TV TIPY 23.3. - 29.3. 2009

TV TIPY 23.3. - 29.3. 2009

VOD recenzia



23.3.
PONDELOK

22:10 Zlo (Ondskan), Švédsko, 2003 (Dvojka)
Dráma o šikane na elitnej strednej škole, zasadená do päťdesiatych rokov 20. storočia. Erik Ponti, chlapec týraný svojím sadistickým otčimom, má kvôli bitkárstvu problémy v škole. Doma musí s pokorou prijímať rany, ale mimo domu si zlosť a bolesť vybíja v krutých súbojoch so spolužiakmi. Už viackrát bol kvôli bitkárstvu vylúčený. Keď už ho žiadna škola nechce prijať, matka predá dedičstvo, aby mu mohla zaplatiť elitnú súkromnú školu. Je rozhodnutý, že sa zmení a nestojí o problémy. Hoci Erikovo odhodlanie začať nový život je pevné, naráža na skupinu "mazákov" - študentov vyššieho ročníka, ktorí nemilosrdne šikanujú každého "bažanta". Erikov pohár trpezlivosti pretečie a pochopí, že ľudskú zlobu nemožno ignorovať, ale treba jej nemilosrdne a s rozvahou čeliť.

22:25 Krstný otec II 2/2 (The Godfather: Part II), USA, 1974 (ČT1)
Pokračovanie Krstného otca sa stalo prvým sequelom, ktorý získal Cenu Akadémie za najlepší film. Nezostalo však u jediného Oscara. Krstný otec II v tomto ohľade prekonal originál celkom zo šiestimi soškami; ďalšiu cenu mu Akadémia udelila za najlepšiu réžiu (tá Coppolovi v prvom prípade unikla v prospech Boba Fosseho za Kabaret), scenár, výpravu, hudbu (slávny skladateľ Nino Rota, opomenutý u prvého dielu kvôli zaradení už použitých motívov z iného filmu, tu spolupracoval s režisérovým otcom Carminom Coppolom) a  za fenomenálny De Nirov výkon vo vedľajšej úlohe.

00:40 Otvorené srdcia (Elsker dig for evigt), Dánsko, 2002 (Čt2)
Film režisérky Susanne Bier rozpráva o tom, čo sa stane, keď do obyčajných všedných dní zasiahne tragická udalosť. Nič už nie je ako bývalo, všetko je podrobené neúprosnému skúmaniu zmyslu a pravdivosti. Komorní príbeh bol nakrútený v štýle dánskeho manifestu Dogma, ktorým mladí dánsky tvorcovia popierajú niektoré postupy a maniery bežnej filmovej veľkoprodukcie a naopak zdôrazňujú vnútornú pravdivosť.

00:45 Krycie meno Lobo (El Lobo), Španielsko, 2004 (Markíza)
Mladý podnikateľ sa dostane do rozporu zo zákonom za podporu teroristickej organizácie ETA. Môže si vybrať: väzenie alebo prácu agenta tajných služieb. Časom sa mu podarí preniknúť až do najvyššieho vedenia ETA. Naplánuje jej likvidáciu, ale najvyššie miesta náhle nemajú záujem. Pri útoku polície skoro príde o život. O vlások unikne smrti. Nechá si spraviť plastiku tváre a snaží sa zmiznúť. ETA naňho vypísala odmenu a agent s krycím menom Vlk je stále na úteku.

TV tipy 23.3. - 29.3. 2009 TV tipy 23.3. - 29.3. 2009 TV tipy 23.3. - 29.3. 2009

24.3.
UTOROK

20:30 Puč (Coup!), Veľká Británia, 2006 (Čt2)
Rovníková Guinea má ropu. Veľa ropy. Toľko, že to až nie je spravodlivé. Prečo by mali enormné zisky z ťažby tohoto čierneho zlata patriť len jednej zemi, iba jednej vláde, keď na svete je toľko iných, ktorí by toto bohatstvo dokázali využiť? A tak sa táto zem dostala počiatkom roku 2004 do hľadáčiku niekoľkých dobrodruhov ktorí sa rozhodli urvať si kúsok aj pre seba. Bývalý žoldnier Simon Mann, syn "Železnej lady" Mark Thatcher a pár ďalších. Všetci sa rozhodli, že v Rovníkovej Guinei nastal čas pre štátny prevrat.

21:05 Zóna smrti (S.P.L.: Sha po lang), Hong Kong, Čína, 2005 (Film+)
Mafiánsky boss Po  zabije detektívovi Chanovi brata. Ten čoskoro pochopí, že Po nikdy nebude za svoj zločin pykať a odíde do výslužby. Jeho nástupca Ma je zásadový policajt zbehlý v bojových umeniach, ktorý má však povesť násilníka. Znovu sa ujíma prípadu a spoločne s bývalým detektívom Chanom sa pustí do rozmetania Poovho gangu.

22:10 Stav vecí (Der Stand der Dinge), Portugalsko/ USA/ SRN, 1982 (Dvojka)
Filmové zamyslenie nad zmyslom života a umenia, ocenené Zlatým levom na MFF v Benátkach, je príbehom štábu, nakrúcajúceho v Portugalsku katastrofický vedecko-fantastický film. Ten je remakeom béčkovej snímky z päťdesiatych rokov o skupinke ľudí, ktorí prežijú atómovú katastrofu. Po čase sa však nakrúcanie musí prerušiť, lebo sa minul materiál, a producent filmu odletel do USA. Vtedy sa prejaví, že herci, izolovaní v osamelom hoteli, sa začínajú čoraz viac stotožňovať so svojimi postavami. Film okrem iného vypovedá aj o rozdieloch medzi spôsobom nakrúcania v Európe a v Hollywoode. Nemecký režisér Wim Wenders tak reaguje i na svoju americkú skúsenosť - nakrúcanie filmu Hammett, ktoré bolo tok isto niekoľko krát prerušené z rôznych dôvodov. Zaujímavosťou je, že na soundtracku k filmu sa podieľal aj Jim Jarmusch, budúca veľká hviezda americkej nezávislej kinematografie.

22:10 Collateral (Collateral), USA, 2004 (Markíza)
Noci taxikára Maxa sú jedna ako druhá - krúži si vysvietenými ulicami L.A. s viac či menej zaujímavými zákazníkmi na zadnom sedadle. Raz však vezme do auta elegantného chlapíka v šedom obleku, ktorý sa predstaví ako Vincent a ponúkne mu veľmi dobrú sadzbu za okružnú jazdu cez niekoľko vopred daných miest. Hneď na prvom z nich však nastane problém - na Maxov taxík dopadne mŕtvola a vysvitne, že štedrý pasažier v tom má tak trochu prsty. Vincent ho následne so zbraňou v ruke "prehovorí" na podstatne tesnejšiu spoluprácu...

TV tipy 23.3. - 29.3. 2009 TV tipy 23.3. - 29.3. 2009 TV tipy 23.3. - 29.3. 2009

25.3.
STREDA

20:30 Prázdniny v Ríme (Roman Holiday), USA, 1953 (Čt2)
Príbeh romantický až staromódne sentimentálny, ale taktiež plný humoru, ktorý čerpá z najlepších tradícii amerických komédií. Jeho hrdinkou je pôvabná mladá princezná Anna, nasledovníčka trónu imaginárnej európskej zeme, ktorá prichádza na štátnu návštevu do Ríma. Po vyčerpávajúcom programe ju na pokraji síl a je jej na noc podaný upokojujúci prostriedok. Skôr než droga začne pôsobiť, sa Anna tajne vydáva do nočných rímskych ulíc. Cestou sa dostaví ospalosť, a tak ani nevie, ako sa ocitla na noc v byte novinára. Ten ju nasledujúci deň chce najprv využiť pre senzačnú reportáž a sprevádza ju spoločne s kamarátom fotografom po Ríme.

21:00 Vracenky, Československo, 1990 (Filmbox)
Názov hry označuje chlapčenskú loptovú hru. Súčasne však evokuje návrat do obdobia 50. rokov, keď sa rozpútala vlna komunistického bezprávia videného očami malého Honzíka. Ten prežíva vnútorné rozpory, v ktorých sa stretáva detsky naivná viera v Boha s detsky naivnou vierou v Lenina.

23:25 Kto z koho (The Score), USA/ Nemecko, 2001 (Prima)
Film režiséra Franka Oza je klasickou gangsterkou. Nick (Robert deNiro) je špičkový zlodej. Otvorí každý sejf. Spolu s kamarátom z dávnych čias (Marlon Brando) potom úlovok posiela do správne bohatých rúk. Zápletka prichádza vtedy, keď je Nick prinútený zmeniť svoje pravidlá, aby spolu s novým komplicom Jackom  (Edward Norton) urobili záťah snov. Cieľom je žezlo francúzskeho kráľovstva, momentálne v podzemí Montrealskej colnice. Odmena štyri milióny dolárov. A ak sa v správny čas správne rozhodne možno omnoho viac.

00:55 Skvelí Ambersonovci (The Magnificent Ambersons), USA, 1942 (Čt2)
Ihneď po nakrúcaní Občana Kanea sa Orson Welles v štúdiu RKO pustil do filmovej adaptácie románu Bootha Tarkingtona Skvelí Ambersonovci. Film líči osudy vysoko postavenej rodiny z amerického stredozápadu, ktorá v priebehu počiatku 20. storočia zažije strmý pád a príde o majetok, spoločenský vplyv a všetky privilégiá. Ústrednou postavou je jediný dedič Ambersonovcov, George, ktorý sa snaží zničiť vzťah svojej čerstvo ovdovenej matky a jej bývalého nápadníka Eugena Morgana. Obetuje kvôli tomu aj lásku k Morganovej dcére Lucy.

TV tipy 23.3. - 29.3. 2009 TV tipy 23.3. - 29.3. 2009 TV tipy 23.3. - 29.3. 2009

26.3.
ŠTVRTOK

21:00 Good Bye, Lenin! (Good Bye Lenin!), Nemecko, 2003 (Filmbox)
Hlavným hrdinom príbehu je Alex Kerner - inteligentný mladík frustrovaný socialistickou realitou. Alexovu rodinu pred časom opustil otec, pretože emigroval, a jeho matka sa s tým vyrovnala tak, že sa vrhla do občianskych aktivít a budovania socializmu. Keď potom uvidí, ako Alexa brutálne zatýkajú pri protikomunistickej demonštrácii, dostane infarkt. Preleží v kóme osem mesiacov a tým pádom zmešká pád berlínskeho múru aj zjednotenie Nemecka. Keď sa preberie, doktor upozorní Alexa a jeho sestru Ariane, že sa mama nesmie rozrušiť. Alex teda rozhodne, že sa budú tváriť, akoby socializmus stále fungoval.
 
22:05 Hodina vlkov (Vargtimmen), Švédsko, 1968 (MGM)
V prvom filme ostrovnej trilógie (Hodina vlkov, Hanba, Náruživosť), nakrútenej na ostrove Fårö, sa stretávajú pozitívne a negatívne sily, ktoré sa zložito prelievajú v partnerskom vzťahu duševne chorého maliara Johana (Max von Sydow) a jeho tehotnej ženy. Hodina vlka je časom medzi polnocou a úsvitom, kedy umiera najviac chorých a rodí sa najviac detí. Je to čas, kedy živých v hlbokom spánku prenasledujú ich najtemnejšie obavy a nočné mory. V tomto čase ožívajú duchovia a démoni.

23:10 Berlín, Alexandrovo námestie 1/14 (Berlin Alexanderplatz), Tal./SRN, 1980 (Čt2)
Veľkolepý projekt slávneho nemeckého režiséra Rainera Wernera Fassbindera vznikal v koprodukcii spoločnosti Bavaria s talianskou televíziou od leta 1979 do jari 1980. V priebehu rekordných 154 nakrúcacích dní vzniklo celkom 930 minút, rozdelených a zostrihaných dodatočne do 13 dielov a epilógu pre potreby televízie, aj keď sám Fassbinder ho chcel pôvodne uvádzať vcelku! Režisér pre svoj scenár použil ojedinelý román Alfréda Döblina, ktorý je sám o sebe mnohovrstevnou kolážou o podobách nášho sveta a postavení jedného obyčajného človeka uprostred sociálnej mašinérie. Všetko sa odohráva v reáliách Alexandrovho námestia a v jeho okolí počas ponurého prelomu dvadsiatych a tridsiatych rokov.

             

27.3.
PIATOK

23:05 Balzac a malá čínska krajčíročka (Xiao cai feng), Čína/Fr., 2002 (Dvojka)
Film sa citlivým spôsobom vyrovnáva s obdobím tvrdých postihov voči "buržoáznej" inteligencii v ére čínskej kultúrnej revolúcie. Jeho hrdinami sú dvaja vysokoškoláci Luo a Ma, ktorí sú v rámci prevýchovy poslaní na práce v bani do izolovanej horskej oblasti. Tu sú konfrontovaní s nevzdelanosťou, dogmatizmom a tvrdým dopadom maoistického ideologického tlaku na obyčajných ľudí. Mladíci sa postupne naučia existovať v komunite, pričom využívajú svoju inteligenciu a vzdelanie. Mozartovu Malú nočnú hudbu predstavia nevzdelaným dedinčanom ako pieseň Mozart myslí na predsedu Maa, v tajnej skrýši schovávajú v obaloch od agitátorských kníh diela zakázanej francúzskej klasiky. Obaja sa zaľúbia do krásnej vnučky miestneho krajčíra a podujmú sa rozšíriť jej obzory prostredníctvom literatúry. Ukážu jej, že umenie môže byť prostriedkom úniku, poznania, ale aj prerodu človeka, prostriedkom, ktorý dokáže v ťažkých časoch poskytnúť útechu a nádej.

23:15 Matrix Revolutions (The Matrix Revolutions), USA/Aust., 2003 (Markíza)
V záverečnej časti trilógie vedie armáda Zionov, podporovaná odvážnymi civilnými dobrovoľníkmi, neúprosný boj, aby odvrátila inváziu Sentinelu. Zostávajúce ľudské pokolenie bojuje nielen o holé životy, ale o budúcnosť ľudstva samotného. Neznámy prvok otrávi mužstvo a ničivého plánu Smitha sa okamžite zmocní Bane, člen konvoja. Každým ďalším okamihom sila rastie. Smith je za hranicou kontroly robotov a teraz hrozí zničenie ich ríše, reálneho sveta Matrixu. Veštkyňa ponúka Neovi svoje rady. Prijíma ich s vedomím, že jej slová môžu byť iba ďalšou klamnou rovinou veľkého systému Matrix. S pomocou Niobe volí Neo a Trinity ďalekú cestu, na akú sa ešte nikdy žiaden človek nepodujal - nebezpečnú cestu nad zemou, až do vnútra hrozivého mesta robotov. V tejto mechanizovanej metropole sa Neo stretáva tvárou v tvár s najvyššou mocou sveta robotov

23:35 Matrix (The Matrix), USA, 1999 (Prima)
Všetko sa začalo vytvorením umelej inteligencie. Zo začiatku oslavovaná ako veľký zázrak, ktorý pomôže ľudstvu, sa čoskoro zmenila na nočnú moru. Stroje chceli rovnocennosť s ľuďmi, chceli žiť v rovnakých podmienkach, no to sa ľuďom nepáčilo a začala vojna. Po roky trvajúcej vojne proti strojom zo sveta neostalo nič. Ľudia vyskúšali všetky možné stratégie, no nepomohlo to. Posledné, k čomu sa uchýlili, bolo zničenie atmosféry. Dúfali, že to stroje zastaví potom, ako im dôjde energia. No nestalo sa tak. Stroje si po štúdiu fungovania človeka našli nový zdroj energie - ľudí.

01:40 Drak prichádza (Enter the Dragon), Hong Kong/ Čína, 1973 (Markíza)
Bývalý šaolinský mních Han neobmedzene vládne v svojej ostrovnej pevnosti. Každé tri roky usporadúva turnaj v bojových umeniach. Nikto však netuší, že Han je zločinec, ktorý pašuje drogy. Bohužiaľ preňho sa turnaja zúčastní postava Brucea Leeho, ktorá zároveň prichádza pomstiť smrť sestry. Filmový kokteil namiešaný z hongkongských bojových filmov, bondoviek a s citácií Wellesa na záver. Bruce Lee mesiac po dokončení tohto filmu za nevyjasnených okolností zomrel.

             

28.3.
SOBOTA

21:30 Operácia Zlomený šíp (Broken Arrow), USA, 1996 (Čt1)
Zlomeným šípom je vo vojenskej terminológii označovaná stratená nukleárna zbraň. V našom prípade majú krádež na svedomí dvaja elitní piloti špeciálnej bombardovacej jednotky. Zatiaľ čo jeden chce ukradnutú zbraň zneužiť, druhý sa mu v tom po prvotnej spolupráci snaží zabrániť, čím chce očistiť svoje meno.

22:00 Prebudenie (Awake), USA, 2007 (Dvojka)
Každý rok sa na operačnom stole priamo počas operácie preberú stovky ľudí. Anestézia zlyhá a pacient vníma a cíti všetko, čo sa okolo neho deje, napriek tomu, že sa nedokáže ani pohnúť, či inak reagovať. Podobnú situáciu zažije i úspešný mladý biznisman a dedič miliónového impéria Clayton. Spočiatku sa zdá, že jediným jeho problémom môže byť konflikt medzi dominantnou matkou a krásnou snúbenicou. Napriek svojmu veku sa však stane obeťou infarktu a jeho priateľ, lekár Jack, mu odporučí transplantáciu srdca, ktorej sa rozhodne sám zhostiť. Potom, ako sa Clay preberie na operačnom stole, začína pochybovať, či je vôbec úmyslom lekárov nechať ho prežiť.

22:10 Vesmírna pechota (Starship Troopers), USA, 1997 (Joj)
V ďalekej budúcnosti sa planéta Zem dostáva do konfliktu s rasou obrieho hmyzu. Obyvatelia našej planéty vedia o týchto votrelcoch z vesmíru len jedno - že ich chcú vyhubiť. Pred vypuknutím tohto konfliktu sa Johnny Rico prihlásil ako dobrovoľník do špeciálnej vojenskej jednotky. Neviedli ho k tomu žiadne vlastenecké pohnútky. Chcel len získať srdce svojej priateľky Carmen, ktorá sa prihlásila na Leteckú akadémiu, aby sa stala pilotkou vesmírnej lode. V prípravnom tábore sa Johnny stretáva s Dizzy Floresovou, ktorú poznal už zo školy a Aceom Levym. Svojím nadaním a mimoriadnymi schopnosťami si Johnny čoskoro získa uznanie kolektívu. Po smrti jedného z vojakov počas výcviku Johnny odchádza z armády. Práve v tej chvíli sa však dozvie, že jeho rodné Buenos Aires bolo po útoku votrelcov vymazané zo zemského povrchu.

             

29.3.
NEDEĽA

20:00 Sluneční stát aneb hrdinové dělnické třídy, ČR/SR, 2005 (Dvojka)
Príbeh o štyroch robotníkoch, ktorí sa jedného dňa ocitnú bez práce. Keďže je pod ich úroveň zaevidovať sa na úrade práce a tobôž prejsť nejakou rekvalifikáciou, rozhodnú sa situáciu riešiť po svojom a založia si vlastnú firmu. Za posledné peniaze si odkúpia nákladné auto a vrhnú sa do podnikania. Nič však nie je také jednoduché ako sa zdá byť, nie len v podnikaní, ale ani s milujúcimi, hašterivými, smutnými manželkami a nepodarenými deťmi.

22:30 Smrtonosná pasca 3 (Die Hard: With a Vengeance), USA, 1995 (Joj)
Do pokojného newyorského rána zasiahne výbuch bomby v obchodnom dome. Na políciu zavolá terorista Simon a ohlási ďalšie atentáty, ak McClane nevyrieši jeho úlohy v určitom čase.

22:35 Iná žena (Another Woman), USA, 1988 (MGM)
Marion má práve rozpísanú knihu, a pokiaľ ju chce niekedy dokončiť, musí si prenajať kancelár, kde ju nebude nikto rušiť. Jedného dňa zistí, že v jej susedstve sídli psychiatrická ordinácia. Počuje každé slovo, ktoré je v nej vyslovené. Vďaka jednému vypočutému príbehu zisťuje, že zďaleka nie všetci ľudia ju majú tak radi, ako sa tvária. Spozná pravdu o svojom manželovi, o najbližších priateľoch. Režisérskej taktovky sa chopil Woody Allen, do hlavných úloh obsadil Miu Farrow a Genu Rowlands.

             

HIT TÝŽDŇA

26.3.
ŠTVRTOK

22:05 Hodina vlkov (Vargtimmen), Švédsko, 1968 (MGM)
V prvom filme ostrovnej trilógie (Hodina vlkov, Hanba, Náruživosť), nakrútené na ostrove Fårö, sa stretávajú pozitívne a negatívne sily, ktoré sa zložito prelievajú v partnerskom vzťahu duševne chorého maliara Johana (Max von Sydow) a jeho tehotnej ženy. Hodina vlka je časom medzi polnocou a úsvitom, kedy umiera najviac chorých a rodí sa najviac detí. Je to čas, kedy živých v hlbokom spánku prenasledujú ich najtemnejšie obavy a nočné mory. V tomto čase ožívajú duchovia a démoni. Tým musí čeliť Johan Borg, maliar sužovaný strachom i tvorivou krízou, ktorý žije na odľahlom ostrove ďaleko od ľudí iba so svojou tehotnou manželkou Almou. Johan sa noc čo noc vyhýba spánku, aby ušiel pred svojimi vnútornými démonmi. Počas prebdených nocí rozpráva žene zvláštne príbehy, nevedno či nočné mory alebo spomienky, a ona len počúva. Ich tichý život naruší bohémska spoločnosť schudobneného baróna von Merkensa, ktorý manželov pozve do svojho sídla na druhom konci ostrova. Počas tejto návštevy bujará spoločnosť konfrontuje Johana s jeho minulosťou a nočné mory sa náhle premieňajú na skutočnosť. Režisér Ingmar Bergman nakrútil existenciálne podobenstvo o strachu, driemajúcom v každom človeku, ako surreálne ladený horor. Fantázia sa v ňom mieša so skutočnosťou a pohlcuje hrdinov v bezodnej priepasti ich vlastného vnútra


sHIT TÝŽDŇA

26.3.
ŠTVRTOK

22:00 Vlak do pekla (Train to Hell), Nemecko, 1993 (Film+)
Predstav si, že sa jedného dňa prebudíš a zistíš, že všetko bol iba sen. Orient Expres, nočný Vlak z Mníchova do Benátok, je plný k prasknutiu. Blíži sa totiž začiatok karnevalu. Medzi rozmanitými cestujúcimi je aj novinár Martin, herečka Vera zo svojou dcérou, staršia dáma, skupinka neonacistov a tajomný muž, ktorý akoby dokázal čítať myšlienky. V napätej situácii, ktorá po ceste vznikne, sa musí Martin čelom postaviť krutému násiliu a hlavne svojmu strachu, inak zomrie... 


autor Tomáš Daneček 23.3.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.