TV TIPY 9.2. - 15.2. 2009

TV TIPY 9.2. - 15.2. 2009

VOD recenzia



9.2.
PONDELOK

21:00 Každý mladý muž, Československo,  1965 (Filmbox)
Poviedkový diptych z prostredia základnej vojenskej služby, konfrontujúci so zmyslom pre absurditu všednodennosti. Sny a túžby sotva dospelých mladých mužov sa stretávajú s realitou socialistickej armády.

22:35 Ragtime (Ragtime), USA, 1981 (Čt1)
Románový bestseller spisovateľa E. L. Doctorowa sa stal predlohou štvrtého amerického filmu režiséra Miloša Formana. Za kamerou pritom stál ďalší úspešný filmový tvorca Miroslav Ondříček. Ich spoločnou zásluhou zostal v literárnom prepise dôraz na vykreslenie dobovej atmosféry aj na herecké obsadenie (za pozornosť stojí James Cagney vo svojej poslednej úlohe komisára Walda). V malých úlohách sa vo filme mihnú Jan Tříska a Pavel Landovský.

23:30 Základný inštinkt (Basic Instict), USA/ Francúzsko, 1992 (Markíza)
Úspešná spisovateľka Catherine Tramell (Sharon Stone) je podozrivá z vraždy svojho milenca. Johnyho zabili sekáčikom na ľad pri milostnom vyvrcholení. Vyšetrujúci detektív (Michael Douglas) okamžite podľahne čaru krásnej podozrivej, napriek tomu, že vo svojej knižke detailne opísala rovnakú vraždu.

01:10 Môj strýko (Mon oncle), Taliansko/ Francúzsko, 1958 (Čt2)
Môj strýko je ďalším z filmov geniálneho Jacquesa Tatiho, v ktorom tento všestranný tvorca opäť rozvíja svoju životnú tému - obraz odcudzeného, zmechanizovaného sveta, kde civilizácia ubíja všetko ľudské a zahmlieva základné ľudské hodnoty.

TV tipy 9.2. - 15.2. 2009 TV tipy 9.2. - 15.2. 2009 TV tipy 9.2. - 15.2. 2009

10.2.
UTOROK

22:10 Príbuzenstvo (Rodnya), ZSSR, 1981 (Dvojka)
Lyrická komédia o rozpade rodinných vzťahov a kríze tradičných hodnôt sleduje osudy žien troch generácií. Mária Konovalovová prichádza z malej dedinky do mesta, aby sa pokúsila usporiadať rozpadajúce sa manželstvo dcéry Niny. Nina zanedbáva svoju dcéru a rozvádza sa kvôli ženatému mužovi, ktorý sa napokon aj tak vráti k vlastnej rodine. Ninin manžel sa nedokázal v meste uchytiť a prepadol alkoholu. Michalkov s citlivým humorom a jemným zmyslom pre iróniu zobrazil pokusy postáv o obnovenie citových a rodinných väzieb uprostred odcudzeného sveta.

22:20 Horor z Amityville (The Amityville Horror), USA, 1979 (MGM)
Film bol nakrútený podľa údajne pravdivého príbehu nešťastnej rodiny Lutzov, ktorí sa s nadšením nasťahujú do nového domu na Long Islande, aby ale vzápätí zistili, že je plný nepriateľsky naladených duchov jeho predchádzajúcich majiteľov.

00:45 Neľútostný súboj (Heat), USA, 1995 (Joj)
Aj keď stoja na opačných stranách, detektív Vincent Hanna (Al Pacino) a gangster Neil McCauley (Robert De Niro), majú veľa spoločného. Obaja sú dokonalí profesionáli, obaja sú svojím založením samotári a obaja sú natoľko posadnutí svojou profesiou, že to vážne narušuje ich súkromný život. McCauleyoho banda prepadne poštové auto, ale dokonale premyslený plán naruší nováčik, ktorý spôsobí masaker. Prípad vyšetruje najobávanejší policajný buldog Hanna a dostane sa na stopu ďalšej chystanej lúpeže, ktorou chce elegantný McCauley uzavrieť svoju zločineckú dráhu. 

TV tipy 9.2. - 15.2. 2009 TV tipy 9.2. - 15.2. 2009 TV tipy 9.2. - 15.2. 2009

11.2.
STREDA

21:00 Panna a netvor, Československo, 1978 (Filmbox)
Slávnu strašidelnú rozprávku, pôvodne francúzsku, o princovi začarovanom do desivej zvieracej podoby, ktorého vyslobodí až čistá láska, využil režisér Juraj Herz k vizuálne pôsobivému dielu, ktoré ťaží z tajuplných, stiesnených priestorov a z lyricky ladeného rozprávania. Osudy najmladšej dcéry chudobného kupca, ktorá sa dobrovoľne vydá do zakliateho zámku, aby zachránila svojho otca, pôvodne spracoval František Hrubín. Režisér napriek tradícii nevolil pre netvora leviu podobu, ale vybavil ho zlovestným vtáčím zobákom.

22:35 Tí druhí (The Others), USA/Špan/Fran/Tal., 2001 (Markíza)
Grace žije s dcérou a synom na ostrove Jersey v prielive La Manche. Je krátko po druhej svetovej vojne a rodinka márne čaká na návrat otca z bojísk Normandie. Grace má život o to ťažší, že obe deti trpia silnou alergiou na denné svetlo, preto musí celý obrovský dom starostlivo zatemňovať. Aby si uľahčila trápenie, najme si služobníctvo – no čoskoro sa v dome začnú diať veľmi znepokojivé veci a Grace zrazu nevie, či má brať táraniny svojej dcéry Anny o duchoch vážne alebo nie. (viac o filme)

23:00 Orbis pictus, Slovensko, 1997 (Čt1)
Hrdinkou príbehu je šestnásťročná Terezka, ktorá má ešte detský pohľad na svet, ale aj výnimočnú fantáziu. Odchádza z ústavu, kde sa učila a kde všetko bolo tak jednoduché, pretože iný rozhodovali za ňu. Rozhodne sa, že v hlavnom meste vyhľadá svoju matku, ktorá o ňu už roky neprejavila záujem. Podivuhodná cesta krížom krážom celým Slovenskom je nie len citovou výchovou, ale aj skúškou z dospelosti. Film Martina Šulíka.

23:10 Zabudnite na Mozarta (Vergeßt Mozart), SRN/Českoslo., 1985 (Dvojka)
Pôvodný televízny film, vyrobený v koprodukcii s SRN, ktorý sa na pôdoryse kriminálneho pátrania po záhadných okolnostiach predčasnej smrti geniálneho skladateľa W. A. Mozarta, vyslovuje k závažnej problematike zmyslu umeleckej tvorby a cene života a smrti. Aj napriek tomu, že dielo dôsledne vychádza z faktografie jeho života, nechce byť životopisným filmom v tradičnom zmysle slova. Zámerom režiséra a scenáristu bolo vysloviť sa aj ku problematike vzťahu umelca a spoločnosti, keďže rebel Amadeus vyrastal z duchovných koreňov Francúzskej revolúcie a dostával sa do častých konfliktov so zástancami rigidného absolutizmu.

TV tipy 9.2. - 15.2. 2009 TV tipy 9.2. - 15.2. 2009 TV tipy 9.2. - 15.2. 2009

12.2.
ŠTVRTOK

20:30 Pastvina (The Field), Írsko/ Veľká Británia, 1990 (MGM)
Táto dráma sa odohráva v západnom Írsku 30. rokov minulého storočia. Hlavným hrdinom je Bull McCabe (Richard Harris), ktorý sa stará o jeden z miestnych pozemkov. Tento pozemok je v dražbe ponúknutý na predaj. Prejaví oň záujem bohatý Američan (Tom Berenger), ktorý má v úmysle využiť pozemok k stavebným účelom. Bull, ktorý je veľkým vlastencom, s predajom nesúhlasí.

23:10 Dobrú noc a veľa šťastia (Good Night and Good Luck), USA, 2005 (Čt2)
Rok 1953. Televízia je ešte stále v plienkach. Rozhlasový novinár Edward R. Murrow vysiela populárnu dokumentárnu spravodajskú show „See It Now" na stanici CBS. Okrem toho moderuje aj talk show „Person to Person" a ako „tvár televízie" je spokojným reportérom. Lenže mocnou figúrou tej doby je senátor Joseph McCarthy z Wisconsinu, šéf vyšetrovacej komisie zameranej na protiamerickú činnosť. A práve Murrow sa stane tŕňom v oku vplyvného politika. (viac o filme)

01:25 Bugsy (Bugsy), USA, 1991 (Joj)
Štyridsiate roky. Gangster Benjamin Siegel (Warren Beatty), prezývaný Bugsy, je vyslaný na západné pobrežie, aby prevzal tamojšiu organizáciu obchodných záujmov mafie. Jeho priateľ z detstva, herec George Raft (Joe Mantegna), zoznámi Bugsyho s hollywoodskou smotánkou. Svetácky založený gangster s utajenými hereckými ambíciami je nablýskaným prostredím filmárskeho sveta očarený. Obratom ruky si zabezpečí honosný dom v Beverly Hills a prepychový automobil. Presvedčiť miestne podsvetie, aby pre neho pracovalo je jednoduchšie, ako očakával. Má dostatok času, aby sa mohol venovať hollywoodskemu spoločenskému životu.

             

13.2.
PIATOK

19:05 Polnočná míľa (Moonlight Mile), USA, 2002 (Filmbox)
Brad Silberling (Mesto anjelov) nakrútil príbeh chlapca, ktorý po násilnej smrti svojej snúbenky naďalej bývalí u jej rodičov a snaží sa pre nich domôcť spravodlivosti. Navzdory svoji najlepším úmyslom sa však zamiluje do inej ženy.

23:05 Syn (Le Fils), Belgicko/ Francúzsko, 2002 (Dvojka)
Tridsiatnik Olivier, ktorý pracuje ako majster v stolárskom učňovskom stredisku, žije sám. Jeho manželstvo s Magali sa rozpadlo, zrejme aj v dôsledku toho, že pred piatimi rokmi stratili jediné dieťa. Jedného dňa príde do dielne šestnásťročný Francis, ktorý práve vyšiel z väzenia pre mladistvých a uchádza sa v dielni o prácu. Olivier v ňom spozná vraha svojho malého syna, ale chlapcovi nič nepovie. Takmer proti svojej vôli je zaujatý Francisovou šikovnosťou a chuťou naučiť sa remeslu, ako i jeho uzavretosťou a mlčanlivosťou. Okamih pravdy príde v deň, keď Olivier vezme Francisa na prechádzku do lesa a vyjaví mu, kým je.


14.2.
SOBOTA

20:00 Bad Boys (Bad Boys), USA, 1995 (Joj)
Na začiatku maskovaná banda Francúza Foucheta vnikne do trezoru Miamského protidrogového oddelenia a ukradne heroín v hodnote sto miliónov dolárov. Marcus Burnett a Mike Lowrey sú najlepšími detektívmi v celom Miami. Na dolapenie páchateľov majú dva dni, inak prípad preberie FBI a celé policajné oddelenie vyhodia z práce.

20:00 Monológ Juraja J., Slovensko, 2001 (Dvojka)
Juraj Jakubisko rozpráva o svojej životnej dráhe režiséra, scenáristu a kameramana. Spomína na svoje školské filmy a svoj filmový debut Kristove roky, ktorým sa zaradil medzi tvorcov novej vlny československej kinematografie 60. rokov. Filmy Zbehovia a pútnici /1968/, Vtáčkovia, siroty a blázni /1969/ a Dovidenia v pekle, priatelia /1970/ politická cenzúra zakázala.

21:00 Pasťák, Československo, 1968 (Čt2)
Surový a drsný film režiséra Hynka Bočana vznikol podľa novely spisovateľa Karla Misařa, ktorý sám nejakú dobu pôsobil ako vychovávateľ v nápravnom zariadení. Kvôli svojej "prílišnej" pravdivosti, o.i. zobrazenia šikany a morálneho rozkladu v socialistickej inštitúcii, sa v šesťdesiatych rokoch nedočkal dokončovacích prác a samozrejme ani uvedenia do kín. Až začiatkom roku 1989 sa začalo pracovať na jeho dodatočnomdokončení. Distribučná premiéra sa konala koncom roku 1990.

00:20 Vreskot (Scream), USA, 1996 (Markíza)
Kľudné mestečko v Kalifornii by prežilo ďalší lenivý a ospalý deň, ale študentka Casey Beckerová sa svojim spoluobčanom nedobrovoľne postará o desivé rozptýlenie. Stáva sa totiž prvou obeťou vraždiaceho maniaka, ktorá bola najskôr prinútená hrať s ním po telefóne šialenú hru, vďaka ktorej prišiel o život jej priateľ a následne aj ona sama

             

15.2.
NEDEĽA

20:00 Faunovo velmi pozdní odpoledne, Československo, 1983 (Joj Plus)
Komediálne ladený film V. Chytilovej, natočený na motívy poviedky Jiřího Brdečku, možno označiť ako grotesknú moralitu. Zachytáva výjavy zo života starnúceho elegána a zvodcu mladých dievčat, ktorý sa zo strachu pred starobou a smrťou snaží urvať, čo sa ešte dá. Postupne si však uvedomuje, že jeho počínanie je márne, že vo svojom živote skôr strácal, než získaval. A tak sa z Fauna, na prvý pohľad šarmantného a úspešného muža, stáva tragikomická figúra zbytočného človeka...

20:00 Hezké chvilky bez záruky, Česko, 2006 (Dvojka)
Psychologička Hana sa snaží riešiť najrôznejšie životné situácie svojich klientov – mladých i starých, bohatých a chudobných (aj duchom), do ktorých zložitých osudov sa zapája tiež jej vlastný životný príbeh. Vo výrazných epizódach útržkovitého zachytenia jednotlivých emocionálnych príbehov lásky opätovanej i neopätovanej, žiarlivej i posesívnej, zvrátenej i altruistickej, túžbou po láske riadených osudov, ktoré na seba narážajú a vzájomne sa prepletajú aj so životným príbehom samotnej psychologičky... (viac o filme)

22:00 Hmla (The Mist), USA, 2007 (Joj)
Frank Darabont patrí k režisérom, ktorí nenakrúcajú jeden film za druhým, ale keď sa rozhodnú posadiť sa za kameru, obvykle to stojí za to. Darabont za posledných pätnásť rokov natočil síce len tri filmy, ale pokiaľ človek preferuje kvalitu nad kvantitou, nemôže tomuto režisérovi nič vyčítať. Každopádne tento rok si Darabont pripíše na svoje konto ďalší film a po Vykúpení z väznice Shawshank a Zelenej míli sa opäť spojí s literárnou legendou Stephenom Kingom. Tentoraz nás však nečaká prechádzka medzi väzenskými celami, ale boj o holý život. V malom mestečku v Maine totiž vypukla divná búrka a mesto zahalili mraky. A v tých mrakoch niečo je...

22:45 Insomnia (Insomnia), USA/ Kanada, 2002 (Markíza)
Detektív William Dormer bol na severozápad pozvaný, aby miestnej polícii pomohol pri pátraní po vrahovi 17-ročnej stredoškoláčky. Dormer je hviezda policajného oddelenia v Los Angeles, človek, ktorý počas plodnej kariéry poslal do väzby, či na elektrické kreslo desiatky vrahov a lupičov. Na oddelení sa však zjavili ľudia z internej inšpekcie a Bill vie, že majú na muške jeho metódy. Keď mu šéf vyšiel v ústrety a poslal ho na zimný výlet, prišlo mu to celkom vhod. Na vraha mladej Ellie nastraží pascu, veci sa však zvrtnú a Bill náhodou zastrelí svojho partnera. Výstrel však videl aj jeden veľmi, veľmi nevhodný svedok, a pri absencii spánku sa časom začnú hromadiť chyby. (viac o filme)


HIT TÝŽDŇA

12.2.
ŠTVRTOK

23:10 Dobrú noc a veľa šťastia (Good Night and Good Luck), USA, 2005 (Čt2)
Rok 1953. Televízia je ešte stále v plienkach. Rozhlasový novinár Edward R. Murrow (David Strathairn) vysiela populárnu dokumentárnu spravodajskú show „See It Now" na stanici CBS. Okrem toho moderuje aj talk show „Person to Person" a ako „tvár televízie" je spokojným reportérom. Lenže mocnou figúrou tej doby je senátor Joseph McCarthy z Wisconsinu, šéf vyšetrovacej komisie zameranej na protiamerickú činnosť. A práve Murrow sa stane tŕňom v oku vplyvného politika. (viac o filme)


sHIT TÝŽDŇA

12.2.
ŠTVRTOK

23:00 Replikant (Replicant), USA, 2001 (Joj)
Mesto Seattle je ohromené sériou vrážd, ale páchateľ stále uniká. Detektív Jake Riley sa snaží prípad vyriešiť, ale neúspech ho znechucuje a chce odísť od polície. Jedného dňa nečakane odhalí šokujúce tajomstvo - vrahom je istý Garrotte (áno, Jean-Claude Van Damme) , s ktorým má konflikt z minulosti, a ten sa chce pomstiť tak, že zabije jeho matku. Jake požiada o pomoc tajnú vládnu organizáciu, ktorá zo vzorkou DNA vraha vyklonuje Garrottovho geneticky dokonalého dvojníka – replikanta (áno, Jean-Claude Van Damme). Jake chce preniknúť do mysli vraha...


autor Tomáš Daneček 9.2.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.