TV TIPY 3.8. - 9.8. 2009

TV TIPY 3.8. - 9.8. 2009

VOD recenzia



3.8.
PONDELOK

19:45 Interstate (Interstate 60), Kanada/ USA, 2002 (Film+)
Tridsaťdvaročný Neal Oliver (James Marsden) má pred sebou odrazu viac otázok, než odpovedí. Otec chce, aby študoval právo, on by však radšej maľoval. Nie je si istý, či má zostať s priateľkou, alebo radšej hľadať záhadnú ženu, o ktorej sníva a ktorá ho inšpiruje.

22:20 V zajatí rýchlosti (The World's Fastest Indian), NZ/ USA, 2005 (Čt1)
Film režiséra Rogera Donaldsona (Bounty, Kokteil, Rozpútané peklo, Test) zobrazuje životný príbeh Novozélanďana, ktorý strávil 40 rokov upravovaním svojej motorky Indian z roku 1920, aby s ňou prekonal svetový rýchlostný rekord na soľných jazerách v Utahu. Film V zajatí rýchlosti je inšpirujúci príbeh mimoriadneho muža, ktorý sa nikdy nevzdal svojho sna. Po 42 rokoch úprav a zdokonaľovania svojej milovanej motorky sa Munro prakticky bez peňazí vydal na dobrodružnú cestu cez polovicu sveta, aby naplnil svoje celoživotné ambície. Nielen, že vytvoril svetový rekord, ale naviac sa stal aj legendou.


4.8.
UTOROK

20:00 Emmina prvá podprsenka (El Brassier de Emma), Mexico, 2007 (Čt2)
Pozoruhodná mexická režisérka Maryse Sistach zaujala v roku 2001 na MFF v Karlových Varoch svojou surovou štúdiou sociálnych nerovností v súčasnom Mexiku na príbehu dvoch spolužiačok Fialkový parfém (2000). V Karlových Varoch zaň dostala Zvláštne uznanie a doma v Mexiku väčšinu výročných filmových cien Ariel. Emmina prvá podprsenka sa vracia do rovnakého obdobia - dievčenského dospievania, tentoraz však ako retro film s láskavým nadhľadom a hravosťou rokov šesťdesiatych.

22:05 Nôž vo vode (Nóz w wodzie), Poľsko, 1962 (Dvojka)
Filmový debut režiséra Romana Polanského sa stal po uvedení v roku 1962 pre poľskú kinematografiu významnou udalosťou. Psychologická dráma z prostredia Mazurských jazier, v ktorej sa predstavia iba tri postavy, predvádza mužskú ješitnosť aj morálny úpadok. Konflikt sebectva finančne zaisteného novinára a pozérstvo bezmenného študenta za prizerania cynickej manželky.

22:20 Oblečený na zabíjanie (Dressed to Kill), USA, 1980 (MGM)
V hitchcockovskom štýle rozohráva režisér Brian De Palma nervy drásajúci thriller o tajomnom zabijakovi pohľadných žien. Kate Miller, ktorá trpí v manželstve s bezohľadným Mikom, dá na radu svojho psychiatra Dr. Elliota a začne flirtovať s neznámym mužom. Následne je brutálne zavraždená vo výťahu. Jediným svedkom zločinu je mladá prostitútka Liz, polícia jej však nevenuje pozornosť. Bezcitný zabijak už o nej ale vie.

TV tipy 3.8. - 9.8. 2009 TV tipy 3.8. - 9.8. 2009 TV tipy 3.8. - 9.8. 2009

5.8.
STREDA

17:40 Lidé z maringotek, Československo, 1966 (Filmbox)
Český širokouhlý film o ťažkom živote ukrytým pod falošnou cirkusovou pozlátkou vznikol v roku 1966 podľa rovnomennej poviedkovej zbierky Eduarda Bassa, doplnenej o niektoré motívy jeho slávneho románu Cirkus Humberto, ktoré do podoby uceleného príbehu majstrovsky spojil scenárista Antonín Máša a Martin Frič (Císařův pekař, Král králů), ktorý bol súčasne aj režisérom filmu.

19:10 Pobrežné správy (The Shipping News), USA/ Kanada, 2001 (Filmbox)
Pán Quoyle (Kevin Spacey) je šedivý, bezvýrazný človek poznačený nešťastným detstvom. Do jednotvárnej samoty jeho života zasiahne Petal - divoká, nespútaná žena, ktorá si ho v priebehu pár minút dokonale omotá okolo prsta. Porodí mu dcéru a prespáva v jeho byte, no to je asi tak všetko, čo majú spoločné. Quoyle je do nej beznádejne zamilovaný a mučivo trpí jej ľahostajnosťou. Krátko po smrti Quoyleovho otca príde na návštevu jeho teta Agnis a v ten istý deň umiera Petal pri autonehode. Teta Agnis rozhodne, že všetkým prospeje zmena vzduchu, a tak sa vyberú po stopách rodinných koreňoch Quoyleovcov - do drsnej, studenej kanadskej provincie Newfoundland. Film režiséra Lasse Hallströma.

20:30 Vinci (Vinci), Poľsko, 2004 (Čt2)
Z filmárskej dielne režiséra Juliusza Machulského (známeho titulmi Vabank, Sexmisia, Kingsajz) pochádza jeho ďalší divácky film. Hrdinom kriminálnej komédie je notorický zlodej Robert Cuma, ktorý bol práve prepustený na podmienku z väzenia. A čaká naňho  ťažká úloha. Na objednávku má ukradnúť najslávnejší obraz v celom Poľsku, Dámu s hranostajom od Leonarda Da Vinciho. Aj keď si je Cuma úspechom istý, chystaná lúpež storočia bude omnoho ťažšia, než si pôvodne predstavoval.

22:05 Pani Heléne, Československo, 1976 (Dvojka)
Televízny film "Pani Heléne" je inšpirovaný novelou Milana Mitrovského, maliara a spisovateľa, ktorého často nazývali "posledným z rodu romantikov". Príbeh zasadený do prostredia Florencie v roku 1899, mesta so stáročnou umeleckou históriou a tradíciou, dýcha atmosférou večného tvorivého hľadania krásy v objavnom spodobovaní človeka a sveta. "Pani Heléne" je plná autorovho obdivu k renesancii a jej velikánovi Michelangelovi. Jeho geniálne dielo chápe autor ako posolstvo trvalej výzvy hľadania zmyslu ľudskej existencie a poslania umenia. V titulnej úlohe televízneho filmu pod režijným vedením Vida Horňáka zažiari česká herecká hviezda Jana Brejchová.


6.8.
ŠTVRTOK

20:30 Alicina reštaurácia (Alice’s Restaurant), USA, 1969 (MGM)
Hippie outsider Arlo vzbudzuje u svojho okolia podozrenie a nepochopenie. Jedného dňa navštívi svojich priateľov Alice a jej manžela Raya, ktorí kúpili starý kostol a žijú v ňom. Po večeri ho zatknú za odhadzovanie odpadkov na ulici, vďaka čomu sa vyhne vojne vo Vietname.

21:00 Tajomstvo slov (La Vida secreta de las palabras), Špa., 2005 (Filmbox)
Vrtná stanica, miesto izolované od civilizácie, vzdoruje vlnám ďaleko na otvorenom mori. Na tomto odľahlom mieste, obývanom len mužmi sa jedného dňa objaví žena (Sarah Polley). Má sa starať o pracovníka (Tim Robbins), ktorý pri nehode prišiel o zrak. Časom medzi nimi vzniká puto. Ako na pustom ostrove sa stávajú závislí jeden na druhom. Za pomoci slov sa na povrch dostávajú ich tajomstvá, bolesť, nádej, láska, smútok... Nesporne najväčšia filmová udalosť v Španielsku za rok 2005. Na vzniku filmu režisérky Isabel Coixet sa výrazne podieľal Pedro Almodóvar a jeho produkčná spoločnosť El Deseo. Film Tajomstvo slov získal štyroch "španielskych Oscarov" (ceny Goya) v hlavných kategóriách a získal obrovský úspech ako u divákov i u kritiky.

Povinné pozeranie
23:10 Inland Empire (Inland Empire), USA/ Francúzsko/ Poľsko, 2006 (Čt2)
Príbeh o záhade. Záhade v podsvetoch iných svetov. Odvíjajúcej sa okolo ženy. Ženy zamilovanej a v ťažkostiach. Herečka Nikki Grace sa pripravuje na najväčšiu rolu svojho života, ale keď sa zamiluje do svojho kolegu, zistí, že sa jej život začína podobať fiktívnemu filmu, ktorý práve točí. Navyše odhaľuje, že tento súčasný film je remakom poľského filmu 47, ktorý nebol nikdy dokončený kvôli tragédii, ktorá sa udiala.

TV tipy 3.8. - 9.8. 2009 TV tipy 3.8. - 9.8. 2009 TV tipy 3.8. - 9.8. 2009

7.8.
PIATOK

22:00 Ostře sledované vlaky, Československo, 1966 (Joj Plus)
Film Ostře sledované vlaky nakrútil Jiří Menzel podľa rovnomennej novely Bohumila Hrabala. Dej sa odohráva za druhej svetovej vojny, v dobe, kedy sa ľudské vlastnosti prejavujú rovnako ako v dobe hlbokého mieru, iba sú v konfrontácii s vojnovým dianím lepšie vidieť. Rozpráva  príbeh mladučkého eléva Miloša Hrmu, ktorý na malej železničnej stanici prostredníctvom svojich milostných problémov dospieva na prah mužstva.

22:05 Golfová Palica (Bin jip), Južná Kórea/ Japonsko, 2004 (Dvojka)
Kim Ki-Duk, jeden z najuznávanejších ázijských režisérov súčasnosti, rozohráva vo filme Golfová palica komorný príbeh o ľudskej osamelosti. Tae-Suk roznáša reklamné letáky a keď vidí, že byt je prázdny, na určitý čas sa do neho nasťahuje. Pred odchodom všetko uvedie do pôvodného stavu, vyperie bielizeň a opraví poškodené veci. Tento zvláštny, no pokojný život, sa začína meniť, keď jedného dňa vojde do domu, ktorý nie je celkom prázdny ako očakával. Manželka majiteľa domu tak isto zápasí s pocitmi osamelosti a rozhodne sa s Tae-Sukom odísť.

23:55 Klub samovrahov (On the Edge), Írsko, 2001 (Prima)
Jonathan je ako mnoho ďalších tínedžerov zvyknutý skrývať bolesť dospievania za istý druh humoru. Jedného dňa ho osud privedie do skupiny dospievajúcich, ktorí sa so svojim strachom a úzkosťou pokúšajú vyrovnať a doktorom, ktorý môže poriadne prehliadnuť iba jeho zovňajšok. Potom sa ale Jonathan zamiluje do Rachel a začína objavovať, že život nemusí byť nakoniec tak bláznivý, aj keď je dobré kbôli všetkým tým divokým veciam, ktoré sa môžu v živote prihodiť, nikdy nestrácať humor! 


8.8.
SOBOTA

16:40 El Dorado (El Dorado), USA, 1966 (Čt1)
Režisér Howard Hawks nebol síce špecialistom na westerny ako napr. John Ford, ale k  americkému žánru prispel niekoľkými dielami, ktoré nepochybne patria do pomyselného zlatého fondu, napr. Červená rieka (1947) a Rio Bravo (1959). Westernami svoju dlhú režisérsku dráhu aj uzavrel. Námet snímky nie je práve pôvodný, ale herecké obsadenie a Hawksova remeselná zručnosť pomáhajú zabudnúť na podobné prehrešky. Dôležité sú typické ingrediencie žánru, statočnosť, odvaha, zmysel pre česť a priateľstvo, a tých je tu požehnane. Mimo hereckých veteránov sa vo výraznej úlohe mladíka s neobvyklým menom Mississippi uplatnil vtedy začínajúci James Caan.

20:00 Hra (The Game), USA, 1997 (Prima)
Investičný bankár a multimilionár Nicholas Van Orten žije vo veľkom luxusnom dome, osamelým životom. Môže si dovoliť čokoľvek, o nič však nemá záujem. Ani o svojho brata Conrada, ktorý sa objaví, aby mu poprial k 48 narodeninám. A dal mu darček, poukážku na Hru spoločnosti CRS. O zmysle hry mu však odmietne čokoľvek prezradiť. Temný thriller režiséra Davida Finchera.

20:25 Alexander Veľký (Alexander), USA/UK/Nem./Holandsko, 2004 (Markíza)
Aký film vlastne môže urobiť kontroverzný režisér? Jedine kontroverzný. Známy žonglér s faktami a ľudskými emóciami Oliver Stone (Čata, Takí normálni zabijaci, Doors) si vytiahol z histórie námet, ktorý obsahoval výrazne menej politiky, než väčšina jeho predošlých diel (JFK, Nixon, Comandante). Filmovo takmer novický námet, tak dostal svoju výraznú - ako inak - Stoneovskú podobu.

22:35 Komando (Commando), USA, 1985 (Prima)
Plukovník Matrix (Arnold), bývalý veliteľ elitnej bojovej jednotky žije v ústraní, ďaleko od ľudí. Aj tu je však objavený a napadnutý žoldniermi exdiktátora Ariusa, ktorí ho únosom jeho milovanej dcérky Jenny chcú donútiť k spolupráci na zavraždení prezidenta juhoamerického štátu a zvrhnutiu demokratickej vlády...

TV tipy 3.8. - 9.8. 2009 TV tipy 3.8. - 9.8. 2009 TV tipy 3.8. - 9.8. 2009

9.8.
NEDEĽA

22:00 Barbar Conan (Conan the Barbarian), USA, 1982 (Joj)
Conanov príbeh sa odohráva v mýtickej dobe, plnej nadprirodzených síl a nebezpečenstva. Keď je Conan ešte malý chlapec, je dedina, v ktorej žije, prepadnutá bojovníkmi a všetci okrem detí sú zavraždení. Po pätnástich rokoch utrpenia zostal nažive iba Conan a jeho srdce je plné nenávisti.

22:10 V mene otca (In the Name of the Father), Írsko/UK, 1993 (Prima)
Politická dráma nakrútená podľa skutočnej udalosti rozpráva príbeh malého írskeho zlodeja Gerryho Conlona, ktorý bol roku 1974 krivo obvinený z bombového útoku na londýnsky bar. K atentátu sa prihlásila teroristická organizácia IRA. Gerry Conlon sa spolu s ďalšími štyrmi priateľmi dostal do väzenia a kvôli obvineniu z terorizmu si mal odpykať doživotný trest. Jeho otcovi sa s pomocou tvrdohlavej britskej právničky podarilo po štrnástich rokoch dostať Gerryho na slobodu a preukázať jeho nevinu. Film nakrútený podľa autobiografickej knihy Gerryho Conlona je výpoveďou o dobe, kedy sa boj s írskymi teroristami zmenil na hon na čarodejnice...

23:40 Vykúpenie z väznice Shawshank (The Shawshank...), USA, 1994 (Markíza)
Bankového manažéra Andyho v roku 1947 odsúdia za chladnokrvnú vraždu manželky a jej milenca. Napriek nejasným dôkazom ho čaká dvojnásobný doživotný trest v obávanej väznici Shawshank. Všetky príkoria Andy prežíva mlčky, s tichým úsmevom a modrinami na tvári, a s pocitom neviny v duši. Po nejakej dobe sa začne kontaktovať s Redom  a jeho kamarátmi. A pomaly plánuje útek.

00:15 Rojkovia (The Dreamers), Francúzsko/Taliansko/UK, 2003 (Filmbox)
Bernardo Bertolucci završuje touto snímkou pomyselnú trilógiu parížskych filmov, ktorú zahájil Konformistom a v ktorej pokračoval Posledným tangom v Paríži. Tri postavy príbehu sa na pozadí študentských nepokojov okolo roku 1968 v Paríži oddávajú podobným hrám ako kedysi Marlon Brando a Maria Schneider v najslávnejšom Bertolucciho diele. Medzi experimentovaním, kam až možno zájsť v slobodnom sexe, sa dvojica súrodencov a ich náhodný hosť z Ameriky vyžívajú v neustálych citáciách z kultových filmov. Ventilujú svoju zlobu voči neprítomným rodičom, ktorých peniaze veselo prejedajú.


HIT TÝŽDŇA

7.8.
PIATOK

22:05 Golfová Palica (Bin jip), Južná Kórea/ Japonsko, 2004 (Dvojka)
Kim Ki-Duk, jeden z najuznávanejších ázijských režisérov súčasnosti, rozohráva vo filme Golfová palica komorný príbeh o ľudskej osamelosti. Tae-Suk roznáša reklamné letáky a keď vidí, že byt je prázdny, na určitý čas sa do neho nasťahuje. Pred odchodom všetko uvedie do pôvodného stavu, vyperie bielizeň a opraví poškodené veci. Tento zvláštny, no pokojný život, sa začína meniť, keď jedného dňa vojde do domu, ktorý nie je celkom prázdny ako očakával. Manželka majiteľa domu tak isto zápasí s pocitmi osamelosti a rozhodne sa s Tae-Sukom odísť. (viac o filme)


autor Tomáš Daneček 3.8.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.