TV TIPY 7.7. - 12.7. 2009

TV TIPY 7.7. - 12.7. 2009

VOD recenzia



7.7.
UTOROK

20:00 Ghetto (Ghetto), Nemecko/ Litva, 2006 (Čt2)
Režisér Audrius Juzénas v 80. rokoch vyštudoval fyziku a následne filmovú réžiu na Litovskej akadémii múzických umení. Neskôr študoval ešte pod vedením Krzysztofa Zanussiho vo Varšave. Snímka pojednáva o beznádejnom vzťahu dvadsaťdvaročného nemeckého dôstojníka Kittela, inak amatérskeho jazzmana, a krásnej židovskej speváčky Chaji. Kvôli nej nechá Kittel v ghette obnoviť prevádzku tamojšieho divadla. Pre veliteľa židovskej polície, zdanlivého kolaboranta Gensa, je to príležitosť, ako zachrániť desiatky, stovky a možno tisíce životov.
 
22:05 Dillinger je mŕtvy (Dillinger è morto), Taliansko, 1969 (Dvojka)
Film Dillinger je mŕtvy predstavuje významný medzník v tvorbe talianskeho režiséra Marca Ferreriho. Hoci už svojimi prvými filmami narúšal filmové i spoločenské konvencie, až týmto podobenstvom o anarchistickej vzbure proti vyprázdnenosti existencie moderného človeka spečatil svoju orientáciu na provokatívne spoločenské alegórie, plné surreálnych fantázií, čierneho humoru a absurdných situácií.

TV tipy 7.7.  - 12.7. 2009 TV tipy 7.7.  - 12.7. 2009 TV tipy 7.7.  - 12.7. 2009

8.7.
STREDA

20:30 Pani Brownová (Mrs. Brown), Írsko/ Veľká Británia/ USA, 1997 (Čt2)
Snímka inšpirovaná nedávno nájdenými listami, ktoré písala kráľovná Viktória (1819-1901) istému Johnovi Brownovi, s ktorým ju spájalo výnimočné priateľstvo. Za svoju pôsobivosť vďačí vynikajúcim hereckým výkonom Judi Dench a Billy Connollyho.

21:50 Ronin (Ronin), Veľká Británia/ USA, 1998 (Jednotka)
Japonskí samuraji dobre poznali slovo ronin. Roninom sa mohol stať každý z nich, ak by prišiel o svojho pána. Uplynuli však storočia, aby si tento pocit muselo zažiť množstvo agentov tajných služieb. Po konci studenej vojny mnoho z nich odišlo z tajných služieb a začali pracovať na čomkoľvek a pre kohokoľvek v prípade, ak na to boli peniaze. Veľa peňazí. Aj teraz sa pár z nich stretlo, aby získalo dôležitý kufrík a zabránili tak možnosti fatálnych dôsledkov. Operácia prebieha bezchybne až do momentu, kedy sa ukáže, že jeden z roninov koná na vlastnú päsť. Ako sa však zdá, na vlastnú päsť môže konať ktorýkoľvek z nich. Tieň podozrenia sa zväčšuje pomaly. A vražedne.

21:55 V dobrej spoločnosti (In Good Company), USA, 2004 (Markíza)
Dan Foreman má ťažkú hlavu z reorganizácie v práci. Po zmene vlastníckych vzťahov v spoločnosti je odvolaný z miesta vedúceho inzertného oddelenia významného časopisu. Jeho novým šéfom sa stáva, Carter Duryea, o polovicu mladší než on, fenomén obchodnej akadémie, presadzujúci efektívnu spoluprácu. Kým Dan získava klientov na základe osobných kontaktov a budovaním vzťahov, Carter podporuje časopis s telefonickým inzertným oddelením a so snack foodom pod jednou strechou...

00:05 Život ako smrteľná choroba, prenášaná pohlavným stykom (Zycie jako smiertelna choroba przenoszona droga plciowa), Poľ./Fran., 2000 (Čt2)
Šesťdesiatročný lekár Tomáš dávno neskrýva, že je cynik a pragmatik. S chuťou si práve prilepšuje pri nakrúcaní filmu o svätom Bernardovi z Clairvaux, zakladateľovi rádu Cisterciátov. Tomáš svoje názory vnucuje medikovi Filipovi aj jeho priateľke, garderobierke Hanke. Po návrate do nemocnice pomôže jednému ťažko chorému pacientovi ukončiť utrpenie zvýšenou dávkou morfia, aj keď dobre vie, že prekračuje niektoré zákony. Po čase zistí, že aj jeho zasiahla smrteľná choroba. V tej chvíli sa jeho prístup k životu mení a jeho ateizmus začínajú nahlodávať otázky posledných vecí človeka. Pri hľadaní odpovedí sa nevyhne ani uvažovaniu nad zmyslom viery.

TV tipy 7.7.  - 12.7. 2009 TV tipy 7.7.  - 12.7. 2009 TV tipy 7.7.  - 12.7. 2009

9.7.
ŠTVRTOK

21:00 Charlotte Gray (Charlotte Gray), UK/Austrália/Nemecko, 2001 (Filmbox)
Hlavnou hrdinkou je mladá Škótka Charlotte Gray prichádzajúca do Londýna pomáhať raneným. Vďaka výbornej francúzštine, ktorú pochytila na štúdiách, padá do oka vláde pachtiacej po  spolupracovníkoch schopných sa nenápadne infiltrovať v okupovanom Francúzsku a slúžiť ako spojka pre letectvo. Charlotte váha. Napriek svojmu jasnému postoju k vojne, napriek svojej láske k Francúzsku, váha. Je totiž normálnym, čestným človekom, ktorý sa reálne bojí o svoj život. Keď jej však život skomplikuje náhla láska (mladý anglický pilot), a jej strata (zostrelenie), neváha. Je totiž normálnou, zaľúbenou ženou ochotnou pre svojho milovaného urobiť čokoľvek. Prejde výcvikom a zoskočí v kolaborantskej republike Vichy.

22:15 Čierny jastrab zostrelený (Black Hawk Down), USA, 2001 (Markíza)
Pravdivý príbeh, ktorý sa odohral počas Somálskej občianskej vojny, bol nakrútený podľa knihy Marka Bowdena „Black Hawk Down". Režisér Ridley Scott (Blade Runner, Votrelec, Gladiátor) si vybral vďačnú tému, ktorú pomocou zaručených hollywoodskych postupov preniesol na filmový pás. Naplnil klasickú trojaktovú štruktúru: návrat vojakov z bežnej pozorovacej akcie (jemné naznačenie, ktorá postava je najkladnejšia), spoznávanie hlavných hrdinov v tábore (okorenené humorom), výjazd na splnenie bojovej misie (hlavná časť, plná rachotiacich guľometov, výbuchov a prakticky neustálej akcie).

23:10 Eros (Eros), USA/ Taliansko/ Hong Kong/ Čína, 2004 (Čt2)
Film s troma poviedkami o láske a sexualite od troch skvelých režisérov s rôznym rukopisom: Michelangelo Antonioni, Steven Soderbergh, Wong Kar-wai. Prvá (Nebezpečný vývoj vecí) je príbehom o trojuholníku medzi manželským párom a mladou ženou na pobreží Tuscany. Rovnováha je o marketingovom riaditeľovi, ktorý je v práci pod veľkým tlakom. Počas návštev svojho psychiatra pátra po možných dôvodoch, prečo sa jeho stres prejavuje v opakujúcich sa erotických snoch. Tretí film (Ruka), odohrávajúci sa v 60. rokoch, rozpráva o prvotriednej prostitútke, ktorá si začala nevšedný milostný románik so svojim krajčírom. Film bol úspešne uvedený v rámci medzinárodného filmového festivalu v Benátkach a na medzinárodnom filmovom festivale v Toronte.

TV tipy 7.7.  - 12.7. 2009 TV tipy 7.7.  - 12.7. 2009 TV tipy 7.7.  - 12.7. 2009

10.7.
PIATOK

21:00 Lásky jedné plavovlásky, Československo, 1965 (Filmbox)
Robotníčka Andula žije na internáte v stredočeskom mestečku. Andula túži rovnako ako väčšina jej kamarátok po pravej láske. Je neskúsená a ľahko uverí sľubom a lichôtkam. Na zábave strávi trápny večer v spoločnosti troch vojakov – záložníkov. A vtedy sa konečne objaví mladý muzikant, s ktorým ešte v tú noc skončí v posteli. Neskôr za ním príde do Prahy a ubytuje sa u jeho prekvapených rodičov...

22:05 Hotel šťastné chvíle (Xingfu shiguang), Čína, 2001 (Dvojka)
Žao je robotník a starý mládenec, ktorý nemal šťastie v láske. Márne sa pokúša nájsť si vyvolenú prostredníctvom inzerátov. Keď konečne stretne ženu, o ktorej si myslí, že je tá pravá, musí si poradiť s pár prekážkami. Jeho milá má totiž dve deti: rozmaznaného synáčika a odstrkovanú slepú nevlastnú dcéru. Zaľúbený Žao si ju chce získať rozprávaním o svojom hotelovom podnikaní a tak sľúbi, že sa o slepú Wu Jing postará a nájde jej prácu. A tak musí vymyslieť plán, v ktorom Wu Jing dostane prácu, ale jej nevlastná matka sa nedozvie o Žaovom podvode. V opustenej továrenskej hale vybuduje s pomocou kolegov pre Wu Jing jej masérske kráľovstvo zo starého haraburdia a kartónových škatúľ. Dievča je šťastné, že je konečne užitočné a prejavuje Žaovi svoju vďaku. Ten po čase dostane spolu s kolegom a priateľom lepší nápad: prebudovať opustený autobus odložený na sídliskovej periférii na hodinový hotel a urobiť z Wu Jing jeho správkyňu.

23:05 Ako som balil učiteľku (Rushmore), USA, 1998 (Čt1)
Komédiu, ktorá prevracia naruby mnohé klišé o študentoch, rovnako ako bohatých Američanoch, nakrútil režisér Wes Anderson (Taká zvláštna rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením obmedzeným). Vedľa vynikajúceho hereckého výkonu Billa Murrayho v úlohe Bluma, zaujme aj pôsobivým komediálnym nadhľadom a hudbou.

23:10 Riddick: Kronika temna (The Chronicles of Riddick), USA, 2004 (Prima)
Riddick strávil posledných päť rokov na ceste po zabudnutých svetoch na okraji galaxii, aby sa vyhol žoldnierom, ktorí chceli dostať jeho hlavu. Teraz na úteku sa nachádza na planéte Helion, ktorá je domovom pokrokovej multikultúrnej spoločnosti, ktorá bola prepadnutá lordom Marshalom, despotom, ktorý si chce s pomocou svojej armády, nazývanej Necromongerovia podmaniť ľudstvo. Riddick je uvrhnutý do podzemného väzenia, kde extrémne teploty kolísajú medzi nočnými arkticky chladnými teplotami a vulkanicky teplými dňami. Tu sa stretáva s osamelou Kyrou, ktorú už pozná z predchádzajúceho úseku svojho života. Jeho snaha, oslobodiť seba a Kyru ho vedie do Necromongerskej veliteľskej lode, kde sa musí postaviť lordovi Marshallovi v apokalyptickom boji o osud celého ľudstva.

             

11.7.
SOBOTA

12:45 Batman (Batman), USA/ Veľká Británia, 1989 (Markíza)
Veľkomesto Gotham City je sužované gangstermi, ktorých vedie kyselinou znetvorený Joker. Polícia sa zdá byť bezmocná. Omnoho väčší rešpekt medzi zločincami budí maskovaný netopierí muž - Batman - objavujúci sa vždy tam, kde je páchaný nejaký zločin.  

19:15 Malcolm X (Malcolm X), USA, 1992 (Film+)
Dráma o životnom príbehu Malcolma X, černošského vodcu a hovorcu náboženskej organizácie Nation of Islam, ktorý v 60. rokoch verejne vyjadril nespokojnosť Afroameričanov s ich postavením v spoločnosti, vlastne mimo spoločnosť. Biografiu kontroverzného černošského politika nakrútil známy režisér Spike Lee a do hlavnej úlohy obsadil Denzela Washingtona, ktorý bol za svoj výkon nominovaný na Oscara.

Povinné pozeranie
20:00 Izba 666 (Chambre 666), Francúzsko/ SRN, 1982 (Dvojka)
Nemecký filmový režisér Wim Wenders počas Medzinárodného filmového festivalu Cannes oslovil niekoľko režisérov zvučných mien s otázkou: Je film umením, odsúdeným na zánik. V hotelovej izbe číslo 666 mu každý z nich poskytol zaujímavú odpoveď na otázku spolu s vlastným chápaním filmového média. Hrajú: Steven Spielberg, Werner Herzog, Jean-Luc Godard, Michelangelo Antonioni, Rainer Werner Fassbinder

21:00 322, Československo, 1969 (Čt2)
Psychologická dráma o človeku, ktorý sa tvárou v tvár vážnej chorobe musí konfrontovať s vlastným životom, blízkymi i cudzími ľuďmi. Sebareflexia kuchára Lauka v podaní autora literárnej predlohy Jána Johanidesa a režiséra Dušana Hanáka prerástla v obraz spoločnosti šesťdesiatych rokov, plných nádejí i dezilúzií. Dodnes diváka provokuje, aby hľadal nejednoznačné odpovede na základné otázky ľudského bytia - otázky slobody, samoty, nekomunikatívnosti, hľadania vlastnej identity a miesta v spoločnosti.

21:20 Tanec s vlkmi (Dances with Wolves), USA, 1990 (Čt1)
Poručíka Johna Dunbara prevelia do najvzdialenejšej pevnosti na západnej hranici. Stane sa jej jediným obyvateľom. Samota mu otvorí oči, až napokon začne vnímať svet okolo seba. Spriatelí sa osamelým vlkom a pokúša sa nadviazať kontakt s Indiánmi. Zapáči sa mu ich harmonický život a sám v tomto spôsobe života nachádza zmysel svojej ďalšej existencie.

             

12.7.
NEDEĽA

20:00 Sladký čas Kalimagdory, Československo/ SRN, 1968 (Dvojka)
Fantastické filmové spracovanie románu Jana Weissa "Spáč ve zvěrokruhu", lyrický a pitoreskný príbeh človeka, ktorý nežije podľa času, ale podľa ročného kolobehu prírody. Na jar je skoro dieťa, v lete dospieva v muža, s jeseňou prichádza pozvoľná strata jeho vnútornej energie a zimu prespáva na zapadnutom salaši.

22:10 Angelin popol (Angela's Ashes), USA/ Írsko, 1999 (Prima)
Film je adaptáciou rovnomenného autobiografického románu Francka McCourtha, v ktorom spomína na svoje neľahké detstvo, strávené v chudobnej štvrti írskeho mesta Limerick. Vydanie románu sprevádzal v USA menší škandál, pretože autorova rodina sa od neho dištancovala a spochybňovala pravdivosť spomienok McCourtha. Film samotný pomerne verne kopíruje dejovú líniu knihy, avšak miestami vyznieva chladnejšie. Dráma režiséra Alana Parkera (Evita, Pink Floyd: The Wall, Polnočný expres).

22:20 Ďakujeme, že fajčíte (Thank You for Smoking), USA, 2005 (Čt2)
Nick Naylor má zaujímavý džob. Pôsobí ako hovorca organizácie, ktorá zastrešuje veľké tabakové spoločnosti a skúma škodlivosť fajčenia. Netrvá dlho a na povrch začínajú vyplávať skutočnosti, že áno, fajčenie škodí zdraviu a ani nejaká vytvorená organizácia nedokáže vsugerovať verejnosti opak. Alebo to môže byť inak? Spýtajte sa na pravú podstatu remesla menom „spin doctor“, ktorého svetlým exemplárom Nick Naylor je. Bez ohľadu na to, či je niečo dobré alebo nie, treba prejsť ľuďom cez rozum a dostať ich na svoju názorovú stranu. Niekedy to trvá viac, inokedy menej. Vedia o tom aj jeho kolegovia, ktorí sa s podobnou náplňou stretávajú vo svojej práci a vo chvíľkach relaxu sa predháňajú, či viac ľudí zabije tabak, alkohol alebo zbrane. 

00:00 V Číne jedia psov (I Kina spiser de hunde), Dánsko, 1999 (Joj)
Hrdinom tejto dánskej čiernej gangsterskej komédie je Arvid. Ten žije sporiadaným, ale veľmi nudným životom až do chvíle, keď ho opustí milovaná Hanne. Život mu môže byť ukradnutý a tak počas prepadnutia banky vôbec nerozmýšľa nad prípadnými následkami a zneškodní zlodeja. Po jeho odvážnom čine ho navštívi Astrid. Tvrdí, že je lupičovou manželkou a jej muž sa odhodlal k zúfalému kroku, aby mohli zaplatiť umelé oplodnenie. Aby sa Arvid zbavil pocitu viny, spolu s bratom Haraldom zorganizuje prepadnutie auta s peniazmi. Celá operácia však dopadne inak, než si naplánovali. Nasledujúce udalosti donútia Haralda zmeniť pohľad na svet.


HIT TÝŽDŇA

11.7.
SOBOTA

21:00 322, Československo, 1969 (Čt2)
Psychologická dráma o človeku, ktorý sa tvárou v tvár vážnej chorobe musí konfrontovať s vlastným životom, blízkymi i cudzími ľuďmi. Sebareflexia kuchára Lauka v podaní autora literárnej predlohy Jána Johanidesa a režiséra Dušana Hanáka prerástla v obraz spoločnosti šesťdesiatych rokov, plných nádejí i dezilúzií. Dodnes diváka provokuje, aby hľadal nejednoznačné odpovede na základné otázky ľudského bytia - otázky slobody, samoty, nekomunikatívnosti, hľadania vlastnej identity a miesta v spoločnosti. (viac o filme)


sHIT TÝŽDŇA

7.7.
UTOROK

23:30 Americký nindža 5 (American Ninja V.), USA, 1993 (Joj)
Špičkový vedec dr. Strobel objaví prostriedok na ničenie hmyzu a tým na seba upúta pozornosť chemického magnáta Glocka a zlovestného venezuelského generála Zubina. Tí chcú geniálny vynález využiť k ovládnutiu sveta a únosom Strobelovej dcéry Lisy si chcú zaistiť spoluprácu vedca. Do cesty sa im Joe (David Bradley), ktorý má o Lisu iný záujem. K tomu, aby ju zachránil, využije všetky svoje bojové schopnosti. Fuuu... režisérovi Bobbymu Jean Leonardovi po tomto debute, už nikto nikdy nezveril svoje peniaze...


autor Tomáš Daneček 6.7.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.