TV TIPY 19.5. - 24.5. 2009

TV TIPY 19.5. - 24.5. 2009

VOD recenzia



19.5.
UTOROK

18:50 Obchod na korze, Československo, 1965 (Filmbox)
Tragikomické podobenstvo o nemožnosti kompromisu so zlom, o slabosti, strachu, nevedomosti a hlúposti ako živnej pôde pre hlásateľov násilia. Komorný subtílny príbeh arizátora, ktorému jeho švagor, miestny veliteľ HG, prihrá skrachovanú židovskú galantériu, aby mu nenarúšal kádrový profil. Jednoduchý stolár Tóno Brtko sa ocitá medzi dvoma svetmi - čistým, nedotknuteľným svetom starej nahluchlej Židovky a svetom reality, symbolizovanej nezmyselnou drevenou Babylonskou vežou na námestí, oslavujúcou vládnuci režim. Film, ocenený roku  1966 Oscarom, varuje pred provinčným siláctvom a velikášstvom, pred zastieraním malosti a podriadenosti.

21:30 Nikomu to nepovedz (Ne le dis à personne), Fran., 2006 (Markíza)
Keď Margot Beckovú brutálne zavraždil sériový vrah, jej muž Alexandre sa z tejto tragickej udalosti dlho nedokázal spamätať a úplne sa uzavrel do svojich spomienok... Po ôsmich rokoch ho z letargie preberie anonymný e-mail, pretože po jeho otvorení uvidí tvár ženy stojacej uprostred davu. Záber je nakrútený v reálnom čase a trvá len niekoľko sekúnd, no Alexandre napriek tomu jej tvár okamžite spozná...

22:10 Evanjelium sv. Matúša (Il Vangelo secondo Matteo), Tal./Fran., 1964 (Dvojka)
Východiskom filmu je biblické svedectvo apoštola Matúša, ktoré býva pre svoju prostotu a zrozumiteľnosť označované za najľudovejšie zo všetkých evanjelií. Ateista a marxista Pier Paolo Pasolini v ňom zobrazil Krista ako asketického revolucionára, ktorý sa snaží svojím oduševneným kázaním vzbudiť ducha odporu v biednych a jednoduchých ľuďoch. Pasolini svojou príznačnou režijnou metódou eklekticky spája dokumentarizujúce snímanie ručnou kamerou s historicky štylizovanými i súčasnými kostýmami, černošskými spirituálmi, Bachovými Pašijami či Šostakovičovým Pochodom revolucionárov. Do úloh biblického príbehu obsadil výlučne nehercov, ktorí dodali dielu na drsnej autentickosti a presvedčivosti. Pasoliniho interpretácia evanjelia sa síce verne pridŕža knihy Nového zákona, avšak originálnym spracovaním a portrétom postavy Krista presahuje ilustráciu biblického textu a stáva sa aktuálnou reflexiou o pôvodných zdrojoch kresťanstva a jeho sociálnom odkaze. Evanjelium sv. Matúša je jedným z mála Pasoliniho filmov, ktorý oficiálne cirkevné autority prijali pozitívne.

TV tipy 19.5. - 24.5. 2009 TV tipy 19.5. - 24.5. 2009 TV tipy 19.5. - 24.5. 2009

20.5.
STREDA

20:30 Niekto to rád horúce (Some Like It Hot), USA, 1959 (Čt2)
Vynikajúca komédia Billyho Wildera z roku 1959 sa už dávno a právom zaradila do zlatého fondu filmové klasiky. Popri neodolateľných výkonoch hlavných predstaviteľov Jacka Lemmona, Tonyho Curtisa a Marilyn Monroe vás v nej poteší aj jazzová hudba Mattyho Malnecka.

22:30 Vlak (The Train), USA/ Francúzsko/ Taliansko, 1964 (MGM)
Dej sa odohráva koncom druhej svetovej vojny v Paríži. Nemecký plukovník von Waldheim dobre vie, že parížske múzeá sú plné vzácnych diel. Nechá mnohé z nich naložiť do vlaku a mieni ich odoslať do Nemecka. Bráni mu v tom prednosta stanice, ktorý vymení návesti pozdĺž trate.

01:05 Zimný príbeh (Conte d'hiver), Francúzsko, 1992 (Čt2)
Štvrtý príbeh, ktorým sa završuje tetralógia režiséra Erica Rohmera "Príbehy štyroch  ročných období", v ktorej sa autor zaoberá ľudskou tendenciou nútiť vlastnú vôľu  druhým. "Zimní príbeh" je inšpirovaný Shakespearovou "Zimnou rozprávkou".

TV tipy 19.5. - 24.5. 2009 TV tipy 19.5. - 24.5. 2009 TV tipy 19.5. - 24.5. 2009

21.5.
ŠTVRTOK

20:05 Obávaný bojovník (Huo Yuan Jia), Hong Kong/ USA, 2006 (Film+)
Huo Yuan Jia (Jet Li) sa už ako mladý chlapec snaží dosiahnuť otcových kvalít v bojovom umení WuShu a ďalej robiť česť svojmu rodu. Jeho cieľom je byť najlepší, čo sa mu po niekoľkých rokoch podarí. Jeho povesť majstra bojových umení sa šíri, ale rastie aj jeho pýcha. Potom, ako v súboji zabije svojho súpera, krvná pomsta dopadne na celú jeho rodinu. Po tejto tragédii na sedem rokov zmizne, aby objavil pravý zmysel boja.

20:30 Súdne procesy s Oscarom Wildeom (The Trials of Oscar Wilde), UK, 1960 (MGM)
Film, čerpajúci z dobových súdnych zápisov, zobrazuje súdny spor z konca 19. storočia medzi Oscarom Wildeom a markízom Queensburym. Iniciátor Wilde prehráva, následne je sám kvôli svojmu homosexuálnemu vzťahu s markízovým  synom obvinený zo sodómie. Wilde je odsúdený k piatim rokom väzenia a verejné poníženie vedie kedysi hrdého básnika k napísaniu básne „Balada o žalári v Readingu“ a k jeho predčasnej smrti v roku 1900. Snímka v dobe uvedenia do kín balansovala na hrane zákona, pretože homosexualita bola v roku 1960 v Británii stále trestným činom.


22.5.
PIATOK

23:05 Rozhovor (The Conversation), USA, 1974 (Dvojka)
Rafinovane vystavaný a technicky brilantný psychologický thriller amerického režiséra Francisa Forda Coppolu bol voľne inšpirovaný škandálom nelegálnych vládnych odposluchov, známym ako aféra Watergate. Nad touto aktuálnou rovinou príbehu sa klenie podobenstvo o medziľudskej komunikácii a zodpovednosti voči iným. Coppolovu snímku zároveň možno vnímať ako variáciu na slávnu Zväčšeninu Michelangela Antonioniho, ktorá vypovedá o relatívnosti poznania a nemožnosti dopátrať sa skutočnej pravdy o svete okolo nás.

00:00 Mucha (The Fly), USA, 1986 (Prima)
Seth Brundle je mladý ambiciózny vedec, ktorý sa zaoberá teleportovaním ľudí na diaľku prostredníctvom takzvaných telepodov. Ako správny vedec skúša svoje objavy sám na sebe. Všetko ide dobre až do okamihu, keď jeho pozornosti unikne jediná maličkosť: do telepodu sa spoločne s ním dostane mucha a pri procese teleportovania príde k zmiešaniu DNA. A tak začína pomalý proces Sethovej premeny v muchu. Poviedka Georgea Langelaana, podľa ktorej film vznikol, vyšla po prvý raz v roku 1957, v časopise Playboy. Filmová verzia mala premiéru o rok neskôr a stala sa jedným z najväčších hitov tej doby. O ďalší rok neskôr vzniklo voľné pokračovanie. V roku 1986 nakrútil režisér David Cronenberg novú a najkvalitnejšiu verziu.

TV tipy 19.5. - 24.5. 2009 TV tipy 19.5. - 24.5. 2009 TV tipy 19.5. - 24.5. 2009

23.5.
SOBOTA

21:00 Drak sa vracia, Československo, 1967 (Čt2)
Drak sa vracia rozpráva pomerne jednoduchý príbeh hrnčiara Martina Lepiša, ktorého obyvatelia jeho dediny prezývajú Drak a vylúčili ho zo svojho kolektívu. Stáva sa outsiderom, ktorý sa po rokoch opäť túži navrátiť do svojej dediny a začleniť sa do jej pospolitosti. Vracia sa preto späť a snaží sa nerobiť obyvateľom problémy, iba si pokojne nažívať. Jeho snúbenicu si zobral za ženu Šimon a Drak sa musí po návrate vysporiadať aj s touto skutočnosťou. Dedina sa na neho spočiatku pozerá s obavami. Svoje miesto a postavenie v nej si musí nanovo vydobyť, čo sa mu v konečnom dôsledku aj tak nepodarí. 

22:10 Stalingrad (Stalingrad), Nemecko/ Švédsko, 1993 (Dvojka)
Protivojnové posolstvo filmu Stalingrad čerpá inšpiráciu zo slávnych vojnových filmov ako Olovená vesta (r. Stanley Kubrick), Apokalypsa teraz (r. Francis Ford Coppola) alebo Čata (Oliver Stone). S autentickosťou zobrazuje ťaženie nemeckých vojakov, ktorí kvôli Hitlerovej posadnutosti mocou položili pri obliehaní Stalingradu svoje životy. Zároveň je bolestnou pripomienkou toho, že v vo vojnových hrách mocných sú ľudskí jedinci, či už radoví vojaci alebo civilné obyvateľstvo, iba málo významnými figúrkami na bojovej šachovnici.


24.5.
NEDEĽA

18:00 Malcolm X (Malcolm X), USA, 1992 (Film+)
Dráma o životnom príbehu Malcolma X, černošského vodcu a hovorcu náboženskej organizácie Nation of Islam, ktorý v 60. rokoch verejne vyjadril nespokojnosť Afroameričanov s ich postavením v spoločnosti, vlastne mimo spoločnosť. Biografiu kontroverzného černošského politika nakrútil známy režisér Spike Lee a do hlavnej úlohy obsadil Denzela Washingtona, ktorý bol za svoj výkon nominovaný na Oscara.

20:00 Postava k podpírání, Československo, 1963 (Dvojka)
Kafkovsky absurdné podobenstvo významného predstaviteľa českej novej vlny Pavla Juráčka a jeho kolegu, režiséra Jana Schmidta, je plné odkazov na režim, v ktorom vzniklo, a jeho aktuálne spoločenské problémy. Hlavným hrdinom je muž, tápajúci vo svete, ktorému nerozumie, a ktorý nerozumie jemu. Jedného dňa si v bizarnej inštitúcii s názvom Požičovňa mačiek požičia kocúra. Keď sa rozhodne zviera vrátiť, Požičovňa už neexistuje a hoci pokuta za omeškanie neustále narastá, úrady k zariadeniu nijako nehlásia. Tak sa rozbieha jeho mnohotvárny zápas hrdinu s byrokratickou mašinériou, v ktorom musí nutne ťahať za kratší koniec.

22:05 Čas zabiť  (A Time to Kill), USA, 1996 (Jednotka)
Právnik a jeho asistenti sa snažia zachrániť černošského otca rodiny pred odsúdením za vraždu. Dôvodom jeho činu bol obzvlášť závažný trestný čin dvoch belochov: dvaja robotníci zbijú a znásilnia černošské dievčatko. Jej otec Carl Lee Hailey je zdesený - rozhodne sa, že vezme spravodlivosť do svojich rúk - aby tak zabránil oslobodeniu obidvoch mužov. Spomenul si totiž na podobný prípad z neďalekého mestečka, ktorý sa skončil oslobodením útočníkov. Carl ich zabije priamo v budove súdu - pred viacerými svedkami. Jeho právnik Jake Brigance sa teraz musí so svojimi asistentmi postarať o to, aby mal Carl spravodlivý súdny proces.

22:25 Zajatci hmly (Polumgla), Rusko/ Nemecko, 2005 (Čt2)
Pozoruhodný debut ruského režiséra Arťoma Antonova, ocenený ako prvý film na niekoľkých festivaloch, vyzerá zo začiatku ako klasický vojnový film. V Antonovovej  dráme chýba proti klasickému žánru motív vojnového hrdinu. Jeho hrdina totiž ako ruský vojak zdanlivo prehráva, v skutočnosti však vyhráva boj o svoju dušu. A naopak, dva motívy sú tu navyše - slušné zachádzanie s nemeckými zajatcami a motív lásky ruskej ženy a Nemca.


HIT TÝŽDŇA

24.5.
NEDEĽA
20:00 Postava k podpírání, Československo, 1963 (Dvojka)
Kafkovsky absurdné podobenstvo významného predstaviteľa českej novej vlny Pavla Juráčka a jeho kolegu, režiséra Jana Schmidta, je plné odkazov na režim, v ktorom vzniklo, a jeho aktuálne spoločenské problémy. Hlavným hrdinom je muž, tápajúci vo svete, ktorému nerozumie, a ktorý nerozumie jemu. Jedného dňa si v bizarnej inštitúcii s názvom Požičovňa mačiek požičia kocúra. Keď sa rozhodne zviera vrátiť, Požičovňa už neexistuje a hoci pokuta za omeškanie neustále narastá, úrady k zariadeniu nijako nehlásia. Tak sa rozbieha jeho mnohotvárny zápas hrdinu s byrokratickou mašinériou, v ktorom musí nutne ťahať za kratší koniec.


autor Tomáš Daneček 18.5.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.