TV TIPY 20.4. - 26.4. 2009

TV TIPY 20.4. - 26.4. 2009

VOD recenzia



20.04.
PONDELOK

22:10 Nikde v Afrike (Nirgendwo in Afrika), Nemecko, 2001 (Dvojka)
Film nemeckej režisérky Caroline Link vznikol na motívy autobiografického románu Stefanie Zweig, ktorá spolu s rodinou utiekla pred rasovým prenasledovaním nacistov do Afriky. Walter Redrich pracuje na vzdialenej kenskej farme a po čase za ním z Nemecka pricestuje i manželka Jettel a dcéra Reginu. Život uprostred africkej divočiny nie je ľahký, no po vypuknutí vojny už pre Redrichovcov ako Židov neexistuje možnosť návratu. Na pozadí historických udalostí sa film venuje vzťahom vo vnútri rodiny, ktorej členovia sa s novou situáciou nevyrovnávajú rovnako, i konfrontácii dvoch odlišných kultúr.

22:50 Profesionál (Le Professionnel), Francúzsko, 1981 (Čt1)
Joss Beaumont bol jedným z najvplyvnejších tajných agentov. Preto mu bola zverená prísne tajná úloha – odstrániť diktátora v jednom africkom štáte. V Paríži však  nastala zmena politického kurzu a útok na politika sa stal nepohodlným. Beaumonta preto pošlú do trestaneckého tábora.

02:25 Frajer Luke (Cool Hand Luke), USA, 1967 (Joj)
Luke predstavuje vzburu proti systému a symbolizuje silu ľudského ducha. Jeho tvrdohlavosť nepozná hraníc a bezhlavo podniká (doslova) jeden útek za druhým. Ako sám hovorí, je človek, ktorý nikdy nič neplánuje. Rozhodnutia činí z minúty na minútu a ide mnohokrát o na prvý pohľad nedosiahnuteľné ciele. Kultový počin režiséra Stuarta Rosenberga len tak kypí pamätihodnými sekvenciami. Do dejín najslávnejších scén strieborného plátna sa zapísali pasáže ako napr.: sexi dievča hriešne umývajúce pred očami drúcich väzňov automobil, boxerský zápas s nespočetným množstvom Lukeových pádov a zdvihnutí, konzumácia piatich desiatok uvarených vajec, zimomriavky vyvolajúce Lukeovo hranie so slzami v očiach na posteli, či celá plejáda nezabudnuteľných úsmevov á la Paul Newman.  

TV tipy 20.4. - 26.4. 2009 TV tipy 20.4. - 26.4. 2009 TV tipy 20.4. - 26.4. 2009

21.04.
UTOROK

20:30 Posledné dni Sophie Schollovej (Sophie Scholl - Die letzten Tage), Nem., 2005 (Čt2)
Záznam posledných šiestich dní zo života Sophie Schollovej, popravenej nacistami za odbojovú činnosť. Súrodenci Sophie a Hans Schollovci boli členmi proti nacistickej skupiny Biela ruža. Biela ruža združovala odporcov režimu z radov univerzitných študentov. Títo mladí ľudia sa neuspokojili s pasívnou akceptáciou osudu, ktorý Nemecku pripravil Hitler, a snažili sa drobnými sabotážami a distribúciou ilegálnych letákov prispieť aspoň malou čiastkou k pádu Tretej ríše. 18. februára 1943 boli Sophie a Hans prichytení s letákmi na svojej univerzite a okamžite zatknutí. Počas nasledujúcich šiestich dní ich príslušníci gestapa vypočúvali. Zraniteľné a naivné mladé dievča sa počas výsluchu mení na odhodlanú ženu, ktorá so svojimi protivníkmi zvádza tvrdý psychologický boj. Inteligentná Sophie klame tak presvedčivo, že gestapo takmer presvedčí. V poslednej chvíli však prichádza nespochybniteľný dôkaz jej viny.

21:25 Dokonalá vražda (A Perfect Murder), USA, 1998 (Markíza)
Režisér Andrew Davis vsadil na jednoduchý overený vzorec: Bohatý manžel, krásna žena a atraktívny milenec. Do hlavných úloh obsadil Michaela Douglasa, Gwyneth Paltrow, Vigga Mortensena a hollywoodsky thriller je na svete.

22:05 Ruská ruleta (13 Tzameti), Francúzsko/ Gruzínsko, 2005 (Film+)
Hrdinom príbehu, ktorý pripomína rané filmy Bressona a Wendersa, je mladík Sebastien. S vidinou, že si zarobí kopec peňazí, vstúpi do podivného sveta za zatvorenými dvermi, ktorý pripomína nočnú moru a kde sa hrá ešte čudnejšia hra o život. „Často sa mi vracajú spomienky z detstva,“ hovorí režisér. „Zafixované obrazy sú ako lúče svetla pretínajúce temnotu. Sú vždy nejasne prítomné, ale keď sa pokúšam znovu objaviť ich panenskú kvalitu, chýba mi pri tom pocit nevinnosti z detstva.“ Originálny čiernobiely film v štýle „film noir“ je pozoruhodnou výpoveďou o ľuďoch, ich arogancii, zlobe a strachu.

22:10 Diablova chrbtica (El Espinazo del Diablo), Mexiko/Špan., 2001 (Dvojka)
Píše sa rok 1939, v Španielsku sa pomaly končí krvavá epocha občianskej vojny. Desaťročného Carlosa, syna padlého republikánskeho hrdinu, jeho poručník odovzdá na výchovu do sirotinca Santa Lucia. V novom prostredí sa cíti nielen osamelo, ale čoskoro aj zistí, že musí čeliť nečakaným nástrahám a bojovať o holý život. Okrem skazeného personálu a nepriateľského Jaimeho, najstaršieho z chovancov ústavu, sa totiž stretáva aj s detským duchom s nejasnými úmyslami. Čoskoro začne mať Carlos podozrenie, že duchom je Santi, bývalý obyvateľ sirotinca, ktorý v minulosti zmizol za záhadných okolností. Popri tom všetkom sa na dvore stále týči nevybuchnutá bomba.

TV tipy 20.4. - 26.4. 2009 TV tipy 20.4. - 26.4. 2009 TV tipy 20.4. - 26.4. 2009

22.04.
STREDA

20:30 Dvaja na hojdačke  (Two for the Seesaw), USA, 1962 (MGM)
Právnik Jerry Ryan prichádza z Nebrasky do New Yorku, kde chce zabudnúť na svoj doterajší život, najmä na manželku, s ktorou sa rozvádza. Prechádza sa po uliciach, mostoch a múzeách a premýšľa o živote a jeho zmysle. To len do chvíle, kým nestretne na večierku nezamestnanú tanečnicu Gittel. Vďaka nej sa pokúša začať nový život.

23:15 Honkytonk Man (Honkytonk Man), USA, 1982 (Prima)
Melodráma a road movie o ťažko chorom mužovi, ktorý si chce splniť sen, nakrútil  Clint Eastwood. Vo filme nájdeme aj humor a zaznie v ňom niekoľko nádherných piesní priamo v Clintovom podaní. Snímka sa vymyká z Eastwoodovej tradičnej tvorby, má ale svojich skalných fanúšikov.


23.04.
ŠTVRTOK

20:30 Francúzova milenka (French Lieutenant's Woman), UK, 1981 (MGM)
Svetoznáma, na päť Oscarov nominovaná dráma českého rodáka Karla Reisza, bola nakrútená podľa bestselleru Johna Fowlesa s Meryl Streep a Jeremy Ironsom v hlavných úlohách. Rozpráva o nerovnej láske medzi váženým biológom, ktorý pri návšteve svojej snúbenky stretáva melancholickú a záhadnú Sarah. Ich vzplanutie svet viktoriánskeho Anglicka odmieta porozumieť a oboch milencov postupne dovedie až na pokraj skazy.

22:40 Kto seje vietor (Inherit the Wind), USA, 1960 (MGM)
Mladý stredoškolský profesor Bertram Cates (Dick York) chce svojich študentov zoznámiť s učením, podľa ktorého sa človek vyvinul z opice. V tej chvíli však do triedy vstúpi niekoľko ctihodných občanov, ktorí Catesa odvedú do väzby. Prečo? Teória Charlesa Darwina totiž odporuje zákonu. Je rok 1925 a pobožné južné mestečko Hillsboro sa chce stať posednou baštou, ktorá bude brániť teóriu o tom, že človeka stvoril Boh presne tak, ako je to písané v Biblii. Vynikajúci film režiséra a producenta Stanleyho Kramera.

00:15 Zvieracia kazajka (The Jacket), USA/ Nemecko, 2005 (Markíza)
Seržant Jack Starks (Adrien Brody) spravil v roku 1991 v Iraku veľkú chybu. Dal si dole prilbu a skončil s prestrelenou hlavou. Keď zázrakom prežil, stal sa vojnovým invalidom s ľahkým poškodením mozgu. Jeho vetchá pamäť ho zradí aj v deň, keď sa stane svedkom vraždy policajta - skončí preto ako odsúdenec v ústave pre nebezpečne duševne chorých. Tam sa na ňom vŕši doktor Becker (Kris Kristofferson), ktorý cíti, že Jack je duševne zdravý, a považuje ho za simulujúceho vraha. Začne Jacka zatvárať v zvieracej kazajke do boxu o veľkosti truhly. Jack však zistí, že uprostred klaustrofóbie a traumatických spomienok zažíva znepokojivo príťažlivé vízie budúcnosti.

TV tipy 20.4. - 26.4. 2009 TV tipy 20.4. - 26.4. 2009 TV tipy 20.4. - 26.4. 2009


24.04.
PIATOK

21:15 Dvanásť opíc (Twelve Monkeys), USA, 1995 (Prima)
Kultový thriller, ktorý dnes nadobúda hrozivú aktuálnosť. James Cole (Bruce Willis) pochádza zďaleka. Až z roku 2035 prechádza naprieč časom. Cieľ tejto pre Jamesa nedobrovoľnej misie je zistiť čo najviac informácii o Armáde 12 opíc, ktorá plánuje najväčší a pre ľudstvo fatálny teroristický útok. Vyvinutý vírus vyhladil takmer všetko živé. Ľudia teraz žijú v podzemí a ich jedinou nádejou je Cole...

21:20 Štyri svadby a jeden pohreb (Four Weddings and a Funeral), Veľká Británia/USA, 1994 (Jednotka)
Okolo 32 ročného Charlesa sa krúti veľa žien, ale ešte sa nechce viazať. Má však čoraz menej slobodných kamarátov a to mu začne vŕtať v hlave. Jedného dňa stretne Američanku Carrie, do ktorej sa zaľúbiť. Prenasleduje ju a zistí, že sa chce vydať za niekoho iného.

23:00 Malý Cézar (Little Caesar), USA, 1931 (Dvojka)
Vzostup a pád jedného gangstra. Caesare Enrico Bandella je drobný provinčný zlodej, ktorého všetci volajú Rico. Nevyniká schopnosťami, intelektom ani výzorom, zato jeho ambície sú výnimočné. Chce sa stať veľkým bossom, a to za každú cenu. Spolu s priateľom, hudobníkom Joeom Massarom, sa presťahujú z vidieka do veľkomesta. Tu sa Rico pridá k bande Sama Vettoriho, čoskoro ho vystrieda na čele gangu a podarí sa mu dostať bližšie k šéfovi podsvetia Petovi Montanovi. Ricova ctižiadosť stále rastie a preto si vyslúži prezývku Malý Cézar. Aby získal v mafiánskej komunite rešpekt, nezastaví sa ani pred vraždou policajta. Jeho túžba po moci je taká silná, že si dokonca znepriatelí i okolie a aj vlastní kumpáni sa od neho postupne odvracajú. Začína sa hon na Malého Cézara a je len otázkou času, kedy padne do policajnej pasce.

             

25.04.
SOBOTA

11:15 Posledný akčný hrdina (Last Action Hero), USA, 1993 (Markíza)
Miestny premietač, daruje jedného dňa chlapcovi zázračnú vstupenku, ktorá umožňuje pohyb medzi šedou realitou všedného dňa a životom kypiacim fikciou strieborného plátna. Mladý filmový fanúšik samozrejme netuší, aký poklad má nedbalo zastrčený vo vrecku. Okrem toho na lístok dávno zabudol, pretože opäť sedí v pohodlnom kresle temného kina a vychutnáva si svoje obľúbené akčné scény. Práve v najnapínavejšom momente začne kúzlo pôsobiť a chlapec sa razom ocitne vo filme...

21:25 Porota (Runaway Jury), USA, 2003 (Čt1)
Neworleanská vdova si najme právnika Wendella Rohra, aby zažaloval zbrojársku firmu, ktorú viní zo smrti svojho manžela. Ten spoločne s konzultantom zbrojárskej firmy Rankinom Fitchom a porotcom Nickom Easterom majú počas procesu jediný plán: získať porotu a zmanipulovať ju pre svoje ciele. Každý má iný spôsob, každý má iný cieľ. V hre je spravodlivosť a veľké peniaze.

22:30 Kiss Kiss Bang Bang (Kiss Kiss Bang Bang), USA, 2005 (Prima)
Harry (Robert Downey Jr.) je v podstate slušný chlap. Je síce bezvýznamný zlodejíček, no chce konať správne... Len nevie, ako na to. Jedného dňa sa však jeho šťastie obráti. Ani sám nevie ako, no zrazu sa ocitne na filmovom konkurze a vzápätí v lietadle do Los Angeles. Tu ho dajú na starosť tvrdému súkromnému detektívovi Parrymu van Shriekovi (Val Kilmer), taktiež známemu ako "Gay Perry", ktorý ho má čo najlepšie pripraviť na úlohu vo filme. Veci sa začnú zamotávať vo chvíli, keď sa im do cesty pripletie Harmony (Michelle Monaghan), ktorá potrebuje pomoc s vyriešením "samovraždy" svojej sestry. Zrazu sa objavujú (a miznú) mŕtvoly, na povrch sa dostávajú dobre strážené rodinné tajomstvá a čo sa začalo ako výlet do LA sa zrazu stáva hrou o prežitie.

00:35 Americké Psycho (American Psycho), USA/ Kanada, 2000 (Markíza)
Portrét mladého, ambiciózneho psychopata, ktorý žije, pracuje a zabíja v New Yorku. Frustrácie, ktoré prináša luxusný život snoba, si Christian Bale vybíja brutálnym vraždením nepohodlných spolupracovníkov, bezbranných mileniek i neznámych ľudí. Alebo nie? Pozoruhodnú adaptáciu kontroverzného amerického románu spisovateľa Breta Eastona Ellisa nakrútila režisérka Mary Harron, ktorá debutovala pozoruhodnou rekonštrukciou éry 60. rokov I Shot Andy Warhol (Strieľala som na Andyho Warhola, 1996). Aj v snímke Americké Psycho charakterizuje svojho hrdinu ako vyšinutého psychotika so sklonmi k násiliu a paranoje. Názov knihy a priezvisko hrdinu celkom jasne odkazujú na Hitchockovo Psycho z roku 1960 a jeho protagonistovi Normanovi Batesovi.

             

26.04.
NEDEĽA

12:30 Raz, dva, tri (One, Two, Three), USA, 1961 (MGM)
Hlavným hrdinom tejto takmer crazzy komédie je riaditeľ západoberlínskej pobočky firmy Coca Cola C. R. MacNamara (James Cagney). V priebehu niekoľkých hodín musí vyriešiť problém, ktorý mu vyvstal v súvislosti s dcérou ešte vyššie postaveného činiteľa firmy. Až keď jej rodičia v USA nasadajú do lietadla, aby si dcéru z prázdnin vyzdvihli, totiž MacNamara zisťuje, že dievča, ktoré mu bolo zverené, aby ho uchránil pred nástrahami mladosti, sa po nociach tajne stýkalo s jedným mladým mužom. Akoby to nebolo málo, bol to komunista z východného Berlína.

13:45 Sliediči (Sneakers), USA, 1992 (Prima)
Martin Bishop (Robert Redford) sa so svojim tímom špecializuje na testovanie bezpečnostných systémov. Po kontakte s vládnymi agentmi, ktorí sa ich snažia zatiahnuť do lúpeže tajnej čiernej skrinky, sa ocitnú vo svete intríg a veľkého nebezpečenstva. Keď po krádeži odhalia pravú identitu "vládnych agentov", musia vziať spravodlivosť do vlastných rúk...Vynikajúce herecké obsadenie a režisérske vedenie Phila Aldena Robinsona (Najväčšia hrozba) sľubuje skvelý filmový zážitok.

20:15 Con Air (Con Air), USA, 1997 (Jednotka)
Con Air je transportné oddelenie spadajúce pod U.S. Marshal Air Service, ktoré každoročne prepraví okolo 150 000 väzňov naprieč celými Spojenými štátmi - k súdom, do nemocníc i medzi jednotlivými väznicami. Na palube jedného z lietadiel patriacich Con Air sa jedného dňa ocitá Cameron Poe. Cameron si odsedel osem rokov za neúmyselné zabitie. Bránil tehotnú manželku pred skupinou násilníkov a nedokázal ovládnuť svoje bojové inštinkty. Po ôsmich rokoch sa pred konečným prepustením vracia do väzenia, v ktorom začal výkon trestu, aby sa konečne mohol stretnúť s manželkou a svojou dcérou, ktorú ešte nikdy nevidel. Netuší, že na palube lietadla budú i najťažší zločinci súčasnej Ameriky...

22:00 Kellyho gang (Ned Kelly), Austrália/Veľká Británia/Fran., 2003 (Prima)
Od producentov filmov „Kráľovná Alžbeta“ a „Ako na vec“ prichádza pravdivý príbeh jedného z najznámejších ľudí mimo zákon… Neda Kellyho. Polícia ho prenasledovala, stíhala celá zem a za jeho hlavu bola vypísaná najväčšia odmena na svete. Musel sa skrývať, zatiaľ čo jeho priatelia a rodina boli nespravodlivo uväznení. Ned sa ale čoskoro so svojim gangom stal povestným. Heath Ledger, Orlando Bloom,  Geoffrey Rush a Naomi Watts v dramatickom a vzrušujúcom príbehu jednej z najslávnejších austrálskych legiend.

22:25 Dodes´ka – den (Dodesukaden), Japonsko, 1970 (Čt2)
Tragikomické epizódy zo života obyvateľov žobráckej štvrte v povojnovom Tokiu sú smutnokrásnym vyjadrením lásky a obdivu k ľuďom, ktorým sny pomáhajú v každodennom boji o prežitie v nehostinnom svete. Príbeh posplietaný z osudov viacerých obyvateľov slumu zachytáva retardovaného chlapca, ktorý celé dni riadi imaginárnu električku, deti, ktoré kradnú, aby priniesli rodičom peniaze, či drobných podvodníkov, nikdy neprestávajúcich snívať o lepšom živote.


HIT TÝŽDŇA

24.04.
PIATOK

21:15 Dvanásť opíc (Twelve Monkeys), USA, 1995 (Prima)
Kultový thriller, ktorý dnes nadobúda hrozivú aktuálnosť. James Cole (Bruce Willis) pochádza zďaleka. Až z roku 2035 prechádza naprieč časom. Cieľ tejto pre Jamesa nedobrovoľnej misie je zistiť čo najviac informácii o Armáde 12 opíc, ktorá plánuje najväčší a pre ľudstvo fatálny teroristický útok. Vyvinutý vírus vyhladil takmer všetko živé. Ľudia teraz žijú v podzemí a ich jedinou nádejou je Cole...


autor Tomáš Daneček 20.4.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.