TV TIPY 4.5. - 10.5. 2009

TV TIPY 4.5. - 10.5. 2009

článok



4.5.
PONDELOK

21:00 Petrolejové lampy, Československo, 1971 (Filmbox)
Sugestívnu filmovú drámu Petrolejové lampy nakrútil Juraj Herz podľa rovnomenného románu Jaroslava Havlíčka. Rozpráva v ňom príbeh starnúceho dievčaťa Štěpy, žijúceho na prelome storočí v dusnom prostredí českého malomesta, v ovzduší nepochopenia a predstieraných citov, pretvárky a falše. Štěpe matka neustále vnucuje adeptov na ženenie, ktorí však musia pochádzať z rovnakého okruhu ako ona. Štěpa je však iná ako ostatné dievčatá. Ako keby zasiahnutá duchom emancipácie si vyslúži povesť dievčaťa „voľných mravov“ a tá, prirodzene, odrádza nápadníkov z radov mestskej honorácie. Aby sa nestala starou pannou, vydá sa za bratranca, skrachovaného dôstojníka. V deň svadby však ešte netuší, aká strašná choroba prenasleduje ženícha.

21:30 Atentát, Československo, 1964 (Joj plus)
Na okupované územie Protektorátu prilieta z Londýna skupina českých výsadkárov s nebezpečnou úlohou previesť atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Filmová rekonštrukcia príprav a uskutočnenia atentátu, poňatá v širších politických a historických súvislostiach.

00:40 Otec a syn (Otets i syn), Rusko/Nemecko/Tal./Hol., 2003 (Čt2)
Film režiséra Alexandra Sokurova je po filme Matka a syn druhým dielom trilógie o medziľudských vzťahoch. Zatiaľ čo prvé dva diely sa venujú putu medzi rodičmi a dieťaťom, tretí zamýšľaný diel s názvom Dvaja bratia a sestra má byť analýzou súrodeneckých vzťahov. Podobne ako Matka a syn je aj snímka Otec a syn skôr meditáciou ako príbehom. Zobrazuje ideál otcovsko-synovskej lásky, ale aj bolesť, ktorú nevyhnutné nalomenie tohto ideálneho vzťahu prináša.

TV tipy 4.5. - 10.5. 2009 TV tipy 4.5. - 10.5. 2009 TV tipy 4.5. - 10.5. 2009

5.5.
UTOROK

20:35 Sólokapor (Scoop), Veľká Británia/ USA, 2006 (Film+)
Na vystúpenie mága Sida Watermana sa okrem iných príde pozrieť aj študentka žurnalistiky Sondra Pranska. Iluzionista si ju vyberie ako pomocníčku pre svoj trik. Aké je však jej prekvapenie, keď sa v debne, kde má zmiznúť, objaví duch zavraždeného novinára Joea Strombela. Jediné, čo jej Joe stihne povedať, je to, že vie, kto je „tarotový vrah“. Sondra má proti nemu nájsť usvedčujúce dôkazy. Začínajúca novinárka sa pod vidinou senzačného článku vydá spolu so Sidom po stopách domnelého vraha, britského aristokrata Petra Lymana. Najväčší problém v pátraní nastane vo chvíli, keď sa Sondra do Petra zamiluje. Niekto tak sympatický predsa nemôže byť vrahom. (viac o filme)

22:10 Accattone (Accattone), Taliansko, 1961 (Dvojka)
Debut talianskeho režiséra Piera Paola Pasoliniho je drsným portrétom života lumpenproletariátu na periférii Ríma. Spodina, zlodeji, prostitútky a pasáci tu žijú v chudobe a izolácii, bez nádeje ale i bez akejkoľvek vôle na zmenu svojich životných podmienok. Pasák Vittorio Accattone si zarába na živobytie ako "ochranca" prostitútky Maddaleny. Keď však Maddalenu zatknú, musí si Accattone nájsť nový zdroj obživy. Ťažko sa pretĺka až kým nestretne pôvabnú a naivnú Stellu a nahovorí ju na prostitúciu. Pasolini film nakrútil na motívy svojho románu "Zbesilý život". Do hlavnej úlohy Accattoneho obsadil talentovaného neherca a bývalého recidivistu Franca Cittiho, ktorý aj v ďalších režisérových filmoch vytvoril rad pôsobivých postáv. S poetizovanou surovosťou prostredia a rozprávania kontrastuje Bachova hudba, ktorá zdôrazňuje mystický rozmer príbehu pasáka.

22:15 Darebák (Le Voyou), Francúzsko/ Taliansko, 1970 (MGM)
Príbeh o nepoučiteľnom zlodejovi, jeho sláve a páde. Simon (Jean-Claude Trintignant) sa práve dostal z väzenia a najprv sa ukryje u mladej Janine (Daniele Delorme), ktorá podľahne jeho šarmu. Následne sa ale vrhne späť "do práce": kontaktuje svojho kamaráta Charlesa (Charles Gerard) a bývalú ženu Martine (Christine Lelouch), ktorá sa však vydala za boháča. Simon pred svojim zatknutím uniesol malého chlapca a potom vydieral banku, kde pracuje jeho otec, aby zaplatila výkupné. Banka mala strach o svoju povesť u verejnosti, a výkupné sa rozhodla vyplatiť. Simon si po prepustení dôjde pre ukryté peniaze.

00:20 Nôž v rane (Le Couteau dans la plaie), Fran./Taliansko, 1962 (MGM)
Mladý Američan Bob spoznal Lisu v Nepále a oženil sa s ňou. Niekoľko rokov už žijú v Paríži, ale mladá žena je v manželstve veľmi nešťastná. Manžel ju prenasleduje s chorobnou žiarlivosťou a súčasne je na ňu hrubý. Svoje jednanie ospravedlňuje skutočnou láskou. Keď raz Bob musí služobne letieť do Casablanky, povie mu Lisa na letisku, že sa nechať rozviesť. Krátko nato sa však mladá žena dozvie, že jeho lietadlo havarovalo a že všetkých 57 cestujúcich prišlo o život. Lise sa uľaví, ale o to väčší šok prežije, keď sa Bob v noci objaví doma.

TV tipy 4.5. - 10.5. 2009 TV tipy 4.5. - 10.5. 2009 TV tipy 4.5. - 10.5. 2009

6.5.
STREDA

20:30 Detská hodinka (The Children's Hour), USA, 1961 (MGM)
Karen a Martha sú priateľky už od strednej školy a spoločne vedú dievčenský internát. Ako pomstu za prísny trest však jedno dievča roznesie lož, ktorá dokáže zničiť všetko, čo spoločne budovali. Lož, ktorá odkryje nie len silu spoločenských predsudkov, ale tiež pravdu o ich vlastnom vzťahu. Film je adaptáciou rovnomennej hry Lillian Hellman, založenej čiastočne na skutočných udalostiach v jednej škótskej škole. Je Wylerovým remakom jeho vlastnej snímky THESE THREE (VRAŽEDNÁ LEŽ) z r. 1936, ktorá má však odlišný koniec a téma homosexuality, z dôvodov spoločenskej korektnosti, ustúpila klasickému milostnému trojuholníku.

00:40 Letný príbeh (Conte d'été), Francúzsko, 1996 (Čt2)
Tento úsmevne ladený "minimalistický" príbeh, v ktorom sa stále iba rozpráva, odhaľuje autentickým spôsobom, v banálnych rozhovoroch, citový život mladých protagonistov, ich názory na lásku, na vzťah medzi mužom a ženou a na priateľstvo. Je ďalším z Príbehov štyroch ročných období večného hľadača v ľudských dušiach francúzskeho režiséra a scenáristu Erica Rohmera.


7.5.
ŠTVRTOK

20:00 Hry lásky šálivé, Československo, 1971 (Joj plus)
Pre námet svojej odľahčenej komédie o pôvaboch a úskaliach nevery siahol režisér Jiří Krejčík až do doby renesancie. Za podklad k scenáru, ktorý si napísal sám, mu poslúžili poviedky z pera Giovanniho Boccacia a Markéty Navarrskej.

20:20 Tiger a sneh (La Tigre e la neve), Taliansko, 2005 (Film+)
Básnik Attilio (Roberto Benigni) bezbreho miluje kritičku Vittóriu (Nicoletta Braschi). Dvorí sa jej a prenasleduje ju na každom kroku. Ona si ho však takmer nevšíma. Jedného dňa odíde Vittória do Bagdadu, kde je ťažko ranená a upadne do kómy. Attilio sa snaží spraviť čokoľvek, aby svoju milovanú zachránil. Z obyčajného básnika sa tak stáva odvážny hrdina, ktorý pre život svojej lásky dokáže spraviť nemožné.

20:30 Na veternej hôrke (Wuthering Heights), Veľká Británia, 1970 (MGM)
Dráma podľa románu Emily Brontë. Príbeh sa odohráva na veľkom rodinnom statku. Raz sa otec rodiny pán Earnshaw vráti z obchodných ciest a privedie so sebou chlapca, ktorému dá meno Heathcliff (v podaní Timothy Daltona). Celá rodina okrem mladej Cathy Earnshaw chlapca nenávidí, otec - pán Earnshaw drží nad chlapcom ochrannou ruku. Po smrti pána Earnshawa prežíva chlapec peklo, nenávisť a ústrky.

21:25 Duch (Ghost), USA, 1990 (Markíza)
Úspešný bankár Sam White (Patrick Swayze) žije spokojne v New Yorku so svojou priateľkou Molly (Demi Moore) a majú krátko pred svadbou. Ich šťastný život je však násilne zničený: zistenie, že jeho kolega spreneveruje firemné peniaze, totiž stojí Sama život. Pritom však dočasne získal výsadu, že ako neviditeľný sa môže pohybovať medzi živými. Ako duch sa pokúša nadviazať kontakt s Molly, ktorá ho však ani nevidí ani nepočuje. Keďže zistí, že jeho smrť nebola vôbec náhodná, chce nejakým spôsobom varovať Molly. Nadviazať spojenie so svetom živých chce prostredníctvom tak trochu bizarnej černošskej jasnovidky Oda Mae (Whoopi Goldberg), ktorá funguje ako médium a pomôže tak sprostredkovať správy od Sama. Film Duch sa stal komerčne najúspešnejším filmom roku 1990 a Whoopi Goldberg dostala Oskara za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

TV tipy 4.5. - 10.5. 2009 TV tipy 4.5. - 10.5. 2009 TV tipy 4.5. - 10.5. 2009

8.5.
PIATOK

7:55 Páni kluci, Československo, 1975 (Markíza)
Traja nerozluční priatelia Tomáš, Jožka a Hubert žijú v malom pokojnom mestečku na začiatku storočia. Tomáš býva u energickej tety Apoleny a strýka Václava, ktorým poriadne korení život. Raz po neskorom príchode a následnom treste pred celou triedou sa rozhodne získať odmenu za najlepšieho žiaka.

12:25 Sicko (Sicko), USA, 2007 (Joj plus)
Pokiaľ ste sa náhodou ešte nestretli s Michaelom Mooreom a jeho údernými dokumentmi (u nás boli uvedené Bowling for Columbine a Fahrenheit 9/11), vedzte, že ide o notoricky kontroverzného amerického ľavicového intelektuála. Prvý raz sa dostal do povedomia verejnosti, keď v roku 1989 vo svojom režijnom debute Roger & Me rozobral krízu amerických automobiliek a jej dopad na predmestia Detroitu. Odvtedy neúnavne irituje predovšetkým veľké nadnárodné firmy a ich politických spojencov. V najnovšom filme prišli na rad americké zdravotné poisťovne, či presnejšie HMOs (Health Management Organizations). (viac o filme)

15:50 Nožnicovoruký Edward (Edward Scissorhands), USA, 1990 (Joj)
Kráľovstvo za ruky by dal hrdina amerického filmu, ktorý síce nie je tak úplne človek, i keď sa chová ľudskejšie než väčšina ľudí v jeho okolí. Edward je výtvorom starého vynálezcu, ktorý však zomrel skôr než jej stačil dokončiť a nahradiť dômyselnú zostavu ostrých nožov ľudskými rukami. Edward zostal úplne sám v chátrajúcom hrade a trvalo dlho, než ho náhodou objavila podnikavá Peggy a vzala so sebou do mesta. Aj keď Edward vyzerá ako hrozivé monštrum, v skutočnosti je milý a veľmi plachý. Čoskoro si získa uznanie a obdiv svojim strihačským umením, lenže ako to už chodí, existujú aj ľudia závistliví a zlí.

20:55 Musíme si pomáhat, Česko, 2000 (Čt1)
Manželia Čížkovci ukryjú v tajnej komore židovského utečenca Davida. Čížek si uvedomuje problém, do ktorého priviedol svoje okolie, avšak pomoc blížnemu v núdzi považuje za samozrejmú vec. Blíži sa koniec vojny a nebezpečenstvo číha na každom kroku.

21:00 Obchod na korze, Československo, 1965 (Filmbox)
Tragikomické podobenstvo o nemožnosti kompromisu so zlom, o slabosti, strachu, nevedomosti a hlúposti ako živnej pôde pre hlásateľov násilia. Komorný subtílny príbeh arizátora, ktorému jeho švagor, miestny veliteľ HG, prihrá skrachovanú židovskú galantériu, aby mu nenarúšal kádrový profil. Jednoduchý stolár Tóno Brtko sa ocitá medzi dvoma svetmi - čistým, nedotknuteľným svetom starej nahluchlej Židovky a svetom reality, symbolizovanej nezmyselnou drevenou Babylonskou vežou na námestí, oslavujúcou vládnuci režim. Film, ocenený roku  1966 Oscarom, varuje pred provinčným siláctvom a velikášstvom, pred zastieraním malosti a podriadenosti.

23:10 Divoká banda (The Wild Buch), USA, 1969 (Dvojka)
Píše sa rok 1913. O pár mesiacov má vypuknúť doposiaľ najväčší vojnový konflikt v dejinách ľudstva, ktorý navždy zmení celý svet. Aj Divoký západ sa v ére pary začal neodvratne meniť. Dostavníky postupne vystriedala železnica a po pustatine začínajú jazdiť prvé autá. Pánmi Západu už nemajú byť banditi, ale šerifovia, starostovia a generáli. Drsná lojalita starých pištoľníkov má padnúť za obeť mužom, ktorí ešte len včera boli vyvrheľmi, ale dnes už vraždia v mene zákona. Kultový Western amerického režiséra Sama Peckinpaha je prelomovým dielom svojho žánru. Preslávil sa najmä drsným režijným štýlom a realistickými scénami násilia. Zásadnú inováciu však priniesol v koncepcii zápletky, ktorá nie je postavená na boji dobra so zlom, ale na boji cynických pištoľníkov so zvláštnym zmyslom pre česť proti bezcitným zloduchom bez akýchkoľvek zábran.

             

9.5.
SOBOTA

20:00 Ja, robot (I, Robot), USA, 2004 (Prima)
Príbeh histórie, meniacej udalosti vyrozprávanom vo filme, sa zrodil pred viac, než desiatimi rokmi, kedy scenárista Jeff Vintar napísal špeciálny scenár "Hardwired", tajomný príbeh o vražde, ktorú možno spáchal robot. Producent Laurence Mark sa tohto projektu ujal a spoločnosť Twentieth Century Fox prijala "Hardwired" s tým, že film bude režírovať Alex Proyas. Začiatkom roku 2000 odletel Vintar do Austrálie, aby začal spolupracovať s Proyasom. Ich spolupráca trvala cez dva roky. Medzi tým spoločnosť Davis Entertainment získala filmové práva na poviedky Ja, robot a Proyas opäť posúdil film a doplnil o ďalšie prvky diela Isaaca Asimova. Asimove myšlienky a postavy prirodzene zapadli do štruktúry Vintarovho tajomného príbehu. (viac o filme)

21:00 Den sedmý – osmá noc, Československo, 1969 (Čt2)
Nadčasová štúdia o ľudskej povahe, o povahe "malých českých ľudí" je tragickou fraškou, nabitou symbolmi, opierajúcou sa o biblické podobenstvá, absurdnú drámu a kafkovské videnie sveta. Filmová metafora o tom, čo dokáže panika strachu a úzkosti, ak sa zmocní ľudí v dedine, kde sa všetci poznajú. V pestrej mozaike epizód, smerujúcich čoraz krutejšie od komickosti k tragédii, sa predstavuje množstvo postáv, zastupujúcich rôznorodé spektrum národa. Tvorcovia nikoho nešetria, obnažujú malosť a krutosť až na dreň. Práve to, spolu s jasnými náznakmi súvislostí s augustovou okupáciou, oddialilo o 21 rokov premiéru filmu, ktorý je de facto zavŕšením Schormovej poetiky.

21:30 Boxer a smrť, Československo, 1962 (Dvojka)
Nový pohľad na tému degradácie človeka v období fašizmu zachytávajúci tragický príbeh jednotlivca, ktorého jedinou šancou na záchranu života je prijať pravidlá boxerskej hry s veliteľom koncentračného tábora. Film je konfrontáciou moci a fyzickej sily s mravnými hodnotami jednotlivca a jeho zodpovednosťou voči nevinným obetiam útlaku. (viac o filme)

21:40 Babel (Babel), Francúzsko/ USA/ Mexico, 2006 (Film+)
Posledný z trojice filmov Alejandra Gonzálesa Iñárritu (pre pripomenutie, predchádzajúce sú: Amores Perros: Láska je kurva, 21 gramov) uzatvára trilógiu (o) ľudskosti. Film, opäť, pozostávajúci z trojice príbehov, oddelených tentoraz oceánmi a spojených mávnutím motýlích krídel. Teória anglicky označovaná ako „butterfly effect“ hovorí, že mávnutie krídel motýľa na jednom mieste (v Andách) spôsobí tsunami na mieste inom (v Japonsku). Aj v Babel stál na počiatku všetkého nepatrný akt, gesto vďaky – darovaná puška. (viac o filme)

             

10.5.
NEDEĽA

20:35 (Pi), USA, 1998 (Film+)
Dá sa svet popísať pomocou čísel a teórie chaosu? Je možné pochopiť vesmír? Možno nájsť pravdivé meno boha? Čiernobielo nakrútený film o geniálnom matematikovi, ktorý sa snaží pomocou počítača a svojho poškodeného geniálneho mozgu, nájsť zákonitosti pohybu cien akcií na burze. V jeho práci ho však brzdí neznesiteľná migréna a neúnosný tlak jeho paranoidných predstáv, ktoré ho nakoniec dovedú k desivému riešeniu. (viac o filme)

22:10 Desiaty muž (The Tenth Man), USA, 1988 (Jednotka)
Film nakrútený podľa rovnomenného románu Grahama Greena. Príbeh francúzskeho advokáta Chavela, ktorému hrozila počas II. svetovej vojny poprava - každý desiaty väzeň, väznený nacistami v okupovanom Francúzsku v istom väzení, sa mal ocitnúť pred popravčou čatou. Bohatý Chavel ponúkne svoje peniaze inému väzňovi, ktorý sa postaví na jeho miesto. Na konci vojny sa Chavel vráti domov. V dome teraz býva sestra popraveného väzňa, Theresa. Čaká tam na toho, kto nepriamo zavinil smrť jej brata. Theresa však nepozná Chavelovu identitu a pozve neznámeho do domu, aby tam robil domovníka.

23:25 Okno naproti (The Window Opposite), UK/Tal./Tur./Port., 2003 (Čt2)
Fašistické Taliansko sa, mierne povedané, nemaznalo s tými, ktorí vybočovali z radu. Či názormi, či etnicky, či svojou sexuálnou (a inou) orientáciou. Stáť po vyčerpávajúcom boji uprostred hroziacej noci a rozhodovať sa medzi cestami, môže byť o to bolestivejšie, koľko takýchto rozhodnutí robíme aj v menej exponovaných chvíľach. Simone stál na takejto križovatke v mladosti a utrpenie, ale i výčitky mu natoľko zatemnili myseľ, že ako blúdiaci meteorit v súčasnej spoločnosti naráža do zabehaných stereotypov moderných rodín. Jedna z takýchto rodín sa „zrazí“ so Simoneom a ich život sa „vykoľají“ z bežnej dráhy. (viac o filme)

00:45 Deviata brána (The Ninth Gate), USA/Špan./Fran., 1999 (Markíza)
Dean Corso je expert na staré bibliofílie, špecializuje sa na zisťovanie pravosti a oceňovanie hodnoty starých kníh pre významných zberateľov. Je najatý bohatým čudákom Borisom Balkanom, aby si prehliadol a preveril kópiu knihy "Deväť brán do Kráľovstva Tieňov" ktorým autorom je sám Satan. Má to byť jeden z troch existujúcich výtlačkov, z ktorých je iba jeden pravý a ten je treba označiť. Balkan posiela Corsa do Európy, aby tam vyhľadal zvyšné dve kópie a porovnal je s už dostupným výtlačkom.


HIT TÝŽDŇA

10.5.
NEDEĽA

20:35 (Pi), USA, 1998 (Film+)
Dá sa svet popísať pomocou čísel a teórie chaosu? Je možné pochopiť vesmír? Možno nájsť pravdivé meno boha? Čiernobielo nakrútený film o geniálnom matematikovi, ktorý sa snaží pomocou počítača a svojho poškodeného geniálneho mozgu, nájsť zákonitosti pohybu cien akcií na burze. V jeho práci ho však brzdí neznesiteľná migréna a neúnosný tlak jeho paranoidných predstáv, ktoré ho nakoniec dovedú k desivému riešeniu. Celovečerný debut dnes už slávneho Darrena Aronofskeho (Rekviem za sen, Fontána). (viac o filme)


DOMÁCI HIT TÝŽDŇA

9.5.
SOBOTA

21:30 Boxer a smrť, Československo, 1962 (Dvojka)
Nový pohľad na tému degradácie človeka v období fašizmu zachytávajúci tragický príbeh jednotlivca, ktorého jedinou šancou na záchranu života je prijať pravidlá boxerskej hry s veliteľom koncentračného tábora. Film je konfrontáciou moci a fyzickej sily s mravnými hodnotami jednotlivca a jeho zodpovednosťou voči nevinným obetiam útlaku. (viac o filme)


autor Tomáš Daneček 4.5.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.