TV TIPY 16.3. - 22.3. 2009

TV TIPY 16.3. - 22.3. 2009

VOD recenzia



16.3.
PONDELOK

22:35 Rekonštrukcia (Reconstruction), Dánsko, 2003 (Dvojka)
Romantická dráma o mužovi, ktorý kvôli osudovej láske stratí minulosť a aby získal budúcnosť, musí všetku svoju vieru vložiť v lásku. Keď sa jedného večera Alexov pohľad v metre náhodne stretne s očami krásnej Aimee, nečakane vystúpi z vlaku a bez slova v ňom nechá svoju priateľku Simone. Po noci strávenej s Aimee sa Alex vracia domov, no s prekvapením zisťuje, že jeho byt zmizol. Priatelia ho nespoznávajú, celý jeho život a všetko, čo do stretnutia s Aimee dôverne poznal, sa zrazu vyparilo. Stal sa mužom bez minulosti. Jeho identita závisí od ženy, s ktorou prežil vášnivú noc, ale vôbec ju nepozná.

22:35 Krstný otec II. 1/2 (The Godfather: Part II), USA, 1974 (Čt1)
Mimoriadny úspech Krstného otca (1972) vo svetových kinách logicky viedol k okamžitým úvahám o nakrútení pokračovania, ktorému prial aj relatívne otvorený koniec originálu. Scenár druhého dielu, ktorý je opäť spoločným dielom autora pôvodnej predlohy a režiséra, rozvíja dve dejové línie. Ďalšie osudy nového kmotra Michaela Corleona (Al Pacino), ovládajúceho svoje impérium z rozsiahleho sídla v nevadskom Lake Tahoe. A začiatky mladého Vita Corleona (Robert De Niro) v New Yorku 20. rokov, ktoré sú  obsiahnuté aj v Puzovej knihe.

00:40 Iberia (Iberia), Španielsko/ Francúzsko, 2005 (Čt2)
Fascinujúca filmová pocta rodnému Španielsku a jeho duši, vyjadrená v hudbe a tanci, je v poradí už šiestym dielom režiséra Carlosa Sauru, ktorým vyznáva  lásku typickému španielskemu tancu, flamencu. Saura tu zhromaždil umelecký výkvet Španielska a vytvoril tak pre tento projekt unikátny tým najlepších tanečníkov, choreografov, spevákov a hudobníkov. Spoločne sa pokúsili vyjadriť vášnivú a zložitú dušu vlastnej krajiny v tanci, ktorý ju tak vystihuje.

TV tipy 16.3. - 22.3. 2009 TV tipy 16.3. - 22.3. 2009 TV tipy 16.3. - 22.3. 2009

17.3.
UTOROK

20:30 Malý zlodej, veľký zlodej (100 años de perdón), Ven./Nem./ USA, 1998 (Čt2)
Svižná komédia, ktorej námet poteší každého, kto niekedy nechal svoje peniaze nedobrovoľne v sejfoch nenásytných bánk, slávila v dobe svojho vzniku obrovské divácke úspechy a jej aktuálnosť nielenže neklesá, ale v spojení so súčasnou hypotekárnou krízou, dokonca stúpa.

22:10 Americký priateľ (Der Amerikanische Freund), SRN/ Fran., 1977 (Dvojka)
Jonathan žije v Hamburgu, živí sa výrobou obrazových rámov a je presvedčený o tom, že je nevyliečiteľne chorý. Jedného dňa sa u neho objaví neznámy muž so šokujúcou ponukou - odísť do Paríža a zavraždiť tam nebezpečného mafiána. Skrýva sa za touto ponukou jeho nový známy, Američan Tom Ripley? V thrillery Wima Wendersa sa okrem známych hercov Dennisa Hoppera a Bruna Ganza objavil aj americký režisér Nicholas Ray, tvorca filmu Rebel bez príčiny.

00:15 Don Juan DeMarco (Don Juan DeMarco), USA, 1995 (Markíza)
Život sa môže stať prázdnym a nudným, pokiaľ v ňom chýba fantázia a romantika. Práve to nám pripomínajú  tvorcovia filmu, ktorého hrdinom je mladík, ktorý sa vydáva za Dona Juana DeMarco. Okrem toho, že sa tak oblieka, rovnako opakovane tvrdí, že je tým najlepším milencom na svete, ktorý mal už tisíc žien. Len jediná ho odmietla, krásna dona Anna. Práve preto chce ukončiť svoj život skokom billboardu, v čom mu zabráni psychiater Jack Mickler. Ten má rozhodnúť o ďalšom osude mladíka počas jeho vynúteného pobytu na klinike. Stretnutie podivného pacienta, ktorý okúzľuje nemocničný personál, a vynikajúceho, ale unaveného lekára, ovplyvňuje obe strany.

TV tipy 16.3. - 22.3. 2009 TV tipy 16.3. - 22.3. 2009 TV tipy 16.3. - 22.3. 2009

18.3.
STREDA

20:30 Apartmán v hoteli Plaza (Plaza Suite), USA, 1971 (Čt2)
Veľkú príležitosť predviesť svoje herecké umenie dokonca v trojrole poskytuje známemu Walterovi Matthauovi film, zložený z troch poviedok. Všetky poviedky majú spoločné jedno miesto, apartmán číslo 719 v hotely Plaza na Piatej avenue v New Yorku. Film podľa úspešnej divadelnej hry Neila Simona, nakrútil hollywoodsky režisér Arthur Hiller

20:30 Fakty života (The Facts of Life), USA, 1960 (MGM)
Rafinovaná komédia o problémoch s manželstvom a láskou v strednom veku. Bob a Lucy kvôli spoločnému romániku opustia svoje polovičky… Na rozdiel od typických úloh, v ktorých sa Bob Hope a Lucille Ball objavujú, predstavuje táto snímka v podstate rodinnú drámu s komickým podtextom. Film sa kvôli právnym sporom dlho nemohol dostať do kín, nakoniec však získal takmer kultové postavenie ako jeden z mála filmov Boba Hopa zo 60. rokov, ktoré sa zameriavajú na vývoj postáv, nie len na bláznivé vtipy.

00:05 Občan Kane (Citizen Kane), USA, 1941 (Čt2)
Jedno z vrcholných diel svetovej kinematografie nakrútil ako svoju prvotinu geniálny mladý režisér Orson Welles. Po závratnom úspechu rozhlasovej sci-fi adaptácie Vojna svetov (inscenovanej ako séria "skutočných" reportáží) mu štúdio RKO umožnilo nakrútiť film úplne podľa vlastných predstáv. Výsledkom bol životopisný príbeh fiktívneho tlačového magnáta Charlesa Fostera Kanea.

TV tipy 16.3. - 22.3. 2009 TV tipy 16.3. - 22.3. 2009 TV tipy 16.3. - 22.3. 2009

19.3.
ŠTVRTOK

20:30 V sobotu večer, v nedeľu ráno (Saturday Night and Sunday Morning), UK, 1960 (MGM)
Hrdinom adaptácie rovnomenného románu Alana Sillitoea je ďalší z radu mladých rozhnevaných mužov, ktorých v povojnovom Anglicku nečakalo nič lepšieho ako ťažká robota, alkohol a smrť. Arthur Seaton celý týždeň tvrdo pracuje v nottinghamskej továrni, aby si v sobotu večer užíval. Jeho heslom je: "Chcem sa zabávať, zbytok je len obyčajná propaganda". V mene svojej životnej filozofie každý týždeň zo soboty na nedeľu leje do seba jednu pintu piva za druhou a zabáva sa s dievčatami. Začne si milostnú aféru so staršou Brendou, hoci je vydatá za jeho kolegu z továrne. Ani to mu však nebráni, aby sa zaujímal o iné ženy. Keď stretne mladú naivnú Doreen, bez problémov ju zvedie. Brenda mu však oznámi, že čaká jeho dieťa.

23:15 Brazil (Brazil), Veľká Británia, 1985 (Čt2)
Snímka, inšpirovaná Orwellovým románom 1984 (pracovný titul bol "1984 a 1/2"), v sebe skĺbuje satiru, paródiu, fantaskné motívy aj dadaistické citácie, to všetko dohromady je nesmierne pôsobivým a bohužiaľ až desivo aktuálnym zobrazením sveta, kontrolovaného monolitickou organizáciou, a odľudštenej spoločnosti, žijúci v permanentnom strachu na pokraji apokalypsy.

00:10 Výbuch (Blow Out), USA, 1981 (MGM)
Zvukár Jack Terry vyrába pre malú filmovú spoločnosť, špecializujúci sa na erotické horory, zvukové efekty. Jednej noci, keď sa pokúša pre nový film nahrať šumenie vetru, stane sa svedkom nehody auta, ktoré sa nečakane zrúti z mostu do rieky. Vodič zomrie, ale Jackovi sa podarí z auta zachrániť dievča Sally. V nemocnici vyjde najavo, že vodičom bol guvernér McRyan, jeden z kandidátov na post amerického prezidenta. Guvernérov podriadený Lawrence Henry, požiada Jacka, aby s ohľadom na guvernérovu rodinu pomlčal o dievčati, ktorá s ním bola vo voze. Jack odprevadí Sally do motelu, tým však celá záležitosť zďaleka neskončí. Keď si totiž Jack neskôr pustí nahrávku, zistí, že sa mu podarilo zachytiť výstrel, ktorý prestrelil pneumatiku a spôsobil nehodu.

             

20.3.
PIATOK

23:05 Ostrov (Seom), Južná Kórea, 2000 (Dvojka)
Ďaleko od civilizácie sa nachádza ostrov, kam muži chodia na rybačku a niektorí aj za tajným dobrodružstvom. Mladá žena Hui-džin ich na loďke prepraví k ich rôznofarebným chatkám, postaveným priamo na vode. Niektorí si na víkend privezú partnerky z mesta, iní využijú služby miestnych prostitútok. Niektorí sa obrátia na Hui-džin. Jedného dňa príde na ostrov bývalý policajt Hjon-sik, ktorý má na svedomí vraždu svojej ženy. Hui-džin sa zdá, akoby nový návštevník ostrova úplne stratil záujem o okolitý svet. Hjon-sik sa po dlhom trápení rozhodne zabiť, no Hui-džin mu v tom zabráni. Táto príhoda je začiatkom zvláštneho, drsného, no aj hlbokého vzťahu, ktorý medzi touto dvojicou vznikne.


21.3.
SOBOTA

20:00 Zlaté šesťdesiate – Jan Švankmajer (ČT2)
Ironický kinematografický mág a analytik našich vedomých i nevedomých pokleskov a vášní. Pôvodným povolaním bábkoherec začínal v divadle Semafor a režijne sa podieľal na predstaveniach Laterny magiky. Od polovice 60. rokov prepadol filmu ako médiu. Jeho animované a kombinované filmy prekračujú hranice druhov a žánrov a fascinujú divákov na celom svete prienikom k traumám moderného ľudstva. Pozíciu nezávislého výtvarníka a filmára si vypracoval už za totality a pokračuje v nej aj dnes. Následne uvedie Čt2 6 Švankmajerových filmov: Historia naturae, Byt, Piknik s Weismannnem, Zahrada, Tichý týden v domě a Kostnice.

21:55 Ponorka (Das Boot), SRN, 1981 (Čt1)
Slávny vojnový film Wolfganga Petersena z roku 1981 rozpráva o mladých mužoch, často ešte chlapcoch, ktorí boli zvedení nacistickou propagandou a zlákaní zázrakom techniky. Česká televízia po prvý krát uvádza dlhšiu režisérsku verziu filmu, ktorý je bezo sporu nadčasovým vrcholným dielom Wolfganga Petersena, popisujúcim nezmyselnosť vojny z iného pohľadu, než býva zvykom.

22:10 Posledný skaut (The Last Boy Scout), USA, 1991 (Prima)
Súkromný detektív Joe Hallenbeck je najatý tanečnicou Cory ako telesná stráž. Príliš sa neosvedčí. Cory je v noci na ulici zastrelená neznámymi zabijakmi a Joe si len so šťastím zachráni holý život. Spojí sa s ním Coryin priateľ, čierny hráč amerického futbalu Jimmy Dix, ktorý bol vyradení skorumpovaným manažérom Marconom zo svojho týmu. Obaja muži prehľadajú Coryin byt a nájdu dôkazy o tom, že Marcone podplácal senátora, čoho sa dievča snažila využiť, aby bol Jimmy prijatý späť do mužstva. Akčný film od Tonyho Scotta v najlepšej kondícii.

22:50 Mansfieldske sídlo (Mansfield Park), Veľká Británia, 1999 (Dvojka)
Filmová adaptácia románu Jane Austenovej nás privádza do Anglicka 18. storočia. Fanny Priceová ako dvanásťročná opúšťa svoj chudobný domov a odchádza na panstvo bohatých príbuzných s názvom Mansfield Park. Tam vyrastá u Sira Thomase Bertrama (Harold Pinter) s jeho dvoma dcérami a synom Edmundom. Pomaly dospieva a začína sa o ňu uchádzať Henry Crawford. Hoci ju srdce ťahá inam, Sir Thomas, ktorého bohatstvo je založené na utrpení čiernych otrokov, jej radí, aby si Crawforda vzala.

23:00 Stav milosti (State of Grace), Veľká Británia/ USA, 1990 (Jednotka)
Terry Noonan (Sean Penn) sa po desiatich rokoch vracia do New Yorku, do jeho podsvetia, kde vyrastal. Obnoví staré vzťahy, aj so svojim starým kamarátom Jackie (Gary Oldman), ktorý sa pohybuje v írskom podsvetí - na ktorého čele stojí jeho otec Frankie (Ed Harris). Terry si nájde aj starú lásku , Jackieho sestru Kathleen (Robin Wright-Pennová). Čoskoro sa však bude musieť rozhodnúť ktoré veci sú pre neho v živote prioritou a naopak, ktorým bude musieť čeliť. A to rozhodne nebude jednoduché...Terry totiž pracuje ako poliš - utajený agent. Chce pomôcť polícii rozbiť gang. Nakoniec odhalí svoju identitu Kathleen, ale ona ho už nechce. Jej brat jej o ňom povedal, že je členom gangu, a že už zabil dvoch ľudí.

00:20 Votrelec ³ (Alien ³), USA, 1992 (Prima)
Ripleyová jediná prežije núdzové pristátie jej poškodenej vesmírnej lodi na planéte Fiorina 161. Je to pusté skladisko odpadu obývané ľuďmi, ktorých spoločnosť odsúdila. Stretáva sa tak s vrahmi a kriminálnikmi, obyvateľmi bývalého prísne stráženého väzenia. Ripleyová tuší, že na palube jej lodi bol Votrelec. Čoskoro sa jej predtucha potvrdí, keď naraz vzrastie počet mŕtvych. Bez zbraní a modernej techniky sa Ripleyová púšťa spolu s väzňami do boja proti nemilosrdnej príšere. 

             

22.3.
NEDEĽA

20:00 Holubice, Československo, 1960  (Dvojka)
Z belgickej uhoľnej haldy vypustia stovky poštových holubov. Návrat svojej bielej holubice netrpezlivo očakáva aj nemecké dievčatko Zuzka, žijúce kdesi na morskom pobreží. Búrka však vtáka zanesie do Prahy. Unavená sa usadí vo výťahovej šachte moderného činžiaku. Tam ju postrelí chlapec Michal, pripútaný po nervovom šoku na invalidný vozík... Prvý dlhometrážny hraný film Františka Vláčila je novátorským dielom s mimoriadne pôsobivým vizuálnym stvárnením i hudbou Zdeňka Lišku. Film získal množstvo zahraničných ocenení, okrem iného i na festivaloch v Benátkach a v Cannes.

22:00 Z pekla (From Hell), USA/ Veľká Británia/ Česko, 2001 (Joj)
Detektív Abberline (Johnny Depp) sa pri vyšetrovaní záhadných vrážd prostitútok z chudobnej londýnskej štvrti Whitechapel zoznamuje s krásnou Mary Kellyovou (Heather Graham). Napriek nebezpečnému vyšetrovaniu a pribúdajúcim nevysvetliteľným vraždám, sa policajný inšpektor do potencionálnej obete Mary zamiluje. Vyšetrovanie samozrejme pokračuje a stopy vedú vysoko až ku kráľovskej rodine

22:20 Medzi dvoma ohňami (Between the Devil and the Deep Blue Sea), Bel./Fran./UK, 1995 (Čt2)
Citlivo, striedmo nakrútený komorný príbeh zvláštneho, krátkeho priateľstva dvoch osamelých bytostí, priateľstva, ktoré ich oboch svojim spôsobom obohatí, stojí a padá so skvelými výkonmi oboch protagonistov. 

02:20 Príliš dlhé zásnuby (Un long dimanche de fiançailles), Fran./ USA, 2004 (Joj)
Päť zúfalých mužov sa vzájomne postrelí v pevnom presvedčení, že sa tak dostanú preč z krvavej frontovej línie pri Somme, počas Prvej svetovej vojny. Vojenský súd ich však potrestá tým, že ich vysadí v „krajine nikoho“, na mieste krížovej paľby, kde môžu len ťažko prežiť. Tam sa rozdelia a všetci zahynú. Alebo nie? Režisér a hviezda z filmu Amélia z Montmartru – Jean-Pierre Jeunet a Audrey Tautou sa tentoraz stretli pri celkom inej love–story.

             

HIT TÝŽDŇA

Voľbu hitu nechávam tento týždeň na Vás. Myslím, že rozhodne je z čoho vyberať.


sHIT TÝŽDŇA

21.3.
SOBOTA

23:30 Sám v temnote (Alone in the Dark), Kanada/Nem./ USA, 2005 (Markíza)
Keď bol Edward Carnby malé dieťa, tak na ňom doktor Lionel Hudgens robil, podobne ako na ďalších 19 deťoch z malého sirotinca, svoje pokusy, pri ktorých chcel spojiť človeka z pradávnym netvorom. Carnbymu sa však podarilo ujsť. Film od novodobého najhoršieho režiséra všetkých čias, przniteľa počítačových a konzolových hier – Uwe Bolla.

 


autor Tomáš Daneček 16.3.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.