TV TIPY 20.7. - 26.7. 2009

TV TIPY 20.7. - 26.7. 2009

VOD recenzia



20.7.
PONDELOK

18:55 Krajina hojnosti (Land of Plenty), USA/ Nemecko, 2004 (Filmbox)
Po rokoch, strávených s otcom – misionárom v cudzine - sa Lana vrátila do USA študovať. No namiesto štúdií sa pustí do hľadania svojho jediného príbuzného – brata svojej zosnulej matky. Strýko Paul, vietnamský veterán, je samotársky tulák, duševne poznačený vojnovými zážitkami. Tragická udalosť, ktorej sa obaja stanú svedkami, ich zblíži.

22:20 Grbavica (Grbavica), Bosna Hercegovina/Rak./Nem./Chor., 2006 (Dvojka)
Trpký príbeh o nezmazateľných dôsledkoch balkánskej vojny, o živote s trvalým poznačením a o sile materinskej lásky získal na MFF Berlinale Zlatého medveďa i Cenu ekumenickej poroty, ako aj množstvo iných ocenení po celom svete.

23:40 Jeden zostáva, druhý odchádza (L' Un reste, l'autre part), Fr., 2005 (Čt2)
Vo filme Jeden zostáva, druhý odchádza strieda Claude Berri tragické a komediálne polohy, v ktorých ako býva uňho zvykom, zaznievajú horké tóny. Dvaja priatelia päťdesiatnici - Daniel Auteuil a Pierre Arditi sa znovu zamilujú. Daniel stretáva v najhorších chvíľach života mladú výtvarníčku Judith a úplne prepadne láske a nádeji na nový plný život. Zato Alain sa pohráva s hadom. Zamiluje sa do svojej predavačky - Senegalky Faridy, ženy, ktorá vie, čo chce, ale doma nepovie pravdu, tak ako to urobil Daniel. Stíhaný svojou manželkou a predovšetkým svojou švagrinou, ktorá vnáša svár do manželstva svojej sestry, nakoniec podľahne okolnostiam.

TV tipy 20.7. - 26.7. 2009 TV tipy 20.7. - 26.7. 2009 TV tipy 20.7. - 26.7. 2009

21.7.
UTOROK

20:00 Poštár (Il Postino), Francúzsko/ Taliansko/ Belgicko, 1994 (Čt2)
Čílsky básnik Pablo Neruda (ktorý sa pre svoj pseudonym nechal inšpirovať českým básnikom Janom Nerudom) musel z politických dôvodov emigrovať. Po rokoch sťahovania z miesta na miesto  sa jeho posledným útočiskom stáva ostrov Capri. Básnikovi denne prichádza toľko pošty, že potrebuje osobného poštára. Mladý Mário, hanblivý a trošku pomalší syn miestneho rybára, ktorého otcove remeslo neláka, tu práci rád vezme. V tej chvíli ešte netuší, aké možnosti mu prinesie poštová čapice a priateľstvo s básnikom.

22:05 Ahoj, samček (Ciao maschio), Francúzsko/ Taliansko, 1977 (Dvojka)
Režisér Veľkej žranice Marco Ferreri príznačne provokujúco stvárnil dilemu moderného človeka, rozpolteného medzi zvieracím a intelektuálnym pólom svojej existencie, medzi telesnou a spirituálnou podstatou. Jeho úvaha o smerovaní ľudstva je temná, no nechýba jej absurdný humor a ani trocha nádeje.

22:40 Nepohodlný (The Constant Gardener), USA/ UK/ Kanada, 2005 (Markíza)
a odľahlom území severnej Kene sa nájde mŕtvola brutálne zavraždenej aktivistky Tessy Quayle. Tessin sprievodca, miestny lekár, ktorému sa podarilo uniknúť, má dôkazy týkajúce sa tohto zločinu. Členovia Britskej vyššej komisie predpokladajú, že pozostalý vdovec, ich mierne strojený a neambiciózny kolega Justin Quayle, ponechá nepríjemnú záležitosť v absolútnej diskrétnosti. Neboli by ďaleko od pravdy, avšak spomienky na ženu vyburcujú Justína vykonať po prvý raz vo svojom živote, aj vo svojej diplomatickej kariére rozhodujúci čin.

TV tipy 20.7. - 26.7. 2009 TV tipy 20.7. - 26.7. 2009 TV tipy 20.7. - 26.7. 2009

22.7.
STREDA

22:00 Hodina vlka (Vargtimmen), Švédsko, 1968 (MGM)
V prvom filme ostrovnej trilógie (Hodina vlkov, Hanba, Náruživosť), nakrútenej na ostrove Fårö, sa stretávajú pozitívne a negatívne sily, ktoré sa zložito prelievajú v partnerskom vzťahu duševne chorého maliara Johana (Max von Sydow) a jeho tehotnej ženy. Hodina vlka je časom medzi polnocou a úsvitom, kedy umiera najviac chorých a rodí sa najviac detí. Je to čas, kedy živých v hlbokom spánku prenasledujú ich najtemnejšie obavy a nočné mory. V tomto čase ožívajú duchovia a démoni.

00:05 Persona non grata (Persona non grata), Poľsko/Rusko/Taliansko, 2005 (Čt2)
Persona non grata je univerzálna psychologická dráma rozohraná v prostredí diplomatických intríg. Wiktor, poľský veľvyslanec v Uruguaji, je neobyčajne poctivý človek, ktorý v dobách komunizmu pôsobil v demokratickej opozícii. Práve mu zomrela žena a on prežíva obdobie hlbokého smútku. Po rokoch sa stretáva s ruským priateľom Olegom, ktorý je námestníkom ministra zahraničia. Ich priateľstvo je však poznamenané dvoma podozreniami.

TV tipy 20.7. - 26.7. 2009 TV tipy 20.7. - 26.7. 2009 TV tipy 20.7. - 26.7. 2009

23.7.
ŠTVRTOK

21:00 Frida (Frida), USA/ Kanada, 2002 (Filmbox)
Strhujúci životný príbeh slávnej extravagantnej mexickej maliarky Fridy Kahlo. Salma Hayek vo svojej životnej úlohe - vo filme, ktorého vznik si sama vybojovala a teraz sa stretáva so zaslúženým úspechom. Frida Kahlo prežila búrlivý život, škandálne milostné vzťahy i osudovú lásku s manželom Diegom Riverom. Zapísala sa do dejín nielen ako skvelá umelkyňa, ale vďaka svojej južanskej temperamentnosti aj ako revolucionárka v oblasti politiky i sexu.

23:10 Havana blues (Habana Blues), Španielsko/Kuba/ Francúzsko, 2005 (Čt2)
Druhý film španielskeho režiséra Benita Zambrana, ktorý život na Kube veľmi dobre pozná z rokov svojich štúdií na Medzinárodnej filmovej a televíznej škole v San Antonio de los Baňos, si získal nie len srdcia divákov na mnohých festivaloch, ale aj dve španielske výročné ceny Goya za najlepší strih a hudbu.

00:40 Klub bitkárov (Fight Club), USA/ Nemecko, 1999 (Markíza)
Predstavte si, že nespíte. Nie niekoľko nocí. Ani týždňov. Nemôžete spať mesiace. Akoby vám to niekto nechcel dovoliť. Akoby váš spánok závisel od niekoho iného. Možno je to žena, možno váš najväčší nepriateľ. A možno je to iba ...


24.7.
PIATOK

22:05 Byt (The Apartment), USA, 1960 (Dvojka)
Bud Baxter je snaživý mladý úradník v newyorskej poisťovacej spoločnosti. Snaží sa šplhať po kancelárskom rebríčku a získať si sympatie nadriadených tak, že im požičiava svoj byt na tajné milostné avantúry. Neraz potom nájde svoj byt v žalostnom stave, ale vždy ho uteší myšlienka na kariérny postup. Jedného dňa však Bud vo svojom byte narazí na problém, ktorý už nevie tak jednoducho vyriešiť.

00:25 Zúrivosť (The Fury), USA, 1978 (Prima)
Agent americkej tajnej služby, ktorá sa zaoberá únosmi a výskumom detí s výnimočnými psychickými schopnosťami, Ben Childress, unáša syna Robina svojmu bývalému kolegovi zo CIA Peterovi Sandzovi a pri tomto únose skoro Petera zabije. Peterovou jedinou možnosťou k nájdeniu syna je spojiť sa s ním pomocou mladého dievčaťa Gillian Bellaver, ktorá je obdarená rovnakými schopnosťami ako Robin. Peter a Gillian spájajú svoje sily, aby dostali Robina čo najskôr zo zajatia. 

             

25.7.
SOBOTA

21:15 Intimní osvětlení, Československo, 1965 (Čt2)
Scenárista a režisér Ivan Passer debutoval v roku 1965 stredometrážnou adaptáciou poviedky Fádní odpoledne z Hrabalovej zbierky Perličky na dně. V rovnakom roku dokončil aj svoj celovečerný debut Intimní osvětlení. Jednoduchý príbeh sa odohráva v malomeste, kde sa po rokoch stretnú dvaja bývalí spolužiaci z konzervatória, hudobníci Petr a Bambas. V Bambasovej rozostavanej vilke spolu strávia niekoľko "obyčajných" dní, v priebehu ktorých sú  nútení  prehodnotiť svoje životy. Passer sa maximálne sústredil na zachytenie melancholickej atmosféry a pocitov ľudí, ktorí uviazli v stereotypoch a nemajú silu a vlastne ani vôľu sa z nich vymaniť.

21:40 Štvanec Josey Wales (The Outlaw Josey Wales), USA, 1976 (Čt1)
Americký herec a režisér Clint Eastwood sa filmu venuje už viac než pol storočia a za tú dobu si v Hollywoode vydobyl neotrasiteľné postavenie. Pôvodne westernový herec získal slávu v spaghetti-westernoch Sergia Leoneho (Pre hrsť dolárov, Pre pár dolárov naviac, Dobrý, zlý a škaredý) a neskôr úspešne kombinoval postavenie herca, producenta a režiséra, čo mu okrem radu ďalších ocenení prinieslo aj dvoch producentských a dvoch režisérskych Oscarov. Štvanec Josey Walesa začal režíroval Philip Kaufman, ale jeho úlohu nakoniec prevzal Eastwood. Tento kontroverzný krok prinútil Cech amerických režisérov (DGA) k ustanoveniu zmluvného pravidla, ktoré zamedzovalo nahradenie režiséra filmu kýmkoľvek z jeho súčasného štábu či hercov (dnes je označované za tzv. Eastwoodove pravidlo).

22:05 Z pekla (From Hell), USA/ Veľká Británia/ Česko, 2001 (Prima)
Londýn na konci devätnásteho storočia sužoval strach. V uliciach vyčíňa najlegendárnejší sériový vrah histórie kriminalistiky. Jacka Rozparovača nikdy nechytili, ale práve teraz sa o to pokúša mladý inšpektor Fred Abberline. Fred dôverne pozná pocit beznádeje, veď prišiel o ženu, aj svoje dieťa a možno i preto si na svoju stranu získava priazeň ľudí, ktorí o niečom takom ako dôvera, iba počuli. Priateľka prvej zavraždenej Mary Kelly a seržant Godley mu pomáhajú pomaly rozplietať nitky, ktoré vedú priamo do kráľovského dvora.

22:20 Odplata (Payback), USA, 1999 (Markíza)
Nie je nič horšieho, než keď vás zradí parťák a s ním aj vaša žena. A presne to sa stalo Porterovi. Keď za ním Val prišiel, že potrebuje peniaze na splatenie dlhu syndikátu, tak súhlasil a spoločne ukradli čínskej mafii 140 tisíc dolárov. Peniaze si mali rozdeliť 50:50, ale Valovi jeho podiel nestačil a tak Portera postrelil a spoločne s jeho manželkou ušiel. Porter prežil, ale trvalo mu päť mesiacov než sa dal znovu dohromady. Medzitým Val splatil dlh syndikátu a stal sa z neho chránenec mafiánskych bossov. Porter sa vracia pre svoje peniaze, ale získať ich späť bude problém. 

00:20 Traffic - Nadvláda gangov (Traffic), USA/ Nemecko, 2000 (Markíza)
Vo filme Stevena Soderbergha bojuje mexický policajt Javier Rodriguez (Benicio Del Toro) s všemocným drogovým kartelom v Tiujane. Dostáva sa do vplyvnej skupiny tvrdého generála Salazara, ale pravda a víťazstvo sa strácajú v pavučinách korupcie.

             

26.7.
NEDEĽA

16:00 Posledný Mohykán (The Last of the Mohicans), USA, 1992 (Markíza)
Filmári si veľakrát zvolili ako predlohu pentalógiu Jamesa F. Coopera o dobrodružstvách bieleho lovca a jeho indiánskych priateľov v období bojov Francúzov a Angličanov o nové územia v Severnej Amerike. Najznámejšia je úvodná kniha Posledný Mohykán.

16:10 Vlasy (Hair), USA/ SRN, 1979 (MGM)
Filmové spracovanie legendárneho broadwayského muzikálu vzniklo až desať rokov potom, čo slávila úspechy jeho javisková podoba. Vlasy sa stali pre režiséra Miloša Formana príležitosťou spracovať osobnú tému. Sloboda človeka, stojaceho proti spoločenským konvenciám i proti politickému systému, je leitmotívom takmer všetkých Formanových amerických filmov. Hudba z Vlasov dokáže neuveriteľné veci. Nechajte sa ňou uniesť.

20:00 Štěstí, Česko, 2005 (Čt1)
Na pozadí sociálnej kritiky je prezentovaný milostný príbeh mladých ľudí z periférie. Atmosférou režisér Bohdan Sláma čiastočne nadväzuje na svoj debut a to hlavne v úvode. Valašskú dedinu divokých včiel však zamenil za nemenej depresívnu krajinu industriálne zdevastovaného Mostecka. Mladí hrdinovia žijú v rozpadajúcom sa paneláku. Monika (Tatiana Vilhelmová), ktorej priateľ cestuje za prácou do Ameriky sa ho chystá navštíviť a možno aj zotrvať mimo domov. Toník (Pavel Liška) sa odmieta podriadiť rodinným nezhodám a radšej so svojou tetou (Zuzana Kronerová) prežíva na polorozpadnutom statku. Ústrednú trojicu uzatvára Dáša (Aňa Geislerová) slobodná matka, lipnúca na vzťahu so ženatým mužom, rútiaca sa priamou cestou smer psychiatria. Jej hospitalizáciou sa životy hrdinov začnú vyvíjať mimo očakávaného plánu.

22:40 Gauneri (Reservoir Dogs), USA, 1992 (Čt2)
Režijný debut Quentina Tarantina, ktorý si sám zahral jedného z gangstrov, sa po uvedení do kín stretol s nadšeným prijatím vďaka svojráznemu čiernemu humoru a nespornej filmárskej bravúrnosti, ale na druhej strane s radikálnym odmietnutím kvôli zámernej amorálnosti a brutalite. Tarantino, odkojený tzv. béčkovými žánrami, si týmto filmom získal renomé nadmerne talentovaného, ale zároveň silne kontroverzného filmára.
 

HIT TÝŽDŇA

22.7.
STREDA

22:00 Hodina vlka (Vargtimmen), Švédsko, 1968 (MGM)
V prvom filme ostrovnej trilógie (Hodina vlkov, Hanba, Náruživosť), nakrútenej na ostrove Fårö, sa stretávajú pozitívne a negatívne sily, ktoré sa zložito prelievajú v partnerskom vzťahu duševne chorého maliara Johana (Max von Sydow) a jeho tehotnej ženy. Hodina vlka je časom medzi polnocou a úsvitom, kedy umiera najviac chorých a rodí sa najviac detí. Je to čas, kedy živých v hlbokom spánku prenasledujú ich najtemnejšie obavy a nočné mory. V tomto čase ožívajú duchovia a démoni.

sHIT TÝŽDŇA

25.7.
SOBOTA

00:30 DarkWolf (DarkWolf), USA, 2003 (Prima)
Skutočná hrôza začína pri splne. Ulice Los Angeles naraz zachváti nemysliteľná hrôza. Je tu beštia s túžbou po krvi, ktorá má chuť na nič netušiacu Josie, sexy dievča s novo objavenými tajomnými schopnosťami. Akonáhle netvor príde na Josiinu stopu, nič mu nezabráni ukojiť svoj ohromný hlad a zabiť každého, kto mu vstúpi do cesty!  


autor Tomáš Daneček 20.7.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.