TV TIPY 2.3. - 8.3. 2009

TV TIPY 2.3. - 8.3. 2009

VOD recenzia



2.3.
PONDELOK

21:30 Dým bramborové natě, Československo, 1976 (Joj Plus)
Starnúci pražský špecialista prijme po rozchode so ženou, ktorá zostala v zahraničí, miesto obvodného lekára vo vidieckom zdravotnom stredisku, kde chce opäť nájsť duševný kľud a rovnováhu. Zo začiatku naráža na nedôveru, nepochopenie a ohováranie miestnych obyvateľov. Jeho odborné znalosti, chápanie ľudských hodnôt a slabostí a múdry kľud však jeho okolie presvedčí, že je nie len dobrý lekár, ale aj človek.

22:10 Tic Tac (Tic Tac), Švédsko, 1999 (Dvojka)
Počas jedinej noci sa skrížia životné osudy rôznych ľudí. Je to noc, na ktorú nikto zo zúčastnených nezabudne, pretože náhoda navždy zmení ich život. Film sa zaoberá problémami mladých ľudí a ich rodičov, ktorí žijú vzťahy závislé na peniazoch. Čas sa všetkým kráti a hodiny osudu nemožno zastaviť. Film bol označený za švédsku verziu slávneho Pulp Fiction, ale na rozdiel od Tarantinovho filmu nie je iba dômyselnou, no ľahkovážnou hrou, kde krv tečie ako kečup a všetky city sú predstierané. Tic Tac je nepatetickou sociálnou výpoveďou o eskalácii násilia a rasovej nenávisti.

22:30 Krstný otec (The Godfather), USA, 1972 (Čt1)
Gangsterská dráma, nakrútená podľa bestselleru Maria Puza, patrí medzi prelomové diela tzv. Nového Hollywoodu, a to ako komerčne, tak umelecky. Príbeh newyorskej mafiánskej rodiny, ktorej tvrdou rukou šéfuje starý don Vito, sa odohráva v rokoch 1945-55 a zaznamenáva prudký rozmach organizovaného zločinu po skončení druhej svetovej vojny. V epických, rozvláčnych obrazoch pred divákom ožívajú osudy italoamerickej rodiny, ktorá svoj blahobyt založila na hazarde, prostitúcii, vydieraní a zastrašovaní. Vtedy mladý režisér Francis Ford Coppola, musel redukovať niektoré motívy rozsiahlej predlohy, avšak podarilo sa mu verne zachovať jej ducha - presný popis fungovania zločineckej organizácie, zachytenie jej hierarchie, začlenenia do vtedajšieho spoločenského vývoja aj často kritizované zdôrazňovanie rodinnej súdržnosti.

00:35 Môj miláčik ráže 6,65 (Dear Wendy), Dánsko, 2005 (Čt2)
Režisér Thomas Vinterberg (spoluzakladateľ Dogmy 95 a autor vôbec prvého filmu spracovaného podľa pravidiel tohto manifestu) a tentoraz scenárista Lars von Trier vo svojom spoločnom filme povyšujú zbrane na rovnocenných partnerov filmových postáv. Neživý, kovový predmet je v pozícii akéhosi alter ega každého zo šestice Dandies. Samotný anglický názov filmu vyjadruje vrelý vzťah hlavného hrdinu Dicka ku zbrani a jeho príbeh je koncipovaný ako list svojej oceľovej kráske. (viac o filme)

TV tipy 2.3. - 8.3. 2009 TV tipy 2.3. - 8.3. 2009 TV tipy 2.3. - 8.3. 2009

3.3.
UTOROK

22:10 Alica v mestách (Alice in den Städten), SRN 1974 (Dvojka)
Nemecký novinár Philip sa na letisku v Spojených štátoch zoznámi s mladou ženou a jej deväťročnou dcérou Alicou. Matka ho poprosí, aby dcérku na chvíľku postrážil, čoskoro však vysvitne, že Philip sa bude musieť o Alicu starať oveľa dlhšie, ako pôvodne predpokladal. Obaja sa tak vydávajú na cestu, na ktorej hľadajú starých rodičov dievčatka. Prvý veľký film Wima Wendersa je zároveň úvodným dielom jeho voľnej trilógie cesty, kam patrí spolu so snímkami Falošný pohyb a V behu času.

21.20 Nepovedz ani slovo (Don't Say a Word), USA/ Austrália, 2001 (Markíza)
Prominentný lekár Nathan Conrad je úspešný psychológ, ktorý sa špecializuje na dospievajúcu mládež. Spolu so svojou manželkou Aggie a dcérkou Jassie býva v prominentnej štvrti, zarába 200 dolárov na hodinu. Jeden z kolegov ho požiada o vyšetrenie Elizabeth, mladej ženy, ktorá trpí závažnou duševnou chorobou. Prešla celou radou liečebných procedúr s mnohými chybnými diagnózami. Doktor Conrad je pre ňu poslednou možnosťou, než bude definitívne prevezená do ústavu. Conradova intuícia a skúsenosť ho presvedčí, že v jej prípade nie je niečo v poriadku. (viac o filme)

22:40 Hovor s ňou (Hable con ella), Španielsko, 2002 (Filmbox)
Reportér Marco sa zoznámi s toreádorskou hviezdou Lydiou. Obaja majú za sebou intenzívne vzťahy a ich vzájomná blízkosť sa stále narušuje odhaľovaním starých ale čerstvých rán. Lydia to nakoniec nevydrží a nechá sa nabrať býkom. Skončí v hlbokej kóme v nemocnici a Marco sa pri návštevách u nej zoznámi s ošetrovateľom Benignom, ktorý sa už štyri roky stará o inú pacientku - Aliciu, žiačku baletnej školy, do ktorej bol platonicky zaľúbený už pred jej autonehodou. Na Marcovo prekvapenie je Benigno so svojim zdanlivo nenaplneným životom maximálne spokojný a Marco začína svojho nového priateľa čoraz viac obdivovať. (viac o filme)

TV tipy 2.3. - 8.3. 2009 TV tipy 2.3. - 8.3. 2009 TV tipy 2.3. - 8.3. 2009

4.3.
STREDA

20:30 Raňajky u Tiffanyho (Breakfast at Tiffany's), USA, 1961 (Čt2)
Medzi nestarnúce filmy určite patrí romantická komédia, ktorá vznikla podľa úspešnej knihy Trumana Capoteho. Rozpráva o mladej, pôvabnej a emancipovanej Holly Golightly, ktorá v New Yorku ľahkomyseľne sníva svoj sen o skvelej budúcnosti. Zatiaľ však musí žiť iba z "príspevkov na taxík a oblečenie" od svojich stálych pánskych obdivovateľov. Jej plány naruší zoznámenie so začínajúcim spisovateľom Paulom, ktorý sa prisťahuje do domu, kde býva.

22:30 Elizabethtown (Elizabethtown), USA/ Nemecko, 2005 (Markíza)
Drew (Orlando Bloom) prišiel o prácu, o priateľku a ako by to nestačilo, zomrel mu otec. Depresívny mladík sa vydáva na jeho pohreb do rodného mestečka v Kentucky. Tam prekvapivo zistí, že ho roky vo veľkomeste poznamenali, ale nájde si tam lásku (Kirsten Dunst) a chuť do života. (viac o filme)

23:00 Šeptej, Česko, 1996 (Čt1)
Meno režiséra Davida Ondříčka je dnes spojené s divácky veľmi úspešnými filmami "Samotáři" a "Jedna ruka netleská". Film "Šeptej" bol jeho filmovým debutom v hranej tvorbe. Príbeh netradičného milostného trojuholníku sa snaží zachytiť podivné citové zmätenie a sklamanie dnešných teenagerov, vychádza z prostredia, v ktorom táto generácia žije, a má všetky atribúty jej životného štýlu vrátane hudby, módy a výtvarného poňatia.

23:45 Život pod vodou (The Life Aquatic with Steve Zissou), USA, 2004 (Joj)
Pre jedného nezáživný a príliš zvláštny film prekĺzajúci medzi prstami, pre druhého splnený sen a geniálna hračička s mnohými presahmi a vycibreným hereckým obsadením, pre ďalšieho možno postmoderna par excellence s príchuťou bizarnosti a prapodivnosti, evokujúca Felliniho, Godarda či Viscontiho, ale aj béčkové sci-fi a prírodopisné dokumenty. Každopádne kvalitu musí posúdiť každý sám a dá sa ľahko rozhodnúť vďaka predchádzajúcej tvorbe Wesa Andersona. (viac o filme)

00:05 Príbeh Marie a Juliena (Histoire de Marie et Julien), Fr./Tal., 2003 (Čt2)
Malý pohľad do tvorby francúzskeho režiséra Jacquesa Rivetta zakončí Česká televízia filmom Príbeh Marie a Juliena. Zvláštneho napätia je vo filmu dosahované tým, že všedné prostredie sa pred našimi očami premieňa v mámivé labyrinty, ktoré obsahujú magické predmety a smerom k postavám vysielajú sotva uchopiteľné signály.

TV tipy 2.3. - 8.3. 2009 TV tipy 2.3. - 8.3. 2009 TV tipy 2.3. - 8.3. 2009

5.3.
ŠTVRTOK

20:00 Skřivánci na niti, Československo, 1969 (Joj Plus)
Film nakrútil v roku 1969 Jiří Menzel na motívy poviedok z knihy Bohumila Hrabala. Dvadsať rokov zostal film v trezore, pretože odkrýval skutočnosti päťdesiatych rokov, ktoré mali zostať skryté. Jeho dej sa odohráva v kladenských oceliarňach, kam boli posielaný na brigádu "politickí previnilci". Vedľa nich pracujú na šrotovisku aj ženy, uväznené za pokus o útek za hranice. Celý film je jediným pásmom paradoxných, niekedy groteskných, inokedy lyrických situácii. 

23:10 Prineste mi hlavu Alfreda Garciu (Bring Me the Head of Alfredo Garcia), Mexiko/USA, 1974 (Čt2)
Snímka z roku 1974 patrí medzi najosobnejšie diela režiséra Sama Peckinpaha. Sú mu dokonca pripisované autobiografické prvky. Skôr než o road-movie ide vlastne o western zo súčasnosti. Peckinpah v ňom ako obvykle nešetrí násilnými scénami a morbídnymi výjavmi, avšak ponúka aj okamžiky romantického odpočinutia a ironického nadhľadu.

             

6.3.
PIATOK

23:00 Kto z koho (Election), USA, 1999 (Čt1)
Režisér gréckeho pôvodu Alexander Payne, ktorý za svojho mentora považuje českého emigranta Jiřího Weissa, upútal pozornosť celovečerným debutom Občanka Ruth o tehotnej feťáčke, ktorej nenarodené dieťa sa stane predmetom nátlaku dvoch názorových skupín. Spolu so svojim stálym spolupracovníkom Jimom Taylorom spracoval pre svoj ďalší film Kto z koho román Toma Perrottu  ako  satiru nie len na americký volebný systém, ale tiež na záplavu bezduchých teenagerských veselohier.

23:15 Noc patrí nám (We Own the Night), USA, 2007 (Markíza)
Bobby Green (Joaquin Phoenix) sa postavil k rodinnej tradícii chrbtom. Ako obľúbený majiteľ legendárneho ruského nočného klubu El Caribe na brooklynskom Brighton Beach si zmenil priezvisko a zamaskoval tak svoje spojenie s dlhou líniou špičkových newyorských policajtov. Pre Bobbyho, ktorý sa každý večer baví so svojimi priateľmi a zákazníkmi alebo tancuje so svojou krásnou portorikánskou priateľkou Amadou (Eva Mendes) v závoji cigaretového dymu a disco hudby, je život jedným dlhým večierkom. Píše sa rok 1988 a newyorský obchod s drogami rozkvitá. Bobby sa snaží držať si priateľský odstup od ruského mafiána, ktorý jeho klub využíva k práci - mafiána, ktorého sa snažia chytiť jeho brat Joseph (Mark Wahlberg), príslušník newyorskej polície a jeho otec Burt (Robert Duvall), legendárny zástupca policajného veliteľa. (viac o filme)

23:20 Čas znova nájdený (Le Temps retrouvé), Fr./Tal./Port., 1999 (Dvojka)
Film režiséra Raoula Ruiza je skvelým pokusom o sfilmovanie posledného zväzku "nesfilmovateľného" opusu Marcela Prousta Hľadanie strateného času, ktoré patrí k najvýznamnejších dielam moderného románu. Rafinovanou prácou s možnosťami filmového rozprávania splieta motívy do voľného toku spomienok bez ústrednej príbehovej línie. Minulosť sa magicky mieša s predstavami a súčasnosťou. Spisovateľovi Marcelovi Proustovi sa na smrteľnej posteli vybavujú udalosti z detstva a mladosti, v jeho obrazotvornosti opäť ožívajú staré lásky a svet, ktorý Veľká vojna navždy zmenila. V spomienkach sa opätovne stretáva s milovanou babičkou a matkou, krásnou Gilberte a jej matkou Odette. Nachádza aj vojnou traumatizovaného Roberta de Saint-Loupa, milenku Albertine a pôžitkárskeho baróna de Charlus, ktorý si od všetkého udržiaval odstup.

             

7.3.
SOBOTA

15:35 Blues Brothers 2000 (Blues Brothers 2000), USA, 1998 (Prima)
Po 18 rokoch strávených vo väzení sa Elwood Blues konečne dostáva na slobodu. Jeho prvé kroky vedú do sirotinca, v ktorom vyrastal on a jeho brat, ktorý už zomrel. Stretáva sa tam s desaťročným Busterom. Vedúca sirotinca určí Elwooda za jeho poručníka. Elwood spočiatku neprejavuje veľké nadšenie, ale nakoniec ho vezme so sebou do New Orleansu. Pretože mu v žilách prúdi stále ešte jazz, chce vyhľadať svojich starých kumpánov a obnoviť legendárnu kapelu Blues Brothers Band.

21:00 Spalovač mrtvol, Československo, 1968 (Čt2)
Scenár filmovej adaptácie rovnomennej novely Ladislava Fuksa zvýrazňuje psychologické základy fašizmu. Analyzuje ľudský charakter, ktorý nebránil hlavnému hrdinovi pri páchaní ohavných a nehumánnych činov. Úvodné idylické scény Kopfrkingla s rodinou vystrieda nepriame rozprávanie o zmene jeho osobnosti. Spalovač mrtvol je temnou, nanajvýš štylizovanou štúdiou o premene človeka na zviera. Analyzuje prejavy úchylného človeka, otca rodiny, ktorý pod vplyvom priateľa s prvej svetovej vojny, nachádza v sebe vlohy a talent na súbežníka a vraha. (viac o filme)

22:10 Hriešne noci (Boogie nights), USA, 1997 (Čt1)
Režisér Paul Thomas Anderson patrí k najzaujímavejším tvorcom súčasného amerického filmu. Upozornil na seba svojim druhým celovečerným filmom Hriešne noci, v ktorom zobrazil zákulisie filmového pornopriemyslu v 70. rokoch, ktorého centrom bolo kalifornské San Fernando Valley. Hrdinom príbehu, inšpirovaného skutočnou postavou pornoherca Johna Holmese, je mladík Eddie Adams, ktorý sa vďaka mimoriadnym fyzickým predpokladom stáva hviezdou pornografických filmov pod umeleckým menom Dirk Diggler. Ako chránenec režiséra Jacka Hornera (Burt Reynolds) a jeho milenky a hlavnej predstaviteľky Amber (Julianne Moore) stúpa na rebríčku popularity až k závratným výšinám, aby sa vďaka životu s drogami a alkoholom rovnako rýchlo zase prepadol na dno.

22:30 Invázia barbarov (Les Invasions barbares), Kan./Fran., 2003 (Dvojka)
Jeden z najznámejších režisérov frankofónnej Kanady, Denys Arcand, nadviazal filmom Invázia barbarov po 17 rokoch na svoj film The Decline of the American Empire (Úpadok amerického impéria). V Invázii barbarov sleduje svojich hrdinov zostarnutých, trochu zlomených životom, stále však ešte plných ideálov a vitality. Režisérovi sa v žánri tragikomédie podarilo s nesmiernym šarmom a ľudskosťou, bez pátosu a sentimentu zobraziť smrť človeka i smrť jednej generácie. (viac o filme)

00:40 Votrelec (Alien), Veľká Británie, 1979 (Prima)
Posádka kozmickej dopravnej lode Nostromo, ktorá mieri z obchodných ciest späť na zem, je predčasne prebudená palubným počítačom zo spánku. Pasažieri zisťujú, že ich loď zachytila vzdialený signál. Zanedlho pristanú na podivnej planéte, odkiaľ signál pochádzal a objaví havarovanú loď, na ktorej nájdu akúsi liaheň s kopou veľkých vajec. Pri skúmaní jedného vajce sa náhle vyliahne zvláštny tvor a prisaje sa jednému členovi posádky na tvár. Akékoľvek pokusy zbaviť sa nežiaduceho tvora sú márne a tak sa výprava aj napriek porušeniu bezpečnostných predpisov vracia aj so záhadným tvorom na palubu lodi. (viac o filme)

             

8.3.
NEDEĽA

17:30 Jára Cimrman, ležící, spící, Československo, 1983 (Joj Plus)
V niekoľkých epizódach z Cimrmanovho bohatého života  je nám predstavený  fiktívna postava všestranného génia našej minulosti, vzídeného z pera Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka. 

20:00 O něčem jíném, Československo, 1963 (Dvojka)
Psychologická štúdia dvoch odlišných typov žien, dvoch rozličných spôsobov života. Jeden reprezentuje športovkyňa Eva, druhý Viera, ktorá obmedzila okruh svojich záujmov na manžela, dieťa a milenca. Obe ženy vo chvíli kedy by mohli realizovať svoj sen "o niečom inom" sa dobrovoľne vracajú k doterajšiemu spôsobu života.

22:25 Nasledujúca stanica Greenwich Village (Next Stop, Greenwich Village), USA, 1976 (Čt2)
Píše sa rok 1953 a herecký elév Larry Lapinsky sa rozhodne opustiť teplé miestočko v brooklynskom byte svojich rodičov a presťahovať sa na Manhattan, do bohémskej štvrte Greenwich Village. Prenajme si malý byt, obstará si miesto v obchode so zdravou výživou, navštevuje hodiny herectva a obchádza konkurzy. Stýka sa s partiou umelecky spriaznených priateľov, ku ktorým patrí jeho dievča Sára (Ellen Greene), bohémsky básnik Robert (Christopher Walken), čierny homosexuál Bernstein (Antonio Fargas) a ďalšie herecké adeptky Connie a Anita. Dokonalé vystihnutie prostredia a dobovej atmosféry patrí k najväčším kladom filmu Paula Mazurského, ktorý je úprimnou výpoveďou o umeleckom zrení a ambíciách.


HIT TÝŽDŇA
7.3.
SOBOTA

21:00 Spalovač mrtvol, Československo, 1968 (Čt2)
Scenár filmovej adaptácie rovnomennej novely Ladislava Fuksa zvýrazňuje psychologické základy fašizmu. Analyzuje ľudský charakter, ktorý nebránil hlavnému hrdinovi pri páchaní ohavných a nehumánnych činov. Úvodné idylické scény Kopfrkingla s rodinou vystrieda nepriame rozprávanie o zmene jeho osobnosti. Spalovač mrtvol je temnou, nanajvýš štylizovanou štúdiou o premene človeka na zviera. Analyzuje prejavy úchylného človeka, otca rodiny, ktorý pod vplyvom priateľa s prvej svetovej vojny, nachádza v sebe vlohy a talent na súbežníka a vraha. (viac o filme)


autor Tomáš Daneček 2.3.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.