TV TIPY 13.4. - 19.4. 2009

TV TIPY 13.4. - 19.4. 2009

VOD recenzia



13.4.
PONDELOK

20:00 Radúz a Mahulena, Československo, 1970 (Čt2)
Romantická rozprávka o Radúzovi a Mahuliene našla svojho majstra v dramatickom spracovaní Julia Zeyera a hudbe Josefa Suka. Dvadsaťtri ročný Suk, oddaný svojej budúcej žene Otýlke, vytvoril v tomto svojom trinástom opuse, dielo plné melodiky a dramatického napätia. Básnik a prozaik Julius Zeyer sa tu výrazne priklonil k domácej mýtickej a rozprávkovej látke. Na počiatku Zeyerovej hry o Radúzovi a Mahuliene stojí dvojaká inšpirácia. Prvým prameňom je okúzlenia nespútanou slovenskou prírodou s jej dramatickými bájami, druhou inšpiráciou bola jeho dramatická ctižiadostivosť. Túžil vytvoriť v českej reči také dielo, ktoré by získalo svetový ohlas.

20:15 Notting Hill (Notting Hill), Veľká Británia/ USA, 1999 (Jednotka)
William Thacker je úspešný predavač kníh v Notting Hill, keď do jeho predajne vstúpi prekrásna a známa herečka Anna Scott. O chvíľu neskôr sa s ňou stretne ešte raz - obleje ju džúsom. Anna prijme jeho ponuku, aby sa prezliekla v jeho byte a poďakuje sa mu - bozkom. No neodíde iba tak. Nechá mu odkaz - s návrhom na nekonvenčnú schôdzku. V priebehu nasledujúcich mesiacov sa spoznajú ešte lepšie - a vznikne medzi nimi vzťah. Ale William zistí, že byť spolu s najznámejšou herečkou na svete nie je až také ľahké.

22:50 Mladosť v ťahu (Old School), USA, 2003 (Markíza)
Traja priatelia – Mitch (Luke Wilson), Frank (Will Ferrell) a Beanie (Vince Vaughn) stoja na prahu tridsiatky. Mitch sa práve rozišiel s manželkou, pretože počas jeho služobných ciest usporadúvala sexuálne orgie. Frank sa prednedávnom oženil a práve zisťuje, že manželstvo nie je práve ten pravý vzťah, ktorý mu vyhovuje. Beanie je, naopak, šťastne ženatý, má dve deti a snaží sa dohliadať na svojich priateľov. Z každodenného stereotypu sa snaží vycúvať tým, že spolu s Mitchom a Frankom založia spolok pre mužov, ktorí sú ochotní zmeniť svoj doterajší život. Spolok je však oficiálne schválený ako študentský, čo nie je práve po chuti dekanovi miestnej univerzity. Ten sa rozhodne spolok za každú cenu zlikvidovať.

00:35 Team Amerika: Svetový policajt (Team America: World Police), USA, 2004 (Markíza)
Team America: Svetový policajt je prvý akčný bábkový film preslávených tvorcov seriálu SOUTH PARK Treya Parkera a Matta Stonea. Snímka nakrútená s bábkami veľkosti záhradných trpaslíkov je plná výbuchov a pouličných bitiek. Team America, medzinárodná policajná formácia, ktorej poslaním je chrániť globálnu stabilitu zisťuje, že mocichtivý diktátor zásobuje teroristov zbraňami hromadného ničenia. Hrdinovia sa preto vydávajú na misiu, ktorá má zastrašiť nepriateľov a zachrániť svet. Team America najíma herca z Broadway, ktorého kariéra je na vzostupe, aby sa infiltroval do teroristickej siete. Gary Johnstone, tak sa hrdina volá, najskôr váha, či má obetovať svoju hereckú kariéru, ale nakoniec si uvedomuje, že jeho morálnou povinnosťou je odovzdať svoj talent službám pre vyššie ciele. (viac o filme)

TV tipy 13.4. - 19.4. 2009 TV tipy 13.4. - 19.4. 2009 TV tipy 13.4. - 19.4. 2009

14.4.
UTOROK

22:10 Metropolis (Metropolis), Nemecko, 1927 (Dvojka)
Režisér Fritz Lang zaodel jednoduchý námet do strhujúcej vizualizácie mesta budúcnosti, inšpirovanej architektúrou amerických miest a výtvarnými dielami futurizmu. Jeden z prvých sci-fi filmov v dejinách kinematografie predurčil pravidlá svojho žánru a jeho štýl bol mnohokrát napodobňovaný (napr. Blade Runner, Piaty element). Nová zrekonštruovaná kópia filmu je doplnená o stratený materiál z pôvodného filmu a dodatočne ozvučená. (viac o filme)

22:25 Dievčatko, ktoré býva na konci ulice (The Little Girl Who Lives Down the Lane), Kanada/ USA/ Francúzsko, 1976 (MGM)
V tomto kanadskom thrilleri stvárnila Jodie Foster titulnú postavu - samotárske a samo na seba odkázané dospievajúce dievča menom Rynn, ktoré žije samo vo veľkom dome svojho otca. Keď do domu ktokoľvek príde alebo zatelefonuje, dievča vysvetľuje, že má tata na služobnej ceste. Je naozaj ďaleko... veľmi, veľmi ďaleko. A mama? Tá tiež. Rynn sa svojej nezávislosti nechce vzdať a je odhodlaná urobiť čokoľvek, aby si uchovala svoje strašné tajomstvo.

TV tipy 13.4. - 19.4. 2009 TV tipy 13.4. - 19.4. 2009 TV tipy 13.4. - 19.4. 2009

15.4.
STREDA

20.30  Sladká vôňa úspechu  (Sweet Smell of Success), USA, 1957 (MGM)
Úspešný novinár Hunsecker (Burt Lancaster) má vďaka tlači obrovskú moc nad svojimi priateľmi aj nepriateľmi. Teraz si najal agenta, aby zničil povesť gitaristu Steva Dallasa (Martin Milner), ktorý má tu smolu, že chodí so sestrou Hunseckera. Dallas je obvinený z pestovania marihuany... Film noir režiséra Alexandra Mackendricka.

23:15 Srdce v Atlantíde (Hearts in Atlantis), USA, 2001 (Prima)
Film nás uvedie do 50. rokov, kedy sa éterom niesli piesne Elvisa Presleyho a Ameriku strašil duch studenej vojny. Fotograf Bobby Garfield, ktorý dostal oznámenie o smrti svojho kamaráta z detstva, sa na Sullyho pohrebe dozvie, že medzi živými už nie je ani jeho prvá láska Carol. Vydáva sa do štvrti, kde kedysi všetci traja vyrastali a spomína na osudné leto, v ktorom sa zrodili city tak silné, že ho sprevádzali po celý život.

00:45 Príbeh o uplakanej ťave (Die Geschichte vom weinenden Kamel), Nemecko/ Mongolsko, 2003 (Čt2)
Dramatizovaný dokument zachytáva autentické osudy jednej mongolskej pastierskej rodiny v púšti Gobi. Na jar pomáha rodina nomádskych pastierov mláďatám tiav na svet. Jedna z nich má pri pôrode veľké ťažkosti, no nakoniec sa jej narodí zdravé mláďa. Avšak napriek snahe pastierov matka odvrhne svoje mláďa a odmieta mu dávať mlieko aj materinskú lásku. Dvaja chlapci sa preto vydajú na ďalekú cestu za hudobníkom, ktorý je jedinou nádejou na záchranu života ťavieho mláďaťa. 

TV tipy 13.4. - 19.4. 2009 TV tipy 13.4. - 19.4. 2009 TV tipy 13.4. - 19.4. 2009

16.4.
ŠTVRTOK

21:00 Kľúče od domu (Le Chiavi di casa), Taliansko, 2004 (Filmbox)
Postihnutý Paolo vyrastal u náhradných rodičov. Jeho 19 ročná matka zomrela pri pôrode a otec bol príliš vyplašený a mladý na to, aby zvládol jeho výchovu. Po pätnástich rokoch sa Gianni stretne so synom, aby s ním cestoval do Berlína kvôli istým vyšetreniam, ktoré mu odporučil lekár.

22:05 Polnočný kovboj (Midnight Cowboy), USA, 1969 (MGM)
Keď sa Joe Buck (na Oscara nominovaný Jon Voight), sympatický a trochu naivný texaský „kovboj“, vydáva hľadať šťastie do New Yorku, jediným bohatstvom, ktoré nachádza, je priateľstvo s Enricom "Ratsom" Rizzom (na Oscara nominovaný Dustin Hoffman), zbedačeným a ušpineným druhoradým podvodníčkom s veľkými snami. Počas ich spoločného prežívania na okraji spoločnosti sa však medzi oboma vydedencami vytvára nezvyčajne silné puto, ktoré svojou pevnosťou presahuje ich nenaplnené sny i plány na rýchle zbohatnutie. Polnočný kovboj z roku 1969 je nadčasový a srdcervúci film, ktorý si od Akadémie vyslúžil Oscara v kategórii najlepší film, najlepšia réžia a najlepší adaptovaný scenár. (viac o filme)

             

17.4.
PIATOK

22:25 Putovanie meča (Bao biao), Hong Kong, 1969 (MGM)
Bojovník Yin Ke-Feng  už na sebe začína pociťovať ťarchu veku – zoslabol natoľko, že neudrží zbraň, nieto, aby sa ňou oháňal. Vzhľadom k jeho význačnému postaveniu medzi majstrami bojových umení je nanajvýš nežiadúce, aby sa o jeho indispozícii vedelo - takže je navzdory svojej slabosti nútený (tak ako každý rok v rovnakú dobou) viesť ozbrojenú eskortu, ktorá má do hlavného mesta bezpečne prepraviť 200 000 prútov striebra. Skutočná zodpovednosť ale bude tentoraz ležať na pleciach mladšej generácie: pyšný  Hsiang (Ti Lung) a jeho pôvabná snúbenka Yun Piao Piao (Li Ching) musia uchrániť nie len striebro, ale aj potenciálne nebezpečné tajomstvo o nie úplne utešenom zdravotnom stave majstra Yina.

22:50 Santa je úchyl! (Bad Santa), USA, 2003 (Čt1)
Blížia sa Vianoce a nákupné centrá sa len tak hemžia Santa Clausami. Medzi nimi je aj dvojica podvodníkov, ktorí s chuťou znesväcujú krásne posolstvo toho známeho dobráka s bielou bradou v červenom plášti – prezlečení za Mikuláša a trpaslíka vylúpia každý obchod, do ktorého vniknú. Ich stratégia sa ale skomplikuje, keď sa stretnú s 8-ročným chlapčekom, ktorý im začne vysvetľovať pravý význam Vianoc. (viac o filme)

23:05 Na pravé poludnie (High Noon), USA, 1952 (Dvojka)
Will Kane (Gary Cooper) sa práve oženil a chystá sa opustiť mestečko, kde doposiaľ vykonával funkciu šerifa, keď sa k nemu donesie znepokojivá správa – na zastávke čakajú traja neslávne známi muži. Poludňajším vlakom má totiž do mesta prísť vrah, ktorého Will kedysi pomohol dostať do väzenia, aby sa Willovi i mestečku pomstil. Will sa snaží zohnať mužov, ktorí by sa spolu s ním štyrom zabijakom postavili, nikto mu ale nechce pomôcť a všetci ho presviedčajú nech radšej odíde – v tom prípade dajú banditi mestu pokoj. Will tak proti nim stojí na pravé poludnie sám.

             

18.4.
SOBOTA

21:00 Konec srpna v hotelu Ozon, Československo, 1966 (Čt2)
Hraný celovečerný debut Jana Schmidta je fantastickou víziou sveta mnoho rokov po zničujúcej termonukleárnej vojne, vízia o tom, čo by mohla taká vojna spôsobiť v mysliach a citoch tých, ktorí by ju prežili. Film bol nakrútený podľa poviedky Pavla Juráčka. Celý film bol snímaný výhradne v exteriéroch a v reálnom prostredí. Profesionálnymi hercami boli obsadené iba úlohy starej ženy a starého muža (Beta Poničanová a Ondrej Jariabek zo Slovenského nár. divadla), postavy ôsmich dievčat vytvorili neherečky. Snímka získala hlavnú cenu Zlatý asteroid na V. medzinárodnom festivale vedeckofantastických filmov v Terste 1967.

21:00 Štyri izby (Four Rooms), USA, 1995 (Filmbox)
Poviedkový film Štyri izby je dielom štyroch režisérov (Allison Anders, Alexandre Rockwell, Quentin Tarantino, Robert Rodriguez). Nakrútili štyri epizodické príbehy odohrávajúce sa počas silvestrovskej noci v izbách losangelského hotelu. Do každého príbehu je zatiahnutý novopečený hotelový sluha Ted (Tim Roth). S osudovou nekompromisnosťou sa mladík stane dôležitým aktérom rôznych podivných až bizarných udalostí.

00:10 Tiger a drak (Wo hu cang long), Čína/Hong Kong/Taiwan/USA, 2000 (Markíza)
Epický milostný príbeh zasadený do starej Číny. Krásny a silný Li Mu Bai je jedným z najlepších majstrov najvyššieho bojového umenia svojej doby. V tajnom výcvikovom tábore stretáva dávnu priateľku Shu Lien. Kedysi v boji zabil jej snúbenca, ale náklonnosť medzi nimi je vzájomná. Li požiada Shu Lien, ktorá pokračuje v ceste do Pekingu, aby predala jeho meč, legendárny Green Destiny (Zelený osud), do rúk pána Tche, rešpektovaného vodcu a priateľa Shu Lieninho otca. Li chce týmto gestom začať po rokoch bojov novú životnú etapu. Odchádza do hôr pokloniť sa pamiatke dávneho majstra, ktorého pred rokmi otrávila kriminálnička Jade Fox. Medzitým sa Shu Lien stretáva v Pekingu s dcérou guvernéra, krásnou Jen, ktorá je obdivovateľkou spôsobu života, akým žije Shiu Lien. Krátko na to je posvätný meč z domu pána Tche ukradnutý a spôsob ukazuje na štýl Jade Fox...

             

19.4.
NEDEĽA

14:15 Pásla kone na betóne, Československo, 1982 (Markíza)
Tragikomický príbeh, ktorý zachytáva mentalitu, spôsob života a osobitosti prostredia východoslovenského regiónu. Osudy Johany Ovšeny (Emília Zimková) a jej nemanželskej dcéry Pavlíny (Veronika Jeníková) sa vzájomne prelínajú, striedajú sa radosti a sklamania a Johana, ktorá žila na dedine ako slobodná matka prežíva svoj životný omyl opakovane v životnom príbehu svojej dcéry. Réžia Štefan Uher (Slnko v sieti).

Povinné pozeranie
20:00 Křik, Československo, 1963 ( Dvojka)
Film Křik patrí k základným dielam českej novej vlny, ku ktorej popredným postavám patril Jireš spolu so svojimi spolužiakmi z pražskej FAMU Milošom Formanom, Věrou Chytilovou, Jiřím Menzelom a ďalšími. Podobne ako oni, aj Jireš má blízko k myšlienkam francúzskeho cinema verité, ktoré sa v jeho prvotine prejavujú najmä využívaním dokumentaristických postupov. Pre zvýšenie autenticity pracuje so skrytou a kamerou a okrem profesionálov angažuje i nehercov. Príbeh, ktorý vznikol podľa scenára Ludvíka Aškenazyho je záznamom jedného dňa zo života mladej dvojice - dňa, počas ktorého má prísť na svet ich prvé spoločné dieťa.

22:45 Zlý chlap spí dobre (Warui yatsu hodo yoku nemuru), Jap., 1960 (Čt2)
Film je Kurosawovou najotvorenejšou kritikou súdobej spoločnosti, pomenovanou priamo a súčasným príbehom. Čiastočne sa táto téma ešte vráti v Sandžúrovi (1962) a v Červenofúzovi (1965), ale bezpečne schované v nekonkrétnom historickom príbehu. A na rozdiel od tohto súdobého príbehu v histórii dostane dobro šancu. V úlohe rozhnevaného pomstiteľa, ktorý infiltruje až do samotného srdca úradu, aby si vybavil osobné účty so skorumpovaným vedením, sa opäť predstavuje Toširó Mifune a v úlohe jedného zo zlosynov Takeši Šimura.

23:00 Americká krása (American Beuty), USA, 1999 (Markíza)
Onania v rannej sprche - to je to najkrajšie, čo ma tento a ďalšie dni môjho života čaká... Kevin Spacey a Annette Bening v trpkej čiernej tragikomédii o kríze stredného veku rodičov jednej zdanlivo usporiadanej americkej rodiny. Excelentná - päť oscarová - dráma režiséra Sama Mendesa (Road to Perdition) sa pozerá na svet skutočne zblízka, veľmi zblízka. A určite aj na vás... 

00:05 Júlia (Julia), USA, 1977 (Prima)
Na začiatku príbehu, prichádza do Európy v roku 1934 (na radu svojho priateľa), spisovateľa detektívok Dashiella Hammetta, Američanka Lillian Hellman, aby tu dokončila svoju prvú divadelnú hru. Spomína na svoju priateľku Júliu, o ktorej sa dozvedá, že bola vážne zranená pri útoku fašistov na univerzitnú budovu vo Viedni. Sama je vzápätí varovaná, aby v záujme vlastnej bezpečnosti, čo najrýchlejšie opustila Viedeň. V rade nasledujúcich stretnutí oboch žien sa tvorcom podarilo zachytiť vplyv Júliinho charakteru  a politického presvedčenia na vnútorný rast a zrenie americkej spisovateľky.


HIT TÝŽDŇA

14.4.
UTOROK

22:10 Metropolis (Metropolis), Nemecko, 1927 (Dvojka)
Režisér Fritz Lang zaodel jednoduchý námet do strhujúcej vizualizácie mesta budúcnosti, inšpirovanej architektúrou amerických miest a výtvarnými dielami futurizmu. Jeden z prvých sci-fi filmov v dejinách kinematografie predurčil pravidlá svojho žánru a jeho štýl bol mnohokrát napodobňovaný (napr. Blade Runner, Piaty element). Nová zrekonštruovaná kópia filmu je doplnená o stratený materiál z pôvodného filmu a dodatočne ozvučená. (viac o filme)


autor Tomáš Daneček 13.4.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.