TV TIPY 16.2. - 22.2. 2009

TV TIPY 16.2. - 22.2. 2009

VOD recenzia



16.2.
PONDELOK

22:10 Všetkým sa vodí dobre (Stanno tutti bene), Tal./Fran., 1990 (Dvojka)
Sladkotrpký príbeh o krehkosti rodinných pút, o samote a vykorenenosti. Matteo Scuro je penzionovaný železničiar, ktorý trávi pokojné dni na rodnej Sicílii spomienkami na minulosť. Pravidelne navštevuje hrob milovanej manželky a delí sa s ňou o správy zo sveta živých. Túži po tom, aby bolo všetko tak, ako za starých čias, keď ešte stála po jeho boku a všetkých päť detí mal ešte doma. Teraz sa však rozutekali po celom Taliansku a Matteovi chýbajú. Chce spolu s nimi stráviť dovolenku a preto prenajme päť domčekov na pláži...

22:35 Amadeus (Amadeus), USA, 1984 (Čt1)
Český režisér Miloš Forman našiel v priebehu svojho amerického pôsobenia osobnú tému v zápase výnimočného jedinca s predstaviteľmi politickej aj inej moci. Ideálnu látku objavil v divadelnej hre Petera Shaffera Amadeus, ktorá sa od svojho uvedenia stala hitom svetových scén. Geniálny skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart sa v nej stane obeťou vražedných intríg svojho kolegu, dvorného skladateľa Antonia Salieriho, ktorý nevládze uniesť váhu závisti a vlastnej priemernosti. Práve Salieri je - navzdory titulu - hlavným hrdinom divadelného aj filmového príbehu...

00:40 Playtime (Playtime), Fran./Tal., 1967 (Čt2)
Jacques Tati sa na svoj životní opus Playtime pripravoval celých desať rokov, doslova mu túto časť života obetoval. Zriekol sa autorských práv na tri slávne filmy z päťdesiatych rokov, aby tak mohol nakrútiť svoju satiru o zmechanizovanom, odcudzenom konzumnom svete, o svojom pohľade na spoločnosť. Zďaleka ani netušil, ako svojim prenikavým videním predpovedá budúci vývoj. Finančné problémy však menili stopáž filmu. Z pôvodných 152 minút, premietaných v roku 1967, donútili americkí producenti skrátiť film až na 93 minút, a dopustili sa tak nenapraviteľných škôd. Až nedávno sa podarilo Francúzom Playtime vykúpiť a zrekonštruovať ho v stopáži 125 minút...

TV tipy 16.2. - 22.2. 2009 TV tipy 16.2. - 22.2. 2009 TV tipy 16.2. - 22.2. 2009

17.2.
UTOROK

19:50 Synova izba (La Stanza del figlio), Tal./Fran., 2001 (Film+)
Vo svojom filme z roku 2001 sa taliansky režisér Nanni Moretti odchýlil od politicky motivovaných námetov a spracoval namiesto toho komornú psychologickú tému: prosperujúci psychiater, ktorý doposiaľ žil príkladným životom, musí riešiť bolestnú traumu zo smrti jediného syna. Stráca pacientov a v kríze s náhle ocitá aj jeho vzťah k manželke a dcére.

22:10 Bez svedkov (Bez svidetelej), ZSSR, 1983 (Dvojka)
Komorná dráma o vzťahu bývalých manželov. Muž, ktorý sa medzičasom opäť oženil, prichádza v podguráženej nálade na návštevu bývalej manželky. Aj ona plánuje ďalšiu svadbu. Dlhý rozhovor vyjaví kruté pravdy o ich minulosti a vzťahu.


18.2.
STREDA

20:55 John a Mary (John and Mary), USA, 1969 (Čt2)
Jedného sobotného rána sa v podkrovnom newyorskom byte prebudí dvojica mladých milencov, ktorí sa zoznámili noc predtým v bare. Aj keď spolu strávili noc, tak o sebe nič nevedia. Ako prvá sa prebudí dievča Mary, ktorá si prehliadne byt a pokúša sa z neho zistiť čo najviac o jeho majiteľovi. Mladík John potom nenápadne pátra po totožnosti svojej novej známosti. Ukáže sa, že obaja majú alebo mali niekoho iného. Dvojicu však napriek vzájomnú nedôveru a rozpaky predsa len niečo spojuje, a tak Mary zostáva dlhšie, než pôvodne chcela.

23:00 Slnečný štát (Sluneční stát, aneb hrdinové ...), ČR/SR, 2005 (Čt1)
Príbeh o štyroch robotníkoch, ktorí sa jedného dňa ocitnú bez práce. Keďže je pod ich úroveň zaevidovať sa na úrade práce a tobôž prejsť nejakou rekvalifikáciou, rozhodnú sa situáciu riešiť po svojom a založia si vlastnú firmu. Za posledné peniaze si odkúpia nákladné auto a vrhnú sa do podnikania. Nič však nie je také jednoduché ako sa zdá byť, nie len v podnikaní, ale ani s milujúcimi, hašterivými, smutnými manželkami a nepodarenými deťmi.

00:45 Krásna hašterilka - Divertimento (Divertimento), Fran., 1991 (Čt2)
"Krásna hašterilka" má pôvodne dve verzie - štvorhodinovú a kratšiu (v názve rozlíšenú príponou "Divertimento"), v ktorej Rivette použil iné zábery z nakrúcania pôvodnej verzie a vytvoril tak samostatné dielo, nie len obyčajný zostrih. Maliar Nicolas a jeho krásna priateľka Marianne sa vo vidieckom sídle stretávajú so slávnym výtvarníkom Frenhoferom, ktorého Nicolas veľmi obdivuje. Umelec však ako by so svojim vekom vzdal zápas o majstrovské dielo, o umelecké snaženie. Ako by jeho život vyhasol v rodinnom živote s jeho bývalou modelkou Liz. Ale krásna Marianne ho zaujme natoľko, že má naraz chuť namaľovať podľa nej obraz Krásna hašterilka, inšpirovaný postavou kurtizány zo 17. storočia.

TV tipy 16.2. - 22.2. 2009 TV tipy 16.2. - 22.2. 2009 TV tipy 16.2. - 22.2. 2009

19.2.
ŠTVRTOK

21:00 Večný svit nepoškvrnenej mysle (Eternal Sunshine...), USA, 2004 (Filmbox)
Život osamelého a nesmelého Joela sa od základov zmení, keď stretne excentrickú a temperamentnú Clementine. Zažíva s ňou bláznivé chvíle, o ktorých nikdy pred tým nesníval. Clementine je však aj značne nevyrovnaná a jej nepredvídateľné chovanie jedného dňa vyústi až v rozhodnutie zbaviť sa Joela a začať odznova. K tomu jej účinne pomôžu na experimentálnej klinike, kde jej starostlivo vymažú pamäť. Joel celú situáciu rieši rovnako rázne, spomienka na ňu ho stále trápi a tak sa rozhodne podstúpiť rovnaký zákrok. V jeho prípade však sa však experiment lekárovi vymkne z rúk a na radu príde jeho asistent, ktorý namiesto monitorovania Joelovej mozgovej činnosti sa začne zabávať divokými erotickými dobrodružstvami.


20.2.
PIATOK

19:20 Noc bláznov (Cosi), Austrália, 1996 (Filmbox)
Nezamestnaný divadelný režisér prijme z núdze prácu v ústave pre mentálne postihnutých. Napriek tomu však dúfa, že sa mu podarí dať dokopy veľkú show, o ktorej celý život sníval. A práve na svojom novom pôsobisku dostane nápad: nacvičí Mozartovu operu. A ako hercov angažuje svojich zverencov!   

20:00 Neznesiteľná krutosť (Intolerable Cruelty), USA, 2003 (Prima)
Portrét súčasného sveta manželstiev a rozvodov... A tiež právnikov, ktorí sa o to všetko starajú. Miles Massey, losangeleský rozvodový advokát, je na vrchole – s úspechom si rozumie, nuda sa mu vyhýba a nové prípady ho priam vyhľadávajú. Najnovšia kauza mu ponúkne krásnu Marylin Texroth, ktorá sa čoskoro má stať ex-manželkou jedného z jeho klientov. Túži po finančnej nezávislosti, ktorú by jej mal zabezpečiť práve rozvod. Napriek Milesovým značným schopnostiam nezíska nič. A tu začína vzájomný boj – kto z koho. Tajné taktiky, vzájomné ľsti, a tiež neodškriepiteľná príťažlivosť eskalujú medzi Marylin a Milesom, čo vygraduje v klasickú vojnu pohlaví.

20:45 Cliffhanger (Cliffhanger), USA/Tal./Fran., 1993 (Joj)
Gabe opustil priateľku a zanechal povolanie horského vodcu po tom, čo nepriamo zavinil smrť dievčaťa svojho priateľa. Uplynie skoro rok a muža požiadajú, aby pomohol zachrániť skupinu nezvestných turistov. Navyše musí spolupracovať s kamarátom, ktorý ho nenávidí. Čo však obaja skúsení horolezci nevedia je, že skupina,  ktorú majú zachrániť je ozbrojená  a nebezpečná.

23:05 Dieťa (L' Enfant), Belg./Fran., 2005 (Dvojka)
Film režisérskeho tandemu bratov Dardennovcov, za ktorý získali svoju druhú Zlatú palmu na MFF Cannes, nekompromisne autentickým spôsobom vykresľuje drsne obyčajných hrdinov v zlomových okamihoch ich života bez toho, aby nad nimi vynášal morálne súdy alebo ponúkal jednoduché riešenia. Chce len klásť otázky o živote prežívanom bez morálneho vedomia a zodpovednosti za svoje činy.

TV tipy 16.2. - 22.2. 2009 TV tipy 16.2. - 22.2. 2009 TV tipy 16.2. - 22.2. 2009

21.2.
SOBOTA

21:00 Nepovedz ani slovo (Don't Say a Word), USA/Austr., 2001 (Čt1)
Nathan Conrad (Michael Douglas) je úspešný psychológ. Berie 200 dolárov na hodinu, spolu s krásnou manželkou a múdrou dcérkou obývajú byt v luxusnej štvrti. Čím je lepší, tým má väčšie problémy stíhať prísť domov skôr, než dcérka bude musieť ísť spať. Posledný prípad, Elizabeth, ktorú 10 rokov posúvajú z cvokárne do cvokárne, vyzerá na psychodelické nenávratno. Dr. Conrad je jej poslednou šancou. Druhý deň ráno. Reťaz na apartmáne Conradovcov je precviknutá a dcérka chýba. Únoscovia nechcú peniaze, chcú tajomstvo pochované v pamäti pacientky. Tá je teraz pre Dr. AB poslednou šancou.

21:00 Pekné svinstvo (Dirty Pretty Things), UK, 2002 (Filmbox)
Thriller, odohrávajúci sa v súčasnom Londýne, plnom ilegálnych imigrantov. Jedným z nich je aj Okwe, pôvodne lekár z Nigérie. Cez deň je taxikárom, v noci pracuje na recepcii hotela, v ktorom sa dejú čudné veci. Odhalí jeho desivé tajomstvo – tajné operácie , pri ktorých si nešťastní prisťahovalci riešia svoju zúfalú situáciu v krajine predajom vlastných orgánov . A nielen to – on sám dostane ako šikovný chirurg ponuku spolupracovať. Všetko sa ešte skomplikuje, keď sa do prípadu zamotá aj jeho spolubývajúca (Audrey Tautou), krásna Turkyňa, ktorá sa taktiež dostáva do neriešiteľných problémov a sníva o letenke do New Yorku. Aj kvôli nej sa nakoniec Okwe rozhodne riešiť situáciu krutým ale spravodlivým spôsobom.

21:00 Stud, Československo, 1967 (Čt2)
Predseda juhomoravského Okresného národného výboru Arnošt Pánek je samoľúby a sebaistý človek, ktorý si zakladá na svojich zásluhách. Potom, čo jeho dcéra Saša vyštudovala a vrátila sa domov, mu nič nechýba a nemôže ho ohroziť. Jedného krásneho letného rána sa však Pánek dozvie, že kvôli poisťovacím podvodom, hospodárskym machináciám a dokonca aj znásilneniu bol práve zatknutý predseda JZD v dedine Spádová, Karel Kvasil. Ten totiž svoju funkciu získal práve vďaka Pánkovi. Zdesený Arnošt sa ocitne tvárou v tvár realite, ktorú si nemohol, alebo možno nechcel nikdy pripustiť. Môže to totiž vyzerať, že Kvasila kryl práve on.

00:10 Letec (The Aviator), USA/Jap./Nem., 2004 (Joj)
Howard Hughes mal svoj sen - pilotovať najrýchlejšie lietadlá, nakrúcať veľké filmy a zarábať milióny. Mal odhodlanie, bol tvrdohlavý, mal po svojom boku pár správnych chlapov, pár miliónov v zálohe, svojské šťastie (aj pri jeho vrtkavosti) a šarm, ktorým okúzlil nielen ženy, ktoré zrýchľovali tep mnohých mužov, ale aj obchodných partnerov, Cenzorskú radu a Vyšetrovací výbor Kongresu. A svoj sen aj zrealizoval. Na lietadlách, ktoré sám navrhol, zlomil niekoľko rýchlostných svetových rekordov, obletel Zem za štyri dni. Ako 25-ročný dokončil svoj prvý veľký film Hell´s Angels (1930), neskôr Scarface (1932) a The Outlaw (1943). A peniaze mu v zásade nikdy nechýbali, hoci na ne musel poctivo zarábať. 

             

22.2.
NEDEĽA

15:45 Pravá a ľavá ruka diabla (Lo chiamavano Trinità), Tal., 1970 (Joj)
Joe Trinity, ktorého prezívajú pre umenie zachádzať s revolverom Pravá ruka diabla, prichádza do mestečka, kde je jeho brat Bambino, Ľavá ruka diabla, šerifom. Pravda, šerifom falošným, pretože toho pravého postrelil, a tak ho zastupuje, než prídu jeho komplici, aby pripravili lúpež. Namiesto toho sa však bratia musia postaviť na stranu zákona a chrániť osadníkov pred nenásytným vlastníkom pôdy a stád koní Harrimanom.

20:05 Štěstí, Česko, 2005 (Dvojka)
Na pozadí sociálnej kritiky je prezentovaný milostný príbeh mladých ľudí z periférie. Atmosférou režisér Bohdan Sláma čiastočne nadväzuje na svoj debut a to hlavne v úvode. Valašskú dedinu divokých včiel však zamenil za nemenej depresívnu krajinu industriálne zdevastovaného Mostecka. Tu si ľudia na obživu zarábajú v miestnej fabrike alebo v hypermarkete. Presne v takom pracuje aj anjelská Monika (Tatiana Vilhelmová), ochotná obetovať svoje šťastie druhým. Rozhodnutá upustiť od svojich životných snov v duchu vlastných hodnôt. Na prvý pohľad ako keby dodržiavanie intencii už použitej témy neponúkalo dejovú inováciu s dôrazom na psychologizáciu nových hrdinov. Ale skutočne len na prvý pohľad.

22:25 Neznesiteľná ľahkosť bytia (The Unbearable Lightness...), USA, 1988 (Čt2)
Adaptácia jedného z najvýznamnejších románov českého spisovateľa Milana Kunderu osciluje medzi osobnými problémami hrdinov a ich vzájomných vzťahov, rovnako ako ich pokusom prežiť v diktatúre, ktorá nasledovala po okupácií Československa Sovietskou armádou. Príbeh milostného trojuholníka sa odohráva v Prahe na pozadí udalostí roku 1968. Lekár Tomáš žije vo voľnom vzťahu so Sabinou. Z jednej cesty na vidiek si privezie mladé dievča Terezu, ktorá sa k nemu nasťahuje a s ktorou sa neskôr aj ožení. Ani potom sa Tomáš nevzdáva svojich sexuálnych výbojov...

01:40 Bokovka (Sideways), USA, 2004 (Joj)
Štvrtý film scenáristu a režiséra Alexandra Paynea (Citizen Ruth, Election a About Smith) sa začína tým, že sa dvaja dávni priatelia vydajú na cestu ochutnávky vín, aby sa strmhlav pustili do ironického skúmania premenlivosti lásky a priateľstva, pretrvávajúcej osamelosti a snov a nekonečnej vojny medzi Pinotom a Cabernetom. Príhody sa začínajú, keď sa Miles (Paul Giamatti), zaťatý rozvedený hundroš a samozvaný spisovateľ s fixáciou na víno rozhodne darovať svojmu bývalému spolužiakovi a hercovi Jackovi (Thomas Haden Church) oslavnú cestu do viníc v Santa Ynez Valley – týždeň pred Jackovou svadbou...


HIT TÝŽDŇA

Voľbu hitu tento týždeň nechávam na vás.


sHIT TÝŽDŇA

20.2.
PIATOK

23:05 V smrteľnom ohrození (Militia), USA, 2000 (Markíza)
V snahe zabrániť všeobecnému rozvratu Spojených štátov amerických sa musí agent ATF, Ethan Carter, stať prívržencom Bratstva slobody, podvratnej ozbrojenej skupiny, ktorá má za cieľ zvrhnúť vládu USA. Pod vedením fanatického radikálneho pravičiara, George Amstronga Montgomeryho, sa Bratstvo chystá vytvoriť "Nový poriadok sveta". Ozbrojenci zo skupiny ukradli jadrové hlavice. To musíte vidieť ☺ 


autor Tomáš Daneček 16.2.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.