TV TIPY 9.3. - 15.3. 2009

TV TIPY 9.3. - 15.3. 2009

VOD recenzia



9.3.
PONDELOK

22:10 Nechajte maličkých (Lad de små børn), Dánsko, 2004 (Dvojka)
Komorná psychologická dráma rozpráva príbeh o ťažkých citových stratách a sile manželských pút. Britt a Claes prežívajú po smrti svojej malej dcéry hlbokú manželskú krízu. Nedokážu prekonať bolesť ani spoločne zdieľať smútok. Ich priatelia sa im snažia pomôcť, ale všetko je márne. Život doposiaľ spokojného manželského páru sa rozbil na márne kúsky a obaja na to reagujú po svojom. Architekt Claes zanedbáva prácu, túži po pomste a tajne sleduje ženu, ktorá pri autonehode spôsobila smrť ich dcérky. Britt nastúpila na miesto sociálnej pracovníčky a útechu hľadá v tom, že sa až príliš angažuje v prípade mladej nezodpovednej matky. Ani jeden z manželov nedokáže nájsť východisko z bludného kruhu samoty a smútku. Takmer vôbec už spolu nekomunikujú a zdá sa, že nedávna tragédia zničila všetko, čo ich kedy spájalo.

22:30 Krstný otec 2/2 (The Godfather), USA, 1972 (Čt1)
Gangsterská dráma, nakrútená podľa bestselleru Maria Puza, patrí medzi prelomové diela tzv. Nového Hollywoodu, a to ako komerčne, tak umelecky. Príbeh newyorskej mafiánskej rodiny, ktorej tvrdou rukou šéfuje starý don Vito, sa odohráva v rokoch 1945-55 a zaznamenáva prudký rozmach organizovaného zločinu po skončení druhej svetovej vojny. V epických, rozvláčnych obrazoch pred divákom ožívajú osudy italoamerickej rodiny, ktorá svoj blahobyt založila na hazarde, prostitúcii, vydieraní a zastrašovaní. Vtedy mladý režisér Francis Ford Coppola, musel redukovať niektoré motívy rozsiahlej predlohy, avšak podarilo sa mu verne zachovať jej ducha - presný popis fungovania zločineckej organizácie, zachytenie jej hierarchie, začlenenia do vtedajšieho spoločenského vývoja aj často kritizované zdôrazňovanie rodinnej súdržnosti. (viac o filme)

00:40 Padlé ženy (The Magdalene Sisters), Veľká Británia/ Írsko, 2002 (Čt2)
Druhý autorský film Petera Mullana, je pôsobivým pohľadom do "nápravných" zariadení, ktorých ešte v druhej polovici minulého storočia fungovalo v Británii, konkrétne v Írsku, zrejme niekoľko desiatok. Prešlo nimi na 30 tisíc mladých žien a posledné z nich bolo zrušené až v roku 1996! Film bol inšpirovaný skutočnými ľudskými osudmi, ako ich zaznamenal dokumentárny film z r. 1998 Sex v chladnom podnebí. Mullanov film vyvolal silnú negatívnu reakciu v náboženských kruhoch Vatikánu, režisér sám však o svojom diele hovorí: "Nepovažujem svoj film za protikatolícky. Považujem ho za pokus napraviť krivdu, ktorá sa stala tisícom mladých dievčat." (viac o filme)

TV tipy 9.3. - 15.3. 2009 TV tipy 9.3. - 15.3. 2009 TV tipy 9.3. - 15.3. 2009

10.3.
UTOROK

21:25 Vyjednávač (The Negotiator), USA/ Nemecko, 1998 (Markíza)
Policajný vyjednávač Danny Roman (S. L. Jackson) patrí k tomu najlepšiemu čo môže chicagská polícia postaviť do každodennej hry o životy rukojemníkov. Skutočná dráma však začína vo chvíli keď je jeho parťák zavraždený a nájdené dôkazy ukazujú priamo na Romana. V snahe očistiť svoje meno a odhaliť skutočného páchateľa, vsadí Roman všetko, vrátane života a pustí sa do hry, ktorú dobre pozná, tentokrát však bude stáť na  "zlej" strane.

21:35 Monštrum (Monster), USA/ Nemecko, 2003 (Film+)
Aileen "Lee" Wuornos - prostitútka a údajne prvá masová vrahyňa v amerických dejinách, ktorej bolo dokázaných šesť vrážd svojich zákazníkov. Jej krvavá odysea svojho času spoľahlivo plnila všemožné stránky novinových plátkov. S odstupom pätnástich rokov a dvoch dokumentov sa jej príbeh, ktorý "šokoval Ameriku", nakoniec dostal aj na plátna kín v hranom sociologickom portréte. Ten je vo výsledku kvalitnou a veľmi silnou psychologickou drámou o žene, ktorej osud naplno ukázal odvrátenú stranu mýtizovaného amerického sna. (viac o filme)

22:10 Falošný pohyb (Falsche Bewegung), Nemecko, 1975 (Dvojka)
Film známeho nemeckého režiséra Wima Wendersa je aktualizáciou Goetheho románu Wilhelma Minstera roky učňovské, ktorý do scenáristickej podoby pretavil popredný rakúsky spisovateľ, dramatik a zároveň Wendersov dvorný scenárista Peter Handke. Poetický road-movie je príbehom mladého Wilhelma, ktorý sa túži stať spisovateľom a tak sa vydáva na cestu naprieč Nemeckom, počas ktorej dúfa v nájdenie a lepšie spoznanie samého seba. Druhý film z Wendersovej voľnej trilógie cesty získal v roku 1975 dohromady šesť nemeckých národných filmových cien.

TV tipy 9.3. - 15.3. 2009 TV tipy 9.3. - 15.3. 2009 TV tipy 9.3. - 15.3. 2009

11.3.
STREDA

20:30 Divotvorkyňa (The Miracle Worker), USA, 1962
Film rozpráva autentický príbeh spisovateľky Helen Kellerovej, ktorá po ťažkej chorobe v detstve onemela a oslepla. Rodičia ju nechápali a nechávali o samote. Mladá vychovávateľka sa obetovala, naučila dievča rozprávať rukami a objavila v nej inteligentnú bytosť.

00:50 Jazero zabudnutia (Limbo), USA, 1999 (Čt2)
Bývalý rybár Joe sa po dávnej tragédii už neodváži vyplávať na more a živí sa v pokojnom aljašskom mestečku nezáživným, ale bezpečným organizovaním osláv. V priebehu jednej svadobnej hostiny spozná speváčku z miestneho baru Donnu, s ktorou sa začne zbližovať. Donna je matkou dospievajúcej Noelle, ktorá svojho otca nikdy nespoznala, s matkou si nerozumie a má sklony k sebapoškodzovaniu. Už aj tak zložitý vzťah všetkých troch sa ešte skomplikuje, keď do mesta príde Joeov nevlastný brat Bobby. 

TV tipy 9.3. - 15.3. 2009 TV tipy 9.3. - 15.3. 2009 TV tipy 9.3. - 15.3. 2009

12.3.
ŠTVRTOK

20:00 Světáci, Československo, 1969 (Joj Plus)
Trojice dedinských fasádnikov pracuje na montáži pri obnove pražskej zástavby. A keď už sa dostali do hlavného mesta, rozhodnú sa, že by neškodilo si tu poriadne užiť a vyhodiť z kopýtka. Aby nerobili hanbu, nechajú si dokonca dať "lekciu" spoločenského správania a bontónu, pričom svojho školiteľa, ktorým nie je nikto iný než Oldřich Nový, pomaly nechcene zdeptajú.

20:30 Stratená milenka (La Chambre verte), Francúzsko, 1978 (MGM)
Francúzske malé mestečko na konci dvadsiatych rokov 20. storočia. Julien Davenne (François Truffaut) je žurnalista, ktorého žena Julie zomrela už dávnejšie. Na pamiatku zhromažďuje v malej zelenej izbe všetky predmety, ktoré jej kedy patrili. Keď požiar zničí túto izbu, rozhodne sa zrekonštruovať malú znehodnotenú kaplnku, ktorú zasvätí Julii a iným mŕtvym, ktorých za život poznal.

23:20 Kačacia sezóna (Temporada de patos), Mexiko, 2004 (Čt2)
Celovečerný debut mexického režiséra Fernanda Eimbckea je trpkou komédiou o štyroch ľuďoch, ktorých náhodné okolnosti privedú do jedného bytu. Spoločne strávia zopár hodín a postupne sa vzájomne spoznávajú. V nízkorozpočtovke nakrútenej na čierno-biely filmový materiál sa skvele pracuje s priestorom, ale aj vcelku banálnymi zápletkami typu: „čo sa stane, ak na sídlisku vypadne elektrický prúd?“ alebo „čo keď pizza nebude zaplatená?“, ktoré sa dajú prekvapujúco invenčne zúžitkovať. (viac o filme)

             

13.3.
PIATOK

21:00 Mučedníci lásky, Československo 1966 (Filmbox)
Tri voľne prepojené poetické príbehy nešťastne zamilovaných samotároch (Pokušení manipulanta, Nastěnčiny sny a Dobrodružství sirotka Rudolfa) vo filme Jana Němca prinášajú prvé filmové úlohy Marty Kubišovej a Karla Gotta. Vo všetkých troch poviedkach dominuje poézia, láskavý humor a nadhľad. Úvodné defilé krások vzbudzuje v duši mladého manipulanta nenaplnenú túžbu po dotyku, vo fantázii umývačky riadu sa o ňu uchádza dokonca trojice mužov a podnapitý Rudolf sa zamiluje na akejsi oslave.

21:15 Agent bez minulosti (The Bourne Identity), USA/Nem./ČR, 2002 (Joj)
Jason Bourne (Matt Damon) je jeden z najlepších vo svojom obore. Vždy keď príde do nejakej miestnosti, presne vie, koľko ľudí v nej nachádza, kde sú východy, kto má kde zbraň a neújdu mu ani všetky poznávacie značky áut v okolí. Je tu však jeden problém - Jason Bourne nevie, kto je. Spred dvoch týždňov, kedy ho našli francúzski rybári v bezvedomí na mori, s dvoma guľkami v chrbte, si nič nepamätá. Teraz mu nezostáva nič iné, iba vypátrať, kto vlastne je. Lenže veci sa začnú komplikovať nielen tajným bankovým priečinkom plným peňazí a šiestich rôznych pasov, ale aj útekom pred políciou a neskôr prenasledovaním inými agentmi. Hold, vypátrať o sebe niečo, keď je človek tajným agentom, je veľmi ťažké. (viac o filme)

22:55 Nie som blázon (Nobody's Fool), USA, 1994 (Čt1)
Film nakrútený podľa románu Richarda Russoa je príbehom o láske, tolerancii a nádeji, ktoré by nemali chýbať v žiadnom živote. Režisér Robert Benton (Kramerová versus Kramer, Miesta v srdci, Nadine, Billy Bathgate) o ňom povedal, že "je tiež pôsobivým príkladom, ako rozumné bláznovstvo môže mať liečivé účinky". Hlavnú postavu stelesnil Paul Newman (Frajer Luke, Butch Cassidy a Sundance Kid). Za svoj herecký výkon v úlohe Sullyho získal celú radu významných ocenení.

23:15 Matrix Reloaded (The Matrix Reloaded), USA, 2003 (Markíza)
Novodobý spasiteľ Neo musí v druhej časti čeliť novým protivníkom - sú nimi Dvojčatá, nemilosrdní zabijaci, v skutočnosti smrtiace vírusy, ktoré sa pohybujú Matrixom a dokážu ho meniť a podriaďovať svojej vôli rovnako ako Neo. Okrem nich ide Vyvolenému po krku aj agent Smith, ktorý sa oddelil od Matrixu a teraz Nea prenasleduje na vlastnú päsť. Navyše ako vírus dokáže naklonovať sám seba. Medzitým sa Trinity a Morpheus snažia zachrániť tajomného Kľúčnika, ktorý dokáže otvoriť každé dvere v Matrixe a je dôležitou zbraňou ľudí v boji proti strojom. I medzi robotmi prebieha boj o nadvládu nad virtuálnou realitou, a zároveň sa snažia objaviť posledné ľudské mesto Zion, ukryté v hlbinách Zeme. Všetky udalosti vedú k veľkej vojne ľudí proti strojom, ktorá vypukne v tretej časti. (viac o filme)

             

14.3.
SOBOTA

12:40 Monsters, a.s. (Monsters, Inc.), USA, 2001 (Markíza)
Deti to tušili odjakživa, len im nechceli dospelí veriť - zo skríň v ich detskej izbe ich v noci chodia strašiť príšery. Len ako to vyzerá na druhej strane? Na druhej strane skrine je totiž Monstropolis, obrovské mesto, v ktorom žijú príšery. Žijú ako my, ľudia. Chodia denne do práce, jazdia na autách, čítajú noviny a majú rodiny a deti. V Monstropolise žijú príšery všetkých druhov. Takýmito príšerami sú aj Mike a Sulley. Mike je Sulleyho asistent vo veľmi nebezpečnom povolaní - obidvaja sú strašiaci pre Monsters, Inc. A čože robia? Celý svet príšer potrebuje energiu, tak ako my. Ale pre príšery neexistuje elektrická energia - oni svoju energiu získavajú z detského kriku. (viac o filme)

13:05 Eva, Eva, Československo, 1980 (Dvojka)
Pre televíziu vytvoril známy slovenský vizionár Juraj Jakubisko reťazec programov, často hudobných. Navzdory zvolenému žánru aj tu dokázal uplatniť svoju povestnú obrazotvornosť, v tomto prípade navyše doplnil až bláznivú komediálnu polohu. Pozoruhodné je tiež obsadenie známych hercov do väčšiny dôležitých úloh.   

21:00 Nikdo se nebude smát, Československo, 1965 (Čt2)
Tragikomická snímka vznikla podľa poviedky Milana Kunderu, uverejnenej v zbierke Směšné lásky. Film s typicky kunderovskou zápletkou o úplne banálnej udalosti a o jej nečakane veľkých dôsledkoch sa stal celovečerným debutom scenáristu a režiséra Hynka Bočana

21:15 Pasca (Entrapment), USA/ Veľká Británia/ Nemecko, 1999 (Čt1)
Romantická kriminálna komédia prináša zložitú, sofistikovanú, dokonale prepracovanú zápletku, ktorej jednotlivé momenty do sebe zapadajú ako kolieska hodiniek. Ku kladom filmu patrí hlavne účasť dvoch mimoriadne charizmatických hercov: Seana Conneryho, ktorý Pascu mimochodom označil za jeden zo svojich najmilších filmov, a Catherine Zeta-Jones, ktorá tu ku svojim nesporným - a filmom mnohokrát využitým - pôvabom predvádza aj neuveriteľnú, až gymnastickú pohybovú zdatnosť.

00:20 Votrelec 2 (Aliens), USA/ Veľká Británia (Prima)
Dôstojníčka Ripleyová, ktorá ako jediná prežila boj na život a na smrť v nákladnej lodi Nostromo s vesmírny votrelcom, je po niekoľkých rokoch nájdená záchrannou loďou a vracia sa späť na Zem. Keď už sa zdá, že je po všetkom, začína horor znova, tentoraz na vzdialenej nedávno kolonizovanej planéte.

             

15.3.
NEDEĽA

20:00 Trója (Troy), USA/ Malta/ Veľká Británia, 2004 (Markíza)
Legendárny príbeh zaznamenaný gréckym básnikom Homérom nám je známy zo starých gréckych bájí a povestí. Príčinou konfliktu, ktorý prerástol do legendárnej trójskej vojny bola žena. Paris (O. Bloom), syn trójskeho kráľa Priama, mal rozhodnúť, ktorá z troch bohýň – Athény, Afrodity a Héry je najkrajšia. Afrodita mu v silnej túžbe po víťazstve prisľúbila najlákavejšiu odmenu – najkrajšiu pozemskú ženu. Paris jej úplatku podľahol a zvolil ju. Afrodita preto potom v roku 1193 p.n.l. pomohla Parisovi s únosom krásnej Heleny, manželky Menelausa – kráľa Sparty. (viac o filme)

20:00 Až přijde kocour, Československo, 1963 (Dvojka)
Český poetický film odohrávajúci sa v malom meste, kam príde kúzelník - majiteľ zázračného kocúra, pod zrakom ktorého sa verejne prejavujú starostlivo skrývané ľudské slabosti a charaktery. Rozprávkový príbeh pre dospelých sa odohráva v malom mestečku, ktoré akoby vypadlo z rozprávky. Starý kastelán Oliva pozoruje z veže dianie v meste a predstavuje divákovi niektoré typické postavy mestečka. Každý z nich žije vlastným životom a svoje sny a ideály. Do mesta prichádza kúzelník, ktorý akoby vypadol z oka Olivovi, a privádza si so sebou krásnu asistentku Dianu a okuliarnatým kocúrom Mourkom...

22:00 X-Men 2 (X2), USA, 2003 (Joj)
X-Meni. Narodili sa s jedinečnou genetickou mutáciou, ktorá im umožňuje vládnuť nadprirodzenými schopnosťami. Pod vedením profesora Charlesa Xaviera slúžia ľudstvu. Chránia svet. Ten im však nedôveruje a bojí sa ich. Po nezmyselnom pokuse o atentát na prezidenta Spojených štátov, ktorý údajne spáchal neznámy mutant, sa verejnosť dovoláva zákona, ktorý má dostať mutantov pod kontrolu. V čele anti-mutantového hnutia stojí armádny veliteľ a vedec Wiliam Stryker, o ktorom sa tvrdí že na mutantoch robil pokusy. Mutantov nenávidí a je rozhodnutý ich totálne zlikvidovať. X-Meni sa tak spolu so spojencami vydávajú na najnebezpečnejšiu misiu v živote. (viac o filme)

22:35 Rozvedená žena (An Unmarried Woman), USA, 1978 (Čt2)
Film, ktorý ponúka hlbší náhľad do života a problémov súčasnej ženy podľa vlastného scenára nakrútil režisér Paul Mazurski. Príbeh svojou tematikou a spracovaním v dobe svojho vzniku, vzbudil veľkú pozornosť a získal niekoľko ocenení. Erika pracuje v newyorskej umeleckej galérii, býva s manželom Martinom na Manhattane a starosti o rodinu a jej pätnásťročnú dcéru Patti ju dostatočne napĺňajú. Pomerne pokojný život Eriky sa zrúti, keď jej Martin po šestnástich rokoch súžitia nečakane oznámi, že nutne potrebuje zmenu. Tou zmenou je v skutočnosti mladá žena, do ktorej sa zamiloval, a preto požaduje rozvod.


HIT TÝŽDŇA

12.3.
ŠTVRTOK

23:20 Kačacia sezóna (Temporada de patos), Mexiko, 2004 (Čt2)
Celovečerný debut mexického režiséra Fernanda Eimbckea je trpkou komédiou o štyroch ľuďoch, ktorých náhodné okolnosti privedú do jedného bytu. Spoločne strávia zopár hodín a postupne sa vzájomne spoznávajú. V nízkorozpočtovke nakrútenej na čierno-biely filmový materiál sa skvele pracuje s priestorom, ale aj vcelku s banálnymi zápletkami typu: „čo sa stane, ak na sídlisku vypadne elektrický prúd?“ alebo „čo keď pizza nebude zaplatená?“, ktoré sa dajú prekvapujúco invenčne zúžitkovať. (viac o filme)


autor Tomáš Daneček 9.3.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.