tu ľudstvo zanechalo. Zatiaľ čo Wall-E už 7 storočí očisťuje Zem, ľudská civilizácia nažíva v prepychovej kozmickej lodi Axiom ďaleko vo vesmíre. Po príchode na túto loď sa nám naskytá zaujímavý pohľad. Konzumná ľudská spoločnosť zlenivela natoľko, že takmer ochromela. Ľudia sú obézni, pohybujú sa výhradne na vznášadlách a chabý vedomostný kvocient stelesňuje samotný kapitán lode, ktorý má problémy s čítaním i logickým myslením.

Wall-E v sebe spája ekologickú tematiku (súvisiacu s až desivou víziou budúcnosti), kritiku konzumnej spoločnosti a priestor je vyhradený aj pre nenáročnú zábavu určenú najmenším (naháňačky na lodi). K tomu všetkému, na svoje si prídu znalci Kubrickovho sci-fi 2001: Vesmírna odysea. Wall-E na tento medzník sci-fi žánru neraz odkazuje. Či už ide o neverbálne rozprávanie príbehu, hudbu, Auto(pilota) alebo meno švába (Hala).  

DVD

V úvode oboch nosičov vás privíta jazyková ponuka. V prípade prvého nosiča, ponuke predchádza teaser na film Up, ktorého premiéra je stanovená na 29. mája 2009.

OBAL
Jedná sa o špeciálny papierový vysúvací obal. Z ľavej strany vysuniete filmový disk a zo strany druhej rýdzo bonusový. Obal však uvádza chybný údaj, čo sa týka slovenského dabingu. Ten nie je dvojkanálový, ale šesťkanálový.

MENU
Menšou hanbou je, že hlavnú ponuku si viete nastaviť v hocijakom z ponúkaných jazykov, len nie v tom našom. Okrem toho sú ponuky minimálne dynamické a nijako zvlášť zaujímavé.

ZVUK A TITULKY
Jazyky (Dolby Digital 5.1): angličtina, čeština, poľština, maďarčina, výborná slovenčina
Titulky: anglické, české, slovenské, maďarské, poľské

Výhrady mám voči načasovaniu informatívnych titulkov, ktoré miznú vzápätí akonáhle sa objavia. 

Skvelý Wall-E na 2 DVD Skvelý Wall-E na 2 DVD

OBRAZ
Širokouhlý formát 2.39:1 bez rušivých elementov.

BONUSOVÝ MATERIÁL
Disk č.1
Najväčším ťahákom bonusovej výbavy prvého média je otitulkovaný audio komentár výrečného kormidelníka Andrewa Stantona. Dozviete sa pôvodný názov celého projektu i haldu režisérových inšpirácií.

Prvou položkou je ale zábavný kúzelnícky predfilm „Presto“ (05:03), ktorý ste mohli vidieť už v kine (nie však v každom).

Nasleduje „BURN-E All New Original Short“ (07:18) - krátky film o jednej neuveriteľnej pracovnej misii robotíka-zvárača menom Burn-E. Opäť sa jedná o veľmi vydarenú vecičku.

„Animation Sound Design: Building Worlds From the Sound Up“ (17:59) si berie na paškál zvukovú stránku, ktorá bola nesmierne dôležitá z dôvodu nízkej koncentrácie dialógov. Uvidíte tiež, ako sa vytváral zvuk v starých filmoch od Walta Disneyho.

Pripravené sú tiež dve vystrihnuté scény v trvaní 09:14 s voliteľným Stantonovým úvodným slovom a tí pozornejší si ešte nájdu dva skryté bonusy.

Skvelý Wall-E na 2 DVD Skvelý Wall-E na 2 DVD

Disk č.2
Tvoria ho tri veľké sekcie. Okrem nastavení Set up nájdete ako prvú sekciu „Humans (for film fans)“, ktorá zahŕňa 49-minútové „Behind the Scenes“ s piatimi fragmentmi (reč bude o kamere, vzniku tučných ľudí, hudbe a o tom, čo všetko obnáša tvorba jedného filmového záberu v animovanom filme) a ďalšie dve vystrihnuté sekvencie (12:30). Konkrétne ide o pôvodné pracovné verzie. Segment „BnL Shorts“ (08:35) ponúka päticu fiktívnych reklám, ktoré dokresľujú život na Axiome.

Top materiálom je bezkonkurenčne „Pixar Story by Leslie Iwerks“ z roku 2007 (1:24:59) pojednávajúci o začiatkoch a vývoji štúdia Pixar od filmu k filmu (až po Autá). Pred kamerou sa okrem popredných osobností spoločnosti objaví i George Lucas a Tom Hanks. 

Treťou a poslednou zastávkou je sekcia „Robots (for families)“. Začína sa materiálom „Wall-E´s Treasures and Trinkets“ (04:43), ktorý pobaví ako deti tak i dospelých. Pred obrazovkou sa bude predvádzať najmä Wall-E a najzaujímavejší je jeho stret s vysávačom.

„Bot Files“ ponúka 28-člennú plejádu robotov s verbálnym popisom. K dispozícii je v tomto prípade už ale iba český dabing. Bodku za prídavným materiálom dáva „Lots of Bots“ (3:01), ktorý je skutočne už iba pre tých najmenších. 

ZÁVER

Už krátko po uvedení filmu prichádzali zo zahraničia oscarové špekulácie, ktoré nehovorili iba o Wall-Eho nominácii v kategórii animovaných filmov, ale aj o jeho účasti v hlavnej kategórii (Najlepší film). Poznajúc chute akademikov, táto situácia je len málo pravdepodobná. Wall-Emu sa však už jeden husársky kúsok podaril: ako prvý animák v histórii získal od Los Angeleských kritikov hlavnú cenu. A Oscara za najlepší animovaný film mu asi tiež nikto neuchmatne. Wall-E je jednoducho neodolateľný, vyzretý, dospelý, vtipný, dojímavý a miestami i ponurý film. DVD edíciu s kvalitným slovenským dabingom, výborným obrazom a slušnou kopou bonusov si rozhodne nenechajte ujsť.   

FILM: 10/10
DVD:  10/10


autor Michal Šmajda 7.1.2009
  • WALL-E (14.08.2008 15:49:32)
  • Wall-E posledný robot na Zemi (16.07.2008 19:10:29)
  • Tom Cruise v šľapajách Wall-Eho (28.05.2011 21:09:54)
  • Wall-E prvý raz porazený! (02.02.2009 15:36:26)
  • Wall-E je ďalší film roka (18.12.2008 13:34:19)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.