TV TIPY 19.1. - 25.1. 2009

TV TIPY 19.1. - 25.1. 2009

VOD recenzia



19.1.
PONDELOK

21:00 Dívka s mušlí, Československo, 1980 (Filmbox)
Trinásťročnú Vendulu Brabcovú v škole všetci považujú za zanedbané a zaostalé dievča. Nikto netuší, že jej matka úplne prepadla alkoholu a ona sa musí starať o svojich troch nevlastných mladších súrodencov. Už v skorých ranných hodinách chodí namiesto svojej matky upratovať.

21:30 Panelstory aneb Jak se rodí sídliště, Československo, 1979 (Joj Plus)
Povestná satira, dlhé roky zakazovaná, sa odohráva na rozbahnenom veľkomestskom sídlisku, stále ohromuje dokonalou znalosťou ľudských pováh, často smiešne sebeckých, rozhodne však ľahostajných k tomu, čo sa deje vôkol nich. Vlastne iba dedinský  dedo stratený uprostred panelákov prináša závan naozajstného záujmu a súcitu. 

22:10 Ahoj, Terezka (Czesc Tereska), Poľsko, 2001 (Dvojka)
Film režiséra Roberta Glińskeho poskytuje takmer dokumentaristický pohľad na životné šance detí dospievajúcich v neradostnom prostredí postsocialistickej mestskej periférie. Pätnásťročná Terezka sa učí za krajčírku. Chudobná paneláková štvrť jej nedáva nádej na šťastnú budúcnosť, no ona aj tak sníva o kariére módnej návrhárky. Doma však pre svoje sny veľa podpory nenachádza...

00:40 Sekretárka (Secretary), USA, 2002 (Čt2)
Niekto sa od stresu prejedá, iný hladuje, no a niekto si zoberie nožnice a pekne si zareže do stehna. Napríklad taká slečna Lee Hollowayová - dvadsiatnička z nižšej strednej triedy s tuctovou tvárou a hranatou postavou, ktorá sa jedného dňa vracia z cvokhausu späť do kolobehu bežného života. Chatrné rodinné zázemie neposkytuje dostatočnú oporu, a tak Lee opäť vyťahuje svoje "šitíčko"... (viac o filme)

TV tipy 19.1. - 25.1. 2009 TV tipy 19.1. - 25.1. 2009 TV tipy 19.1. - 25.1. 2009

20.1.
UTOROK

20:30 Volver (Volver), Španielsko, 2006 (Čt2)
Pedro Almodóvar si už zo dve desaťročia buduje svoje malé svety plné bizarných vzťahov, absurdných situácií a ironických odhalení. V nich, prostredníctvom relatívne uzavretej palety postáv, variuje, kombinuje, permutuje. A posúva sa k novším a novším rovinám vyjadrenia idei, ale aj emócie. Dominantou týchto svetov sú ženy a tesne pri nich bytosti „medzi“ – homosexuáli, transvestiti. Muži sú tí, ktorí narúšajú, spôsobujú zmätok, a práve preto potrebujú ženskú lásku a pochopenie. A najmä, ženy sú tie, ktoré idú ďalej: navonok pokojné a vyrovnané, no vo vnútri si ticho a hrdo nesú svoju bolesť...(viac o filme)

22:10 Otec a syn (Otets i syn), Rus/ Nem/ Tal/ Hol, 2003 (Dvojka)
Film režiséra Alexandra Sokurova je po filme Matka a syn druhým dielom trilógie o medziľudských vzťahoch. Zatiaľ čo prvé dva diely sa venujú putu medzi rodičmi a dieťaťom, tretí zamýšľaný diel s názvom Dvaja bratia a sestra má byť analýzou súrodeneckých vzťahov. Podobne ako Matka a syn je aj snímka Otec a syn skôr meditáciou ako príbehom. Zobrazuje ideál otcovsko-synovskej lásky, ale aj bolesť, ktorú nevyhnutné nalomenie tohto ideálneho vzťahu prináša.

23:30 Pokrvní bratia (The Boondock Saints), Kanada/ USA, 1999 (Joj)
Írski súrodenci z Bostonu, Connor a Murphy chcú očistiť Zem od ľudského zla. Pri plnení poslania sa sami vydajú na cestu zločinu a likvidujú všetkých hriešnikov, čo nežijú podľa prikázaní. Miesto toho aby ich uväznili a potrestali, si získajú obdiv a verejnosť ich začne prezývať „Svätí“.

TV tipy 19.1. - 25.1. 2009 TV tipy 19.1. - 25.1. 2009 TV tipy 19.1. - 25.1. 2009

21.1.
STREDA

21:00 Zánik samoty Berhof, Československo, 1982 (Filmbox)
Prvé povojnové leto, česko-poľsko-nemecké pohraničie. Ľudia zo samoty Berhof sa stanú zajatcami vérvolfov, ktorí odmietajú pripustiť porážku Nemecka. Konflikt je poňatý ako analýza hraničnej situácie, v ktorej sa osciluje medzi krajnosťami. Ústrednou postavou rozprávania je mníška Salome, ktorá do osamelého statku prináša všetko ostatné, len nie očakávané milosrdenstvo. Jedného z jej protihráčov predstavuje československý poručík (v podaní Milana Kňažka), ktorý sa s úpornou snahou pokúša o zaistenie poriadku. Jeden z najlepších československých filmov 80. rokov, nakrútený podľa predlohy Vladimíra Körnera, dodnes zaujme prepracovaným scenárom, kamerou, hudbou a hereckými výkonmi.

23:15 Gia (Gia), USA, 1998 (Prima)
Jedni ju milovali, druhí zatracovali. Neušla však pozornosti nikoho. Supermodelka Gia Marie Curangi začínala ako osobitá, avšak, mierne povedané, neposlušná kráska. Kariéra mladé rebelky strmo stúpala a pribúdajúce poblúznenie zo slávy a peňazí si vyžiadalo svoju prvú daň. Ťažkou drogovou závislosťou jej tragédia len začala...

00:50 Mariachi (El Mariachi), Mexico/ USA, 1992 (Čt2)
Osamelý hudobník Mariachi prichádza do malého mesta v Texase, aby tu našiel svoje šťastie. Jediné, po čom túži, je byť muzikantom ako bol jeho otec, dedo aj pradedo. V tom istom čase ale do mesta prichádza aj zabijak. Obidvaja majú čierny oblek a v ruke čierne puzdro na gitaru. Dochádza k zámene puzdier a Mariachi zisťuje, že namiesto milovanej gitary ho má plné zbraní a musí bojovať proti nebezpečnému a nemilosrdnému podsvetiu. Roberto Rodriguez svoj celovečerný debut nakrútil za 7000 dolárov, ktoré si zarobil ako „pokusný králik“ pri testovaní nových liekov. 

TV tipy 19.1. - 25.1. 2009 TV tipy 19.1. - 25.1. 2009 TV tipy 19.1. - 25.1. 2009

22.1.
ŠTVRTOK

21:00 Adaptácia (Adaptation), USA, 2002 (Filmbox)
Charlie Kaufman píše ako žije. So značnými problémami. Jeho dvojča Donald žije ako píše... s ľahkosťou a bezstarostne. Susan píše o živote... Ale nevie ho žiť... Johnov život je ako kniha….Čaká na adaptáciu… Jeden príbeh… Štyri životy… Milión spôsobov, ako sa to všetko môže skončiť... (viac o filme)

01:30 Lepší zajtrajšok 2 (Ying huang boon sik II), Hong Kong, 1987 (Joj)
Akčný balet, pri ktorom namiesto činelov cinkajú na podlahe vystrelené nábojnice, kde namiesto bubnov cvakajú zarážané zásobníky a namiesto huslí znie zvuk striekajúcej krvi. Trojica "hrdinov" prvého dielu sa síce na konci zmenila na dvojicu, ale to neznamená nič, čo by sa nedalo napraviť. Najmä, keď sa ukáže, že Mark Gor mal brata Kena. Ten má síce v New Yorku reštauráciu, ale keď sa do hry dostane mafia, šialený boss, mŕtve dievča a bývalí priatelia jeho brata, musí vziať do ruky namiesto varešky zbraň. A dokáže to rovnako dobre ako jeho brat.

             

23.1.
PIATOK

22:15 Chrám Šaolinu (Siu lam ji), Hong Kong, 1976 (MGM)
V starovekej Číne sa schyľuje k súboju medzi armádou čchingov a mierumilovnými mníchmi kláštora Shaolin. Najvyšší duchovný cíti, že mandžuský dvor niečo chystá. Začnú teda prijímať aj nekňažských žiakov a učiť ich bojovému umeniu kung-fu, aby rozšírili svoje rady. Skôr či neskôr nastane deň, keď bude treba brániť Shaolin až do konca. 

22:50 Rocky II (Rocky II), USA, 1979 (Jednotka)
Spravodlivejšia by bola remíza, ale rozhodcova za víťaza zápasu určili Apolla. Obaja aktéri sú na ceste do nemocnice a keďže Apollo sa necíti ako víťaz, v jeho plánoch už má pevné miesto odvetný zápas. Rocky má však celkom iné ciele. Po prepustení z väznice sa chystá požiadať Adrianu o ruku, kúpiť veľký dom a dať si od boxu na určitý čas odpočinok. No aj taký zlatý mešec, aký sa dostáva za účasť v zápase o majstra sveta má svoje dno. Rockymu nezostáva nič oné, ako prijať Apollovu výzvu a opäť vstúpiť do ringu.

23:05 Keby... (If...), Veľká Británia, 1968 (Dvojka)
Drsná, ale presvedčivá reakcia na študentské rebélie roku 1968 a vojnu vo Vietname bola inšpirovaná filmom Jeana Viga Trojka z mravov a titulom Kiplingovej básne Keby. Príbeh študentskej vzbury sa odohráva na súkromnej internátnej škole pre chlapcov z bohatých rodín, kde stále vládnu sparťanské pravidlá, skostnatená morálka a železná ruka učiteľov. Romantický anarchista Mick spolu s priateľom utečú na ukradnutej motorke, aby si za múrmi školy užili slobodu. Po návrate sú exemplárne potrestaní...

23:25 Honba na ponorku (The Hunt for Red October), USA, 1990 (Markíza)
Film režiséra Johna McTiernana, natočený podľa bestselleru Toma Clancyho, je príbehom mužov, v ktorých rukách leží zodpovednosť za súdny deň. Nová, supermoderná jadrová sovietska ponorka mieri k pobrežiu USA. Jej veliteľom je kapitán Marko Ramius (Sean Connery). Americká vláda sa obáva, že ponorka "Červený október" zaútočí. Analytik CIA (Alec Baldwin) je iného názoru. Myslí si, že kapitán Ramius chce emigrovať. Má však iba niekoľko hodín, aby ho našiel a svoj názor dokázal. Sovietske námorné a vzdušné sily po ponorke totiž pátrajú tiež. 

             

24.1.
SOBOTA

20:00 Starsky a Hutch (Starsky & Hutch), USA, 2004 (Prima)
Sedemdesiate roky. Časy, keď aj drsní chlapi nosili čardášové fúzy a dávali si robiť trvalú. Dekáda širokých golierov, červených mustangov a priblblej disko-hudby. Éra studenej vojny a cynickej politiky. Doba, keď mnohé bolo "hip", no nič ešte nebolo "hip-hop". Práve v takej kultúre vznikol svojho času televízny seriál o dvoch policajtoch z fiktívneho kalifornského veľkomesta, ktorý sa dočkal oživenia na filmovom plátne. (viac o filme)

20:00 Master & Commander: Odvrátená strana sveta (Master and Commander: The Far Side of the World), USA, 2003 (Joj)
Námorný kapitán Jack Aubrey sa stáva po prvý krát veliteľom lodi, ktorá mieri do oceánu, priamo do jednej z námorných bitiek proti Napoleonovým lodiam. Je to brilantný taktik, statočný bojovník, ktorý je oceňovaný i za priamy boj muža proti mužovi. Je taktiež milovníkom kultivovanej a vtipnej konverzácie a hrá na husle. Kapitánovým protipólom je jeho priateľ Stephen (Paul Bettany), lekár a vynikajúci britský špión. Na pozadí napoleonských vojen je rozohrané vzrušujúce dobrodružstvo. (viac o filme)

20:15 Tajnosti , Česko/Slovensko, 2007 (Film+)
Hrdinka Tajností Julie (Iva Bittová) stretáva samu seba. Vidí sa v dievčati na kolieskových korčuliach, aj v mladej žene utekajúcej po ulici. Keď už človek chýba sám sebe, je najvyšší čas to riešiť. A tak sa Julie rozhodne pre ráznu zmenu. Či už pod ňou rozumieme kúpu klavíra, alebo napríklad rozchod s milencom (Ivan Franěk)... Julie nerieši výčitky svedomia, nerieši ani neveru. Jednoducho ho nemiluje, a preto s ním končí. Napokon, keď sa jej manžel (Karel Roden) paradoxne prizná k jeho vlastnej nevere, nerieši ani to. (viac o filme)
 
21:00 Hovor s ňou (Hable con ella), Španielsko, 2002 (Filmbox)
Reportér Marco sa zoznámi s toreádorskou hviezdou Lydiou. Obaja majú za sebou intenzívne vzťahy a ich vzájomná blízkosť sa stále narušuje odhaľovaním starých ale čerstvých rán. Lydia to nakoniec nevydrží a nechá sa nabrať býkom. Skončí v hlbokej kóme v nemocnici a Marco sa pri návštevách u nej zoznámi s ošetrovateľom Benignom, ktorý sa už štyri roky stará o inú pacientku - Aliciu, žiačku baletnej školy, do ktorej bol platonicky zaľúbený už pred jej autonehodou. Na Marcovo prekvapenie je Benigno so svojim zdanlivo nenaplneným životom maximálne spokojný a Marco začína svojho nového priateľa čoraz viac obdivovať. (viac o filme)

22:00 Apocalypto (Apocalypto), USA, 2006 (Joj)
Veľkolepý projekt Mela Gibsona rozpráva o starobylej ríši Mayov a jej zániku. Mayovia boli na svoju dobu neobyčajne inteligentní, zaoberali sa poľnohospodárstvom, architektúrou, matematikou či astronómiou. Pôvod tejto kultúry, ktorej odkaz siaha až do dnešných dní, a jej náhla deštrukcia sú dodnes opradené mnohými tajomstvami. Apocalypto predstavuje jednu z teórií o mayskej civilizácii, zobrazenú prostredníctvom príbehu z rozsiahlej ríše. Ide o vôbec prvé filmové spracovanie neobjasnenej záhady. (viac o filme)

22:25 Osada (The Village), USA, 2004 (Čt1)
Príbeh filmu M. Night Shyamalana je situovaný do malej dedinky, osady uprostred hustých lesov. Obyvatelia si tu nažívajú pokojným životom. Do okolitých lesov nevstupujú. Žijú v nich totiž "Tí, o ktorých nehovoríme". Tajomné stvorenia, s ktorými pri príchode uzatvorili pakt prímeria. Obyvatelia nebudú vstupovať do lesa a stvorenia zase nebudú navštevovať dedinu. Dohoda funguje dokonale. Ani jedna zo strán ju neporušuje. Hranice lesa sú označené žltou, dobrou farbou. Ale kde je dobro, musí byť aj zlo, takže, samozrejme, existuje aj zakázaná, červená farba, ktorá stvorenia priťahuje. Avšak jedného dňa bude dohoda porušená. (viac o filme)

             

25.1.
NEDEĽA

20:05 Příběhy obyčejného šílenství, Česko/Nemecko/Slovensko, 2005 (Dvojka)
Príbehy obyčajného šialenstva je tragikomédia o rozpade rodiny. Rodina, ktorá nebola založená na láske, ale na „dobrej rade“, sa v dnešnej dobe, keď je veľmi ťažké – ak nie nemožné – niekomu rozumne poradiť, logicky dostáva do krízy. Hlavným hrdinom príbehu je Petr, človek, ktorý sa snaží vychádzať s ľuďmi okolo seba čo najpoctivejšie. Zisťuje však, že v spoločnosti, kde je každý tak či inak šialený, je to nadľudská úloha. A jeho rodina mu v tom nijako nepomáha. (viac o filme)

22:00 Kiss Kiss Bang Bang (Kiss Kiss Bang Bang), USA, 2005 (Markíza)
Film Kiss Kiss, Bang Bang je prvým režisérskym počinom Shanea Blacka - pán Black však nie je hocikto. V roku 1987 stvoril pre Mela Gibsona postavu seržanta Riggsa v Smrtonosnej zbrani, čím sa zaradil medzi popredných scenáristov akčného žánru. Aj scenár Kiss Kiss, Bang Bang nesie jeho podpis, no tentoraz si vypomohol knižkou pána menom Brett Halliday. Samotný film nesie teda znaky detektívneho žánru, určite však nejde o obyčajnú detektívku... (viac o filme)

00:00 Krstný otec III (The Godfather: Part III), USA, 1990 (Markíza)
Pomaly starnúcemu donovi Michaelovi sa napriek snahám stať sa bezúhonným občanom a podnikateľom nepodarí vykročiť zo začarovaného kruhu zločinu.  Je to dôsledok nie len vlastného chatrného zdravia, ale predovšetkým nedôvery k zradným mafiánskym partnerom. (viac o filme)


HIT TÝŽDŇA

23.1.
PIATOK

23:05 Keby... (If...), Veľká Británia, 1968 (Dvojka)
Drsná, ale presvedčivá reakcia na študentské rebélie roku 1968 a vojnu vo Vietname bola inšpirovaná filmom Jeana Viga Trojka z mravov a titulom Kiplingovej básne Keby. Príbeh študentskej vzbury sa odohráva na súkromnej internátnej škole pre chlapcov z bohatých rodín, kde stále vládnu sparťanské pravidlá, skostnatená morálka a železná ruka učiteľov. Romantický anarchista Mick spolu s priateľom utečú na ukradnutej motorke, aby si za múrmi školy užili slobodu. Po návrate sú exemplárne potrestaní. Počas výkonu trestu však náhodou odhalia úkryt zbraní a zburcujú spolužiakov proti učiteľom. Symbolický protest proti autoritatívnemu školskému systému sa tak mení na krvavý masaker. Vo filme sa však prelína skutočnosť s predstavami, nie je jasné, čo z búrlivých udalostí sa naozaj odohralo, a čo je iba výplodom fantázie mladých rebelov. Škola je zobrazená ako mikrokozmos konzervatívnej britskej spoločnosti, uprednostňujúcej systém a inštitúciu pred jednotlivcom a jeho prácami.


sHIT TÝŽDŇA

25.1.
NEDEĽA

1:40 Pytón 2 (Python2), USA/ Bulharsko (Joj)
Kdesi nad Uralom zostrelia rebeli lietadlo, ktoré má na palube materiál pre spoločnú rusko-americkú vedeckú misiu, medzi iným veľký kontejner označený ako biologická zbraň. Ruský veliteľ nariadi technikom kontajner otvoriť, to však bola osudová chyba. Zvnútra sa totiž vyplazí gigantický had, cez tridsať metrov dlhý a vážiaci 12 ton - geneticky upravená zbraň. Waw!


autor Tomáš Daneček 19.1.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.